Witajcie.
Od niedawna bawię się w naukę elektroniki, naprawiając (albo przynajmniej próbując) wadliwe sprzęty.
Mam problem z pompą jacuzzi Lay-Z-Spa.
Od jakiegoś czasu wywala bezpiecznik, ale tylko podczas grzania wody.
Testowane na różnych gniazdkach, instalacja wyrównawcza podłączona jak należy.
Założyłem, że problem z grzałką albo sterownikiem, więc rozebrałem pompę i na sterowniku zauważyłem przegrzanie (pociemniała żywica) przy terminalach, do których podłączony jest zasilacz (na zdjęciu pod terminalami z wykręconymi śrubkami).
Sprawdzona ciągłość obwodu na bezpieczniku termicznym i sprawność czujnika temperatury.
Przy pomiarze rezystancji grzałki AC 220-240 V, 2 kW na jednym elemencie grzewczym ok. 472 Ω, na drugim ok. 312 Ω.
Proszę o pomoc w diagnozie.
AI: Jaki jest dokładny model pompy Lay-Z-Spa, z którą masz problem?
Lay-Z-Spa Miami S100101
AI: Ile lat ma pompa i czy była wcześniej serwisowana lub naprawiana?
Pompa ma około 2 lata, chociaż przez większość czasu leżała nieużywana. Nie była wcześniej serwisowana ani naprawiana.
Od niedawna bawię się w naukę elektroniki, naprawiając (albo przynajmniej próbując) wadliwe sprzęty.
Mam problem z pompą jacuzzi Lay-Z-Spa.
Od jakiegoś czasu wywala bezpiecznik, ale tylko podczas grzania wody.
Testowane na różnych gniazdkach, instalacja wyrównawcza podłączona jak należy.
Założyłem, że problem z grzałką albo sterownikiem, więc rozebrałem pompę i na sterowniku zauważyłem przegrzanie (pociemniała żywica) przy terminalach, do których podłączony jest zasilacz (na zdjęciu pod terminalami z wykręconymi śrubkami).
Sprawdzona ciągłość obwodu na bezpieczniku termicznym i sprawność czujnika temperatury.
Przy pomiarze rezystancji grzałki AC 220-240 V, 2 kW na jednym elemencie grzewczym ok. 472 Ω, na drugim ok. 312 Ω.
Proszę o pomoc w diagnozie.
AI: Jaki jest dokładny model pompy Lay-Z-Spa, z którą masz problem?
Lay-Z-Spa Miami S100101
AI: Ile lat ma pompa i czy była wcześniej serwisowana lub naprawiana?
Pompa ma około 2 lata, chociaż przez większość czasu leżała nieużywana. Nie była wcześniej serwisowana ani naprawiana.