logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Testy systemu inteligentnych budynków FHome z nową aplikacją FOX

(Sponsorowany) F&F Filipowski sp.k. 02 Kwi 2025 14:10 2241 7
REKLAMA
  • Logo z napisem f&home z wykorzystaniem motywu domu.
    Już wkrótce obszerna relacja z testów systemu inteligentnych budynków F&Home firmy F&F Filipowski. Zapoznaliśmy się z nową odsłoną systemu, która oparta jest na nowym oprogramowaniu i nowej aplikacji mobilnej FOX. Przedstawimy Wam nasze wnioski z montażu, uruchomienia i użytkowania systemu.

F&Home to rozwijany od wielu lat system inteligentnych budynków, który do tej pory występował jako F&Home – system przewodowy i F&Home RADIO – system bezprzewodowy. Nowe oprogramowanie integruje oba systemy i daje znacznie większe możliwości budowania logiki i sterowania poprzez jedną aplikację mobilną dedykowaną do systemów Android i iOS.

Należy podkreślić, że całość działań związanych z systemem – począwszy od projektowania, przez produkcję, aż po pisanie oprogramowania odbywa się w Polsce i ma to miejsce w siedzibie firmy F&F w Pabianicach.

Nowa odsłona systemu to nowe oprogramowanie na serwery, i co ważne – zachowano kompatybilność wsteczną i można je instalować również u klientów, którzy użytkują systemy F&F już od jakiegoś czasu. Testowane przez nas oprogramowanie wspiera serwery DIN2, DESKTOP2 i DEVELOPER. Do budowania logicznych zależności w systemie użyto warstwy wizualnej z NodeRed, gdzie za pomocą bloczków buduje się funkcjonalne zachowanie automatyki budynku. Innymi słowy - instalator w dedykowanym konfiguratorze programuje jak ma zareagować system na konkretne zdarzenia (na przykład: naciśnięto przycisk, wykryto ruch, uruchomiono scenę, programator itd.).

Schemat logiki przepływu w Node-RED dla automatyki domowej.

Wszystkie urządzenia użyte w konfiguratorze pojawiają się automatycznie w aplikacji mobilnej i tam klient może je dowolnie używać i układać w folderach – na przykład, grupując je tematycznie (ogrzewanie, oświetlenie, rolety) lub pomieszczeniami (kuchnia, łazienka, salon itd.).

Panel sterowania systemem smart home z wizualizacją salonu

Fragment interfejsu aplikacji do sterowania urządzeniami w pokoju.

System pozwala na zdalne połączenie (z dowolnego miejsca na świecie) poprzez autorską chmurę F&F. Jest to oprogramowanie, które w całości powstało w F&F i jest utrzymywane na serwerach w Polsce. Chmura umożliwia bezpieczne, szyfrowane połączenie aplikacji mobilnej z systemem i sama w sobie w tej transmisji nie uczestniczy, co czyni to rozwiązanie bardzo bezpiecznym (potencjalne włamanie na chmurę nie daje możliwości sterowania systemami klientów).

Serwery pozwalają na integracje z obcymi rozwiązaniami poprzez (w zależności od serwera) magistralę CAN, ModBus, LAN oraz transmisję bezprzewodową z urządzeniami produkowanymi przez F&F (wszystkie urządzenia starego systemu F&Home RADIO). Dzięki integracjom można rozszerzać możliwości systemu korzystając z urządzeń innych producentów – np. pełna integracja z alarmami firmy Satel.

Szczególną uwagę należy zwrócić na urządzenia bezprzewodowe i technologię w nich zastosowaną. Jest to autorska technologia F&F oparta na własnych odbiornikach/nadajnikach radiowych pracujących w paśmie 868MHz. Rozwiązanie opiera się o podwójne radio zamontowane w serwerach i bardzo skuteczne radia opisane jako LR, czyli Long Range (długi zasięg, nawet do 350 metrów).

Po krótce mówiąc system składa się z serwerów, przewodowych modułów rozszerzeń, bezprzewodowych modułów rozszerzeń, w tym urządzeń zasilanych bateryjnie.

Trzy urządzenia elektroniczne z logo F&F.
    Serwery systemowe

Moduły automatyki domowej F&Home
    Przewodowe moduły rozszerzeń z magistralą CAN, montowane na szynie TH-35

Urządzenia elektryczne F&Home w rzędzie, w tym moduły przekaźnikowe i interfejsowe.
    Bezprzewodowe moduły rozszerzeń montowane na szynie TH-35

Trzy moduły elektryczne F&F z oznaczeniami rH-R2S2, rH-TSR1S2i i rH-PWM3.
    Bezprzewodowe moduły rozszerzeń montowane w puszkach podtynkowych

Czujnik ruchu i moduł elektroniczny z kablami na białym tle.
    Bezprzewodowe, zasilane bateryjnie moduły rozszerzeń

Więcej informacji wkrótce – pojawi się wcześniej zapowiadany obszerny film z instalacji i użytkowania systemu. W związku z tym mamy dla Was propozycję – wrzućcie w komentarzach swoje pytania – czego o tym systemie chcielibyście się dowiedzieć lub jakie tematy chcielibyście abyśmy poruszyli w tym materiale.

[Współpraca reklamowa z F&F Filipowski sp.k.]
    Konto firmowe:
    F&F Filipowski sp.k.
    Sikorskiego 15, Pabianice, 95-200
    O autorze
    F&F Filipowski sp.k.

Poziom 1  
    F&F Filipowski sp.k. napisał 1 postów o ocenie 14. Jest z nami od 2025 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21504623
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6124
    Mnie najbardziej by interesowało:
    1. Częstotliwość 868MHz, jakie jest zużycie energii, na ile wystarcza bateria, jak się zachowuje w porównaniu z Zigbee (stabilność).
    2. Jakie są realne zasięgi modułów Long Range, takie w przypadku mieszkania lub domku jednorodzinnego np. dzwonek do furtki bezprzewodowy, czujka rucha położona daleko w ogrodzie, gdzie ciągle ktoś się kręci i chcemy być szybciej powiadomieni o naruszeniu bariery. Czy powiadomienie o nowym liście z skrzynki w bloku ;) Tutaj znowu, na ile realnie starczy bateria.
    3. Jak z integracją Home Assistant (u mnie wszystko na tym się opiera).
  • REKLAMA
  • #3 21504903
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5704
    1) Prośba o rozwinięcie jak wykorzystana jest chmura, interesuje mnie rozwinięcie tego fragmentu:
    "Chmura umożliwia bezpieczne, szyfrowane połączenie aplikacji mobilnej z systemem i sama w sobie w tej transmisji nie uczestniczy, co czyni to rozwiązanie bardzo bezpiecznym (potencjalne włamanie na chmurę nie daje możliwości sterowania systemami klientów)."

2) "pełna integracja z alarmami firmy Satel"
    Jak to działa, podłączamy się do magistrali systemowej Satel w trybie nasłuchu czy też wysyłania danych?

3) "Jest to autorska technologia F&F oparta na własnych odbiornikach/nadajnikach radiowych pracujących w paśmie 868MHz. Rozwiązanie opiera się o podwójne radio zamontowane w serwerach i bardzo skuteczne radia opisane jako LR, czyli Long Range (długi zasięg, nawet do 350 metrów)."

a) To jest ciekawy temat, co oznacza podwójne radio? Czy chodzi o antena/receiver diveristy, czy też jakiś rodzaj beamformingu?
    b) Jaki rodzaj modulacji jest wykorzystany w transmisji radiowej?
    c) Zwykle producenci korzystają z gotowych modułów RF, często jest to odrębne wlutowane PCB,
    czy w tym rozwiązaniu część RF została zaprojektowana we własnym zakresie?
    d) Czy transmisja jest jednokierunkowa czy dwukierunkowa?
    e) Od strony IT mamy informacje o wykorzystaniu kryptografii, jednak czy możliwy jest (wprawdzie mało prawdopodobny) atak lokalny na urządzenia bezprzewodowe np. payload replay?
  • REKLAMA
  • #5 21506954
    metalMANiu
    Poziom 21  
    Ocena: 242
    pixel7 napisał:
    W którym miejscu całego układu jest element "inteligentny" vide tytuł?

To jest używany od wielu lat skrót myślowy oznaczający automatykę domową. Był czas się przyzwyczaić. Nie róbmy typowego dla elektrody bicia piany o nazewnictwo.
  • #6 21508477
    pixel7
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    metalMANiu napisał:
    To jest używany od wielu lat skrót myślowy oznaczający automatykę domową. Był czas się przyzwyczaić. Nie róbmy typowego dla elektrody bicia piany o nazewnictwo.

To nie jest skrót myślowy tylko celowy zabieg marketingowy. Spójrz na mój podpis i nie dziw się czemu podnoszę ten argument. Nie jestem typowy bo ja jako pierwszy na tym portalu opublikowałem inteligentne urządzenie z siecią neuronową zamknięta w mikroprocesorze. I w przeciwieństwie do nadużywających, ja mam pełne prawo do jego używania.
  • REKLAMA
  • #7 21517273
    Galareta
    Poziom 23  
    Ocena: 182
    A jako, że się fox to nazywa to może chociaż będzie miało fajną integracje z falownikami foxess?

Ciekawe czy sie przyjmie, ogolnie wydaje się że rynek pełny juz jest takich wynalazków.
  • #8 21520951
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 732
    Mam z tym styczność od czasów F&Home radio. Bardzo długo już trwa rozbudowa tego całego node-red, brak podstawowych "bloczków" - np opóźnienie impulsu (które były w poprzednim systemie homer). Co do radia, zasięg jest taki sobie, ale w końcu zrobili osobne bramki podłączane przez ethernet do swoich systemów radiowych, co pozwala uzyskać silny sygnał na większej powierzchni, wcześniejsze "extendery" sygnału - rH-E2 wprowadzały duże opóźnienie, i np po wciśnięciu przycisku, na ścianie zanim go poprawnie odebrał extender, nadał dalej potrafiło minąć 5 sekund zanim zaświeciło się światło, najgorsze że czasem sygnał nie dolatywał całkiem, wtedy trzeba wciskać ponownie, i czasami światło miga kilka razy - tak jakby jednak wszystko dotarło ale z opóźnieniem. Urządzenia zasilane bateryjnie działają na CR123 około 3 lat np rH-S4T. Tak w serwerach fizycznie są dwa moduły radiowe zrobione na ST8886. W pierwszej serii przekaźników 5 kanałowych Rh-R5 bardzo często uszkadzał się mały ceramiczny kondensator zaraz za mostkiem prostowniczym, a zasilacz był w nich klasyczny na małym transformatorze 5 VA, kondensator dostawał zwarcia a transformatorek grzeje się do takiego stopnia że obudowa się odkształca. Mam tego w rozdzielnicy z 20 sztuk i wszystkie padły w ten sposób, na szczęście żaden się nie zapalił, na plus bardzo prosta naprawa. W nowej rewizji zasilacze są już impulsowe. Nie wiem jak aktualnie, ale z miesiąc temu sprawdzałem i nadal brak konfiguracji sieci w urządzeniu RH Developer - adres tylko z DHCP, nie można inaczej, dodatkowo nie wiadomo na jakich portach komunikuje się z aplikacją, nie można ich zmienić, nie wiadomo co przekierować aby mieć dostęp zdalny bez używania chmur. Sporo jeszcze do zrobienia.
REKLAMA