logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przepalona wtyczka przedłużacza do pieca elektrycznego - przyczyny?

EsAmo 02 Kwi 2025 15:05 492 4
REKLAMA
  • #1 21504609
    EsAmo
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Hej

Wczoraj nagle przestał działać piec elektryczny w kuchni. Wyłączyłem korki i zajrzałem do podłączenia pod zlewem. Źródło problemu znalazłem we wtyczce przedłużacza - przepalona w środku. Czy dobrze wnioskuję, że jest to zużycie elementów wtyczki lub była nieodpowiednio dobrana do mocy piekarnika, może niedbale zrobiona wtyczka? Czy może to też kwestia wilgoci?
    Wymieniłem przedłużacz na nowy z oryginalną wtyczką i podłączyłem do drugiego gniazdka, piec działa. Na wszelki wypadek sprawdziłem, czy uszkodzone gniazdko powoduje jakiś pobór mocy na liczniku i nie powoduje.
    Czy takie gniazdko zewnętrzne z klapkami ma jakąś specjalną nazwę? Wymieniałem już dużo gniazdek, ale takich wchodzących w ścianę.

Pzdr.

Zbliżenie na nadtopioną wtyczkę z przedłużacza.

Zbliżenie na otwarte gniazdko z klapką, zawierające ślady rdzy i brudu.

Przepalona wtyczka przedłużacza na drewnianym blacie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21504613
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6603
    Przyczyną takiego efektu jest gniazdko a dokładnie słaby docisk tego bolca w gniazdku lub śrubki dociskającej przewód we wtyczce.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21504634
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Gniazda szukaj pod hasłem :
    GNIAZDO PODWÓJNE NATYNKOWE HERMETYCZNE
  • REKLAMA
  • #4 21511109
    radelek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Kiedyś w pracy był ten sam problem z termą. Przewody we wtyczce zostały przylutowane do bolców i problem znikł.
  • #5 21511236
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 472
    EsAmo napisał:
    Wymieniłem przedłużacz na nowy z oryginalną wtyczką i podłączyłem do drugiego gniazdka, piec działa.

Przyjrzał by się temu nowemu przedłużaczowi dokładnie. Niestety wiele nowych kupionych w sklepie czy przez Internet przedłużaczy ma marną jakość.

Istnieją dedykowane wtyczki i gniazda sieciowe 230V AC o obciążalności 32A. Wyglądem przypominają one wtyczki przewidziane do pracy w obwodach trójfazowych. Link
    Ważny jest też stan instalacji elektrycznej czy jest w stanie bezpiecznie wytrzymać długotrwałe obciążenie dużym prądem.
REKLAMA