Witam!
Dzisiaj uruchomiłem zmodyfikowany sterownik. Modyfikacja polega na wstawieniu nowego mostka prostowniczego oraz zastosowaniu triaka - w moim przypadku BTB 12 800B - ponieważ taki akurat miałem. Triak został zamocowany na niewielkim radiatorze, wykonanym z kawałka aluminiowego profilu. Układ testowałem pod obciążeniem 1,2 kW (oświetlenie, które planuję zasilać ma moc ok 700W). Po upływie 30 min. temperatura triaka wynosiła 50 °C, natomiast elementy oryginalnego sterownika były zimne. Oczywiście, test przeprowadzałem przy włączeniu układu na pełną moc (wyłączone wszelkie programy sterownika). Prąd płynący w obwodzie bramki triaka ma wartość ok 7 mA. Zapobiegawczo zastosowałem rezystor o mocy 2W, ale w praktyce nie wydziela się na nim aż taka moc. W załącznikach podaję schematy - narysowałem je na podstawie oględzin płytki i nie są one dokładne (IC1 ma w rzeczywistości 10 wyprowadzeń i nie ma na nim żadnych oznaczeń, dodatkowo są na płytce wolne miejsca dla 2 tyrystorów PCR - domyślam się że dla wersji z wężem dwukanałowym - ja mam jednokanałowy) Chodziło mi o zobrazowanie połączeń tyrystorów z lampkami i układem sterującym. W czerwonej ramce są elementy dodane przeze mnie. I jeszcze jedna uwaga do schematu zmodyfikowanego - tam również występują 2 tyrystory PCR 406 połączone równolegle, ale narysowałem w pośpiechu tylko jeden. Warto też dodać bezpiecznik na wejściu układu. No i to wszystko. Dla mniej obeznanych z triakami - pamiętajcie, że anody A1 i A2 nie są wyprowadzeniami równoważnymi i nie wolno ich zamieniać. I uważajcie na 230 V, które występuje na wszystkich elementach układu podczas pracy. Opisy wyprowadzeń są do znalezienia, np. w katalogu online na www.tme.pl .
Pozdrawiam!
Załączniki:
-
zmodyfikowany.GIF
(8.2 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
-
oryginalny.GIF
(5.56 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.