logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault: Błąd DF120, silnik nie odpala, brak synchronizacji czujników

samsung88samsung88 08 Kwi 2025 13:10 1785 18
REKLAMA
  • #1 21511575
    samsung88samsung88
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich, potrzebuję pomocy, opiszę sytuację od początku.

Problem się zaczął od wtrysku, był uszkodzony. Były problemy z jego wyciągnięciem i połamała się pokrywa zaworów. Trzeba było wyciągać wszystkie i podmienić pokrywę. Pokrywa była ściągnięta i podmieniona, a przed rozrząd ustawiony ,, głównie wał korbowy. Przy tym nowy rozrząd komplet. Wszystko poskładane na blokady zgodnie z sztuką, kody wtrysków przypisane i samochód nie odpala. Sprawdzałem rozrząd ponownie, koło sygnałowe wału, czujnik wału, czujnik wałka, instalacja od sterownika do czujników, bezpieczniki. Włożyłem mu nowy sterownik silnika i ten sam błąd DF120. Brak mi już słów na to wszystko. Mierzyłem kompresję: 1 cyl - 12,5 / 2 cyl - 13,5 / 3 cyl - 11,2 / 4 cyl - 12,9.
    I teraz jeszcze informacje odnośnie prędkości silnika podczas kręcenia 172 - 174 obr/min - uważam, że to mało - z tego co mi wiadomo, to minimum 200 jak na diesla. Obroty silnika widzi, ale synchronizacji nie widzi w ogóle, w opcjach live linia synchro leży poziomo na dole. Poproszę o wskazówki. Od razu oświadczam, że rozrząd mechanicznie złożony dobrze, mam dwie blokady. Główny błąd w sterowniku to DF120 - Sygnał czujnika prędkości silnika, niezgodność sygnału - błąd sporadyczny.

Silnik nie odpala na plaka.
    AI: Jaki jest dokładny model i rok produkcji Twojego Renault?
    Trafic 2008 rok
    AI: Jakiego narzędzia diagnostycznego używasz do odczytu błędów i danych na żywo?
    Maxiecu, Delphi.
  • REKLAMA
  • #2 21511652
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5131
    Ustaw dobrze rozrząd bo ta kompresja to jest ok w benzynie a nie w dieslu
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #3 21511663
    samsung88samsung88
    Poziom 6  
    Rozrząd ustawiany na blokadach i sprawdzany, wszystko się pokrywa.
  • REKLAMA
  • #4 21511669
    milejow

Poziom 43  
    Nie pali na plaka a kompresja mniejsza niż w niejednej benzynie mimo to rozrząd ok :)
    To gdzie się podziała druga połowa kompresji???
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #5 21511679
    samsung88samsung88
    Poziom 6  
    Podeślę parę zdjęć. Czy ktoś mi wytłumaczy, czy to jakieś fatum, czy faktycznie jest coś nie tak..
    Zdjęcie ekranu diagnostycznego z komunikatem błędu DF120 dotyczącym sygnału prędkości silnika.
    Blok silnika z widocznymi częściami mechanizmu rozrządu.
    Zbliżenie na uszkodzony mechanizm zębatek i metalowych elementów w silniku.
    Widok od spodu częściowo rozebranego silnika samochodowego z łańcuchem rozrządu na podnośniku hydraulicznym.

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

Zrzut ekranu z wykresami diagnostycznymi pojazdu Renault Trafic II.
  • REKLAMA
  • #6 21511945
    milejow

Poziom 43  
    Gdzieś coś przeoczyłeś i masz źle ustawione, świadczy o tym niedostateczna kompresja i brak synchro. Dokładnie posprawdzaj montaż wszystkich podzespołów rozrządu
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #7 21511973
    samsung88samsung88
    Poziom 6  
    A nie sądzisz, że jakbym coś przeoczył, to blokada by nie weszła na walki rozrządu i trzpień blokujący wał korbowy? Sprawdzałem kilka razy i innej możliwości nie ma. Na walkach rozrządu są kliny i nie da się ustawić inaczej względem siebie, a wał korbowy też inaczej się nie ustawi. GMP względem wałków jest ustawione dobrze, nawet kupiłem drugą blokadę i sprawdzałem na obydwóch.
  • #8 21511995
    milejow

Poziom 43  
    samsung88samsung88 napisał:
    A nie sądzisz

Nic nie sądzę bo to nie mój problem, widzę tylko co piszesz. Jeśli problemem był tylko wtrysk a teraz nagle silnik zgubił ciśnienie sprężania i synchronizację to chyba logiczne, że coś ci nie wyszło przy składaniu. Ten silnik ma ciśnienie na poziomie 26 bar, nie zastanawia cie, ze twój nie dociąga nawet do połowy?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #9 21512006
    samsung88samsung88
    Poziom 6  
    No właśnie zastanawia mnie to. Nawet mnie zastanawia, czy te blokady mnie w ciula nie robią. Coś musi być na rzeczy, ale co? Jeżeli wałek wydechowy względem wałka ssącego na blokadzie się pokrywa? Sam już zgłupiałem..
  • #10 21512040
    milejow

Poziom 43  
    Jak masz ustawioną szczelinę w wałku wydechowym? Widać ją między trzema śrubami mocującymi koło rozrządu do wałka

Schematyczny rysunek mechanizmu rozrządu z ustawionym kołem rozrządu na wałku wydechowym.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #11 21512052
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 790
    samsung88samsung88 napisał:
    Mierzyłem kompresję: 1 cyl - 12,5 / 2 cyl - 13,5 / 3 cyl - 11,2 / 4 cyl - 12,9.

I tu problemu z odpalaniem nie widzisz?
  • #12 21512077
    samsung88samsung88
    Poziom 6  
    Już podsyłam zdjęcia, jak jest ustawiony wydechowy i ssący.
    Zbliżenie na koło zębate z otworami, prawdopodobnie część mechanizmu rozrządu silnika.
    Widok na ustawienie wału wydechowego i ssącego w silniku samochodowym.

Dodano po 3 [minuty]:

>>21512052

Ja nie neguję problemu małej kompresji silnika. A tym bardziej że przekłada się to na problemy z rozruchem. Ale jeżeli wałki i wał są ustawione na blokady, to dlaczego tej kompresji nie ma tyle, ile powinno być.
  • #14 21512149
    samsung88samsung88
    Poziom 6  
    Dwa wtryski są nowe. Dwa używane, sprawdzane w Bosch - mam wydruki.
  • #15 21513504
    samsung88samsung88
    Poziom 6  
    Panowie, zobaczcie, według mnie jest ok.
    Proszę o potwierdzenie:)

Zbliżenie na przekładnię zębatą z łańcuchem w warsztacie.
    Układ kół zębatych w mechanizmie.
    Łańcuch i koło zębate mechanizmu na stole warsztatowym.
    Zbliżenie na mechanizm rozrządu z łańcuchem i trybem na stole warsztatowym.

Dodano po 7 [minuty]:

Panowie, zobaczcie, według mnie jest ok.
    Proszę o potwierdzenie:)

Zbliżenie na przekładnię zębatą z łańcuchem w warsztacie.
    Układ kół zębatych w mechanizmie.
    Łańcuch i koło zębate mechanizmu na stole warsztatowym.
    Zbliżenie na mechanizm rozrządu z łańcuchem i trybem na stole warsztatowym.
  • #16 21513529
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6663
    Przecież te koła to już zębów nie mają, przynajmniej tak na zdjęciach widać.
  • #17 21513662
    samsung88samsung88
    Poziom 6  
    Nie przesadzajmy, koła są nówki, nawet nie dotarte.
  • #18 21521192
    samsung88samsung88
    Poziom 6  
    Mam pytanie innego rodzaju - jakie powinno być napięcie od wtyczki czujnika wału korbowego przy włączonym zapłonie?

U mnie jest (2,32 V / 2,37 V) - czy aby nie powinno być 5 V?

Sprawdzałem wtyczkę czujnika wałka rozrządu i tam mam zakres (11,59 V - 12,01 V).

Szczerze to mi nie pasuje ten zakres napięcia na wtyczce czujnika wału, jak Panowie myślicie?

Objaw jest taki, jakby dostawał blokadę, by wkręcić się w rozruch, nie wiem, ale przypuszczam, że problem może być elektryczny ECU --> czujnik. Wątpię, aby rozrusznik czy aku miało winę, próbowałem na 3 akumulatorach, w tym jeden nowy.
  • #19 21871858
    pufleacosmin
    Poziom 1  
    Czy ktoś znalazł rozwiązanie?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy silnika Renault z błędem DF120, który nie odpala z powodu braku synchronizacji czujników wału korbowego i wałka rozrządu. Awaria rozpoczęła się od uszkodzonego wtrysku, którego wymiana wymagała demontażu i podmiany pokrywy zaworów oraz nowego kompletu rozrządu. Pomimo poprawnego ustawienia rozrządu na blokadach i przypisania kodów wtrysków, silnik nie odpala, a kompresja jest niższa niż oczekiwana dla diesla (około 11-13,5 bar na cylindrach). Obroty rozruchowe wynoszą około 172-174 obr/min, co jest poniżej standardowego minimum 200 obr/min dla silnika diesla. Sprawdzono czujniki wału i wałka, instalację elektryczną, bezpieczniki oraz wymieniono sterownik silnika, jednak błąd DF120 i brak synchronizacji pozostają. Dyskusja wskazuje na możliwe błędy w montażu rozrządu, mimo stosowania blokad i klinów, oraz podejrzenia dotyczące napięcia zasilania czujnika wału korbowego (2,3 V zamiast 5 V). Użytkownik prezentuje zdjęcia ustawienia wałków i kół rozrządu, które według niego są prawidłowe, jednak inni uczestnicy forum sugerują ponowną weryfikację montażu i stanu kół rozrządu. Wątpliwości budzi również niska kompresja, która może wskazywać na problemy mechaniczne lub błędy montażowe. Problem pozostaje nierozwiązany, a użytkownik prosi o dalsze sugestie i potwierdzenie prawidłowości ustawień.
REKLAMA