logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RL55VJBIH Jak zdemontować wyświetlacz w lodówce?

AK1951 08 Kwi 2025 15:05 933 7
REKLAMA
  • #1 21511704
    AK1951
    Poziom 10  
    W lodówce Samsung RL55VJBIH na wyświetlaczu brak podświetlenia całych cyfr pokazujących temperaturę w części lodówki, jak i zamrażalnika.
    Przyczyną prawdopodobnie są spalone diody LED. Potrafię je wymienić, ale nie wiem, jak zdemontować wyświetlacz, a nie chcę połamać zatrzasków przy jego wyciąganiu. Proszę o pomoc, jeżeli ktoś to robił.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam, Andrzej.
    AI: Czy masz dostęp do jakichkolwiek narzędzi lub instrukcji serwisowych, które mogą pomóc w demontażu wyświetlacza?
    Tak. Z tym nie mam problemów.
    AI: Czy próbowałeś już jakichś kroków, aby zdemontować wyświetlacz, czy to będzie Twoja pierwsza próba?
    Pierwsza próba.
  • REKLAMA
  • #2 21512098
    pawlik722
    Poziom 27  
    Ocena: 356
    W tej z tego co pamiętam na górze drzwi trzeba zdjąć plastik i panel wyciągasz za kabel do góry.
    Sprawdź wiązkę na zawiasie czy nie jest pęknięta.
    W tych panelach padają często luty.
  • REKLAMA
  • #3 21512748
    AK1951
    Poziom 10  
    Dziękuje pawlik 722. Dam znać jak mi poszło.
  • REKLAMA
  • #4 21517936
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21518121
    AK1951
    Poziom 10  
    Witam Bolek TG.
    Czy Twoja lodówka ma taki sam symbol jak moja, czyli RL55VJBIH? Jeżeli jest ten sam typ, to mogę darować sobie zdejmowanie tej górnej zaślepki w drzwiach.
    Przykro mi, ale nie zabrałem się za rozbiórkę, bo w przypadku, jak bym nie dał rady w jeden dzień, to nie mam gdzie przenieść rzeczy z lodówki, a idą Święta.
    Na razie kupiłem diody typ LED SMD 1206 niebieski, szt. 10, znalazłem w internecie, ale one były do lodówki RL55VTEBG, która ma taki sam wyświetlacz jak w mojej, więc uznałem, że powinny być dobre, ale pewności nie mam. Okaże się, jak rozbiorę. Typ to LED SMD 1206 niebieskie, 10 szt. za 15 zł z dostawą.
    Jeżeli masz taką samą lodówkę jak moja, to wyświetlacz chyba trzeba wyciągnąć, podważając wyświetlacz. Mój ma takie wycięcie po środku od dołu.
  • #6 21518431
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21518649
    AK1951
    Poziom 10  
    Witaj BolekTG,
    dziękuję za odpowiedź. W takim razie potwierdziły się moje przypuszczenia.
    Jak zdążysz naprawić, wcześniej daj znać, jak Ci poszło, a zwłaszcza, czy te LED-y, które podałem, są dobre do tego wyświetlacza.
    Pozdrawiam.
  • #8 21530458
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W lodówce Samsung RL55VJBIH problemem jest brak podświetlenia cyfr na wyświetlaczu, prawdopodobnie spowodowany uszkodzonymi diodami LED SMD 1206. Demontaż wyświetlacza wymaga zdjęcia plastikowego panelu na górze drzwi i wyciągnięcia modułu za kabel do góry, przy czym należy sprawdzić wiązkę na zawiasie pod kątem uszkodzeń oraz lutowania. W przypadku modelu RL55VJBIH wyświetlacz nie posiada zatrzasków, więc można go bezpiecznie podważyć cienkim śrubokrętem od dołu, na środku modułu, gdzie znajduje się klips mocujący. Wymiana diod LED jest możliwa po demontażu, a do naprawy można użyć diod LED SMD 1206 niebieskich, choć kompatybilność z modelem RL55VJBIH jest oparta na doświadczeniach z modelem RL55VTEBG, który ma podobny wyświetlacz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA