logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

XAI - próba wyjaśniania "niewyjaśnialnego"

15 Kwi 2025 17:44 1179 2

TL;DR

• XAI (eXplainable Artificial Intelligence) dotyczy wyjaśniania decyzji modeli AI, zwłaszcza „czarnych skrzynek”, aby zrozumieć ich predykcje i sposób działania.
  • Dominują dwa podejścia: metody post-hoc, takie jak LIME, SHAP, mapy aktywacji i attention maps, oraz modele inherentnie interpretowalne, np. drzewa decyzyjne i regresja liniowa.
  • Presję na przejrzystość wzmacniają GDPR i AI Act, a szczególnie medycyna oraz finanse coraz częściej wymagają interpretowania decyzji systemów AI.
  • XAI pomaga debugować modele, wykrywać stronniczość i budować zaufanie użytkowników, ale wyjaśnienia bywają lokalne, uproszczone i czasem wprowadzają w błąd.
  • Przyszłość XAI obejmuje wyjaśnienia dla dużych modeli językowych i multimodalnych, kontekstowe dopasowanie do odbiorcy oraz AI generujące i weryfikujące wyjaśnienia innych AI.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
📢 Słuchaj (AI):
  • O autorze
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
    Konto nie istnieje napisał 0 postów. Jest z nami od 1978 roku.
  • #2 21520499
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6079
    Nie spodziewałem się tak zaawansowanego tekstu, dzięki za podzielenie się informacjami o XAI.
    Nie wiem, czy uda się stworzyć model, który będzie jednocześnie wydajny a przy tym w pełni przez człowieka wyjaśnialny.
    W sumie nie wiem, czy któraś z metod XAI jest stosowana już w praktyce?
    Ciekawy jestem, gdzie najbardziej by się przydały modele wyjaśnialne, w jakich dziedzinach życia?
    Czy samo tworzenie wyjaśnialnych modeli czasem nie spowolni nam rozwoju?

Sporo pytań, na które będą musieli kiedyś odpowiedzieć.

W zasadzie mając w pełni wyjaśnialne modele, można by było je z powodzeniem stosować do krytycznych operacji. Bo na razie to sporo osób się bawi w generowanie "lalek" (ostatnio taka moda zawitała). A woda i energia się marnuje....
  • #3 21520523
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
📢 Słuchaj (AI):
REKLAMA