logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kiedy AI osiągnie poziom bezbłędnych odpowiedzi i pełnej inteligencji?

syselpl 21 Gru 2025 18:09 525 22
REKLAMA
  • #1 21786797
    syselpl
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Jak myślicie, ile czasu wg. was potrzeba, aby sztuczna inteligencja faktycznie była inteligentna? Tj. wszelkie pisma sądowe bez błędów, pisanie kodów dla programistów, że dosłownie wszystko, o co nie zapytamy, to otrzymamy bezbłędną odpowiedź. Teoretycznie postęp już mamy spory, jednak jest to tak wszystko zaprogramowane, że czytamy głupoty zamiast mieć informacje "słuchaj, nie wiem, jak to zrobić" i często dzięki temu AI się uczy.
  • REKLAMA
  • #2 21786819
    ADB-6
    Poziom 34  
    Ocena: 701
    Przecież ta cała AI daje Tobie odpowiedzi na podstawie tego co dotychczas znalazła w internecie (fora, gazety, plotki,platformy plotkarskie). Jaka to sztuczna inteligencja? To zwyczajna wyszukiwarka dla ułomów nie potrafiących zadać zapytania szukajce np. google, netsprint, qwant, yahoo i innych tematycznie powiązanych.
  • #3 21786828
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 946
    ADB-6 napisał:
    Przecież ta cała AI daje Tobie odpowiedzi na podstawie tego co dotychczas znalazła w internecie

A kiedy osiągnie poziom bezbłędnych odpowiedzi?
    No jak to kiedy.
    Osiągnie wtedy, gdy w sieci będzie istnieć tylko prawda, i cała prawda.
  • REKLAMA
  • #5 21787644
    syselpl
    Poziom 9  
    ADB-6 napisał:
    Jaka to sztuczna inteligencja? To zwyczajna wyszukiwarka dla ułomów nie potrafiących zadać zapytania szukajce np. google,

Potrafi przefiltrować elektrodę z tematów, gdzie jest zawarte "było setki razy, użyj opcji szukaj".
    klm787 napisał:
    Osiągnie wtedy, gdy w sieci będzie istnieć tylko prawda, i cała prawda.

Jeśli chodzi o problemy to tak, pozostaje jeszcze opcja, że AI "wchodzi ci do głowy" i jeśli jesteś przeciwko szczepieniom to on też, ale na drugim telefonie, jak jesteś bojącym się covida, to namawia do szczepień.
  • #6 21787658
    gregor124
    Poziom 29  
    Ocena: 884
    >>21786797
    Według Gottfrieda W. Leibniza nigdy ;)
    Ale niech próbują, bo nawet jeśli po raz kolejny się nie uda, to i tak na pewno ta maszyna przewyższy "inteligencją" wielu ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21787758
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 147
    @adb-6 - idealnie ujęte. Ostatnio w ten sam sposób popsułem nastrój jednej habilitowanej paniusi . Ona: "jakie to ajajaj cudowne" a ja na to "tak, ale tylko dla osób nie posiadających wiedzy podstawowej" (i na wszelki wypadek sobie poszedłem :)).

Szkoda, że tych wszystkich modeli językowych nie da się "zapętlić" w łatwy sposób. Często na to samo zapytanie deepseek i chatgpt udzielają innych odpowiedzi. Więc im wysyłam odpowiedź konkurencji - fajnie się nap....ją :)
  • #9 21788836
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Najgorsze jest to, że AI nie zna zwrotu "nie wiem". Jeżeli jest brak odpowiedzi w sieci na konkretne pytanie to AI nie przyzna się do niewiedzy tylko wymyśla odpowiedź której w sieci nie ma podając fałszywe dane wyssane z jej brudnego palca. Testowałem to swego czasu i nawet opisałem na naszym forum tutaj.
  • #10 21789313
    gregor124
    Poziom 29  
    >>21788836
    To chyba normalne. W końcu AI to w większości produkty komercyjne (nawet jeśli w początkowej fazie są tworzone jako darmowe) i ich celem będzie zdominowanie rynku i zarabianie pieniędzy.
    Wyobrażasz sobie, co by było, gdyby konkurencja dostała do ręki dowód, że któryś model przyznał się, że czegoś "nie wie"?
    Z pewnością wykorzystałby to do atakowania danego modelu i zdyskredytowania go w oczach potencjalnych klientów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 21789315
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    gregor124 napisał:
    Wyobrażasz sobie, co by było, gdyby konkurencja dostała do ręki dowód, że któryś model przyznał się, że czegoś "nie wie"?

Wg mnie lepiej także marketingowo przyznać się do niewiedzy niż wprowadzać w błąd (pleść bzdury).
  • #12 21789382
    gregor124
    Poziom 29  
    >>21789315
    Niestety życie jest brutalne, ludzie będą używać tego, co im się poda najlepiej "za darmo".
    Chodzi o to, że ci wielcy, którzy są gotowi zapłacić naprawdę wielkie pieniądze i będą AI wprowadzać dla osiągnięcia swoich celów, widzą to nieco inaczej.
    Dla nich najlepszym AI będzie takie, które będzie potrafiło masą wcisnąć największą bzdurę ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21792886
    jbn
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    W jednym poście powyżej padło sformułowanie, że AI to nic innego jak "wyszukiwarka dla ułomów".
    Możliwe, ale jak dla mnie jest niezwykle przydatna. Oczywiście to jasne, że nie przyjmuję wyników wyszukiwania bezkrytycznie, zawsze sprawdzam i oceniam.

Kilka przykładów:
    1. Pisma do urzędów/sądów - mam za sobą pisma stworzone z pomocą ChatGPT skierowane do urzędów w sprawie administracyjnej; obecnie jestem na etapie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Przy okazji ostatniego pisma AI potrzebowała ok. 7 minut, aby wyszukać wyroki NSA pasujące do mojej sprawy łącznie z uzasadnieniem.
    2. Programowanie. Mam prosty odtwarzacz audio na Raspberry Pi 4 z wyświetlaczem OLED, na którym pokazywany jest tytuł utworu, wykonawca, czas, bitrate. Około 1 godziny zajęło mi przygotowanie ostatecznego pliku w Pythonie z pomocą AI. Z tym, że moje "programowanie" ograniczało się do pisania w stylu: "w prawym dolnym rogu wyświetlaj bitrate, a lewym dolnym rogu czas." ChatGPT tworzył kod, a do mnie należało tylko kopiuj/wklej.
    3. Pomoc w projektowaniu - tworzenie wizualizacji np. obudów do sprzętu audio, korekcja charakterystyki słuchawek (z objaśnieniem, który zakres za co odpowiada w brzmieniu), itp.
  • #14 21792901
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    W takiej postaci jakiej jest - nigdy. To samo uczące się statystyki + tak zwane halucynacje (to słowo dobrze oddaje sens zjawiska). Tu nie ma myślenia. I w ogóle nigdy. Jak człowiek, który sam nie jest nieomylny ani wszechwiedzący i nigdy nie będzie, może zaprojektować nieomylną technologię?
  • #16 21793295
    syselpl
    Poziom 9  
    helmud7543 napisał:
    Jak człowiek, który sam nie jest nieomylny ani wszechwiedzący i nigdy nie będzie

Czyli moderacja to nie człowiek?
  • #17 21793713
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Pachnie hejtem ale niech tam, odpowiem (pytaniem, bo trzeba to wyjaśnić) - co oznacza tutaj "czyli"? Z czego to ma wynikać jeśli chodzi o przytoczony fragment mojej wypowiedzi (zakładam, że do niego to nawiązanie)?
  • #18 21796719
    pablo099
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Pytanie, czy ktoś oczekuje, że sztuczna inteligencja będzie rzeczywiście bezbłędna. Użycie AI wiązać się będzie zawsze z ryzykiem błędu, nawet jak będzie superinteligentna, i myślę, że w kluczowych decyzjach nigdy nie będzie mogła zastąpić człowieka. Mimo to, że staram się korzystać czasami, aby przyspieszyć pracę (może zastąpić zwykłe wyszukiwanie w Google szybką odpowiedzią), to nie wyobrażam sobie, aby ktoś mógł z niej korzystać bez podstawowej, a nawet bardziej zaawansowanej wiedzy na dany temat. Jeżeli chodzi o zagadnienia dla programistów, to może naprawdę przyspieszyć pracę przy mało zaawansowanych programach bez dużej ilości kodu i pisać je bezbłędnie, dla większych projektów na razie jest prawie bezużyteczna.
  • #19 21796744
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21796903
    syselpl
    Poziom 9  
    Patrząc na fb i jego algorytmy to więcej takich pseudo związków wyszło na jaw jak nam.sie wydaje
  • #22 21804662
    Homo_toxicus
    Poziom 27  
    Ocena: 377
    W temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4160458.html
    Ojciec Założyciel Elektrody ujawnił, że boty AI "wciągnęły" prawdopodobnie również całe forum ELEKTRODA.
    Biorąc pod uwagę wiedzę zaciągniętą z Hyde Park-u (i nie tylko) to lepiej być czujnym przy czytaniu odpowiedzi od AI.
  • #23 21828470
    Donpedro_z_Otwocka
    Poziom 18  
    Ocena: 211
    Głównym problemem nr 1 u ludzi jest to, że narzekają na AI a jednocześnie wysługują się nią na każdym kroku.
    To nie AI jest głupia, tylko ludzie. AI jedynie uczy się z treści tworzonych przez ludzi.
    Kiedy AI będzie prawdziwie inteligentna? W dniu, w którym zamilknie, czym zmusi ludzi, żeby radzili sobie sami, bez "służących".

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy pytania, kiedy sztuczna inteligencja (AI) osiągnie poziom bezbłędnych odpowiedzi i pełnej inteligencji, zdolnej do generowania poprawnych pism sądowych oraz kodów programistycznych bez błędów. Uczestnicy wskazują, że obecne AI bazuje na danych z internetu, co powoduje, że często generuje nieprecyzyjne lub fałszywe informacje („halucynacje”), zamiast przyznać się do braku wiedzy. AI jest porównywana do zaawansowanej wyszukiwarki, która nie posiada prawdziwego rozumienia ani myślenia. Komercyjny charakter produktów AI wpływa na unikanie przyznawania się do niewiedzy, co jest wykorzystywane marketingowo i konkurencyjnie. Przykłady zastosowań AI obejmują tworzenie pism administracyjnych i prostych programów, np. odtwarzacza audio na Raspberry Pi 4 z wyświetlaczem OLED, gdzie AI pomaga w generowaniu kodu Python. Mimo postępów, AI nie zastąpi w pełni człowieka w kluczowych decyzjach i bardziej zaawansowanych projektach programistycznych. Wskazuje się, że AI osiągnie prawdziwą inteligencję jedynie w warunkach, gdy w sieci będzie dostępna wyłącznie prawda, co jest mało realne. Dyskusja podkreśla potrzebę krytycznej oceny odpowiedzi AI oraz świadomość jej ograniczeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA