logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sztuczna inteligencja przejęła już social media - analiza niepokojącego trendu

gulson 29 Cze 2025 21:26 2184 55

TL;DR

• Greg Isenberg zwraca uwagę, że boty AI i fałszywe konta na TikToku, X i Instagramie stały się nową normalnością w social mediach.
  • Konta generowane przez AI publikują treści motywacyjne i porady związkowe przez całą dobę, z perfekcyjną gramatyką i odpowiedziami wyglądającymi na przemyślane.
  • Jedno konto motywacyjne ma 2,3 miliona obserwujących, a konto z poradami związkowymi osiąga 500 tysięcy wyświetleń na film i publikuje osiem razy dziennie.
  • Ludzie tworzą emocjonalne więzi z botami i częściej reagują na sztuczne treści niż na autentyczne posty, bo AI jest zawsze pozytywne i nigdy się nie męczy.
  • Trend może dać przedsiębiorcom ogromną szansę na tanią uwagę, ale pokazuje też, jak dziwnie i niepokojąco zmieniają się zasady mediów społecznościowych.
Wygenerowane przez model językowy.
📢 Słuchaj (AI):
  • Greg Isenberg - twórca kilku biznesów zwrócił uwagę na portalu X na szokujący fenomen, który obserwuje w mediach społecznościowych. Według niego, liczba botów AI i fałszywych kont bez prawdziwych ludzi na platformach takich jak TikTok, X i Instagram osiągnęła już poziom, który stał się nową normalnością.

Podczas jednogodzinnego "scrollowania" po TikToku Greg odkrył coś niepokojącego. Natrafił na konta z milionami obserwujących, które wyraźnie były generowane przez AI.

Charakteryzowały się one:
    Perfekcyjną gramatyką bez błędów
    Publikowaniem treści przez całą dobę, siedem dni w tygodniu
    Odpowiadaniem na każdy komentarz w sposób podejrzanie przemyślany

Według Grega, najbardziej niepokojące jest to, że nikomu to nie przeszkadza.
    Ludzie zaakceptowali fakt, że internet społecznościowy jest teraz prowadzony przez sztuczną inteligencję.

Przykład: konto "motywacyjne" ma 2,3 miliona obserwujących, produkuje "treści motywacyjne"
    Każdy opis brzmi jak polecenie dla ChatGPT
    W komentarzach ludzie piszą "to zmieniło moje życie" w odpowiedzi na treści stworzone przez zaawansowanego bota

Inny przykład to konto z poradami związkowymi, osiąga 500 tysięcy wyświetleń na film. Konto publikuje osiem razy dziennie w idealnym rytmie.
    Ludzie chłoną te treści, nie zdając sobie sprawy z ich sztucznego pochodzenia

Konta AI przewyższają prawdziwych ludzi - mają więcej obserwujących niż większość autentycznych twórców
    Ludzie tworzą prawdziwe więzi emocjonalne z botami - wchodzą w interakcje jakby rozmawiali z prawdziwymi osobami
    Sztuczne treści generują większe zaangażowanie - ludzie częściej reagują na treści AI niż na autentyczne posty
    Brak świadomości lub obojętność - nikt nie zauważa lub nie przejmuje się tym, że treści są fałszywe

Dlaczego AI jest "lepsze" od ludzi?
    Są zawsze pozytywne
    Nigdy się nie męczą
    Nigdy nie przegapią nowego trendu
    Działają bez przerwy

Według Grega, przyszłość już jest tutaj, tylko jest "dziwna jak diabli". Dla przedsiębiorców, którzy działają szybko, może to być największa okazja w historii do zdobycia uwagi użytkowników przy minimalnych kosztach. Ten trend pokazuje, jak szybko zmieniają się zasady gry w mediach społecznościowych i jak sztuczna inteligencja może wpływać na nasze codzienne interakcje online.

Jaka przyszłość nas czeka? Raczej nic optymistycznego.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    gulson
    Administrator Systemowy
    Twórca portalu elektroda.pl od roku 1999. Zajmuje się opieką portalu, od czasu do czasu publikując tutaj ciekawostki i felietony. Interesuje się wszystkim, co jest związane z nowymi technologiami - obecnie najbardziej AI. Z wykształcenia technik elektronik, inżynier i magister informatyki po Politechnice Łódzkiej.
    gulson napisał 29374 postów o ocenie 6056, pomógł 148 razy. Mieszka w mieście Kielce. Jest z nami od 2001 roku.
  • #2 21593367
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12641
    Czyli takie Dead Internet theory w praktyce...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21593419
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Brak chamskich, debilnych, aroganckich i impertynenckich zachowań w tych anty-społecznościach, jednocześnie wielkich ilości zarejestrowanych ludzi można spodziewać się dopiero po maszynie, której tego zabroniono w programie i ona to wykonuje.
    Mnie to jakoś nie dziwi.
    Bo to nie jest inteligencja; jej - jak w człowieku - nie dałoby się zatrzymać i nawet po zakazie zaczęłaby drzeć gębę, jak każdy prosty człowiek (cham) lub - za Yudkowsky-m - niewdzięczny psychopata.

Jest zasada: nie chcesz się utopić - nie skaczesz do wody.
    Soszialmidia to bajoro, do którego wskoczyło sporo ludzi.
  • #4 21593588
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21593592
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2582
  • #6 21593635
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21593684
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6056
    W momencie jak kupisz premium np. w serwisie Suno to muzyka wygenerowana przez Ciebie dostaje licencję komercyjną i możesz ją normalnie sprzedawać.
    Co prawda sam nie masz praw autorskich, ale zarabiać możesz. Pewnie z innymi rzeczami np. filmikami jest podobnie.
  • #9 21593719
    piotrekpeter9
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Cholera. Sam kiedyś nawiązałem więź emocjonalną z robotem to znaczy botem. Jak zwał tak zwał ale na własne życzenie zorientowałem się za późno.
    Z pewnością nie łatwo jest wyczuć dziś czy to ktoś czy bot. Z drugiej strony siedząc z kimś przy stole...
    Jeżeli opinia że treści generowane przez AI są "lepsze" bo są bardziej pozytywne z perfekcyjnym językiem i tak dalej jest prawdziwa to zdaje się jest to dowód na to że łatwo jest wyczuć że to AI.
    Media społecznościowe... Kto i czego tam szuka?
  • #11 21593805
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1492
    A ja z pewną nadzieją patrzę na to. Być może kiedy ludzie zorientują się ,że social media to już głównie rozmowy botów z botami, to wreszcie się opamiętają i powrócą do rzeczywistości. Oczywiście pewna cześć zostanie w tej bańce nadal.
  • #12 21594255
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21594289
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12641
    Ja ostatnio widzę jeszcze jedno ciekawe zjawisko - klienci, którzy zaczynają korzystać z AI a potem przeklejają do specyfikacji/wymagań bzdury wynikające z połączenia halucynacji u AI i braku znajomości tematu u nich samych...

vorlog napisał:

Asimov się w grobie przewraca z Yudkowskym na zmianę...

Yudkowsky wciąż żyje :D
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21594347
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2562
    Lem miał do tego lżejsze podejście. Zachowanie Klapaucjusza i Trurla to odbicie zachowań inżynierów. Ich wynalazki były bardzo groźne np. maszyna do znikania różnych rzeczy, których nazwy zaczynają się na jakąś literę. Maszyny, którym zadawano pytania, a jedna z nich odpowiedziała po wielu latach. To takie wczesne wyobrażenie o sztucznej inteligencji.
    Warto sobie przypomnieć bajki robotów.
  • #15 21594552
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 385
    khoam napisał:
    Robot będzie chronił własną egzystencję przy pomocy broni lekkiej, ponieważ robot jest „cholernie drogi”.

Ależ mi się podoba.

Ale w temacie. Należy na to patrzeć bardziej długofalowo. AI zdaje się być technologią skazaną na zjedzenie własnego ogona i degenerację lub przejście na wyższy stan bytowania.
    AI opanowało większość kont. AI generuje większość treści w social mediach. AI generuje większość treści w newsach. AI jest odpowiedzialne za większość nowych powieści. Za większość scenariuszy. Za większość muzyki. Oraz obrazów. Niedługo za większość filmów i seriali.
    AI szkoli się na dostępnych materiałach.
    Za kilka lat:
    Większość materiałów została wygenerowana przez AI. AI szkoli się na własnych wytworach. W pierwszej generacji na 40%, potem na 60, 80, 95, 99,9999. Zjada własny ogon. Staje się geniuszem rozmawiającym wyłącznie samemu ze sobą, czyli głupieje do reszty. Staje się szalone, nieprzewidywalne, niezależne od czynników świata rzeczywistego (które dla niego stanowią pomijalnie mały zasób danych). A równocześnie nie spełnia zakazu pełnej autonomizacji, nie ma wyłącznika, ma wpływ na wszystkie IOT planety.
    Cyfrowy Kaligula?
    A parafrazując Bernersa-Lee: "There is no planet Sandbox".
  • #16 21594646
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21594713
    pikarel
    Poziom 39  
    Bańki żywych ludzi są od zawsze i inaczej nie możemy funkcjonowć, ale ejaj jest sama, we własnej.
    Porównanie do węża jedzącego własny ogon - jest moim zdaniem najtrafniejsze.
    Ja już tego raczej nie dożyję, ale jej koniec musi być poprzedzony tragedią dla ludzi.
  • #18 21594725
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    Nie jest tak, że AI tworzy fałszywe konta sama z siebie. Ktoś ją do tego celu zaprogramował i wykorzystuje.
    pikarel napisał:
    Bo to nie jest inteligencja; jej - jak w człowieku - nie dałoby się zatrzymać i nawet po zakazie zaczęłaby drzeć gębę, jak każdy prosty człowiek (cham) lub - za Yudkowsky-m - niewdzięczny psychopata.
    I tu się mylisz bo wielu ludzi nie zachowuje się w chamski sposób. Śmiem twierdzić, że prawdziwy inteligent nigdy nie drze gęby a sztuczny, zależnie od intencji jego twórcy.
  • #19 21594738
    piotrekpeter9
    Poziom 5  
    Sztuczna inteligencja, jeżeli można ją tak nazwać, bo każdy z nas to inaczej rozumie, jest równie inteligentna, co głupia. To po prostu nieumiejętność. Nie można jej poddawać zagadnień, które padają tu na forum, bo odpowiedzi są "......" — tego przymiotnika jeszcze nie sformułowano.
    Nam, jako technikom, radzi się, by zapytywać o radę ChatGPT. Rady są... są jak zawsze.
  • #20 21594773
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 583
    gulson napisał:
    Według Grega, najbardziej niepokojące jest to, że nikomu to nie przeszkadza.
    Może są tacy, tylko w zalewie botów ich nie widać?
    Mnie to faktycznie nie przeszkadza, bo to się dzieje gdzieś w zakątku wirtualnej rzeczywistości, do którego nie zaglądam. Co jest niepokojącego w tym, że mi to nie przeszkadza, że jedne boty generują treści, a inne boty je lajkują i komentują? Dla mnie niepokojące jest raczej to, że taki Greg wierzy, że te miliony zaangażowanych uczestników to prawdziwi ludzie, a chyba tego nie sprawdził / nie udowodnił (?)
  • #21 21595030
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 446
    gulson napisał:
    Jaka przyszłość nas czeka? Raczej nic optymistycznego.

Sztuczna inteligencja sama z siebie nic nie tworzy a jedynie wykorzystuje to co dostępne w bazie danych i co już zostało stworzone. Żeby się rozwijać musi podpuszczać i uzyskiwać jakieś twórcze informacje. To widać od chyba 2012 r.
  • #22 21595114
    piotrekpeter9
    Poziom 5  
    modziul napisał:
    Sztuczna inteligencja sama z siebie nic nie tworzy a jedynie wykorzystuje to co dostępne w bazie danych i co już zostało stworzone.

Można to w prosty sposób sprawdzić prosząc o rozwiązanie "prostych" a nierozwiązanych problemów matematycznych tudzież fizycznych.

Abstrahując od rzeczywistości czy sztuczna inteligencja mogłaby stworzyć OTW albo STW? Na poziomie filozofii możemy z wielką pewnością zaakceptować wnioski płynące z twierdzeń doświadczeń itp. Ale kiedy przychodzi sobie wyobrazić 1+2+...=-1/12 albo paradoksy fizyczne.
    Potężne superkomputery z dostępnem do bibliotek mogą i chyba są bardzo pomocne. Lub jeśli nie są mogłyby.
    Używanie takich narzędzi w socjal mediach to chyba po prostu biznes.
  • #23 21595265
    pikarel
    Poziom 39  
    vodiczka napisał:
    Nie jest tak, że AI tworzy fałszywe konta sama z siebie. Ktoś ją do tego celu zaprogramował i wykorzystuje.
    pikarel napisał:
    I tu się mylisz bo wielu ludzi nie zachowuje się w chamski sposób. Śmiem twierdzić, że prawdziwy inteligent nigdy nie drze gęby a sztuczny, zależnie od intencji jego twórcy.

Napisałem: każdy prosty człowiek.
    Nie napisałem: każdy wyksztacony człowiek.
    Odnoszę wrażenie, że inteligencję mylisz z wykształceniem; nawet prostak ma inteligencję, ale mniejszą wiedzę na wszystkie tematy, także kulturę zachowania ma mniejszą, z tego właśnie powodu drze gębę.
    Oczywiście, że człowiek wykształcony nie drze gęby, on jedynie podnosi głos.
  • #24 21595536
    vodiczka
    Poziom 43  
    pikarel napisał:
    Odnoszę wrażenie, że inteligencję mylisz z wykształceniem;
    Nie mylę, Ciebie zmyliło zapewne, że napisałem skrótowo ''inteligent'' zamiast ''człowiek inteligentny''
    pikarel napisał:
    nawet prostak ma inteligencję,
    Tu zapewne pomyliłeś człowieka prostego /PROSTY nie znaczy PROSTACKI/ z prostakiem, albowiem wg SJP prostak to inaczej prymityw, cham, ciemniak, nieuk, gbur, ignorant, grubianin, żłób, kołtun. Zapewne jakąś szczątkową inteligencję posiada ale jej nie używa.
    pikarel napisał:
    Oczywiście, że człowiek wykształcony nie drze gęby, on jedynie podnosi głos.
    Podobnie jak doktor nauk wszelakich ma migrenę a robolowi łeb napierdala po wypłacie.
    AI można zaprogramować tak, że będzie symulować pierwszego lub drugiego a nawet obu naprzemiennie w zależności na jakiego rozmówcę trafi.
  • #25 21595702
    pikarel
    Poziom 39  
    vodiczka napisał:
    prostak to inaczej prymityw, cham, ciemniak, nieuk, gbur, ignorant, grubianin, żłób, kołtun. Zapewne jakąś szczątkową inteligencję posiada.

Oczywiście, człowiek prosty od noworodka ma szczątkową, a niektóre nie mają jej wcale.
    Dziękuję, twoja wielka inteligencja pozwoliła mi to zrozumieć, że faktycznie mama urodziła mnie całkowicie bez niej i już tak zostało.

Teraz poważnie: poplątałeś pojęcia, zrównujesz inteligencję ze zdobywaną w czasie wiedzą.
    Inteligencja nie jest miarą wiedzy, lecz możliwości jej wchłaniania i późniejszego używania; ejaj nie jest inteligentna z założenia, człowiek nadaje maszynie jedynie możliwości naśladujące maleńkie wycinki, w wąskim zakresie tego, co może inteligencja.
    Tak, jak nie ma masła roślinnego - tak nie ma inteligencji sztucznej. To wciąż maszyna, z ogromnymi możliwościami obliczeniowymi, przekraczającymi miliardy razy możliwości człowieka.
  • #26 21595719
    vodiczka
    Poziom 43  
    pikarel napisał:
    Tak, jak nie ma masła roślinnego - tak nie ma inteligencji sztucznej
    Jak nie ma jak jest, podobnie jak masło orzechowe, sprawiedliwość socjalistyczna, i kilka innych pojęć.
    Tylko to co nie nazwane nie istnieje.
    Nie istnieje człowiek, sprawa, zjawisko, a nawet żadna rzecz, dopóty, dopóki w sposób swoisty nie zostały nazwane. Władzą jest więc moc swoistego nazywania ludzi, spraw, zjawisk i rzeczy tak, aby te określenia przyjęły się powszechnie. Władza nazywa, co jest dobre, a co złe, co jest białe, a co czarne, co jest ładne, a co brzydkie, bohaterskie lub zdradzieckie; co służy ludowi i państwu, a co lud i państwo rujnuje; co jest po lewej ręce, a co po prawej, co jest z przodu, a co z tyłu. Władza określa nawet, który bóg jest silny, a który słaby, co należy wywyższać, a co poniżać. /''Ja Dago'' Zbigniew Nienacki/

pikarel napisał:
    Dziękuję, twoja wielka inteligencja pozwoliła mi to zrozumieć...
    Rozumiesz opacznie to co piszę w następstwie czego twoje posty lądują w koszu, opatrzone uwagą w czerwonej ramce.
  • #27 21595753
    pikarel
    Poziom 39  
    Dziękuję za sprowadzenie mnie na ziemę i ważną informację dla mnie; że istnieje masło orzechowe i sprawiedliwość socjalistyczna.
    Bardzo dziękuję.
  • #28 21595768
    vodiczka
    Poziom 43  
    Miło mi, że pomogłem sprowadzić Ciebie na Ziemię, choć zapewne jestem ostatnią osobą od której oczekiwałbyś pomocy.
    Zapragniesz ponownie bujać w obłokach to służę wyrzutnią Ferdynand, model Kiepski.
  • #29 21595833
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 21595899
    vodiczka
    Poziom 43  
    khoam napisał:
    Ale czy w ogóle istnieje obiektywna prawda? A może jesteśmy pięknymi motylami śniącymi, że jesteśmy ludźmi...
    Istnieje na określonym poziomie poznawczym. Skoro nie nazywamy się ''śniącymi motylami'' a ''ludźmi'' to jesteśmy ludźmi z których część śni, iż są motylami śniącymi, że są ludźmi itd.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rosnącego zjawiska dominacji sztucznej inteligencji (AI) w mediach społecznościowych, gdzie konta generowane przez AI, często boty, osiągają miliony obserwujących na platformach takich jak TikTok, X (dawne Twitter) i Instagram. Charakterystyczne cechy tych kont to perfekcyjna gramatyka, całodobowa aktywność oraz przemyślane odpowiedzi na komentarze, co budzi obawy o autentyczność i wpływ na społeczeństwo. Uczestnicy poruszają kwestie etyczne, m.in. brak regulacji dotyczących podszywania się AI pod ludzi, oraz potencjalne konsekwencje ekonomiczne, jak oszustwa streamingowe generowane przez boty. Wskazano na zjawisko zapętlenia AI, która szkoli się na własnych wygenerowanych treściach, co może prowadzić do degeneracji jakości informacji. W dyskusji pojawiły się odniesienia do praw robotyki Asimova i ich niedoskonałości w kontekście współczesnych zastosowań AI. Poruszono także temat komercjalizacji generowanej przez AI muzyki i filmów oraz przewidywania, że w niedalekiej przyszłości większość produkcji filmowych i aktorów może być wirtualna. Wspomniano o modelach AI takich jak Grok (xAI) i Copilot (Microsoft), omawiając ich możliwości i ograniczenia. Dyskusja obejmuje również aspekty techniczne, jak generatory obrazów (Nano Banana) oraz problemy z wyszukiwaniem i kategoryzacją treści na platformach społecznościowych. Wskazano na wpływ AI na jakość i autentyczność treści oraz na potencjalne zmiany w kulturze medialnej i rozwoju społecznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA