logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać stabilny zasięg GSM i internet na wsi?

Dawid9922 18 Kwi 2025 23:26 1383 20
REKLAMA
  • #1 21523720
    Dawid9922
    Poziom 2  
    Witam, otóż posiadam problem z zasięgiem GSM. Niedługo przeprowadzam się na wieś, która znajduje się w dolinie. Jest poniżej terenu. Niestety jest tam zerowy zasięg, chcę mieć tam internet i zasięg telefonu komórkowego. Co mogę zrobić, od czego zacząć i gdzie się kierować, aby nie podpisać umowy, która nie będzie spełniała szybkości łącza i zasięgu. Miejscowość to Majdan Łuczycki, woj. lubelskie. Z góry dziękuję za odpowiedzi i rady.
    AI: Z jakiego operatora GSM obecnie korzystasz i czy sprawdzałeś zasięg innych sieci w tej lokalizacji?
    Orange
    AI: Czy masz już jakieś urządzenia do odbioru internetu mobilnego (np. router LTE, wzmacniacz sygnału) lub czy testowałeś zasięg za pomocą aplikacji typu NetMonster albo Field Test? Jeśli tak, jakie były wyniki?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21523735
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3925
    Dawid9922 napisał:
    Niestety jest tam zerowy zasięg...
    No to cudów nie ma. Chyba, że istnieje szansa ustawienia na sporym maszcie odpowiedniej anteny? Ale co na tę sytuację mają do powiedzenia władze lokalne? Może zagadaj w starostwie i zainteresuj ich tematami o wykluczeniu cyfrowym? Problem warto zgłosić także do stosownych urzędów, na przykład tu: internet.gov.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21523736
    Dawid9922
    Poziom 2  
    Temat był zgłaszany do gminy, ale został zamiatany pod dywan. Nie wiem, gdzie się udać, żeby coś się ruszyło w tym kierunku. Jestem niestety zielony w tym temacie.
  • REKLAMA
  • #4 21523751
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21523835
    Dawid9922
    Poziom 2  
    >>21523751 Przy rejestracji na internet.gov trzeba podać nazwę instytucji? Co należy tam podać, skoro jestem zwykłym obywatelem?
  • #6 21523838
    Kiermasz
    Poziom 24  
    Ocena: 198
    Wojskowy maszt polowy 18m na korbę z odciągami i masz problem z głowy.
    Ja przez 25 lat miałem zerowy zasięg wszystkiego i właśnie tak sobie poradziłem.

Jeszcze potencjalnie możesz sobie zarobić na browarek, wieszając sieć wifi z netem dla innych mieszkańców :)
  • #7 21523840
    Dawid9922
    Poziom 2  
    >>21523838 Możesz rozwinąć temat? Jestem zielony w tym temacie, czy jest to legalne?
  • #8 21523928
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21523938
    Mobali
    Poziom 43  
    Dawid9922 napisał:
    Temat był zgłaszany do gminy, ale...
    Ale gmina się tym nie zajmie. Najbliższym urzędem, który ma coś do powiedzenia jest starostwo powiatowe i tam należy uderzyć - napisałem to wyżej.
    Dawid9922 napisał:
    trzeba podać nazwę instytucji? Co należy tam podać, skoro jestem zwykłym obywatelem?
    To rządowa instytucja przeznaczona właśnie dla "zwykłych" obywateli. Nie jest więc konieczne wskazywanie jakiejkolwiek firmy.
    Dawid9922 napisał:
    ...czy jest to legalne?
    Tak, ustawienie masztu antenowego jest legalne, jeśli sposób jego posadowienia nie będzie naruszał przepisów prawa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21523941
    Dawid9922
    Poziom 2  
    >>21523938 Rozumiem, jestem zielony w temacie, więc przepraszam za dopytywanie. Myśli Pan, jakich argumentów najlepiej mogę użyć w starostwie? Jestem w stanie zrobić jakąś petycję lub coś podobnego. Wioska jest dość mała.
  • #11 21523948
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21523982
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5815
    Pisać kazdy moze i na tym się skończy , póki co to nowe projekty w ramach KPO i POPC to pieśń przyszłości.
    Internet potrzebny na dziś więc trzeba przejść do konkretów.
    Sam na światłówód czekam od 5 lat, w ramach POPC mój adres pojawia się i znika, TOYA ma 4 lata opóźnienia. Ale ja mam to gdzieś bo od lat korzystam z mobilnego i nie narzekam.
    Proponuję zrobić to samo ale nie zaczynać od budowy masztu 18 czy 30m . Kluczowy dla tej lokalizacji jest projekt stacji bazowej Play w Borsuku. Pozwolenie budowlane starosta wydał w grudniu 2023, dziwne ale Play póki co nie ma pozwolenia UKE dla KST4455A, nie wiadomo też czy Play buduje ten BTS i na jakim jest etapie.
    Ta stacja bazowa obejmie zasięgiem twoja trudna lokalizację. Obecnie najblizsze BTS-y to dla Play Maszów Górny, sektory na 0 i 120 stopni LTE2100+1800+800, dla Orange/T-mobile/Plus to maszt Plusa w Płonce i na nim LTE1800+900 tego operatora , 1 sektor na azymut 30 czyli na ciebie.
    Ponizej anteny Orange i w ramach NetWorks LTE2100+1800+800/900 dla tego operatora i dla T-mobile i 5G2100 N1 w DSS z LTE2100, sektory na azymuty 0 i 120 stopni więc tak jak w Play jesteś na skraju 1 sektora.
    Zamiast więc bić pianę zrób test na zewnątrz , najlepiej gdzieś na dachu/balkonie z kartą Orange na telefonie Android i pokaż screny z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i ze speedtestu.
    To samo na pre-paidach pozostałej 3 operatorów, koszt 5 zł za setki a nawet ponad 1TB /m-c.
    Na podstawie testów dalsze kroki. Budowę masztu potraktuj jako żart i to kiepski.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 21523991
    Dawid9922
    Poziom 2  
    >>21523948 Pięknie panu dziękuję, tak właśnie zrobię i wrzucę zdjęcia po testach. Zrobić je na dachu domu? W mojej okolicy raczej nie będzie 5G, więc mogę przeprowadzić testy na zwykłym telefonie?
  • #14 21524000
    matek451
    Poziom 43  
    Tak na dachu, nie wykluczaj też Plusa bo on akurat ma 49m maszt w Płonce i sektor na ciebie, minusem jest połozenie miejscowości ale bez testów póki co trudno wyrokować. 5G2100 Orange/T-mobile działa na 2100MHz czyli paśmie wspólnym 15MHz dzielonym dynamicznie z LTE2100 .
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21524027
    Mobali
    Poziom 43  
    Dawid9922 napisał:
    Myśli Pan, jakich argumentów najlepiej mogę użyć w starostwie?
    Najbardziej rozsądne wydaje się podnoszenie kwestii wykluczenia cyfrowego małej społeczności, która żyje na tym terenie. Pytania o pomysły na skuteczne rozwiązanie problemu warto także wysłać do sejmiku, a także zainteresować problemem lokalnego posła. Jeśli ludzi z podobnym probeleme jest więcej, to należy bezwzględnie złożyć petycję w sprawie poprawę zasięgu telefonii komórkowej bezpośrednio do Urzędu Komunikacji Elektronicznej (do UKE, i tu tez przyda się wsparcie posła). Taka korespondencja jest rejestrowana i po upływie urzędowego terminu musicie otrzymać odpowiedź.
    matek451 napisał:
    Pozwolenie budowlane starosta wydał w grudniu 2023, dziwne ale Play póki co nie ma pozwolenia UKE dla KST4455A, nie wiadomo też czy Play buduje ten BTS i na jakim jest etapie.
    Właśnie dlatego nacisk na publiczne instytucje może okazać się bardzo skuteczny jeśli chodzi o przyspieszenie realizacji inwestycji. Oczywiście można też nie interweniować i czekać, aż "samo się zrobi". W mojej lokalizacji presja lokalnej społeczności bardzo pomogła. Bez tego pewnie dalej nic by nie było.

Do czasu zakończenia inwestycji można przeczekać na mobilnym. Warto zakupić startery od wszystkich operatorów, wykonać kilka testów, potem zobaczymy co dalej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21524095
    matek451
    Poziom 43  
    Publiczne ,lokalne instytucje nie maja nic do tego, mozesz pisać i nic nie wskórasz, dostaniesz standardową odpowiedź ze są plany itp, itd i żadnej siły sprawczej.
    Informacje o adresach na Centrum Projektów Polska Cyfrowa czy UKE, dotyczy planów z KPO nabory I/II/III i unijnych. Dodatkowo lista regionów wykluczonych do naboru w KPO IV https://www.gov.pl/attachment/830c1e3f-ef2e-4c6e-888d-07801a7b6622 , proponuję sprawdzić czy nie ma twojej lokalizacji czy w naborach I/II/III z KPO.
    A co do mobilnego to w wielu lokalizacjach lokalne społeczności protestują przeciwko stawianiu stacji bazowych i znacznie opóźniają inwestycje, szczególnie z Play nawet tam gdzie są białe plamy zasięgowe, także problem jest nie tylko po stronie operatorów. Polskie piekiełko i brak wspólnej zgody stwarza czasami też wiele problemów wykonawcom światłowodów, częsty brak zgód konkretnych właścicieli nieruchomości blokuje ich budowę.
    Dlatego czasami trudno o jedność i zgodne działania w w lokalnych społecznościach.
    Mobilny w tej sytuacji jest dla kolegi jedynym wyborem. Tak samo jak u mnie od 20 lat.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21524343
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21524421
    matek451
    Poziom 43  
    Ja autora na nic nie skazuję , po pierwsze to podałem mu miejsca gdzie ma szukać informacji na temat transz inwestycji w ramach KPO/FERC, trzy z nich są juz rozstrzygnięte , wiec zaczyna się od przejrzenia plików z adresami dla województwa lubelskiego , powiatu krasnostawskiego obszary konkursowe 6.06.06.1 i 6.06.06.2 i znalezienie w nich własnego adresu. Mozliwe że widnieje on w tych wykazach , wykonawcą sieci światłowodowej jest dla tych obszarów LIQUID SYSTEMS SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ.
    To są konkrety a nie bicie piany i gadki z lokalnymi urzędami nie mającymi pojęcia na te tematy.
    Z własnego doświadczenia wiem ze droga od wyników naboru wykonawcy na danym obszarze do uruchomienia łacza u siebie moze trwać latami, nie zyczę tego autorowi ale wiem ze internet potrzebny u niego na dziś wiec priorytetem są działania zwiazane z dostępem mobilnym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21524472
    Mobali
    Poziom 43  
    Erbit napisał:
    W moim przekonaniu trzeba iść wielotorowo
    Dokładnie, w pełni się zgadzam. Póki co trzeba przeczekać na mobilnym, ale próbować uderzyć gdzie się tylko da. Jedno jest pewne - jeśli nic się nie zrobi i tylko będzie się biadolić na rzeczywistość, to i niczego nie będzie się mieć. Samo pewnie nie przyjdzie ;-)

A co do instytucji publicznych które niczego nie mogą i nic nie zrobią.... Akurat Urząd Komunikacji Elektronicznej jest władny wydać w trybie nakazowym decyzję zmieniającą parametry nadawania dla operatorów. Szczególnie, jeśli można w ten sposób przeciwdziałać wykluczeniu cyfrowemu. To nie byłby zresztą przypadek jednostkowy. Także administracja lokalna może obwarować zgody na pewne inwestycje warunkiem objęcia określoną usługą wykluczonych obszarów. Samorząd także nie jest więc bezradny, ale urzędników trzeba naciskać i pilnować swego interesu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21524573
    matek451
    Poziom 43  
    UKE doskonale wie i zna obszary wykluczenia cyfrowego, przecież piszę o tym w swoich postach ale na dziś środki i decyzje są oparte o fundusze z KPO/FERC i tego proponuję sie trzymać, alternatywą są inwestycje prywatnych operatorów ale w takich lokalizacjach bez szans na takie.
    Bądźcie poważni, to są duże pieniądze a tymi dysponuje Ministerstwo Cyfryzacji ale dysponentem w jego imieniu jest UKE i to on w konkursach ofertowych wybiera operatorów do budowy sieci światłowodowych.
    Samorząd nie ma nic do tego bo on nie finansuje tych projektów a często jest z innej opcji politycznej i nie wspiera działań organów centralnych.
    A w przypadku operatorów mobilnych bywa ze lokalni samorzadowcy są inicjatorami działąń przeciwnych budowie stacji bazowych.
    Powiat Krasnystawski nie występuje w KPO4, proponuję sprawdzić we wcześniejszych konkursach KPO , niewykluczone że lokalizacja autora jest w nich umieszczona więc może za kilka lat doczeka się światłowodu.
    Zaden organ samorzadowy, żaden poseł czy lokalny urzędnik samorządowy tego nie zmieni, nie dysponują jakimkolwiek narzędziem w tej kwestii.
    Zajmuję się zawodowo mobilnym i ile ja się nasłuchałem róznej maści samorzadowców, począwszy od sołtysa do wójta na temat internetu światłowodowego, ludzie często rezygnowali z mojej wizyty bo oni im obiecali światełko za 3-6 m-cy. A za pól roku podwiniety ogon i telefon aby coś z mobilnym zrobić bo te obietnice były bez pokrycia.

UKE nie zmusi żadnego operatora mobilnego operatora do pokrycia plam zasiegowych, co najwyzej przy sprzedaży pasma wyznacza wymogi pokryciowe w procentach ale nie wskazuje konkretnych obszarów a i z tym bywa róznie bo jak się nie wywiązuja to nie stawia ich i tak pod ścianą. Rachunek ekonomiczny oraz uwarunkowania lokalne i przeszkody ze strony społeczności nadal są wazniejsze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21535297
    Dawid9922
    Poziom 2  
    Porobiłem testy na 4 operatorach sieci: T-Mobile, Plus, Orange i Play. Załączam zdjęcia, internet udało mi się tylko sprawdzić na Orange, ponieważ na co dzień używam tej sieci, a na pozostałych starterach nie mogłem włączyć "danych mobilnych". Test został zrobiony na najwyższym punkcie domu przy kominie. Proszę o rozpatrzenie i pomoc w doborze najlepszego operatora.
    Zrzut ekranu prezentujący parametry sygnału sieci Orange 4G LTE 800 oraz listę wyników pomiarów różnych pasm i parametrów.
    Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący parametry sygnału LTE sieci T-Mobile, z wartością RSRP -114 dBm.
    Ekran aplikacji pokazujący parametry sieci Plus 3G 900 MHz z siłą sygnału RSSI -107 dBm.
    Pomiar siły sygnału sieci Plus w aplikacji Network Cell Info Lite, z wartościami RSSI -105 dBm i RSCP -109 dBm.
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sieci LTE 800 MHz operatora Orange oraz listę najbliższych stacji bazowych i siłę sygnału.
    Ekran aplikacji Network Cell Info Lite z wynikami pomiaru sygnału LTE Orange, prezentujący wartości RSRP i RSRQ dla głównego i sąsiedniego nadajnika.
    Zrzut ekranu z aplikacji Speedtest pokazujący wyniki testu internetu mobilnego LTE w sieci Orange: pobieranie 4,12 Mbps, wysyłanie 1,00 Mbps, ping 39 ms.
    Zrzut ekranu aplikacji do testowania sieci, pokazujący wyniki pomiaru dla operatora Play na paśmie 3G 900 MHz z siłą sygnału -99 dBm.
    Ekran aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący siłę sygnału sieci Play na poziomie -95 dBm oraz sąsiedniej sieci na poziomie -97 dBm.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21524472 >>21524573 >>21524343 Niestety nie był to telefon z 5G, a zwykły obsługujący LTE, ale mam nadzieję, że pomogą te pomiary ruszyć sprawę do przodu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem braku stabilnego zasięgu GSM i internetu mobilnego w dolinie na wsi (Majdan Łuczycki, woj. lubelskie) wynika z uwarunkowań terenowych i braku infrastruktury. Rozwiązania doraźne obejmują testowanie zasięgu różnych operatorów (Orange, T-Mobile, Plus, Play) za pomocą aplikacji NetMonster oraz speedtestów, najlepiej na zewnątrz, np. na dachu budynku. Zalecane jest użycie zewnętrznego CPE LTE oraz rozmowy przez WiFi Calling, wymagające dobrego WiFi i kompatybilnego telefonu. Budowa własnego masztu antenowego (np. wojskowy maszt polowy 18m) jest legalna, ale wymaga zgody lokalnych władz i spełnienia przepisów prawa. Należy zgłaszać potrzebę dostępu do internetu na platformie internet.gov.pl w panelu obywatela, a także kierować petycje do starostwa powiatowego i Urzędu Komunikacji Elektronicznej (UKE), który może wymusić zmiany parametrów nadawania operatorów. Inwestycje światłowodowe w ramach KPO/FERC są w toku, ale mogą trwać latami, dlatego priorytetem jest dostęp mobilny. Lokalna społeczność powinna działać wspólnie, aby przyspieszyć realizację inwestycji i przeciwdziałać wykluczeniu cyfrowemu. Operator Play planuje budowę stacji bazowej w Borsuku, co może poprawić zasięg w przyszłości. Obecne stacje bazowe operatorów działają na różnych pasmach LTE i 5G, jednak zasięg jest ograniczony przez ukształtowanie terenu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA