logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowa definicja: przewód elektryczny zastąpiony kablem w polskich normach

simw 19 Kwi 2025 10:44 2178 34
  • #31 21526165
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 612
    Cytat:
    Inne wprowadzone zmiany:

Przewód izolowany – poprawna nazwa: kabel izolowany
    Przewód giętki – poprawna nazwa: kabel giętki
    Sznur – poprawna nazwa: kabel elastyczny
    Przewód napowietrzny izolowany – poprawna nazwa: kabel napowietrzny
    Przewód grzejny – poprawna nazwa: kabel grzejny
    Przewód pomiarowy – poprawna nazwa: kabel pomiarowy
    Przewód zapłonowy – poprawna nazwa: kabel zapłonowy
    Przewód kompensacyjny – poprawna nazwa: kabel kompensacyjny
    Przewód przyłączeniowy – poprawna nazwa: kabel przyłączeniowy
  • #32 21526282
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Takie rzeczy odwala się jak się nie potrafi rozwiązywać prawdziwych problemów a koniecznie chce się zaistnieć. Idiokracja postępuje szybciej niż można by się spodziewać.
  • #33 21526290
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    A komu to przeszkadza?
    Od kilku dekad jest taka terminologia i tylko niektórzy laicy nie odróżniają czym różni się YKY od YDY.
    Ale nie ma tego złego... Gdy jakiś "janusz" zakopie w ziemię YDY, prędzej czy później wyda więcej kasy na szukanie usterki niż wydał na jego ułożenie.
  • #34 21526292
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 570
    Dobrze i niedobrze. Kiedyś robiłem Niemcom remont maszyny . Tłok był zamontowany w korpusie na stałe a elementem ruchomym był cylinder. Nikt nie chciał się u nich podjąć naprawy tego cylindra. Ja jechałem akurat do domu ,więc zaproponowałem że zabiorę ze sobą i przywiozę naprawiony bo mam możliwości żeby go samemu naprawić. Warunkiem było że cylinder zdemontują sami.
    Przywieźli mi cały siłownik o długości 4m , pracowali przez pół dnia żeby go wymontować, a ja chciałem sam cylinder.
    Problemem była nomenklatura- u nich cylinder znaczy siłownik.
  • #35 21526396
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6056
    Jestem ciekawy jak te "specjalistyczne" sklepy, które stwierdzają, że jest coś takiego jak żarówka LED (pomimo braku żarnika), poradzą sobie z nazwą "kabel".
    Pewnie nic nie zmienią, bo ludzie dalej będą szukać w wyszukiwarkach po słowie "przewód" a kasa się liczy.

Podsumowanie tematu

✨ W polskich normach nastąpiła zmiana terminologii, w której pojęcie "przewód elektryczny" zostało zastąpione przez "kabel" w określonych kontekstach, co ma na celu ujednolicenie nomenklatury z normami międzynarodowymi, zwłaszcza IEC i EN. Zmiana ta dotyczy m.in. przewodów izolowanych, giętkich, napowietrznych, grzejnych, pomiarowych, zapłonowych, kompensacyjnych i przyłączeniowych, które teraz powinny być nazywane kablami. Dyskusja wskazuje na opór środowiska elektryków przy przyjmowaniu nowych nazw, zwłaszcza w praktyce i edukacji, gdzie tradycyjne określenia, takie jak "przewód" czy "zero", są nadal powszechne. Podkreślono również różnice w nazewnictwie urządzeń i elementów elektrycznych, np. rozłącznik, odłącznik, wyłącznik i przełącznik, które mają różne funkcje i nie powinny być mylone. Wskazano na problemy z tłumaczeniem terminów angielskich, np. "cordless" jako "bezprzewodowy" zamiast "bezsznurowy". Przykłady praktyczne obejmują stosowanie kabli YKY i YDY w instalacjach, a także kwestie związane z dokumentacją i kontrolą urzędową (UDT). Dyskusja podkreśla, że zmiany mają na celu poprawę spójności terminologicznej, choć ich praktyczne wdrożenie może zająć wiele lat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA