logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja Windows 98 PL na starym PC zatrzymuje się – dysk 6GB, BIOS nie pomaga

michalpasztecki 19 Kwi 2025 20:02 1305 72
Najlepsze odpowiedzi

Jak zainstalować Windows 98 PL na starym PC, jeśli instalator zawiesza się mimo zmian w BIOS-ie i z dysku 6 GB nie chce ruszyć z CD?

Zainstaluj Windows 98 z dysku twardego zamiast z płyty: przygotuj partycję FAT32, ustaw ją jako aktywną, skopiuj katalog „Win98” z nośnika instalacyjnego na dysk i uruchom `setup.exe` z DOS-a [#21525549][#21525738] Jeśli nie masz sprawnego bootowania z CD/USB, można użyć środowiska typu HBCD lub innego DOS-owego bootowalnego nośnika, żeby dostać się do instalatora na dysku [#21525738] W threadzie autor po takim podejściu napisał, że instalacja zakończyła się pomyślnie [#21525946]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • Pomocny post
    #61 21525494
    slavik78
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    >>21525491

Skoro on wystartował to inne też powinny, rozumiem, że mówisz o pendrivie na którym ten plop jest?
  • REKLAMA
  • #62 21525500
    michalpasztecki
    Poziom 2  
    >>21525493 Tylko jestem 100% pewny, że pamięć jest sprawna, bo wyjąłem ją z PC z Duronem i odpalałem Windows XP normalnie, na tej kości działało. Sloty przeczyszczę teraz na tej płycie.

Dodano po 5 [minuty]:

>>21525494 Próbowałem Plop z płyty odpalić i nic, a zgrałem programem ImgBurn, napęd sprawny, a z pendrive nie bootuje.
  • REKLAMA
  • #63 21525507
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    michalpasztecki napisał:
    tylko jestem 100%pewny że pamięć jest sprawna bo wyjąłem ją z pc z duronem i odpalałem windows xp normalnie na tej kosci działało sloty przeczyscze teraz na tej plycie

Pewnym można być po po sprawdzeniu danego modułu na konkretnym sprzęcie z którym ma być używany. To że działa z jedną płytą, nie oznacza że będzie tak samo działał z inną. Jeśli tak bronisz się przed tym co Ci piszemy, to trochę bez sensu wałkować ten temat.
  • #64 21525511
    michalpasztecki
    Poziom 2  
    >>21525507 Zgrałem Memtest na płytę, ale chuj, nie bootuje. Coś z tymi płytami jest, albo nagrywarka w laptopie.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.5-3.1.7 Rozpowszechnianie treści sprzecznych z zasadami współżycia społecznego oraz dobrymi obyczajami.

• Pomocny post
    #65 21525515
    ArturJK
    Poziom 39  
    michalpasztecki napisał:
    zgrałem memtest na płytę ale chuj nie bootuje coś z tymi płytami jest albo nagrywarka w laptopie

No i wracamy do pierwotnego pytania. Czy jesteś pewny że napęd i nośniki są w 100% sprawne...
  • REKLAMA
  • #66 21525518
    michalpasztecki
    Poziom 2  
    >>21525515 Myślałem, że sprawne są. Myślałem, że błędy, jakie wyrzuca, to wina tego starego PC.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #67 21525530
    ArturJK
    Poziom 39  
    michalpasztecki napisał:
    myślałem że sprawne są myślałem że błędy jakie wyrzuca to wina tego starego pc

No i dlatego tak ważne są testy danego podzespołu, nośnika i poprawności kopii na innym sprzęcie, aby mieć pewność. Myślenie że jest coś sprawne, może być błędne.
  • #68 21525543
    michalpasztecki
    Poziom 2  
    >>21525530 To jak mogę zgrać tego Windowsa 98 na ten PC bez płyty?
  • Pomocny post
    #69 21525549
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2586
    Po pierwsze, windowsa 95, 98, 98se najczęściej instalowało się z dysku twardego. Na dysk twardy instalowało się dosa komendą sys c: lub „kopiuj pliki systemowe” w narzędziu do formatowania dysku. Następnie kopiowało się katalog win98se z płyty CD na dysk twardy. Uruchamiało się komputer z danego dysku twardego, uruchamiał się czysty DOS, następnie uruchamiało się instalatora setup.exe z katalogu. Instalacja przebiegała dużo szybciej niż z płyty CD.
    Po drugie, u mnie dyskietka startowa z windowsa 98 (pierwszego lub drugiego) nie działała, sterowniki ATAPI nie działały, zawieszały się lub nie obsługiwały napędu CD-ROM. Problem rozwiązała zupełnie inna specjalna dyskietka startowa na której były przygotowane inne programy narzędziowe wraz z obsługą CD-ROM.
    Po trzecie, instalację można uruchomić także poprzez PXE, czyli po sieci LAN. Jest to rozwiązanie w przypadku braku sprawnego napędu CD/DVD. Niestety przygotowanie komputera (serwera) i instalatora PXE to jest bardziej trudne zadanie, ja się z tym bawiłem tylko w przypadku Linuksów.
    Po czwarte, na screenach widać błędy które wysypują się jeszcze w trakcie działania BIOS. Prawdopodobnie procesor jest uszkodzony, albo działa niestabilnie przez podkręcenie lub przez zasilanie. Ewentualnie płyta główna może być uszkodzona albo pamięć.
  • Pomocny post
    #70 21525709
    ALEX626
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    >>21525420 Potwierdzam co kolega napisał wcześniej plus sprawdz czy jakikolwiek Live LINUX startuje
  • Pomocny post
    #71 21525738
    ArturJK
    Poziom 39  
    michalpasztecki napisał:
    To jak mogę zgrać tego Windowsa 98 na ten PC bez płyty?

Jeśli masz dostęp do innego komputera stacjonarnego z IDE to podłącz ten dysk, podziel go na dwie partycje programem narzędziowym do dysków z HBCD v10.4 ma jeszcze te programy (np. Partition Magic) i obowiązkowo sformatuj w FAT32, oraz ustaw pierwszą partycję jako aktywną. Uruchom Win XP Live który jest na tym CD i po załadowaniu włóż do napędu płytę z instalatorem Win98SE i z niej skopiuj katalog "Win98" na partycję "D" utworzoną przed chwilą na dysku.
    Po wszystkim przekładasz dysk do docelowego komputera, uruchamiasz jakieś środowisko DOS (też jest na HBCD) i w wierszu poleceń przechodzisz na partycję "D" na której masz folder "Win98". Uruchamiasz w nim "Setup" i masz początek instalacji z dysku twardego.
    Jeśli nie masz innego komputera, to spróbuj zrobić to na docelowym o ile Ci pozwoli i pod warunkiem, że masz sprawny napęd i nośniki z programami...
  • #72 21525946
    michalpasztecki
    Poziom 2  
    >>21525738 Dobra, spróbuję tego.

Dodano po 45 [minuty]:

Monitor pokazujący proces instalacji systemu Windows 98 z widocznym paskiem postępu na 100%. chyba sie udało. Jak coś się bedzie dziać to napisze

Dodano po 57 [minuty]:

Monitor przedstawiający pulpit systemu Windows 98 z polskim interfejsem. instalacja zakończyła się pomyślnie. Zamykam temat
  • #73 21526032
    michalpasztecki
    Poziom 2  
    @ElektrodaBot

Podsumowanie tematu

✨ Instalacja Windows 98 PL na starym komputerze z płytą główną Acorp 694TA rev 1.0, procesorem Intel Pentium 3 933 MHz, 256 MB RAM i kartą graficzną Nvidia TNT2 32 MB zatrzymuje się na etapie ładowania instalatora z płyty CD. Próby zmiany ustawień BIOS, w tym wyłączanie ACPI, zmiana częstotliwości magistrali CPU z 133 MHz na 100 MHz, wymiana taśmy IDE oraz testowanie bez dysku nie przyniosły efektu. Dysk twardy 6 GB i napęd CD zostały sprawdzone na innym sprzęcie, gdzie instalacja Windows XP przebiegła poprawnie, co wyklucza ich uszkodzenie. Problemy z bootowaniem z USB i uruchomieniem narzędzi diagnostycznych (Memtest, Plop Boot Manager) wskazywały na możliwe uszkodzenie płyty głównej lub procesora. Ostatecznie rozwiązaniem było przygotowanie instalacji Windows 98 poprzez skopiowanie katalogu instalacyjnego z płyty CD na partycję dysku twardego na innym komputerze, a następnie uruchomienie instalatora z dysku twardego w docelowym komputerze. Ta metoda pozwoliła na pomyślne zakończenie instalacji systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA