logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP/98 zawiesza się na komputerze, Windows 2000 działał

lot702 10 Sie 2005 08:52 1911 20
REKLAMA
  • #1 1721736
    lot702
    Poziom 10  
    Mam problem niemoge na kompie nagrać żadnego windowsa. Próbowałem na różne sposoby i przy instalce się wiesza. Próbowałem na win xp i 98 taki sam rezultat. Ramy ok. dysk tak samo biosa resetowałem nawet zostawiłem samom kartę graficzna i dalej to samo podmiana na starsza nic niedaje . Co mam zrobić nawet próbowałem instalke zrzucić na dysk twardy. Win 2000 normalnie chodził na tym kompie. Co mam zrobić pomocy i nic
  • REKLAMA
  • #2 1721741
    groovee
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    'Biosa resetowales' a WIRUS WARNING [lub podobna nazwa] ustawiles na DISABLED ??
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 1721762
    przlel
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    a w którym momencie zawiesz ci się instalator
  • #5 1721768
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Czasami pomaga wyzerowanie początkowych sektorów dysku - np. WDClearem. Następnie zakładasz stosowne partycje i robisz instalkę.
  • #6 1721807
    lot702
    Poziom 10  
    ramy przerzucałem swoje do kompa i to samo. Wziołem dysk od kolegi kompa bo uniego wina instaluje i podłączony do mojego komputera win instaluje sie normalnie. Wiesza si na win 98 na 60%-71% a na xp to wiesza sie casem przy zatwierdzeniu lcencji czasem przy wuborzepartycji a czasem przy kopiowaniu plików na dysk. Kolega mówił, ze mu wiatrak od procka padł i mu wymieniali czy to moze byc przyczyną
  • REKLAMA
  • #7 1721872
    fulos
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam

Sprawdziłbym bym najpierw kondesantory elektrolityczne na płycie czy nie są wypukłe (uszkodzone), druga sprawa zasilacz PC, trzecia ustawiłbym w BIOS-ie ATA dysku na 33 lub wymienił kabel do dysku.
  • #8 1721880
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    No jeżeli CPU się przegrzewa - to pewnie. Płyta nie dopuszcza do uszkodzenia i się "wyłącza".
    Po takim zwisie wejdź do BIOS i zobacz jaka jest temperatura CPU. Jeżeli jest 50*C w góre - to coś nietak z chłodzeniem. Może po wymianie ktoś zapomniał posmarować pastą :>?
  • #9 1721924
    yogi455
    Poziom 12  
    Najlepiej wyzerować dyski twarde do Zera. Jak troszke się znasz na kompach to wiesz co to są partycje. Usuń wszystkie partycje i podziel dysk od nowa, pomoze to w 90%. Miłej pracy:-)
  • #10 1722104
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Hm..na dobry początek napisz nam, jaki sprzęt posiadasz (dokładna konfiguracja komputera), następnie czy masz 100%-ową pewność ze zródło z ktorego masz części komputerowe jest pewne. Jesli chodzi o objawy, jesli wszystko zostało juz podmienione..zostaje płyta głowna a takze ten procesor, tak jak piszez miał uwalony wentylator, przegrzanie mogło go w pewien sposob uszkodzic..
    pozdrawiam ;)
  • #11 1723259
    lot702
    Poziom 10  
    Nie chodzi o mojego kompa ale o kolegi> Pewny jwestem do czesci które wyzej wymieniłem. Nieudało mi sie nic zrobic zainstalowałem u siebie na jego dysku win 98 i śmiga az miło a płyta niepamiętam jaka bo niemam tego kompa podłączonego. Procek intel cerelon 1700 128 ddr gf IV 440 płyta gł napisze puzniej jak go podłącze.
  • #12 1724714
    agadas
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    spróbuj komende "setupcor" a nie sam "setup"! prawdopodobnie to jest własnie wina tego

Dodano po 42 [sekundy]:

oczywiscie przy instalacji sestemu win98 z pod dosa!!Np. NC!!

Dodano po 2 [minuty]:

Ale tez to moga byc pamieci!!Moze własnie to jest wina tego??jak mozesz to popodmieniaj
  • REKLAMA
  • #13 1724736
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Kolego lot702, małe podsumowanie:
    - dysk jest sprawny
    - pamięć jest sprawna
    Pozostało do sprawdzenia:
    - płyta główna
    - procesor
    - karta graficzna
    - pozostałe napędy
    - zasilacz
    Zdaje się, że bez wiekszego problemu możesz sprawdzić kartę graficzną, pozostałe napędy w swoim komputerze. Przełóż też zasilacz ze swojego komputera i zobacz, czy coś to zmieni.
  • #14 1725037
    Grzes O2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    można też spróbować spowolnić pamięci w Biosie
  • #15 1726028
    lot702
    Poziom 10  
    karta graficzna sprawdzona ok
    - pozostałe napędy sprawdzona ok
    - zasilacz jezeli komp na nim chodzi to jest chyba dobry komenda setucore nic niepomaga wiesza sie dalej
    Aha i jeszcze jedno bios na tej płycie głównej dziwny albo mi sie wydaje może to tylko mi sie wydaje. Miał normalne funkcj ale był czarnobiały i na gurze nie miał nagłówka z nazwa firmy i ver biosa po wyciagnieciu bateri już jest wszyskto normalni tzn bios niebieskobiały i z ver biosu.
  • #16 1726041
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    lot702 napisał:
    zasilacz jezeli komp na nim chodzi to jest chyba dobry

Chyba niespecjalnie Ci chodzi, bo masz z tym komputerem problemy.
  • #17 1726137
    lot702
    Poziom 10  
    Komp chodzi całkiem normalnie po zainstalowani win na moim kompie i przezuceniu dysku do niego. Z moim zasilaczem podłączonym do tego komputera nic niezmienia tzn dalej sie wiesz instalka
  • #18 1726953
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Trochę to "zakręcone" ale:
    1. Pamięci nie są na 100% sprawne gdyż je tylko przekładałeś, nie ma pewności że są sprawne - trzeba je przejechać Memtest-em

2. Być może bateria od BIOS -mówisz że dziwnie wyświetlał logo BIOS

3. Może oba zasilacze niepewne?

4. Jeśli poprzednie uwagi zawodzą to być może płyta gł. - trzeba by zamontować na niej wszystkie "bebechy" z innego kompa i póbować instalki. Jeśli powiedzie się znaczy to, że któryś z pozostałych składników kompa jest uwalony.

No i na koniec - postępuj metodycznie: eliminuj kolejne elementy aż do znalezienia przyczyny. Nie powracaj do poprzedniego stanu - przykład: jeśli zamieniłeś RAM na sprawdzony i nic się nie zmienia to pozostaw go do końca sprawdzeń, aż się wyjaśni co i jak. Zawsze zdążysz go oddać.
    Pozdro
  • #19 1727339
    CIUKU
    Poziom 18  
    mam dysk Seagte 8.4 GB teraz dokładnie 7.9 a to dlatego że na poczatku wystąpily bady (obszar serwisowy już zapchany) i także każda instalka mi się sypała w róznych momentach...partiotion magic zalatwił sprawę. A skoro kolega twierdzi że na innym dysku ok może warto sprawdzić...pozdrawiam
  • #20 1727383
    fido
    Poziom 26  
    Ocena: 132
    jak bym sprawdzil pamiec programem memtest tak jak radzi kolega "bursta" tez kiedys nie mogle zainstalowac ani 98 ani xp a na poczatku bylo wszystko ok system chodzi jak sformatowalem dysk i zaczolem instalowac od nowa okazala sie ze pamiec walnieta
  • #21 1727737
    Adili
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    1. Czy np. Cd-Rom normalnie i bezproblemu czyta płytę? Może jest mu ciężko odczytać z płyty jakieś rzeczy i zawiesza się?! Wyczyściłbym Cd-Roma na twoim miejscu (jeżeli ma problemy z odczytem). Ja raz tak miałem.

2. Może być "walnięty" chipset płyty głównej. Naprawiałem u kolegi sprzęt i też instalacja Windows'a (w tym wypadku Xp) zawieszała się. Nieraz wcześniej, a nieraz później.

3. Sprawdź czy nie masz spalonego któregoś ze slotów pamięci. Ten spalony blokuje resztę. Mogą być wszystkie spalone. Największe prawdobodobieństwo spalenia slotów może być w komputerach z Intal'em Celeron. Można tam wprowadzić własne wartości prędkości ramu, procka itd.

P.S. Co do czarnego tła to ktoś w ustawieniach biosa mógł zmienić ustawienia w kolorystyce wyświetlania w biosie.

4. Wyczyścił bym dysk do czysta programem WDClear. Później stwrzył partycje.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zawieszania się instalacji systemów Windows XP i 98 na komputerze, na którym wcześniej działał Windows 2000. Instalacja zatrzymuje się w różnych momentach, m.in. przy zatwierdzaniu licencji, wyborze partycji lub kopiowaniu plików. Sprawdzono pamięć RAM (wymieniano na sprawdzoną), dysk twardy (działa na innym komputerze), kartę graficzną oraz napędy, które są sprawne. Podejrzenia padły na przegrzewanie procesora (uszkodzony wentylator), kondensatory elektrolityczne na płycie głównej, zasilacz, ustawienia BIOS-u (m.in. tryb ATA dysku, kolorystyka BIOS-u, bateria BIOS-u) oraz chipset płyty głównej. Zalecane jest wyzerowanie dysku twardego narzędziem WDClear, usunięcie i ponowne utworzenie partycji, test pamięci RAM programem Memtest, sprawdzenie temperatury CPU w BIOS-ie oraz metodyczne eliminowanie kolejnych komponentów. Wskazano także na możliwe uszkodzenie slotów pamięci i konieczność sprawdzenia poprawności odczytu z napędu CD-ROM. Komputer ma procesor Intel Celeron 1700 MHz, pamięć DDR 128 MB oraz kartę graficzną GeForce4 Ti 4400. Dysk twardy to Seagate 8.4 GB z uszkodzonymi sektorami serwisowymi, co może powodować problemy z instalacją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA