logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Allegro likwiduje sprzedaż używanych produktów

21 Kwi 2025 21:26 4227 65
REKLAMA
  • #61 21554705
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    Erbit napisał:
    strucel napisał:
    a w czasach gdy pakiety danych są praktycznie nielimitowane nikt nie monitoruje jego wykorzystania

To jest kolejna teoria wyssana z palca. Oczywiście, że jest to możliwe i temu nie zaprzeczam. Stwierdzam jedynie, że nigdy nie spotkałem się z taką transmisją a raczej wiem co krąży w sieciach, którymi zarządzam.

A czym to się różni od alexy czy innych wpiętych w chmurę urządzeń?
    Z dwa lata temu miałem taką sytuację że dojeżdżałem do pracy w małej firmie motocyklem. Wychodzę przed firmę pod koniec pracy patrzę a tam brak powietrza w oponie . Wróciłem do firmy bo jeszcze chwilę tam wszyscy pracownicy byli i chwilę o tym porozmawialiśmy - okazało się że ktoś ma w aucie kompresorek - napompowałem koło,pojechałem do domu, Zdjąłem oponę, okazało się że uciekało powietrze między oponą a alu. felgą z powodu oksydacji felgi. Wyczyściłem , założyłem wszystko gra - nowej opony nie szukałem bo tą która miałem była założona pod koniec poprzedniego sezonu.
    Ale najlepsze że następnego dnia przez kilka następnych dni allegro i różne witryny reklamowały na komputerach w pracy opony motocyklowe -gdzie tylko ja jeżdziłem moto.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #63 21554855
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #64 21554879
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1490
    Współczuję tym, którzy są przekonani, że są świadomi tego, że nie ulegają wpływowi. I nie chodzi mi o podsłuch i reklamy opon. A może chodzi o to, by właśnie tak myśleli.
  • REKLAMA
  • #65 21554902
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #66 21555360
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 567
    Na mnie nie wpłynie,bo nie mam smartfona i nie zamierzam go mieć.Czego byście tutaj nie napisali to efekt końcowy w moim przypadku będzie ten sam :-)
    Oczywiście żartuję sobie tylko. Jeśli w pewne rzeczy uwierzę (bądź nie) to przecież będę się zastanawiał ile w prawdy.
    Jeśli coś wyda mi się nieprawdziwe,to będę się zastanawiał kiedy nastąpi ,bo i tak do tego dojdzie.

Podsumowanie tematu

✨ Allegro planuje całkowitą likwidację sprzedaży używanych produktów od 2026 roku, zwłaszcza tych oferowanych przez firmy, co potwierdzają informacje od sprzedawców i oficjalne komunikaty platformy. Decyzja ta wynika z problemów związanych z reklamacjami, sporami oraz niskim udziałem sprzedaży używanych przedmiotów w ogólnych obrotach, a także chęcią odróżnienia się od serwisów takich jak OLX. Użytkownicy zauważają już spadek widoczności ofert używanych w wyszukiwarce Allegro. Alternatywne platformy do handlu używanymi produktami to OLX, Vinted oraz Amazon, gdzie użytkownicy przenoszą swoje transakcje, zwłaszcza w segmencie elektroniki, części samochodowych i odzieży. Dyskusja porusza także kwestie problematycznych zwrotów, które generują koszty i obciążają sprzedawców, a także krytykę algorytmów wyszukiwania Allegro, które utrudniają znalezienie odpowiednich ofert. Wątki dotyczą również ochrony kupujących, różnic w polityce zwrotów między zakupami od firm i osób prywatnych oraz rosnącej roli Allegro Lokalnie jako platformy dla sprzedawców indywidualnych. Ponadto pojawiły się refleksje na temat profilowania użytkowników i mechanizmów reklamowych stosowanych przez platformy internetowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA