logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Allegro likwiduje sprzedaż używanych produktów

21 Kwi 2025 21:26 4227 65
REKLAMA
  • #31 21530315
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1230
    Ordine napisał:
    24h miałem na potwierdzenie a powyżej już umywają ręce. Żenada

A myślisz że te 24h coś robią? To jest co najwyżej zabezpieczenie przed otrzymaniem np. cegły zamiast telefonu, a nie sprawności towaru xd
  • REKLAMA
  • #32 21530391
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 164
    >>21530315 - teraz już robią, jak im się UOKIK kiedyś dopierniczył, że za sprawy z chyba 3 lat musieli nagle zacząć wykładać becel poszkodowanym...
  • REKLAMA
  • #34 21533151
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 164
    stasiekb100 napisał:
    Dawaj na forum, naprawimy.

Sprzedana, ja niestety do surface-level repairs mam dwie lewe ręce, nie mam czasu i nie mam budżetu na inwestowanie w tą graciarnię. Ktoś inny sobie naprawi, może nawet i tu wypłynie. ;-)
  • #35 21533219
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6026
    Oni po prostu chcą się zamienić w Amazona, bo uważają, że to najlepszy kierunek.
    Najlepiej dla nich aby najwięcej sami sprzedawali, indywidualni sprzedawcy to utrapienie.
    Jeśli chodzi o używane to pewnie zostaną tylko "nowe - po zwrocie".
  • REKLAMA
  • #37 21553206
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 641
    >>21530308
    Potwierdzam fakt, że ich program ochrony kupujących to fikcja.
    Nie będę się rozpisywał na co się naciąłem, ale faktem, że po tej akcji niczego z olxa nie kupiłem od kilku lat.
    Ciekawostką jest natomiast, że sprzedałem na allegro lokalnie fociaka za 3k bez zapłacenia grosza prowizji.
    Aledrogo dla takiej sprzedaży i odbioru osobistego nie pobierało wtedy opłat (nie wiem jak dzisiaj).

Podsumowując. Dla mnie ten serwis sprzedażowy to korporacyjne bagno, nastawione na uzależnienie a później wyzysk zarówno sprzedających jak i kupujących.
    Przeglądanie ofert to mordęga, jeszcze trochę i dogonią wp.pl w wciskaniu reklam i promkach.
    Na stronach ofert, od lat jest nagłówek o treści: "...X osób kupiło tę ofertę.." co jest napisane chyba przez jakiegoś obcokrajowca albo pseudo sztuczną inteligencję. Bo na pewno nie jest to poprawny język polski. (Może to w celu podkreślenia że aledrogo już dawno nie jest polskie).
    Coraz częściej kupuję na temu, ale z innymi serwisami też pewnie się polubię. Stare dobre czasy allelicytacji i łykania prawdziwych okazji niestety już dawno minęły :)
  • #38 21553440
    OPservator
    Poziom 39  
    @bobeer ale na OLX masz możliwość rezygnacji z ochrony kupujących, a na Vinted takiej możliwości nie ma, ot delikatna różnica.
    Support Vinted ma tak samo wygwizdane jak ten OLX. Jak nie zamawiam od firmy, którą mogę zweryfikować, to staram się tylko odbiór osobisty robić, ot co.
  • #39 21553455
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 567
    Niedawno wystawiałem coś na All. lokalne. Nie śpieszyło mi się ze sprzedażą,więc ogłoszenie zwykłe .
    Od razu zachęty "promuj",dodaj opcję "kup teraz" itd.
    Za dodanie "kup teraz" żeby kupujacy miał Smart-a ,musiał bym zapłacić po srzedaży prowizję w wysokości 7.9% ,czyli w moim przypadku ponad 100zl.Przy czym Allegro pokryło by przesyłkę kwotą kilkunastu zł.
    Tym sposobem stówka trafia im do kasy.To trochę dużo .
  • #40 21553464
    OPservator
    Poziom 39  
    Mi też się nie spieszyło, a że sprzęt był użyty może 3 razy, to wystawiłem najdroższą cenę na rynku - w czwartek przyjechała Pani, wynegocjowała sobie 20 zł taniej i poszła :)

Generalnie mam wrażenie, że ludzie patrzą tylko na super drogie rzeczy, albo darmowe - jak coś jest w cenie rynkowej albo ciut tańsze to umyka ich uwadze - nie mam kompletnie pojęcia czemu :P
  • #41 21553468
    m2606
    Poziom 34  
    Kilkanaście lat temu sprzedawałem auto. Wystawiłem cenę o 20% większą niż najdroższe takie w województwie i poszło w 2 tygodnie. Coś więc w tym jest.
  • #42 21553510
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 470
    OPservator napisał:
    Generalnie mam wrażenie, że ludzie patrzą tylko na super drogie rzeczy, albo darmowe - jak coś jest w cenie rynkowej albo ciut tańsze to umyka ich uwadze - nie mam kompletnie pojęcia czemu

Algorytmy serwisu mogą "optymalizować" wyniki wyszukiwania tak, abyś kupił przedmiot w takiej jak oni chcą cenie, a nie w cenie która Ci odpowiada.
  • REKLAMA
  • #43 21553514
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #44 21553530
    Citizen75
    Poziom 30  
    Wiem, że robią. Jakiś czas temu przeglądałem oferty i przed zakupem jakby odświeżyła się strona z ofertami i pojawiły się inne oferty tego samego przedmiotu w innych wyższych cenach. Po tym odświeżeniu strony z ofertami, nie mogłem już znaleźć tej aukcji, którą się interesowałem, więc nie kupiłem.

Drugi ciekawy przypadek. Rozmawiałem na przewie w pracy z koleżanką o niskiej jakości niektórych przedmiotów i produktów sprzedawanych na Allegro. Może kilkanaście dni później dostałem od Allegro na emaila link do ankiety na temat podrabianych przedmiotów sprzedawanych na ich aukcjach. Na tym przykładzie doskonale widać jak nas szpiegują telefony.
  • #45 21553559
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    Citizen75 napisał:

Drugi ciekawy przypadek. Rozmawiałem na przewie w pracy z koleżanką o niskiej jakości niektórych przedmiotów i produktów sprzedawanych na Allegro. Może kilkanaście dni później dostałem od Allegro na emaila link do ankiety na temat podrabianych przedmiotów sprzedawanych na ich aukcjach. Na tym przykładzie doskonale widać jak nas szpiegują telefony.

A może po prostu koleżanka dostała wcześniej tego maila niż Ty i stąd rozwinął się wasz temat rozmowy Gdybyś nie rozmawiał o tym a dostal tego maila, nawet byś nie zauwazył.
  • #46 21553562
    m2606
    Poziom 34  
    Citizen75 napisał:
    Na tym przykładzie doskonale widać jak nas szpiegują telefony.

Ja mam klawiszowca z tego powodu i nie zamierzam mieć niczego innego.
    Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale masz rację.
    Moja żona raz czegoś szukała na OLX na moim komputerze i to mi wystarczyło.
    Potem oglądałem jeszcze długo różne dziadostwa, które były w centrum zainteresowania jej babskiej kliki.
  • #47 21553685
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 453
    m2606 napisał:
    Moja żona raz czegoś szukała na OLX na moim komputerze i to mi wystarczyło.
    Potem oglądałem jeszcze długo różne dziadostwa, które były w centrum zainteresowania jej babskiej kliki.

To żadna teoria., po prostu przekazałeś im swoje zainteresowania.
    A co do kupowania używanych rzeczy, to trzeba traktować tak, JEST RYZYKO, JEST ZABAWA.
  • #48 21553736
    m2606
    Poziom 34  
    stasiekb100 napisał:
    po prostu przekazałeś im swoje zainteresowania.

To akurat wiem,ale skala mnie powaliła.
    Nie wiem w co one tam wlazły swoimi telefonami ,ale nie mogłem się odczepić od tych śmieci na różnych serwisach.
    Jak któraś czegoś szukała to od razu wiedziałem czego. Nie wiem tylko jakim sposobem mam Telegram (wiem z doniesień),skoro nigdy nie włożyłem nawet swojej karty do żadnego smartfona, nigdy nikomu jej nie udostępniłem i nigdy nie zakładałem żadnego konta . Możliwe że to nie ma nic wspólnego,ale zbiegło się w czasie.
  • #49 21553741
    Citizen75
    Poziom 30  
    >>21553559
    Rozmowę zacząłem ja poruszając temat pewnego produktu coraz gorszej jakości. Wręcz podróbki. Później to ja pytałem koleżankę czy też otrzymała maila z podobną ankietą, ale nie otrzymała. Więc być może dodatkowo zidentyfikowali mnie po głosie. W każdym razie po tej rozmowie z koleżanką, na przerwie w pracy przez kilka dni panowała grobowa cisza, "bo telefony podsłuchują".
  • #50 21553754
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 525
    Warto wyłączyć wszelkie profilowanie zainteresowań oraz funkcję "ok google".
  • #51 21553760
    OPservator
    Poziom 39  
    James596 napisał:
    funkcję "ok google".

Która jest tak wrażliwa, że reaguje na "g*wno" i "kur*o" :P
  • #52 21553766
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #53 21553798
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    Również dobrze może gadać do ściany, wyżej ktoś powiedział w czym rzecz i te funkcje można wyłączyć.
  • #54 21553812
    m2606
    Poziom 34  
    Może nie tyle podsłuchują,co "podglądają" co robisz.Wiem że to żadna nowość,ale perfidia tego jest wkurzająca.
    Choćby prosty przykład. Moja córka o czymś tam sobie czytała,dostała kilka reklam i się uspokoiło.
    Kiedy przyjechała na święta ,to natychmiast moja żona dostała te same reklamy. Jak by tylko ktoś czekał aż usiądą obok siebie i chciał im dać temat do rozmowy. Usługi lokalizacyjne mają dwie strony.
  • #55 21553842
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    To po co korzystają z usług "google"? można to przecież wyłączyć.
  • #56 21553874
    m2606
    Poziom 34  
    Ja się do bab nie mieszam. Nie wiem, co tam robią, ale na wszelki wypadek mam osobne konto na oszczędności :-)
    Do nich nie dociera nic. Od lat trąbię, że torebki, plecaki itd. zostawia się w bagażniku – reakcja ta sama: przesadzasz.
    Wywalili szybę.
  • #57 21554043
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #58 21554438
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    Wg mnie telefony ewidentnie podsłuchują a w czasach gdy pakiety danych są praktycznie nielimitowane nikt nie monitoruje jego wykorzystania, pewnie inaczej jest w wypadku tel. satelitarnego czy w rejonach Ziemi gdzie wciąż internet mobilny sporo kosztuje. W każdym bądź razie prywatność można acz z trudem zachować -kluczem jest stary telefon bez AML ,do tego w czasie przemieszczania się należy wyłączyć wifi.
  • #60 21554510
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Allegro planuje całkowitą likwidację sprzedaży używanych produktów od 2026 roku, zwłaszcza tych oferowanych przez firmy, co potwierdzają informacje od sprzedawców i oficjalne komunikaty platformy. Decyzja ta wynika z problemów związanych z reklamacjami, sporami oraz niskim udziałem sprzedaży używanych przedmiotów w ogólnych obrotach, a także chęcią odróżnienia się od serwisów takich jak OLX. Użytkownicy zauważają już spadek widoczności ofert używanych w wyszukiwarce Allegro. Alternatywne platformy do handlu używanymi produktami to OLX, Vinted oraz Amazon, gdzie użytkownicy przenoszą swoje transakcje, zwłaszcza w segmencie elektroniki, części samochodowych i odzieży. Dyskusja porusza także kwestie problematycznych zwrotów, które generują koszty i obciążają sprzedawców, a także krytykę algorytmów wyszukiwania Allegro, które utrudniają znalezienie odpowiednich ofert. Wątki dotyczą również ochrony kupujących, różnic w polityce zwrotów między zakupami od firm i osób prywatnych oraz rosnącej roli Allegro Lokalnie jako platformy dla sprzedawców indywidualnych. Ponadto pojawiły się refleksje na temat profilowania użytkowników i mechanizmów reklamowych stosowanych przez platformy internetowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA