logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Candy Smart CS3 1052D2-S – pralka ciągle wypompowuje wodę po wymianie hydrostatu i grzałki

kemotz 28 Kwi 2025 22:30 429 21
REKLAMA
  • #1 21534016
    kemotz
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam,

Pralka Candy Smart CS3 1052D2. Po wymianie hydrostatu i grzałki pralka bez przerwy próbuje wypompować wodę, nawet w pozycji OFF po włożeniu wtyczki do gniazdka. Po odczekaniu ~10 minut nic się nie zmienia, a nie chcę dłużej "męczyć" pompy. Odpływ i wężyk hydrostatu są drożne (po wlaniu wody wiaderkiem do bębna woda jest odpompowywana bez problemu). Gdzie szukać usterki?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21534037
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1133
    Hmm, hmm, hmm, a jaki był powód wymiany tych części?
  • REKLAMA
  • #3 21534049
    kemotz
    Poziom 11  
    Błąd E22. Po wspomnianej wymianie już się nie pokazuje.
  • Pomocny post
    #4 21534165
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6959
    Jesteś pewien że hydrostat jest podłączony prawidłowo ?
    Wymieniony na nowy oryginalny czy jakaś kombinatorka ?
  • REKLAMA
  • #5 21534738
    kemotz
    Poziom 11  
    Hydrostat wymieniony na nowy, dokładnie tego samego typu, tj. z oznaczeniem 7640. Z wyglądu identyczny jak oryginał Link. Co ciekawe, po podłączeniu starego hydrostatu pralka zachowuje się tak samo (pewnie był sprawny). Natomiast gniazdo w hydrostacie i wtyczka na kablu uniemożliwiają błędne podłączenie. Wężyk założony prawidłowo. Wężyk hydrostatu jest drożny, po dmuchnięciu woda bulka w zalanym bębnie. Przy odłączonym wężyku symptomy są identyczne, tj. ciągłe wypompowywanie wody nawet po opróżnieniu. Po odłączeniu hydrostatu pralka nie pompuje i wyświetla błąd E20. Przy otwartych drzwiczkach też nie pompuje, co wyklucza np. sklejony przekaźnik.
    Czy jest jakaś procedura kalibracji po wymianie hydrostatu?
    Czy może czas przejrzeć elektronikę?

Dodano po 3 [godziny] 11 [minuty]:

Przejrzałem PCB sterownika i nie znalazłem żadnej oczywistej usterki, typu przepalony element czy scieżka.
    Przeprowadziłem natomiast test jak niżej.

- Wyłaczenie pralki z zasilania
    - Otwarcie drzwiczek
    - Włączenie pralki do zasilania (pompa nie zaczeła pracować)
    - odczekałem chwile tak żeby zakonczyl sie test diagnostyczny (POST?)
    - odłączyłem hydrostat
    - zamknałęm drzwiczki i nawet w pozycji OFF pralka zaczeła odpompowywać wodę

Skłania mnie to do konkluzji, że hydrostat nie bierze udziału w wyzwoleniu programu odpompowywania wody.

Rodzi się zatem pytanie. Jaki może być inny niż poziom wody, sygnał włączający pompę ?

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 21535365
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6959
    Podstawiłeś spowrotem stary hydrostat ?
  • REKLAMA
  • #7 21535410
    kemotz
    Poziom 11  
    >>21535365 Tak, obydwa hydrostaty (nowy i oryginalny) nie zmieniaja nic w zachowaniu pralki. Dodam jeszcze, że usterka wystąpiła na długim cyklu prania 90st. Podejrzewam, że nastąpiło przebicie w grzałce i uszkodziła się elektronika. Czy taka możliwość jest prawdopodobna?
    Co ciekawe przyciski i pokrętło działają prawidłowo. Natomiast pompa żyje swoim zyciem ;-)

Nie znalazłem schematu sterownika wiec naprawa raczej nie bedzie możliwa. Wymiana sterownika (~300pln) jest nieopłacalna.

P.S. Grzałka jest wymieniona na nową, identyczną jak oryginalna skorodowana.
  • #8 21535534
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 894
    Czyli wybierak programów jest poza podejrzeniami?
  • #9 21535558
    kemotz
    Poziom 11  
    Wybierak jest elektroniczny, chyba zwykły enkoder. Wyswietlacz reaguje prawidłowo na zmiane polozenia. Przyciski dotykowe też ok, zmieniaja opcje prania, buzzer działa. Całość jest sterowana z mcu stm8. PCB i komponenty nie maja zadnych widocznych uszkodzeń.

Czy istnieje jakis dodatkowy czujnik, który moglby aktywować pompe? Np. zalania? Nie mam juz pomysłów, poza uszkodzeniem elektroniki ...
  • #10 21535562
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4488
    mrice napisał:
    Podstawiłeś spowrotem stary hydrostat ?

Przecież to nie jest wina hydrostatu :)

Ja tam był sprawdził grzałkę bo E22 to problem z grzaniem - uszkodzona grzałka, przewody grzałki, moduł.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #11 21535565
    kemotz
    Poziom 11  
    >>21535562 Grzałka juz została wymieniona, E22 juz sie nie pokazuje. Problemem w tej chwili jest ciagle wypompowywanie wody.
  • #13 21535576
    kemotz
    Poziom 11  
    >>21535569 W obrębie PCB, wszystko wyglada dobrze. Po odpieciu hydrostatu pojawia sie E20, wiec procesor go "widzi". Gdzie ewentualnie przyjrzeć sie blizej ?
  • #14 21535578
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ewentualnie, to przemierzyłbym ciągłość przewodów moduł-hydrostat. Może któryś pękł przy wtyczce...
    Triak od pompy jest sprawny?
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #15 21535583
    kemotz
    Poziom 11  
    >>21535578 Triaka nie sprawdzałem. Pompa włącza się tylko przy zamknietych drzwiczkach, wiec myslalem ze triak jest OK. Czy moze dostaje on zasilanie przez styk drzwiczek?
  • Pomocny post
    #16 21535586
    Piotr2608

Poziom 41  
    Przede wszystkim po załączeniu blokady, wszystkie pozostałe Triaki dostają zasilanie, a MCU włącza je poprzez
    podanie prądu na bramkę, więc zwarty Triak, będzie przewodził prąd a tym samym zasili pompę.
    Trochę inaczej wygląda to gdy mamy Aqua Stop na pokładzie.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
  • #17 21535594
    kemotz
    Poziom 11  
    >>21535586 Elektronika jest praktycznie taka sama jak tutaj:
    https://www.klinikaagd.pl/czesci-agd/4-Modu%C...6uw4iK1SDfGmsaIaAoplEALw_wcB#lg=1&slide=0

Brakuje tylko drugiego przekaznika od prawej (tego pod naklejką).

Nie wiem co to aqua stop, ale google podpowiada ze:
    Aquastop to specjalny zawór, który automatycznie odcina dopływ wody do sprzętu, w wypadku wykrycia niekontrolowanego wycieku

Czy w tej pracle Aqua stop moglby zalaczac pompe?

Na tej stronie https://e-catalog.com/CANDY-SMART-CS3-1052D2-S.htm
    piszą że:
    Additional features: the option to control the level of foam and the "Aqua Stop" function that prevents the flow of water.
  • Pomocny post
    #18 21535600
    Piotr2608

Poziom 41  
    kemotz napisał:
    Czy w tej pracle Aqua stop moglby zalaczac pompe?

Owszem, może zasilać pompę, ale w tym wypadku na racy pod pralką powinna zebrać się woda, lub
    w jakiś niewyjaśniony sposób, zawiesił się pływak, najczęściej styropianowy, uruchamiający wyłącznik lub włącznik - jak to woli.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
  • #19 21535607
    kemotz
    Poziom 11  
    >>21535600 Czy mówimy o tym samym rozwiązaniu? W instrukcji pralki AUQUASTOP opisany jest w taki sposób:

Instrukcja pralki z opisem działania systemu AQUASTOP i rysunkiem podłączenia przewodu doprowadzającego wodę.
  • Pomocny post
    #20 21535613
    Piotr2608

Poziom 41  
    Tak - ten zawór odetnie nam tylko dopływ wody, a co wypompuje wodę nam która wypłynęła z pralki
    w skutek przecieku? Skąd ów zawór ma wiedzieć, że doszło do wycieku? No niby, tak jak w rozwiązaniu np. B/S/H, w okolicach
    elektrozaworów może być przepływomierz. Jeżeli moduł widzi pobieraną wodę, ale hydrostat owej wody nie widzi,
    wtedy zawór odcina dopływ, poprzez taki elektrozawór jaki podana w wyżej wklejonym fragmencie instrukcji obsługi.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
  • #21 21535620
    kemotz
    Poziom 11  
    >>21535613 Ok, rozumiem. Zobacze zaraz do pralki jak to wyglada. Wielkie dzieki za pomoc!
  • #22 21537425
    kemotz
    Poziom 11  
    Kupiłem jeszcze jeden hydrostat ... i bingo. Problem rozwiazany. Dziekuje wszystkim za pomoc!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Candy Smart CS3 1052D2-S po wymianie hydrostatu i grzałki zaczęła ciągle wypompowywać wodę, nawet po wyłączeniu i odczekaniu. Hydrostat był wymieniony na oryginalny typ 7640, a także testowano stary hydrostat – bez zmiany zachowania pralki. Wężyk hydrostatu i odpływ są drożne, a pompa działa prawidłowo przy ręcznym zalaniu bębna. Po odłączeniu hydrostatu pojawia się błąd E20, co potwierdza wykrycie hydrostatu przez procesor. Wybierak programów i przyciski działają poprawnie, a PCB nie wykazuje widocznych uszkodzeń. Podejrzewano uszkodzenie triaka pompy, jednak pompa działa tylko przy zamkniętych drzwiczkach, co wskazuje na prawidłową pracę triaka. Dyskutowano także o funkcji Aqua Stop, która może aktywować pompę w przypadku wykrycia wycieku wody, jednak brak było dowodów na zalanie pod pralką. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana hydrostatu na inny nowy egzemplarz, co zakończyło ciągłe wypompowywanie wody.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA