logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat podłączenia zegarów VW Golf 4 do Arduino UNO – obsługa wskaźników i świateł

ktululech 02 Maj 2025 16:47 1020 4
REKLAMA
  • #1 21537164
    ktululech
    Poziom 2  
    Hej
    Ma ktoś schemat, jak podłączyć zegary VW Golf 4 do Arduino UNO?
    Przetrzepałem pół z YouTube i Googla i nie mogę nic znaleźć.
    Chodzi głównie o: podświetlenie, obrotomierz, prędkościomierz, miernik paliwa, temperaturę cieczy, migacze i światła długie.
    Pomoże ktoś?

Dodano po 3 [minuty]:

Na razie udało mi się znaleźć taki schemat, ale to do AUDI A3:

Schemat elektryczny złącza liczników Audi A3 z zaznaczonymi pinami i kolorami przewodów.
  • REKLAMA
  • #2 21537275
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    ktululech napisał:
    Hej
    Ma ktoś schemat, jak podłączyć zegary VW Golf 4 do Arduino UNO?
    Przetrzepałem pół z YouTube i Googla i nie mogę nic znaleźć.
    Chodzi głównie o: podświetlenie, obrotomierz, prędkościomierz, miernik paliwa, temperaturę cieczy, migacze i światła długie.
    Pomoże ktoś?

Trzeba przetrzepać 'drugie PÓŁ' aby znaleźć..:
    https://www.youtube.com/watch?v=kGqcI1e1h6Q
    To powszechnie nazywa się "Instrument Cluster" a nie ZEGARY(!!!) i pod takim hasłem szukaj pomocy.
    Ile może być "zegarów" w aucie?
    Zadne automatyczne 'tłumacze ' z GOOGLE nie przetłumaczą ci tych 'zegarów' na technicznie poprawnie używana nazwę przez reszte świata.

e marcus
  • REKLAMA
  • #3 21537544
    ktululech
    Poziom 2  
    Hej,
    Dzięki za chęci pomocy, ale nie do końca o to chodziło. Chodziło mi o Arduino UNO i o podłączenie do komputera, np. do ETS2.
  • REKLAMA
  • #4 21537802
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    ktululech napisał:
    Hej,
    Dzięki za chęci pomocy, ale nie do końca o to chodziło. Chodziło mi o Arduino UNO i o podłączenie do komputera, np. do ETS2.

Należało napisać na początku że potrzebujesz to do 'game simulator' a nie w dziedzinie realnego swiata części i podzespołów pojazdów mechanicznych.

Spróbuj zasięgnąć info z tego rodzimego źródła:

https://redark.pl/diy-arduino-dashboard-ets-ats-eng
    Gdzieś na stronie, z pewnością znajdziesz link do oryginalnej polskiej wersji tej publikacji.

e marcus
  • #5 21816122
    filip22222bednarczyk
    Poziom 1  
    Cześć, żeby podłączyć prędkościomierz z Golfa 4 do komputera trzeba mieć świadomość tego, co się robi, bo jeszcze w SimHub musisz napisać kod do gry.
REKLAMA