logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Rampage Coolwind F3 – jak podłączyć 1+2 pin i VDG do Gigabyte B760 Gaming X?

2356236 05 Maj 2025 13:30 276 2
REKLAMA
  • #1 21539747
    2356236
    Poziom 2  
    Więc kupiłem sobie wentylatory Rampage Coolwind F3 (https://www.rampage.com.tr/products/rampage-coolwind-f3-3-12cm-argb-fan-kumanda-1200rpm-gaming-oyuncu-kasa-fan-kiti) i mam problem, gdzie mam wpiąć kable. Mam 1 2-pin oraz drugi VDG (3 piny z dwoma kablami), płyta główna to Gigabyte B760 Gaming X. Jakby ktoś pomógł, byłbym wdzięczny.

Zbliżenie na dwa złącza komputerowe: jedno oznaczone jako VDG, drugie to 3-pinowy wtyk ARGB.
    AI: chcesz podłączyć tylko zasilanie wentylatorów czy też sterowanie RGB/podświetleniem?
    Wszystko.
    AI: masz może instrukcję tych wentylatorów albo możesz wrzucić zdjęcia kabli i złączek?
    W instrukcji ledwo nazwę napisano.
  • REKLAMA
  • #2 21539855
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8202
    Witaj.
    Przewodu VDG nie używasz wcale.
    Korzystasz z gniazd D_LED na płycie:

Ilustracja gniazd D_LED1 i D_LED2 do taśm adresowalnych LED na płycie głównej, wraz ze schematem pinów i opisem.

To gniazda, które nie mają jednego ze środkowych pinów. Nie korzystasz z gniazd LED_C1/C2 obok - czteropinowych. W teorii wtyk nie powinien się dać podłączyć, ale to kwestia siły. Podłączenie do gniazda LED_C1/C2 spowoduje uszkodzenie podświetlenia.

Gniazda D_LED występują w ilości dwóch sztuk na płycie, więc jeśli chcesz podłączyć 3 wentylatory powinieneś mieć rozdzielacz. Link, który podałeś prowadzi do kitu, w którym taki rozdzielacz jest, więc z niego skorzystaj.
  • #3 21540043
    2356236
    Poziom 2  
    wszystko dziala
REKLAMA