logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logic Can LC4 w Ford Fiesta mk7 1.4 Pb – integracja z fabrycznym immobilizerem

endriu233 05 Maj 2025 21:36 381 8
REKLAMA
  • #1 21540306
    endriu233
    Poziom 21  
    Ocena: 353
    Witam, mam pytanie czy dodatkowy alarm Logic can LC4 w Ford Fiesta mk7 1.4 Pb jest sparowany z Immo fabrycznym.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21541104
    endriu233
    Poziom 21  
    Czyli "odcięcie" realizowane jest tylko na dwóch czarnych przewodach
    ( osobna wtyczka 2 pinowa)?
  • REKLAMA
  • #5 21543371
    endriu233
    Poziom 21  
    Odcięcie na tych czarnych przewodach zlokalizowałem i zmostkowałem, natomiast głównym problemem jest, że po odpięciu akumulatora i ponownym podłączeniu samochód przestał odpalać - brak iskry oraz ECU nie widzi obrotów wału. Pompa paliwa działa. Czujnik oraz okablowanie do sterownika sprawdzone. Cewka zapłonowa podmieniona.
    Jeszcze jedna kwestia czy alarm ten blokuje po CAN?
  • REKLAMA
  • #7 21543847
    endriu233
    Poziom 21  
    Już to zrobiłem, niestety dalej brak efektów.
  • #9 21567842
    endriu233
    Poziom 21  
    Bezpieczniki sprawdzone, masy oraz zasilania do ECU również. Dodatkowo podmienione ECU na inne, czujnik wału i wałka rozrządu, cewka zapłonowa. Sprawdzone okablowanie do wtryskiwaczy, czujnika wału oraz cewki. Niestety dalej ECU nie widzi obrotów wału i nie ma iskry.

Podsumowanie tematu

✨ Dodatkowy alarm Logic Can LC4 w Ford Fiesta mk7 1.4 Pb nie jest fabrycznie sparowany z immobilizerem samochodu. Odcięcie zapłonu realizowane jest zwykle na dwóch czarnych przewodach za pomocą osobnej wtyczki 2-pinowej, choć instalatorzy mogą stosować dodatkowe przekaźniki sterowane masą lub plusem w innych miejscach instalacji. Po zmostkowaniu przewodów odcięcia i odpięciu akumulatora pojawił się problem z uruchomieniem silnika – brak iskry i brak sygnału obrotów wału w ECU, mimo że pompa paliwa działa. Sprawdzone zostały bezpieczniki, zasilania i masy ECU, czujniki wału i wałka rozrządu, cewka zapłonowa oraz okablowanie do wtryskiwaczy i czujników. Alarm nie blokuje silnika poprzez magistralę CAN. Problem z brakiem sygnału obrotów i iskry utrzymuje się mimo podmiany ECU i eliminacji obwodu odcięcia alarmu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA