logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Hoover HNS 9125-16S Jak poprawnie założyć fartuch (kołnierz) do pralki?

@MAN@ 06 Maj 2025 19:53 843 7
REKLAMA
  • #1 21541306
    @MAN@
    Poziom 10  
    Witam serdecznie, z góry przepraszam, jeżeli pomyliłem wątki, ale jestem entuzjastą własnych napraw i używania internetu.
    Mój problem chyba jest bardzo prosty, ale nie potrafię założyć nowego kołnierza na bęben pralki, zamówiłem ten model czyli: Hoover. Dodaję zdjęcia, co mogło pójść z mojej strony nie tak... Dziękuję za pomoc!
    Zbliżenie tabliczki znamionowej pralki Hoover z widocznym modelem HNS 9125-16S. Zdjęcie bębna pralki Hoover wyjętego z obudowy, widoczny plastikowy kołnierz i metalowy bęben. Zbliżenie na rękę montującą gumowy fartuch na plastikową obudowę bębna pralki. Gumowy fartuch do pralki leżący na podłodze obok narzędzi. Nowy szary kołnierz do pralki Hoover leży na folii ochronnej obok narzędzi. Bęben pralki Hoover bez założonego fartucha, widoczny plastikowy kołnierz obudowy. Widok bębna pralki Hoover w plastikowej obudowie, przygotowany do montażu nowego fartucha.
    AI: Czy mógłby Pan doprecyzować, na którym etapie montażu pojawia się problem? Czy fartuch nie pasuje do bębna, nie trzyma się, czy może jest problem z zamocowaniem sprężyny lub opaski?
    Nie mogę naciągnąć na plastikowy element obudowy bębna
    AI: Czy korzystał Pan z jakiejś instrukcji (np. serwisowej, wideo na YouTube) podczas próby montażu fartucha? Jeśli tak, to z jakiej?
    Korzystałem z poradników na YouTube, ale tam pokazują nowsze pralki, które mają zdejmowany front obudowy i nie trzeba wyciągać bębna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21541390
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 254
    Chodzi o założenie wargi tej nowej gumy na bęben czy ustalenie, gdzie ma być ta trójkątna wypustka na obwodzie bębna? Ten bęben na foto w miejscu pod fartuch wygląda słabo – trzeba to oczyścić i zadbać, by nowego fartucha nie "uświnić" smarem czy innym brudem.

Teoretycznie ten otworek powinien być na samym dole bębna, bo jest to odpływ wody z fartucha. Jak wywinąć samą gumę, by prawidłowo zaczepiła się na krawędzi bębna, można zobaczyć choćby tutaj. Nie jest to Hoover, ale raczej dobrze widać, co i jak, bo nie wszyscy do wymiany fartucha demontują pralkę w drobny mak, chociaż przy niektórych rozwiązaniach trzeba tak zrobić.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21541534
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 254
    g107r napisał:
    ale chyba nie mają innego rozmiaru, lub kształtu

Kolega g107r ma rację!
    Widocznie jest różnica w fartuchach pomiędzy
    HNS 9125 P a HNS 9125-16S.
    Przydałaby się fotka starego fartucha do porównania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21541556
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6903
    Przemcio napisał:
    Widocznie jest różnica w fartuchach pomiędzy
    HNS 9125 P a HNS 9125-16S.

Fartuch w obu jest taki sam.

Myślę, ze to kwestia umiejętnosci, pierwszy montaż frtucha na taką krawędź może nie być prosty.
    Umiejętność podwijania falcu na rant przychodzi dopiero po kilkudziesięciu montażach.
  • #6 21541634
    @MAN@
    Poziom 10  
    >>21541390 No niestety, mój pomocnik w wymianie się pospieszył i wyciągnął cały fartuch, zanim wyciągnąłem bęben. Z tego, co zdążyłem zauważyć, to ten "języczek" w fartuchu był u góry bębna. Spróbuję dziś to założyć. Dziękuję za odpowiedź!

Dodano po 1 [minucie]:

>>21541534 Stary fartuch wchodzi bez problemu, wieczorem dodam zdjęcia, jak on wyglądał.
  • #7 21541749
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6903
    Języczek na fartuchu nie ma żadnego znaczenia. Ważne jest by otwór odpływowy w fartuchu znajdował się na samym dole. Z tego co widze punkt środka jest na zbiorniku zaznaczony. Nowy fartuch musi być założony n rant identycznie jak i stary plus póńźiej obejma.
  • #8 21542387
    @MAN@
    Poziom 10  
    Dziękuję za pomoc, największą trudnością było założenie fartucha (wywinąłem go do środka i wtedy został naciągnięty). Praleczka działa (przy okazji wymieniłem diody LED na wyświetlaczu, ponieważ stare już niedomagały).
    Temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego montażu fartucha (kołnierza) do bębna pralki Hoover HNS 9125-16S. Kluczowym elementem jest umiejętne założenie gumowego fartucha na rant bębna bez wywinięcia go do środka, co może utrudniać prawidłowe naciągnięcie. Ważne jest, aby otwór odpływowy fartucha znajdował się na dole bębna, co umożliwia odprowadzanie wody. Zaleca się dokładne oczyszczenie powierzchni bębna przed montażem, aby uniknąć zabrudzenia nowego fartucha smarem lub brudem. Pomocne jest porównanie z oryginalnym, starym fartuchiem, który może ułatwić naukę prawidłowego montażu. Różnice między modelami HNS 9125 P a HNS 9125-16S nie wpływają na kształt fartucha, który jest taki sam. Po prawidłowym założeniu fartuchu należy zabezpieczyć go obejmą. Wymiana fartucha wymaga wprawy, a pierwsze próby mogą być trudne. Po poprawnym montażu pralka działa prawidłowo, a dodatkowo wymieniono diody LED na wyświetlaczu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA