logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć napięcie i prąd wyjściowy? Weryfikacja wyniku 54V 22A

irko17 06 Maj 2025 20:39 393 9
REKLAMA
  • #1 21541359
    irko17
    Poziom 10  
    Jakie napięcie i prąd na wyjściu? Ja obliczyłem: 54 V / 22 A, czy dobrze?
    Schemat połączenia sześciu paneli fotowoltaicznych 18V/11A, trzy połączone szeregowo i trzy równolegle.
    AI: Do jakiego urządzenia lub układu odnosi się pytanie o napięcie i prąd wyjściowy?
    Panele fotowoltaiczne
    AI: Na jakiej podstawie obliczyłeś te wartości (54 V / 22 A)? Jak wyglądały Twoje obliczenia lub jakie dane brałeś pod uwagę?
    Szeregowo napięcia się sumują, a równolegle prąd się sumuje.
  • REKLAMA
  • #2 21541377
    fred_onizuka
    Poziom 20  
    Ocena: 95
    Ja tu widzę problem. Jaką masz pewność, że w obu równoległych sekcjach (trzech połączonych szeregowo paneli) będzie dokładnie takie samo napięcie? Tam pojawi się prąd "wyrównujący" między tymi sekcjami.

PS. Teoretyczny wynik: 54V, 22A jest poprawny (ale tylko w idealnych warunkach).
  • REKLAMA
  • #3 21541407
    irko17
    Poziom 10  
    Jak bym jeden string ustawił na wschód a drugi na zachód to napięcie nie będzie równe w stringach może gdzieś jak słońce oświeci je równomiernie.
    Ale w normalnych rano jeden pójdzie z maksymalna mocą a po południu drugi. Nie wiem czy nie uszkodził by się któryś string . Choć nie powinno, bo są zabezpieczenia
    w postaci diod bocznikujących.
  • REKLAMA
  • #4 21541415
    fred_onizuka
    Poziom 20  
    Ocena: 95
    irko17 napisał:
    Chodź nie powinno są zabezpieczenia
    w postaci diod bocznikujących.

Nie wiem, jak podłączone są te diody, musiałbyś pokazać schemat połączeń. Ale te panele nie mogą być połączone równolegle (jak na Twoim schemacie), w sposób bezpośredni.
  • REKLAMA
  • #5 21541426
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    Najpierw to należy podać do czego to coś ma być podpięte a nie zastanawiać się bez sensu nad napięciem i prądem podpiętym do dosłownie niczego.
  • #6 21541482
    irko17
    Poziom 10  
    Panele podłączone będą pod to
    Widok instalacji fotowoltaicznej z akumulatorem Enerblock, falownikiem, kontrolerem ładowania i podłączonymi przewodami.
  • #7 21541677
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7743
    fred_onizuka napisał:
    Ja tu widzę problem.

A ja żadnego, dla identycznych paneli prąd wyrównawczy to kilkanaście-kilkadziesiąt mA i w praktyce jest to pomijalne.
    Mocowo ten regulator jest na styk.
  • #8 21541865
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    Bardziej praktyczne wydaje się połączyć je szeregowo.

Jeszcze lepiej wymienić na panele 4x 350-400 W z napięciami 30-40V i dopieto łączyć równolegle po 2.
  • #9 21542019
    irko17
    Poziom 10  
    W szeregu za wysokie napięcie do regulatora to by było 108 V, a reg. do 100 V. A co do paneli, jest ograniczone miejsce.
    Maksymalna wysokość 115 cm, te panele to 200 W o wys. 110 cm, weszłyby idealnie, a po długości też nie za wiele miejsca, około 5 m ściany, a paneli już jest 5,4 m. Trochę mam ograniczone możliwości. ALE TRZEBA KOMBINOWAĆ.
  • #10 21550399
    irko17
    Poziom 10  
    Już wszystko działa
    Panele słoneczne zainstalowane przy ścianie budynku pod oknami na trawie
    Wykres słupkowy pokazujący produkcję energii z paneli słonecznych dziś i wczoraj w aplikacji monitorującej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczenia napięcia i prądu wyjściowego w układzie paneli fotowoltaicznych połączonych szeregowo i równolegle. Obliczenia wskazują na 54 V i 22 A, co jest teoretycznie poprawne w idealnych warunkach. Jednak pojawia się problem wyrównywania prądów między równoległymi stringami paneli, zwłaszcza gdy są one ustawione w różnych kierunkach (np. wschód i zachód), co może powodować nierówne napięcia i prądy. Zabezpieczenia w postaci diod bocznikujących mają chronić przed uszkodzeniami. Bezpośrednie równoległe łączenie paneli bez odpowiednich zabezpieczeń jest niewskazane. Regulator ładowania ma ograniczenia napięciowe (do 100 V), co ogranicza możliwość łączenia paneli w długie szeregi (np. 108 V byłoby za dużo). W praktyce prąd wyrównawczy między identycznymi panelami jest niewielki i pomijalny. Proponowane rozwiązania to łączenie paneli szeregowo lub wymiana na panele o wyższym napięciu i mocy (350-400 W, 30-40 V), łączone równolegle po dwa. Ograniczenia przestrzenne (maksymalna wysokość 115 cm, długość ściany około 5 m) wpływają na dobór paneli i konfigurację. Ostatecznie system został uruchomiony i działa poprawnie, co potwierdzają załączone zdjęcia instalacji i regulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA