logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens EQ.3 – młynek nie działa po wymianie silnika, spalenizna w środku

Igotmylocs 07 Maj 2025 11:56 636 5
  • #1 21541964
    Igotmylocs
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Siemens EQ.3 przestał mielić kawę. Ostatnie chwile młynka wyglądały tak, że włączył się na parę sekund i nagle czuć było spalenizną. Szybka diagnoza 'speca', gdzie wskazał na spalony silnik. No więc, idąc diagnozą fachowca, zamówiłem używany silnik, wymieniłem i... dalej nie kręci. Tak więc otworzyłem ekspres (w środku smród spalenizny), wyciągnąłem płytę główną
    Płytka główna ekspresu Siemens EQ.3 z zaznaczonymi na czerwono terminalami silnika młynka.,
    która, jak na moje oko, wyglądała... w miarę dobrze. Jedyne, co mi nie pasowało, to triak, który miał kosmicznie wysoki opór wartości kilkudziesięciu megaomów. Niestety nowy też tyle miał, więc stary był dobry (to był akurat strzał w ciemno). Jedyna podejrzana rzecz, która rzuciła mi się w oczy, to:

Zbliżenie na fragment płyty głównej ekspresu do kawy Siemens EQ.3 z widocznymi złączami i elementami elektronicznymi.

Na pierwszym zdjęciu zaznaczyłem terminale, które powinny podawać napięcie na silnik młynka. Na chwilę obecną ekspres podgrzewa wodę i 'robi' kawę, a w okresie, gdzie powinien chodzić młynek, nic się nie dzieje. Jakieś pomysły, gdzie szukać przyczyny?
  • #2 21541974
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 851
    Na oko coś tu się piny nie zgadzają ten triak na radiatorze do chyba do grzałki ?
    A te piny (zaznaczone) to do jakich elementów ida ??
  • #3 21542024
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2328
    Spalony młynek uszkodził sterowanie i zasilanie na płycie , trzeba zmierzyć sprawdzić.
  • #4 21542087
    Igotmylocs
    Poziom 10  
    max-bit napisał:
    Na oko coś tu się piny nie zgadzają, ten triak na radiatorze to chyba do grzałki?
    A te piny (zaznaczone) to do jakich elementów idą??

Zdjęcie dwóch stron płytki PCB z naniesionymi czerwonymi i niebieskimi liniami wskazującymi połączenia między punktami pomiarowymi.

Pod wieczór będę miał więcej czasu, to wrzucę więcej.

Telo napisał:
    Spalony młynek uszkodził sterowanie i zasilanie na płycie, trzeba zmierzyć, sprawdzić.

Co konkretnie pomierzyć?
  • #5 21542324
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2328
    Elementy odpowiedzialne za sterowanie silnikiem młynka.
  • #6 21542448
    Igotmylocs
    Poziom 10  
    Telo napisał:
    Elementy odpowiedzialne za sterowanie silnikiem młynka.

Po zdjęciu płyty głównej idzie stwierdzić, jakie to elementy?
REKLAMA