logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka instalacja PV 4 kW do domu z pompą ciepła SG Ready? Wybór on-grid czy off-grid?

anetakozub181 08 Maj 2025 19:00 3204 90
Najlepsze odpowiedzi

Jaki zestaw fotowoltaiki 4 kW wybrać do domu z pompą ciepła SG Ready: on-grid, hybrydę z baterią czy pełny off-grid?

Najrozsądniejszy jest układ on-grid lub hybrydowy z siecią jako wsparciem, a nie pełny off-grid do pompy ciepła, bo zimą PV produkuje bardzo mało i nie pokryje nocnego poboru PC; SG Ready to tylko sygnał sterujący nadwyżką energii, a nie sposób na „zasilenie zimy” [#21543835][#21564646] Jeśli chcesz skorzystać z „Mój Prąd”, musisz być podłączony do sieci i wybrać falownik hybrydowy; padła propozycja falownika DEYE 3F 5 kW za ok. 5 tys. zł oraz magazynu LiFePO4 48/51,2 V 10 kWh za ok. 8 tys. zł [#21543897][#21544118] W praktyce lepiej dać więcej paneli, a mniejszy magazyn, bo bateria 15 kWh nie wystarczy na dobową pracę pompy, a z rocznej produkcji i tak realnie wykorzystasz około 50–60% [#21544157][#21544625][#21564686] Jako tańszy wariant pośredni rozważano też osobny off-grid lub osobny obwód tylko dla wybranych odbiorów albo CWU, zamiast próbować zasilać całą pompę i cały dom z magazynu [#21544514][#21545893] Jeśli zależy Ci na szybkim zwrocie, forumowicze sugerowali samodzielny montaż i unikanie przewymiarowanego magazynu, bo to on najbardziej podnosi koszt i najgorzej się zwraca [#21544625][#21564686]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21543331
    anetakozub181
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Planuję zrobić instalację fotowoltaiczną. Obecnie zużycie prądu to 2000 kWh/rok. W przyszłym roku montuję pompę ciepła SG ready. Zakładam, że zużycie prądu wzrośnie do 4000 kWh/rok.
    Szukam porady, jaki zestaw wybrać. Zakładam, że potrzebuję instalację 4 kW.
    Widziałem na Ali różne inwertery, nawet za ok. tysiąc złotych. Nie mam zielonego pojęcia, co wybrać. Ile to wszystko mniej więcej wyjdzie?
    Bardzo proszę o rady, jaki kompletny zestaw najlepiej wybrać.
    Czy wybrać on-grid z baterią?
    Czy może inwerterowy off-grid?
    Interesuje mnie, żeby zwrot z inwestycji był jak najszybszy i żeby sprzęt był niezawodny. Nie musi być markowy, ważne, żeby to się nie zepsuło po roku.
  • #2 21543340
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 487
    Inwerter "nawet" za 1kzł? to chyba jakiś śmieć ;). Normalnych firm to się zaczynają od 5kzł i w górę, zależnie od mocy i czy 1f/3f. Na dach to musisz wrzucić np 6-8kW w panelach, magazyn jakieś 10kWh to np. od lutego przy w miarę pogodzie będziesz miał darmowe ogrzewanie na noc.
  • #3 21543619
    anetakozub181
    Poziom 6  
    >>21543340 Dzięki za komentarz. Będę potrzebować 3-fazowy inwerter. Instalacja będzie na gruncie. Czy jesteś w stanie polecić jakieś marki inwertera i baterii? Musiałby być SG ready.
  • #4 21543723
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 487
    anetakozub181 napisał:
    >>21543340 Dzięki za komentarz. Będę potrzebować 3-fazowy inwerter. Instalacja będzie na gruncie. Czy jesteś w stanie polecić jakieś marki inwertera i baterii? Musiałby być SG ready.

Co to za bzdety "SG Ready", PC potrzebuje energii głównie w nocy gdy jest najzimniej i kombinowanie z jakimiś wydumanymi "komunikacjami z siecią" i tak nic nie da. Kupuj PC byle jakie, aby znanej firmy, PV to samo, falownik to samo. Najlepiej zmontuj to sam bo instalatorzy + gotowce to popłyniesz nieźle z kasą i mało ten interes się opłaca na nowych zasadach.
  • Pomocny post
    #5 21543835
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    Kup solidną pompę ciepła o rzetelnych parametrach, są też polscy producenci, np. Kołton. Zanim kupisz PC poczytaj opinie.
    Fotowoltaika zimą produkuje znikome ilości energii, wtedy gdy jest najbardziej potrzebna.
    Przykładowo instalacja PV 6kWp w grudniu wyprodukowała przez cały grudzień 50kWh, a w styczniu 98kWh.
    Nie licz na to, że PV pokryje zapotrzebowanie PC.
  • #6 21543858
    anetakozub181
    Poziom 6  
    >>21543723 W moim przypadku dom jest świetnie ocieplony i mam 100% podłogowe, które pełni funkcję magazynu energii. Mogę wyjechać zimą na tydzień na wczasy, a temperatura spadnie w domu ok. 5°C w styczniu. PC kupię z firmy Mitsubishi. Dlatego wydaje mi się, że SG Ready ma jakiś sens. Aczkolwiek nie w grudniu i styczniu. Chcę samemu to zamontować panele, ale fajnie by było, jakby ktoś mi doradził, co konkretnie kupić. Jaki model, zestaw. Chciałbym dostać zwrot z MP. Dzięki za komentarz.
  • #7 21543887
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 716
    lopr_pol napisał:
    Inwerter "nawet" za 1kzł? to chyba jakiś śmieć

Już nie przesadzaj.
    On-grid spokojnie za ten pieniądz się kupi.
    Off-grida to samo.
    Działają wielu ludziom od paru lat i jest git.

Moim zdaniem w obecnym systemie rozliczeniowym i obecnych cenach paneli i falowników to przy takim zużyciu co ma autor to on-grid tylko jako dodatek by mieć bilansowanie międzyfazowe i godzinowe (jakieś 2-2,5kWp) do głównego off-grida (jakieś 5-6kWp)
  • #8 21543895
    wojteks790
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    techlock napisał:
    Kup solidną pompę ciepła o rzetelnych parametrach, są też polscy producenci, np. Kołton. Zanim kupisz PC poczytaj opinie.

Kupilem pompę Haier 8kW za 3100zł w promocji kilka miesięcy temu. Kolton kosztuje w okolicach 25000. Kupując tak drogi sprzęt dobrze jest utrzymywać gwarancję czyli dochodzą jeszcze przeglądy itp. Mój dom potrzebuje na cele grzewcze 1500-2000 kWh ( bez CWU ). Na samej różnicy w cenie zakupu mam 10 lat grzania "gratis"....
  • #9 21543897
    techlock
    Poziom 33  
    Jak chcesz otrzymać dofinansowanie z programu Mój Prąd to musisz podłączyć się do sieci energetycznej.
    Czyli tylko falownik hybrydowy.
    Magazyn energii na ogniwach LiFePo4, mają dłuższą żywotność.
    Falownik z obsługą niskonapięciowego magazynu, 51,2V.
    Magazyny wysokonapięciowe są droższe i dedykowane pod konkretnego producenta falownika.
    Przelicz, czy Ci to się zepnie finansowo.

Dodano po 5 [minuty]:

wojteks790 napisał:
    Kupilem pompę Haier 8kW

Tylko, czy ta pompa faktycznie ma taką moc i jak dokonano certyfikacji. Może się okazać, że przy -15°C bez dogrzewania grzałkami nie pociągnie, a wtedy CP spada do 2. Tani zakup nie oznacza taniej eksploatacji. Przykładowy Kołton produkuje pompy pod nasz klimat i moc z naklejki pokrywa się ze stanem faktycznym.
    Tu masz filmik z testów.
    https://www.youtube.com/watch?v=V6sKP0ptW-o
  • #10 21543929
    wojteks790
    Poziom 14  
    techlock napisał:

Tylko, czy ta pompa faktycznie ma taką moc i jak dokonano certyfikacji. Może się okazać, że przy -15°C bez dogrzewania grzałkami nie pociągnie, a wtedy CP spada do 2. Tani zakup nie oznacza taniej eksploatacji. Przykładowy Kołton produkuje pompy pod nasz klimat i moc z naklejki pokrywa się ze stanem faktycznym.
    Tu masz filmik z testów.
    https://www.youtube.com/watch?v=V6sKP0ptW-o

Kupiłem za gotówkę, bez żadnych dotacji. Pompa jest na liście ZUM chociaż mi to akurat do niczego nie jest potrzebne. Nie ma ona wbudowanej grzałki. Mój dom potrzebuje ~4kW przy -20'C. Taka temperatura jeśli występuje u mnie to zazwyczaj kilka lub kilkanaście godzin w sezonie grzewczym, tej zimy najwięcej było -12'C. Pompa którą kupiłem przy -20 na dworze i zasilaniu podłogówki daje w okolicach ~4,5kW. Grzałkę 3kW zamontuje tylko dla świętego spokoju

Oczywiście markowe pompy są lepsze tylko mają one sens w dwóch przypadkach. Pierwszy to zwyczajnie kogoś stać , drugi to dom o większym zapotrzebowaniu na energię, wtedy markowa pompa zużyjąc kilkanaście procent mniej energii zrobi różnicę. W moim domu pompa przez większość sezonu grzewczego będzie się nudzić... a te 200 czy 300 kWh które Haier zużyje więcej nie robi żadnej różnicy w zimie. Wydawanie kilkudziesięciu tysięcy na pompę do domu który potrzebuje 2000 kWh nie ma dla mnie sensu ekonomicznego
  • #11 21543962
    anetakozub181
    Poziom 6  
    >>21543929 W moim przypadku pompę będę mieć zupełnie za darmo z dotacji UE. Dlatego wezmę górnej półki PC. Natomiast temat ten dotyczy instalacji fotowoltaiki. Potrzebuję się dowiedzieć jak najwięcej. Jaki model falownika wybrać, jaką baterię itd. Chcę to zamontować sam i zgłosić się po dotacje z MP.
  • #12 21544044
    wojteks790
    Poziom 14  
    anetakozub181 napisał:
    >>21543929 W moim przypadku pompę będę mieć zupełnie za darmo z dotacji UE. Dlatego wezmę górnej półki PC. Natomiast temat ten dotyczy instalacji fotowoltaiki. Potrzebuję się dowiedzieć jak najwięcej. Jaki model falownika wybrać, jaką baterię itd. Chcę to zamontować sam i zgłosić się po dotacje z MP.

Skoro temat pompy masz załatwiony to musisz teraz zrozumieć że nie da się jej w zimie zasilić z PV. Można od lutego do października obniżyć rachunki na tyle żeby w zimie zwyczajnie za prąd zapłacić. No chyba że zrobisz instalacje 20-40 kW i duży magazyn...
  • #13 21544104
    anetakozub181
    Poziom 6  
    >>21544044 Rozumiem to doskonale i dlatego szukam tutaj porady. Jaki falownik, baterie i inny osprzęt wybrać, aby taka inwestycja nie okazała się bezsensowna.
    Myślałem, żeby to wszystko kupić na Ali, ale ktoś napisał, że to nie ma sensu.

Moje wnioski, które obecnie wyciągnąłem:
    - montaż samodzielny
    - falownik markowy (jaki?), bateria markowa (jaka?).

Pytanie dalej pozostaje otwarte: czy ta inwestycja się mi zwróci? Jeśli tak, to po jakim czasie.

Bardzo doceniam każdy komentarz.
  • #14 21544118
    techlock
    Poziom 33  
    Potrzebna jest wiedza, czy chcesz się przyłączyć do sieci czy nie. Falownik hybrydowy DEYE 3F 5kW - koszt 5tys., magazyn energii 10kWh - koszt około 8tys.
    Na off grid nie ma dotacji z MP.
    Stopa zwrotu zależy od tego ile prądu zużyjesz, głównie latem.
  • #15 21544139
    dmirek62
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    @wojteks790 Też podzielam twój tok myślenia, ja akurat kupiłem Kaisaia 8Kw split za 5,5 k pln, zakładam że ją odpalę testowo jeszcze w maju. Zakładany pobór to ok.3800 kWh/ rok nawet gdyby pobór był większy o 10% od tzw. markowych za 30k i więcej powiedzmy że to będzie nawet 500 kWh/rok bo przecież te markowe na samym powietrzu też nie chodzą. Różnica w cenie zakupu pozwala na dopłatę przez 49 lat po 500 zł za teoretyczne większe zużycie a ,,znafcy ,, mówią że pompa tyle pobierze ile dom potrzebuje nie zależnie od marki.
  • #16 21544157
    michalPV
    Poziom 31  
    anetakozub181 napisał:
    Moje wnioski, które obecnie wyciągnąłem: - montaż samodzielny - falownik markowy (jaki?), bateria markowa (jaka?).Pytanie dalej pozostaje otwarte: czy ta inwestycja się mi zwróci? Jeśli tak, to po jakim czasie.

Na markowym falowniku i markowej baterii inwestycja Ci się zwróci po dłuuuugich latach pracy (bezawaryjnej) przy takim poborze rocznym jaki masz.

anetakozub181 napisał:
    Myślałem, żeby to wszystko kupić na Ali, ale ktoś napisał, że to nie ma sensu.

A ja uważam, że tylko na sprzęcie z Ali jest szansa zwrotu w sensownych 4-5 latach. No, chyba, że markowe ale używane.

Panele PV z magazynem dadzą rocznie jakieś 50-60% prądu. I to moim zdaniem jest wyznacznikiem doboru a więc i opłacalności PV.
    A więc:
    anetakozub181 napisał:
    Zakładam, że zużycie prądu wzrośnie do 4000 kWh/rok.

Czyli jakiej byś nie zrobił PV to Ci da rocznie jakieś 2000-2400 kWh prądu, którego nie pobierzesz z sieci.

Wydasz na całość 10tyś: zwrot w 4-5 lat.
    Wydasz więcej to zwrot wiadomo -> dłużej
  • #17 21544163
    anetakozub181
    Poziom 6  
    >>21544157 michalPV bardzo dziękuję za Twój cenny komentarz.
    Czy jesteś w stanie polecić mi jakiś sprzęt z "Ali"? Chodzi mi konkretnie, jaki model/typ potrzebuję do mojego zapotrzebowania?
    Interesuje mnie cały zestaw, który powinienem kupić na Ali. W domu mam 3 fazy.
    Panele są obecnie dość tanie, więc tego raczej nie ma sensu kupować na Ali.
  • #18 21544174
    dmirek62
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    @anetakozub181 Jeśli ongrid to musisz kupić w pl lub z fakturą z UE, chińczyk raczej nie wystawi ci faktury. Wszystko masz na Allegro , jak kupujesz magazyn to od razu pchaj się w 15kWh daje ci ok 12 kWh do wykorzystania, falownik Deye pracuje z każdym magazynem niskonapięciowym, praca w On/Off gridzie , na jedną fazę masz 4kW lub 50% na jedną fazę dla 12kW. Jeśli instalacja na gruncie szukaj bifacial. Jeśli będziesz instalował sam, będzie taniej, może lepiej niż monter z łapanki i jest szansa że w 5 lat zwróci się instalacja. Dasz większy falownik to potem bez problemu rozbudujesz instalację.
  • #19 21544312
    anetakozub181
    Poziom 6  
    anetakozub181 napisał:
    Zakładam, że zużycie prądu wzrośnie do 4000 kWh/rok.

michalPV Czy twoje założenia opierają się na instalacji hybrydowo offgridowej? Tj. takiej, która nie oddaje prądu do sieci.

Co sądzisz o takim zestawie?
    EASUN SMH III 6.2 kW WIFI 1200 zł:
    Link

LiFePO4 48 V 300 Ah Akumulator 15 kWh 6 625 zł
    Link

Plus panele Panel fotowoltaiczny Jinko 440 W 250 zł = ok. 3000 zł

Link

Do tego jakaś konstrukcja ok. 3400 (to jest opcja, bo może udałoby mi się na garażu to umieścić lub pionowo do płota):
    Link

Taka propozycja wynosi ok. 14 225 zł
    Nie wiem, co do tego jeszcze trzeba dokupić.
    Proszę o opinię.

p.s. w domu mam 3 fazy. Jakie rozwiązanie na to proponujecie ?
  • #20 21544353
    michalPV
    Poziom 31  
    anetakozub181 napisał:
    michalPV Czy twoje założenia opierają się na instalacji hybrydowo offgridowej? Tj. takiej, która nie oddaje prądu do sieci.

Opierają się na mojej instalacji mieszanej ale też na podstawie instalacji różnych tutejszych forumowiczów.
    Najbliżej tego co chcesz zrobić ma chyba @pllub bo wg jego stopki "Off-grid: 3,3 kWp (pochylenie 10 stopni, płd.-zach.) + magazyn 10 kWh 48V ; EAsun 5kW 1F"
    a wyniki przedstawił np. tutaj: >>21460274

EASUN SMH III 6.2 kW WIFI albo jego klona ma obecnie @maverick73 i też ma do niego magazyn LiFePo4 (wszystko ma z Ali) - z tego co pisze fajnie mu to działa.
  • #21 21544405
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 694
    Mam pompę ciepła o mocy 6kW zasilaną z PV w trybie off-grid. PC ma zasilanie 3-fazowe ale w rzeczywistość sama pompa jest zasilana z tylko z jednej fazy. Do dwóch pozostały są podłączone grzałki do ew. wspomagania. W praktyce mają szanse włączyć się gdy jest bardzo duży mróz. Pompę zasilam przez falownik 1 fazowy o mocy 4.3kW a grzałki są zasilane z sieci. PC pobiera prąd głównie w nocy. Istotny jest więc akumulator. Musisz przemyśleć jaka pojemność będzie optymalna z ekonomicznego punktu widzenia. Zbyt duży nie będzie miał szans się zwrócić. W zimę trudno będzie go naładować a w pozostałym okresie będzie wykorzystywany tylko częściowo.
    Pamiętaj, że falownik cały czas pobiera prąd z sieci na własne potrzeby. Mój około 25 W gdy wystarcza energii z PV/akumulatora i 125..150 W w przeciwnym przypadku. U mnie średnie dzienne zużycie prądu przez PC (ogrzewanie + cwu) w zimę to 20..25kWh.
  • #22 21544453
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21544470
    anetakozub181
    Poziom 6  
    >>21544405 >>21544405 Czyli może w moim przypadku powinienem zrobić tak samo jak ty. Zrobić offgrida tylko na PC. Tylko jaka moc i jaka bateria? Jaką byś mi radził?
    PC będzie też o mocy 6 kW chyba Link. Nowy dom 112 m², super ocieplony.
    Moja pompa ciepła będzie jednofazowa.
  • #24 21544514
    TvWidget
    Poziom 39  
    Dom mam trochę większy też super ocieplony i z rekuperacją. Korzystam z taryfy G12W. Zanim zamontowałem PV to podłączyłem liczniki i mierzyłem co kiedy i ile prądu pobiera. Okazało się, że PC w praktyce nie pobiera więcej niż 3kW. Do zasilania wystarczył więc mały i stosunkowo tani falownik 4.3kW. Jeśli chodzi o akumulator to mam stosunkowo mały LiFePO4 2.4kWh. W zimę co noc pozwala teoretycznie zaczadzić 2 zł. Jeśli kosztuje np. 1000 zł to zwróci się po 500 dniach pracy. Zakładając, ze pracuje przez 1/3 roku nastąpi to szacunkowo po 4 latach. Oczywiście przy założeniu, że w panelach jest tak dużo mocy, że dostarczą one zimą 3kWh dziennie do ładowania.
    Jest jeszcze sprawa grzania CWU. Mając zasobnik można to robić w dzień wg. harmonogramu.
    Ja doszedłem do wniosku, że bardziej opłaca się zainwestować więcej w panele a mniej w akumulator. Każdy dom to jednak inne warunki i inna specyfika zużycia. Proponuję więc z dużą rezerwą podjeść do udzielanych tu rad i na spokojne wszystko przemyśleć.
  • #25 21544598
    anetakozub181
    Poziom 6  
    >>21544514 A jak działa falownik w momencie, gdy słońca jest za mało na zasilenie PC? Czy on pobiera energię ze słońca, a resztę pobiera od Tauronu?
    Sorry za pytanie laika, ale naprawdę nie mam w tym temacie zbyt dużo doświadczenia.
    Bardzo podoba mi się twoja koncepcja. Sądzę, że w moim przypadku będzie identycznie, więc pójdę twoim tropem.
    Czy możesz mi polecić swój inwerter i baterię? Jaka firma?
    Jeszcze chodziło mi po głowie, by zrobić zupełnego offgrida dla grzałki do bojlera, ale w takim rozwiązaniu, jak opisałeś, nie wiem, czy to ma sens.
  • #26 21544617
    wojteks790
    Poziom 14  
    anetakozub181 napisał:
    >>21544405 >>21544405 Czyli może w moim przypadku powinienem zrobić tak samo jak ty. Zrobić offgrida tylko na PC. Tylko jaka moc i jaka bateria? Jaką byś mi radził?
    PC będzie też o mocy 6 kW chyba Link. Nowy dom 112 m², super ocieplony.
    Moja pompa ciepła będzie jednofazowa.

Pisaliśmy ci wyżej . Zmień tok myślenia...
    Skoro twój dom zużywa bez pompy 2000 kWh a sama pompa pochłonie kolejne 2000 kWh w zimie kiedy energii z PV jest mało to jak myślisz o które 2000 kWh jest łatwiej i taniej powalczyć ?

Dodano po 4 [minuty]:

anetakozub181 napisał:
    Interesuje mnie cały zestaw który powinienem kupić na Ali. W domu mam 3 fazy.

A co masz w domu podłączone do 3 faz ?
  • #27 21544625
    TvWidget
    Poziom 39  
    https://anenji.com/pl/products/4200w-24v-hybrid-solar-inverter-on-grid-off-grid-with-wifi
    https://anenji.com/pl/products/24v-100ah-life...ry-deep-cycles-lithium-iron-phosphate-battery
    Identyczny akumulator też z wysyłką z Polski można w innych firmach znaleźć taniej.

Jeśli brakuje energii z PV i akumulatora to włączany jest tzw. bypass. Czyli wyjście jest łączone z wejściem przez przekaźnik. Z punktu widzenia obciążenia jest to niezauważalne.
    Mam jeszcze drugi falownik zasilający obwody o małym ale przewidywalnym poborze prądu (oświetlenie, brama, rekuperator, TV, komputer) i takie, które mogę włączyć gdy jest słońce np. pralka. W praktyce nie zdarza się aby ten falownik przeszedł w tryb bypass. Czyli akumulator wystarcza na całą noc.
  • #28 21544651
    wojteks790
    Poziom 14  
    TvWidget napisał:
    Mam pompę ciepła o mocy 6kW zasilaną z PV w trybie off-grid.
    Pamiętaj, że falownik cały czas pobiera prąd z sieci na własne potrzeby. Mój około 25 W gdy wystarcza energii z PV/akumulatora i 125..150 W w przeciwnym przypadku. U mnie średnie dzienne zużycie prądu przez PC (ogrzewanie + cwu) w zimę to 20..25kWh.

Czyli +/- 600-750 kWh miesięcznie....

Dodano po 2 [minuty]:

TvWidget napisał:
    . Do zasilania wystarczył więc mały i stosunkowo tani falownik 4.3kW. Jeśli chodzi o akumulator to mam stosunkowo mały LiFePO4 2.4kWh. W zimę co noc pozwala teoretycznie zaczadzić 2 zł.

I takim potężnym magazynem napędzasz pompę ciepła ? I to wszystko w zimie jak z dachu leci po 100 kWh miesięcznie ?
  • #29 21544659
    TvWidget
    Poziom 39  
    Mam zamontowany licznik przed i za falownikiem. W styczniu i lutym instalacja PV pozwoliła zaoszczędzić 20-25% energii na ogrzewanie i CWU. Czyli ponad 75% musiałem pobrać z sieci.
  • #30 21544675
    wojteks790
    Poziom 14  
    TvWidget napisał:
    Mam zamontowany licznik przed i za falownikiem. W styczniu i lutym instalacja PV pozwoliła zaoszczędzić 20-25% energii na ogrzewanie i CWU. Czyli ponad 75% musiałem pobrać z sieci.

No to jaki jest sens takiej instalacji ?
    Pisałem o tym kilka postów wyżej. Mam bardzo podobny dom o niskim zapotrzebowaniu i nie widzę sensu budować PV pod pompę. To co wyprodukujemy to zje falownik na swoje potrzeby... a w okresie przejściowym taki dom potrzebuje na cele grzewcze 100-150 kWh miesięcznie czyli w drugiej taryfie jakieś 80-140zł. Mniej niż prąd bytowy i to o niego bym walczył

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru instalacji fotowoltaicznej o mocy około 4 kW do domu z pompą ciepła SG Ready, z uwzględnieniem wzrostu rocznego zużycia energii elektrycznej z 2000 do 4000 kWh. Poruszono kwestie wyboru między systemem on-grid, off-grid oraz hybrydowym z magazynem energii. Zalecane jest stosowanie falowników markowych, np. hybrydowych 3-fazowych (np. DEYE, ANENJI), kompatybilnych z bateriami LiFePO4 o napięciu 48 V, które charakteryzują się dłuższą żywotnością. Wskazano, że tanie inwertery z AliExpress mogą być ryzykowne pod względem niezawodności. W praktyce fotowoltaika zimą produkuje niewiele energii, co ogranicza zasilanie pompy ciepła w tym okresie, dlatego rekomenduje się większą moc paneli i mniejszy magazyn energii, aby optymalizować zwrot z inwestycji. Dyskutowano o samodzielnym montażu paneli, konstrukcji wsporczych (np. na garażu), oraz o konieczności stosowania przełączników transferowych (ATS/TS) do bezpiecznego przełączania źródeł zasilania. Poruszono też temat podłączenia pompy ciepła jednofazowej lub trójfazowej, z możliwością równoległego łączenia kilku falowników 6,2 kW. Zwrot inwestycji szacowany jest na około 4-6 lat przy bezawaryjnej pracy sprzętu i optymalnym doborze komponentów. Wskazano, że pompa ciepła SG Ready służy do sterowania pracą pompy w zależności od produkcji PV, ale nie zapewnia zasilania w okresie zimowym. Zalecane jest rozważenie instalacji hybrydowej z magazynem energii LiFePO4 o pojemności około 10-15 kWh oraz falownikiem hybrydowym 3-fazowym, dostosowanym do mocy pompy i instalacji. Wskazano również, że większa moc paneli (np. 7 kWp) jest korzystniejsza niż duży magazyn energii, ze względu na ograniczoną produkcję zimą i koszty inwestycji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA