logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 407 2.0 HDI 2007 – szarpanie przy przyspieszaniu i drobne problemy z pracą silnika

adam: 08 Maj 2025 21:52 1287 14
REKLAMA
  • #1 21543546
    adam:
    Poziom 12  
    Ocena: 39
    Dzień dobry,
    mam samochód Peugeot 407 z silnikiem 2.0HDI RHR z roku 2007 (z FAP) z przebiegiem ok. 260tys. km. Ogólnie samochód dobrze jeździ, zawsze odpala, ma moc, nie kopci itp. Ale mam z nim kilka (może mających wspólne źródło) "małych" problemów. Mam podstawowe programy do diagnostyki i do narzędzia naprawy ale mam problem z małym doświadczeniem z tymi silnikami (pierwszy diesel) więc proszę o poradę co mogę sprawdzić żeby nie wymieniać części w ciemno (choć z jedną czy dwie rzeczy już mi się zdarzyło wymienić z nadzieją że się uda - oczywiście nic to nie dało, ale w końcu człowiek uczy się na błędach).
    Problemy to:
    Szarpanie podczas przyspieszania (w zakresie 1500-2500 obrotów na minutę) - samochód potrafi lekko szarpać (choć czasem bardziej, czasem mniej), dodatkowo na zimnym silniku wtedy gdy pracuje zawór EGR (zauważyłem że uruchamia się powyżej 10 stopni Celsiusza temperatury powietrza dolotowego) szarpanie jest bardzo zauważalne i irytujące, po rozgrzaniu znika lub znacząco maleje (do poziomu szarpania tylko przy przyśpieszaniu).
    Spalanie wyższe niż bym oczekiwał (mam porównanie z innym samochodem jeżdżącym na podobnych trasach z tym samym silnikiem - tam spalanie to ok. 6,4L/100km), spalanie bardzo łatwo jest zwiększyć a oszczędna jazda nie daje aż takich rezultatów, auto pali w trybie mieszanym (60% poza miastem 40% miasto ale bez większych korków) jakieś 7.5-8L/100km. Wydaje mi się że to trochę za dużo (powiedziałbym że o jakiś litr).
    Nierówna praca na wolnych obrotach na zimnym - silnik nierówno pracuje na zimnym, skaczą delikatnie obroty (820-850obr./min) jest to ledwo wyczuwalne, ale da się to zauważyć. Po nagrzaniu pracuje idealnie równo.
    Teraz co było wymienione i dlaczego:
    Termostat - silnik nie dogrzewał się, temperatura krążyła w okolicy 75 stopni i spadała nawet do 68 stopni niezależnie od pory roku. Po wymianie trzyma temperaturę w zakresie 82-84 stopnie.
    Regulator ciśnienia paliwa - potrafił wywalić błąd przy przyśpieszaniu o zbyt dużym ciśnieniu paliwa i dodatkowo nie utrzymywał zadanych wartości, po wymianie wartości zadanie i mierzone pokrywają się i nie ma błędu.
    Przepływomierz - tutaj strzał w ciemno, nic się nie zmieniło.
    Zawór EGR - poprzedni nie pracował dobrze, zawieszał się itp. - wymiana na nowy ale z niższej półki (w razie co mam jeszcze oryginalny).
    Sprawdzona szczelność układu dolotowego oraz wyczyszczony (przy okazji wymiany EGR) cały dolot, plus nowe uszczelki.
    Filtry, oleje płyny, płukanka silnika, płukanka wtryskiwaczy itp. - wszystko na czas wymieniane i serwisowane.
    Co do stanu filtra FAP to wg. komputera zapełniony w 71%, wypala się średnio co 350-400km (średnia z 5 ostatnich wypaleń), płyn EOLYS jest. Trochę mnie martwi ten filtr zakładając że jest od nowości to już pewnie zatkany jest (mam wrażenie że bezpośrednio po wypalaniu auto lepiej jeździ, ale to może tylko wrażenie?). Mogę go wyjąć i oddać na czyszczenie.
    Wyczytałem też że na szarpanie może pomóc aktualizacja sterownika silnika (ECU) która jest do zrobienia w ASO (ponoć wyszła jakaś aktualizacja która eliminuje ten problem) ale jest to trop który tylko gdzieś na jakimś forum widziałem. Pytałem o to w ASO ale bez podłączenia komputera nie chcą nic powiedzieć, a samo podłączenie to koszt 350zł. Trochę sporo jak za sprawdzenie czy jest najnowsza wersja oprogramowania.
    Mam dostęp do aplikacji FAP i komputera diagnostycznego więc mogę podać logi czy wykresy z różnymi parametrami.
  • REKLAMA
  • #2 21543642
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 260
    Butelka środka do paliwa Lucas Upper Cylinder Lubricant z żółtą naklejką Fuel Saver.
    Na pierwszy raz zalej podwójną dawkę następna normalnie. Później możesz zalewać co kilka tankowań.
  • #3 21543861
    adam:
    Poziom 12  
    Szczerze wątpię żeby jakiś specyfik pomógł na te moje problemy. Testowałem już kilka (i do baku, i bezpośrednio na zasilaniu pompy paliwa) i różnicy nie nie było jakiejś znaczącej.
  • REKLAMA
  • #4 21543896
    kowal162
    Poziom 17  
    Ocena: 96
    Na szarpanie to możesz mieć od klap w dolocie - często się mechanizm wyrabiał. Co do większego spalania Fap jest na miejscu ? Egr pracuje prawidłowo ? W tym silniku to EGR i Klapy powodowały szarpanie lub nie równe obroty a także nieszczelności w zasianiu paliwem od filtra do pompy CR.
  • #5 21544074
    adam:
    Poziom 12  
    Moja wersja nie ma klapy o której mówisz, mam tylko jedną kapę gaszącą (jak na zdjęciu). Nie patrzyłem na to czy wszystko z nią w porządku.
    Zawór EGR z plastikową obudową przeznaczony do samochodu Peugeot 407.
    FAP tak jak pisałem, na miejscu, tyle że nie wiem czy już nie jest zatkany.
    EGR na pewno wpływa na szarpanie bo jak jest poniżej 10 stopni Celsjusza to sterownik go nie włącza (widać to w komputerze diagnostycznym) i wtedy szarpania nie ma. Tyle że czemu szarpie jak jest aktywny?
  • #6 21546894
    kowal162
    Poziom 17  
    Jak nie masz drugiej klapy to nie masz Fapa. A co z powietrzem w paliwie ? Sprawdzałeś czy nie bąlbluje w przewodzie do pomy CR ?
  • REKLAMA
  • #7 21547155
    adam:
    Poziom 12  
    FAP jest na 100% (patrzyłem po auto, jest czujnik różnicy ciśnienia, w komputerze widać jak się wypala itp.) po prostu mam auto w wersji na cieplejszy klimat (gdzieś widziałem taką informację).
    Co do bąbli to nie patrzyłem, muszę rzucić okiem.
    Choć czy po przejechaniu kilkuset metrów dalej by falowały obroty w przypadku zapowietrzonego układu?
  • REKLAMA
  • #8 21547756
    kowal162
    Poziom 17  
    Jak jest nieszczelnie i łapie lewe powietrze to będziesz miał cały czas , a szarpanie właśnie wtedy jest gdy jedziesz na niskich obrotach i mało gazu .
  • #9 21547816
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1283
    Ja bym na twoim miejscu odłączył wtyczkę od EGR i zaślepił go np na 200 czy 300 km błąd się pojawi po kilku km ale nie wpływa na pracę silnika możesz to zrobić oraz jeżeli jest sprawny twój orginalny EGR wpiąć wtyczkę i zamocować go opaskami gdzieś do rury z tyłu. Wiadomo musisz wykonać dwie próby ale robisz to doświadczalnie j bez kosztowo.
    Spójrz na pracę nastawnika turbiny i sprawdził bym uszczelkę jak ściągniesz go z turbo kilka minut pracy.
    Spójrz na swoje korekcję wtrysków zapisz je sobie na kamerce w telefonie lub w swoim programie jak możesz - i tu zaryzykował bym wymianę czujnika ciśnienia na listwie z firmy sansa..... Nie będę robił reklamy.

Ogólnie dla mnie to szarpanie wskazuje na EGR -ale sprawdzić możesz co powyższe.
    Zapewne masz wtryski Delphi na razie ich nie wyciagaj (oczywiście mogą być uszkodzone) bo zrobię ie ich graniczy z cudem.
  • #10 21549302
    adam:
    Poziom 12  
    kowal162 napisał:
    Jak jest nieszczelnie i łapie lewe powietrze to będziesz miał cały czas , a szarpanie właśnie wtedy jest gdy jedziesz na niskich obrotach i mało gazu .

Sprawdzę to, muszę po odpaleniu (w piątek auto będzie po 2 dniach stania więc idealnie) zerknąć na przewody paliwowe czy nie ma w nich potwietrza.

kakibara napisał:
    Ja bym na twoim miejscu odłączył wtyczkę od EGR i zaślepił go np na 200 czy 300 km błąd się pojawi po kilku km ale nie wpływa na pracę silnika możesz to zrobić oraz jeżeli jest sprawny twój orginalny EGR wpiąć wtyczkę i zamocować go opaskami gdzieś do rury z tyłu. Wiadomo musisz wykonać dwie próby ale robisz to doświadczalnie j bez kosztowo.
    Spójrz na pracę nastawnika turbiny i sprawdził bym uszczelkę jak ściągniesz go z turbo kilka minut pracy.
    Spójrz na swoje korekcję wtrysków zapisz je sobie na kamerce w telefonie lub w swoim programie jak możesz - i tu zaryzykował bym wymianę czujnika ciśnienia na listwie z firmy sansa..... Nie będę robił reklamy.

Ogólnie dla mnie to szarpanie wskazuje na EGR -ale sprawdzić możesz co powyższe.
    Zapewne masz wtryski Delphi na razie ich nie wyciagaj (oczywiście mogą być uszkodzone) bo zrobię ie ich graniczy z cudem.

Mogę odłączyć EGR albo podpiąć tak jak mówisz ten stary gdzieś z tyłu. Choć wynik tej operacji już znam bo jak temperatura spada poniżej 10 stopni to sterownik nie uruchamia EGR (widzę to na komputerze) i wtedy auto nie szarpie. Pytanie czemu szarpanie występuje jak EGR pracuje?
    Co do nastawnika turbiny to mam takie podejrzenie że coś jest nie tak, wg. komputera nie zgadza mi się wartość zadana i odczytana sterowania turbiną (różnica to jakieś 20%) - z tego co patrzyłem w serwisówce można to wyregulować, ale czy może to być przyczyną?
    Co do korekt wtrysków to sprawa jest ciekawa, otóż w programie FAP (na androida) pokazuje mi korekty w... milisekundach, wartości do najmniej dziwne (musze zobaczyć innym programem diagnostycznym) bo sięgają jakichś np. 50 milisekund (powyżej 1500 obr./min wszystkie wchodzą na -2ms). Mam też wykresy z tymi "korektami" i mogę wstawić.
    Robiłem test przelewowy i wyszedł bardzo dobrze (praktyczne nie było różnic pomiędzy cylindrami)
    A system wtryskowy mam Delphi tak jak piszesz.
    Mogę wstawić wykresy ale co dokładnie mogło by pomóc w diagnozie?
    Zrobię test z EGR i sprawdzę powietrze w układzie paliwowym.
  • #11 21549355
    kakibara
    Poziom 35  
    To że może przez czujnik w listwie wariować właśnie delikatne szarpanie. Czujnik kosztuje w okolicy 150 zł jeżeli te operacje które masz zamiar wykonać nie przyniosą efektu spróbuj. Dlaczego masz zobaczyć korekcję przed, bo po wymianie będziesz wiedział czy jest efekt czy nie -samym podglądem. Korekcję się ustabilizują.
    Zaslep EGR. Tylko tak go sprawdzisz.
  • #12 21552647
    adam:
    Poziom 12  
    Dorzucę do tematu "garść" obserwacji:
    1) Udało mi się zobaczyć że podczas odpalania w przewodzie paliwowym "leci" dużo bąbelków powietrza bezpośrednio do pompy wysokiego ciśnienia.
    Mam wrażenie że jak są bąbelki to falują obroty (choć jeszcze poobserwuję temat, sprawdzając czy również będą przykładowo po odpaleniu ciepłego sinika po kilkunastu minutach po jakiejś trasie)
    Nagrałem filmik z odpalania na zimnym i da się dostrzec że bardzo dużo ich na początku idzie a potem też się pojawiają ale w mniejszej ilości (trzeba się przypatrzeć). Jest to przewód z filtra paliwa do pompy WC.

Czytałem że to przypadłość tych silników ale jak to wyeliminować?
    2) Samochód zaraz po wypalaniu filtra FAP jeździ lepiej (lepiej pracuje silnik itp.) im większe zapełnienie filtra tym praca gorsza (większe problemy z przerywaniem itp.) może faktycznie filtr jest już na wykończeniu. Chyba nie dowiem się tego tylko muszę po prostu go dać na czyszczenie.
    3) Jeśli nie pracuje EGR bo jest za niska temperatura to auto nie przerywa podczas przyśpieszania - sprawdzone wczoraj, w środku dnia było powyżej 10 stopni - EGR pracował (widziałem na komputerze) - auto szarpało, wracając w nocy temperatura poniżej 10 stopni - nie pracował i auto jechało jak po sznurku. Wszystko to sprawdzane na tym samym paliwie i tej samej trasie nawet.
    Co do czujnika na listwie to zmieniałem go na nowy oryginał i wszystkie problemy (poza tym że nie błędu o za dużym ciśnieniu) są takie same co pozwala sądzić że to nie jego wina. Także na razie nie będę go ruszał.
    Także na ten moment mam podejrzanego do sprawy falujacych obrotów. zostaje ten nieszczęsny EGR.
  • #14 21553453
    adam:
    Poziom 12  
    Nie miałem czasu ostatnio zajmować się tym.
    Sprawdziłem tylko powietrze w przewodzie paliwowym bo to można bez rozbierania sprawdzić.
  • #15 21553604
    kakibara
    Poziom 35  
    Zawsze leci tam kilka bąbli. Każdy użytkownik ci to powie.
    To co pokazałeś na tym nagranym przez siebie filmie nie jest żadnym odstępstwem od normy.
    Inna praca silnika +wentylator zgadzam się przy wypaleniu jak najbardziej.
    Ale wyczuwalna różnica w mocy i w pracy silnika przed powiedzmy x km do wypalenia coś tu jest nie tak - chyba musiał byś jednak wejść pod auto i go wyciągnąć + sprawdzić.
    Miałem zapchane filtry że zalanczalo się dopalanie co prawie rozgrzanie wydechu do temperatury załączenia nigdy nie osłabło auto.
    Lub nie zrozumiałem twojej wypowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z szarpaniem podczas przyspieszania w Peugeot 407 z silnikiem 2.0 HDI RHR z 2007 roku z filtrem cząstek stałych (FAP). Szarpanie występuje głównie w zakresie 1500-2500 obr./min i jest silniej odczuwalne na zimnym silniku, gdy pracuje zawór EGR, który sterownik wyłącza poniżej 10°C. Użytkownik zauważył obecność pęcherzyków powietrza w przewodzie paliwowym między filtrem a pompą wysokiego ciśnienia, co może powodować falowanie obrotów. Wskazano na możliwe przyczyny: nieszczelności układu dolotowego, problemy z zaworem EGR, uszkodzenia lub nieprawidłową pracę nastawnika turbiny oraz czujnika ciśnienia na listwie wtryskowej. Zalecane jest odłączenie i zaślepienie EGR na próbę, kontrola szczelności przewodów paliwowych pod kątem powietrza, sprawdzenie korekcji wtrysków oraz ewentualna wymiana czujnika ciśnienia (np. firmy Sansa). Filtr FAP może być częściowo zapchany, co pogarsza pracę silnika i powoduje większe problemy z przerywaniem. Obserwacje wskazują, że po wypaleniu filtra silnik pracuje lepiej. Obecność pęcherzyków powietrza w przewodzie paliwowym jest typowa, ale ich nadmiar może wskazywać na nieszczelność. Różnica między wartością zadaną a odczytaną sterowania turbiną wynosząca około 20% może mieć wpływ na szarpanie. Wymiana czujnika ciśnienia i zaślepienie EGR to proponowane kroki diagnostyczne przed dalszymi kosztownymi naprawami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA