Witam wszystkich, czy mógłbyś mi powiedzieć, jak wdrożyć mój pomysł? Mam inteligentny zawór na płytce cb3s na układzie BK7231N, już sflashowałem go oprogramowaniem openbeken 1.18.99.
wstępna konfiguracja
pozwoliła na uruchomienie zaworu, jest on uruchamiany przyciskiem i może być teraz kontrolowany przez mqtt, co jest już dobre
Moim celem jest skonfigurowanie za pomocą tego zaworu i dwóch czujników xkc-y25-v, automatycznego napełniania beczki z wodą.
Czujnik działa na zasadzie podawania 1 na wylocie po wykryciu wody
logika działania powinna być następująca:
pierwszy czujnik jest zainstalowany na dnie beczki, drugi na górze
Jeśli oba czujniki mają 0, zawór musi zostać otwarty, jeśli drugi czujnik ma 1, zawór musi zostać zamknięty lub jeśli minęło więcej niż 40 minut od otwarcia. Byłoby również miło, gdyby zawór był zasilany, powinien się zablokować.
Dodałem 2 wejścia do konfiguracji, gdy czujniki są wyzwalane w początkowym panelu internetowym, widzę, że stany kanałów zmieniają się na 1
ale nie mogę sprawić, aby zawór działał automatycznie na podstawie informacji z czujników.
Próbowałem wprowadzić te polecenia do testu, ale to nie działa, nie ma reakcji na czujniki, chociaż informacje są aktualizowane w kanałach i wysyłane do MQTT
addEventHandler 2 0 SetChannel 1 1
addEventHandler 3 0 SetChannel 1 0
czy ktoś może mi powiedzieć, jak to zaimplementować? a następnie jak mogę zapisać tę konfigurację, aby działała po ponownym uruchomieniu urządzenia?
wstępna konfiguracja
Cytat:
{
"vendor": "Tuya",
"bDetailed": "0",
"name": "Full Device Name Here",
"model": "enter short model name here",
"chip": "BK7231N",
"board": "TODO",
"flags": "1024",
"keywords": [
"TODO",
"TODO",
"TODO"
],
"pins": {
"14": "Rel;1",
"24": "LED;1",
"26": "Btn;1"
},
"command": "",
"image": "https://obrazki.elektroda.pl/YOUR_IMAGE.jpg",
"wiki": "https://www.elektroda.com/rtvforum/topic_YOUR_TOPIC.html" }
}
pozwoliła na uruchomienie zaworu, jest on uruchamiany przyciskiem i może być teraz kontrolowany przez mqtt, co jest już dobre
Moim celem jest skonfigurowanie za pomocą tego zaworu i dwóch czujników xkc-y25-v, automatycznego napełniania beczki z wodą.
Czujnik działa na zasadzie podawania 1 na wylocie po wykryciu wody
logika działania powinna być następująca:
pierwszy czujnik jest zainstalowany na dnie beczki, drugi na górze
Jeśli oba czujniki mają 0, zawór musi zostać otwarty, jeśli drugi czujnik ma 1, zawór musi zostać zamknięty lub jeśli minęło więcej niż 40 minut od otwarcia. Byłoby również miło, gdyby zawór był zasilany, powinien się zablokować.
Dodałem 2 wejścia do konfiguracji, gdy czujniki są wyzwalane w początkowym panelu internetowym, widzę, że stany kanałów zmieniają się na 1
Cytat:
ClearIO // wyczyść stare GPIO/kanały
lfs_format // wyczyść LFS
StartupCommand "" // wyczyść STARTUP
stopDriver * // kill drivers
backlog setPinRole 6 dInput_NoPullUp; setPinChannel 6 2
backlog setPinRole 7 dInput_NoPullUp; setPinChannel 7 3
backlog setPinRole 14 Rel; setPinChannel 14 1
backlog setPinRole 24 LED; setPinChannel 24 1
backlog setPinRole 26 Btn; setPinChannel 26 1
Flagi 1024
ale nie mogę sprawić, aby zawór działał automatycznie na podstawie informacji z czujników.
Próbowałem wprowadzić te polecenia do testu, ale to nie działa, nie ma reakcji na czujniki, chociaż informacje są aktualizowane w kanałach i wysyłane do MQTT
addEventHandler 2 0 SetChannel 1 1
addEventHandler 3 0 SetChannel 1 0
czy ktoś może mi powiedzieć, jak to zaimplementować? a następnie jak mogę zapisać tę konfigurację, aby działała po ponownym uruchomieniu urządzenia?