logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Toyota Yaris III problem z PCS i asystentem świateł.

misjekk 13 Maj 2025 10:03 924 8
REKLAMA
  • #1 21547834
    misjekk
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Toyota Yaris III 1,5 Hybryda 2018 problem z PCS i asystentem świateł.

Jakie powinno być prawidłowe napięcie akumulatora rozruchowego?
    Czy ze względu na to że silnik jest hybrydowy, ma trochę inny układ rozruchu, a sam akumulator znacznie mniejszy niż klasyczne to napięcie będzie inne niż std ok 13,5V?

Pytam ponieważ rozładował się akumulator do ok 5V. Po naładowaniu prostownikiem miałem 12,3V i wyświetliły się błędy PCS, LDA i systemie świateł mijania. Po kilku km jazdy LDA wróciło, natomiast PCS i światła mijania nadal wyświetla się z błędem. Następnie jeszcze podłączyłem prostownik, doładował na 12,7V i tu również błędy nie zniknęły.

Większość podobnych przypadków jakie znalazłem w Internecie dotyczy padniętego akumulatora, ale nikt nie pisze jakie napięcie miał przed wymianą i jakie powinno być na nowym.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 21547978
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3262
    misjekk napisał:
    akumulator znacznie mniejszy niż klasyczne

Akumulator samochodowy S46B24R marki GS Yuasa z widoczną etykietą techniczną.
    Ale napięcie tego akumulatora jest "klasyczne".
    Sprawdź napięcie po obciążeniem lub za pomocą testera (woltomierz) z rezystorem dużej mocy.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21548004
    misjekk
    Poziom 10  
    CameR napisał:
    Ale napięcie tego akumulatora jest "klasyczne".
    Sprawdź napięcie po obciążeniem lub za pomocą testera (woltomierz) z rezystorem dużej mocy.

Czyli "klasycznie" ten aku jak jest w miarę nowy i sprawny to powinien ładować się do ok 13,5V?
    Jaki przedział napięcia po 12 godzinach stania można traktować jako w normie, a jakie za wskazujące na zużycie i konieczność wymiany akumulatora?
    Sprawdzałem napięcie na styku do ładowania pod maską, nie wyciągałem akumulatora spod siedzenia, nie odłączałem go, więc jakieś tam obciążenie było.

Widzę ze stopki, ze zajmujesz się elektroniką samochodową. Czy miałeś jakieś doświadczenie z tymi systemami które u mnie nie działają?
    Czy spróbować np. odłączyć na chwilę aku żeby wszystko się zresetowało?
  • REKLAMA
  • #4 21548034
    CameR

misjekk napisał:
    jakieś tam obciążenie było

Masz go obciążyć prądem ok. 50A-100A i zmierzyć napięcie bezpośrednio na klemach akumulatora.

Testery fabryczne obciążają akumulator prądem 200A /400A /600A, zależnie od pojemności.
    Tester obciążeniowy akumulatora z metalowymi żebrami chłodzącymi i przewodem z dużymi szczypcami.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21548044
    misjekk
    Poziom 10  
    CameR napisał:
    50A-100A

Wydaje mi się, że nie mam czym go tak obciążyć.
  • REKLAMA
  • #6 21548053
    CameR

misjekk napisał:
    nie mam czym go tak obciążyć

misjekk napisał:
    Miasto: Warszawa

Chyba w okolicy znajdziesz warsztat elektryka/elektronika samochodowego lub sklep z akumulatorami ... .
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21548070
    misjekk
    Poziom 10  
    >>21548053
    Oczywiście że znajdę, ale wrzuciłem tutaj post z myślą, że uda się coś sprawdzić własnymi siłami.
    Generalnie nie dostałem odpowiedzi na żadne pytanie, za to poradę żebym jechał do warsztatu.
    To w sumie na każde pytanie na forum można odpowiedzieć - szukaj specjalisty, który naprawia takie problemy, a chyba nie o to tutaj chodzi.
  • #8 21548111
    CameR

misjekk napisał:
    Generalnie nie dostałem odpowiedzi na żadne pytanie

misjekk napisał:
    za to poradę żebym jechał do warsztatu.

Nie masz odpowiednich "narzędzi" ...
    ... to dlaczego masz pretensje do innych ?!

Możesz jednak "narzędzie" kupić, np.:
    https://dte.com.pl/produkt/tester-akumulatoro...0sEpD3ACkchE1UHghlcdYw0OXGT_gmZvd80&gQT=1
    https://specnarzedzia.pl/testery-akumulatorow...RXPY_QnTrqsGtpDucRyKvc3TR-wLGxDa5VI&gQT=1

misjekk napisał:
    uda się coś sprawdzić własnymi siłami

Możesz zrobić najprostszy test z wykorzystaniem rozrusznika samochodu jako obciążenia akumulatora.

Podłącz woltomierz do klem akumulatora,
    "zakręć rozrusznikiem" - uruchom silnik.
    Jeśli napięcie podczas kręcenia rozrusznikiem spada poniżej 10 V, to akumulator do wymiany.

misjekk napisał:
    miałeś jakieś doświadczenie z tymi systemami które u mnie nie działają?
    Czy spróbować np. odłączyć na chwilę aku żeby wszystko się zresetowało?

Ja w nowoczesnych samochodach NIGDY nie odłączam akumulatora w celu kasowania błędów!

Podłączasz tester diagnostyczny, odczytujesz błędy, kasujesz, robisz jazdę próbną, ponownie odczytujesz błędy.
    Jeżeli to nie pomogło, wtedy na próbę montujesz inny, 100% sprawny akumulator i ponownie podłączasz tester diagnostyczny, wykonujesz adaptację nowego akumulatora, odczytujesz błędy, kasujesz, robisz jazdę próbną, ponownie odczytujesz błędy i analizujesz wyniki.

Potrzebujesz tego typu narzędzia do diagnostyki tego samochodu:
    Moduł interfejsu diagnostycznego OTC oraz laptop Dell ustawione obok siebie na białym tle.
    Diagnostyczny tester samochodowy Toyota Intelligent Tester II z wyświetlaczem na ekranie startowym.
    Jeżeli chcesz zaryzykować używając zabawki zamiast narzędzia, to możesz korzystać z tego typu "narzędzi":
    Czerwono-czarny tester diagnostyczny MEECTOOLS z wyświetlaczem LCD, widocznym menu i podłączonym złączem OBD-II.
    Niebieski interfejs diagnostyczny OBDII typu ELM327 do samochodu, z widocznymi pinami i etykietą na górze.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21555816
    misjekk
    Poziom 10  
    Kolega się powymądrzał, może podreperował swoje ego, niestety nie bardzo pomógł.

Natomiast rozwiązanie dla potomnych:
    Podłączyłem samochód do interfejsu diagnostycznego - "zabawki" jak to kolega nazwał, pokazał się błąd czujnika kąta skrętu.
    Znajomy znajomego elektryk samochodowy zalecił rozłączenie aku na 10 minut przy wyprostowanych kołach - problem został rozwiązany.
    Po podłączeniu akumulatora brak komunikatów, systemy które nie działały wróciły do działania.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z systemami PCS i asystentem świateł w Toyota Yaris III 1,5 Hybryda z 2018 roku po rozładowaniu akumulatora rozruchowego do około 5V. Pytano o prawidłowe napięcie akumulatora w hybrydzie, gdzie układ rozruchu i rozmiar akumulatora różnią się od klasycznych. Po naładowaniu prostownikiem napięcie wynosiło 12,3V, a następnie 12,7V, jednak błędy PCS i świateł mijania nie zniknęły, mimo że LDA powróciło po kilku kilometrach jazdy. Zalecano pomiar napięcia akumulatora pod obciążeniem (50-100A) bezpośrednio na klemach, co jest standardową metodą oceny stanu akumulatora. Wskazano, że w nowoczesnych samochodach nie należy odłączać akumulatora w celu kasowania błędów, lecz używać testera diagnostycznego. Ostatecznie rozwiązaniem okazało się rozłączenie akumulatora na 10 minut przy wyprostowanych kołach, co zresetowało błąd czujnika kąta skrętu i przywróciło działanie systemów PCS i świateł mijania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA