logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączenie dwóch zasilaczy ATX 350W i 400W równolegle – jak rozłoży się obciążenie?

alekkus4 13 Maj 2025 18:59 657 11
REKLAMA
  • #1 21548324
    alekkus4
    Poziom 1  
    Cześć, chcę zbudować zasilacz do warsztatu domowego. Mam pod ręką dwa zasilacze ATX, jeden ma 350 W, drugi 400 W. Możliwość maksymalnego pobieranego prądu na wyjściach różni się o 2 A (na 3,3 V, 12 V itd.) w tych zasilaczach. Chcę połączyć je równolegle, żeby móc w razie czego pobierać duży prąd. Czy podłączenie w ten sposób tych zasilaczy i obciążenie ich wiąże się z tym, że jeden będzie znacznie bardziej obciążany niż drugi, czy to raczej nie będzie problem? I drugie pytanie, czy macie jakieś rady, które mogą mi pomóc przy budowie takiego zasilacza? Mam obudowę z komputera, bezpieczniki, wyłączniki, kable do uziemienia, rezystory (5 W – mocniejsze do sztucznego lekkiego obciążenia zasilaczy, żeby prawidłowo pracowały), gniazda bananowe. Czy czegoś mogę jeszcze użyć i na co warto uważać? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 21548364
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 533
    Link

Tu jest podobny temat sprzed 17 lat.
    Link
  • REKLAMA
  • #3 21548374
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2504
    Zły pomysł, poza tym ATX obciążony / przeciążony wyłączy się.
    Dużo problemów z ATX.
  • #4 21548385
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1401
    karolark napisał:
    Zły pomysł

Potwierdzam. Te zasilacze które masz dają spore prądy na wyjściach. Jeżeli chcesz tzw. zasilacz warsztatowy , to już lepiej dodać regulację napięciową poprzez dołożenie do ATX-sa przetwornicy z regulacją 0-12 V.
  • REKLAMA
  • #5 21548517
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3518
    alekkus4 napisał:
    Mam pod ręką dwa zasilacze atx jeden ma 350 W, drugi 400 W. Możliwość maksymalnego pobieranego prądu na wyjściach różni się o 2 A ( na 3.3 V, 12 V, itd ) w tych zasilaczach. Chcę połączyć je równolegle, żeby móc w razie czego pobierać duży prąd.
    Możesz je połączyć równolegle diodami Schottky.
    Prądy się zsumują, ale napięcie będzie mniejsze o ok. 0,3 V - 0,4 V.
  • #6 21548522
    karolark
    Poziom 42  
    CYRUS2 napisał:
    alekkus4 napisał:
    Mam pod ręką dwa zasilacze atx jeden ma 350 W, drugi 400 W. Możliwość maksymalnego pobieranego prądu na wyjściach różni się o 2 A ( na 3.3 V, 12 V, itd ) w tych zasilaczach. Chcę połączyć je równolegle, żeby móc w razie czego pobierać duży prąd.
    Możesz je połączyć równolegle diodami Schottky.
    Prądy się zsumują, ale napięcie będzie mniejsze o ok. 0,3 V - 0,4 V.

Pewnie że może ale czy powinien?
    Proponowanie tego, zwłaszcza dla początkującego to słaby pomysł.
  • #7 21548551
    CYRUS2
    Poziom 43  
    karolark napisał:
    Czytaj karolark, czyja propozycja jest słabym pomysłem
    alekkus4 napisał:
    Chcę połączyć je równolegle, żeby móc w razie czego pobierać duży prąd.
  • REKLAMA
  • #8 21548572
    karolark
    Poziom 42  
    CYRUS2 napisał:
    karolark napisał:
    Czytaj karolark, czyja propozycja jest słabym pomysłem
    alekkus4 napisał:

Czytaj "Bronek - Cyrus "
    To że autor coś chce nie znaczy że to dobry pomysł.
    Tobie też życzę przemyślenia swych rad.
  • #9 21548875
    CYRUS2
    Poziom 43  
    karolark napisał:
    Tobie też życzę przemyślenia swych rad.
    alekkus4 napisał:
    czy macie jakieś rady które mogą mi pomóc przy budowie takiego zasilacza?
    Rada karolak= nie buduj.
    alekkus4 napisał:
    Karolak - napisałem jak należy to zrobić.
  • #10 21549756
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1840
    alekkus4 napisał:

W razie czego?
    Wydajność ATX dla 12V to 25A, wydajność 3,3V to 20A, a to są duże wartości.
    Jeśli pytasz o takie rzeczy to oznacza, że jesteś bardzo początkujący, nie masz sprecyzowanych wymagań, nie zdajesz sobie sprawy z problemów związanych z łączeniem źródeł DC, szczególnie przetwornic i ATX.
    Poczytaj sobie, co to jest łuk elektryczny.
  • #11 21555581
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6416
    Obciąż linie 5V obydwu zasilaczy żarówką 12V 50/55W i będzie to funkcjonować.
  • #12 21555664
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1401
    pikarel napisał:
    że jesteś bardzo początkujący

I na dodatek zupełnie niezaangażowany w temat. Nie odpisał nawet do czego mu potrzebne by było takie równoległe połączenie. Do zamknięcia temat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy łączenia równoległego dwóch zasilaczy ATX o mocach 350 W i 400 W w celu uzyskania większego prądu wyjściowego. Zasilacze ATX mają różne maksymalne prądy na poszczególnych liniach (3,3 V, 12 V), co może powodować nierównomierne obciążenie i ryzyko przeciążenia jednego z nich. Połączenie równoległe bez odpowiednich zabezpieczeń jest odradzane, gdyż zasilacze ATX mogą się wyłączać przy przeciążeniu, a różnice w napięciach i prądach mogą prowadzić do problemów z pracą układu. Proponowane rozwiązania to stosowanie diod Schottky do separacji wyjść, co jednak powoduje spadek napięcia o około 0,3–0,4 V, lub dodanie przetwornicy z regulacją napięcia do zasilacza ATX, aby uzyskać stabilne i regulowane napięcie warsztatowe. Zaleca się także stosowanie obciążenia sztucznego (np. rezystory mocy lub żarówki) na liniach 5 V, aby zapewnić prawidłową pracę zasilaczy. Wskazano, że łączenie zasilaczy ATX równolegle jest skomplikowane i niezalecane dla początkujących ze względu na ryzyko uszkodzeń i trudności w synchronizacji prądów. Poruszono również kwestie bezpieczeństwa, takie jak stosowanie bezpieczników, uziemienia i odpowiednich przełączników w konstrukcji zasilacza warsztatowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA