logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dwóch zasilaczy 300W i 350W w jednym komputerze - jak to zrobić?

mcoola 30 Sty 2007 12:25 5494 30
Najlepsze odpowiedzi

Jak bezpiecznie podłączyć dwa zasilacze ATX w jednym komputerze, żeby włączały się razem?

Nie łącz dwóch zasilaczy równolegle bezpośrednio; lepiej zasilić z mocniejszego płytę główną i wszystkie odbiorniki przez nią, a drugi przeznaczyć do dysków, napędów, FDD i wentylatorów, przy czym masy obu zasilaczy muszą być zwarte [#3506344] [#3525099] Pierwszy zasilacz uruchamiaj normalnie przez płytę główną, a drugi załączaj z napięcia +5V pierwszego przez tranzystor NPN: baza przez rezystor 1 kΩ do +5V, kolektor do zielonego przewodu PWR-ON drugiego zasilacza, emiter do masy [#3507838] [#3525099] Taki układ zapewnia wspólne włączanie bez bezpośredniego łączenia wyjść zasilaczy i jest bezpieczniejszy niż „mostkowanie” przewodów o tych samych napięciach [#3506344] [#3511902] Samo zwarcie zielonego przewodu do masy uruchamia zasilacz, ale jeśli zrobisz to na stałe, zasilacz nie będzie się wyłączał [#3512384]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 3506105
    mcoola
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam!
    Jak w temacie, chodzi mi o to żeby po włączeniu komputera 2 zasilacze naraz zostały włączone, mam akurat 2 takie, niemam kasy na jeden dobry więc musze coś z tym zrobić. Jeden mam 300W, drugi 350W. Da się jakoś to połączyć? Pomoc wynagrodzę punktami!
  • Pomocny post
    #2 3506229
    kszczepanex
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    nie jest to za skomplikowane. Po prostu przy jednym ucinasz wtyki i łączysz do przewodów o tych samych napięciach w drugim zasilaczu. upychasz to w obudowie i sprawa załatwiona. W którymś CHIP'ie to było właśnie tak opisane. Powodzenia.
  • #3 3506250
    elektron85
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    ja bym ci nie polecał
  • Pomocny post
    #4 3506344
    dwpl
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Też odradzam bezpośredniego łączenia dwóch zasilaczy, minimalna różnica napięć może dać ciekawe efekty pracy FB.

Ale myślę, że bezpiecznie będzie z tego mocniejszego zasilić płytę główną i wszystko co poprzez nią pobiera prąd z zasilacza (procek, grafa, złącza PCI).
    Natomiast dyski twarde, napędy CD, FDD (dodatkowe wentylatory i inne bajery odseparowane galwanicznie względem płyty głównej) możesz podłączyć oddzielnie do drugiego zasilacza.

Zapewni to separacje galwaniczną potencjałów +3,3 +5 +12 -12 -5
    Masa sprzęgnie się za pośrednictwem kabla SATA lub PATA lub FDD

Zasilacz z dyskami powinien startować jako pierwszy.
  • #5 3506974
    mcoola
    Poziom 19  
    Dzięki!
    Wyliczyłem programem że pobór prądu będzie bez dysków, napędów, wiatraków wynosił około 250W! Włączanie zasilacza będzie wyglądało tak, że po włączeniu zasilacza 1 masa tego pierwszego zasilacza wędruje do zielonego kabelka (we wtyczce ATX) zasilacza 2. Może tak być?
  • Pomocny post
    #6 3507838
    dwpl
    Poziom 23  
    Pierwszy zasilacz (ten od HDD) będziesz załączał poprzez zwarcie PWR-ON z GND.
    Drugi będzie załączany w momencie narastania napięcia na wyjściu +5V tego pierwszego: wystarczy jeden tranzystor npn (kolektor do PWR-ON, emiter na GND, baza przez rezystor 1k do +5V tego pierwszego zasilacza)

Ale zastanawiam się teraz czy kolejność włączania zasilaczy ma istotne znaczenie (chodzi mi o to by BIOS płyty wykrył dyski). Jeśli by zrobić to odpowiednio szybko to kolejność chyba by nie miała znaczenia, ale nie jestem pewien (zależy od konfiguracji sprzętowej komputera)

Bo prościej by było gdyby jako pierwszy startował ten połączony z płytą główną (włączanie normalne za pośrednictwem płyty) a drugi tak samo jak wyżej napisałem (tranzystor npn).

Na początek możesz spróbowac tym drugim prostszym sposobem, nic nie powinno ulec uszkodzeniu.
  • #7 3509564
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6171
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Zasilanie układów elektronicznych
  • #8 3511205
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3511351
    mcoola
    Poziom 19  
    Mam athlona 64bit 3000+ @ 4000+
    płytę gigabyte GA-K8N51MF-9 czy jakoś tak
    2x256RAM
    CD-ROM, HDDx2 (3)
    GF7600GS
  • Pomocny post
    #10 3511637
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6534
    ...i żałujesz 200zł na zasilacz? Wolisz to wszystko puścić z dymem - Twoja sprawa.
  • #11 3511783
    mcoola
    Poziom 19  
    Niemam kasy a nie żałuję. Jak bym miał kasę to bym kupił, ale i tak od rodziców pożyczyłem na to wszystko
  • #12 3511902
    tzok
    Zasilaczy nie należy łączyć równolegle, więc nic z tego Ci nie wyjdzie.
  • #13 3511940
    mcoola
    Poziom 19  
    ale można dyski, napędy itp podpiąć do innego zasilacza, wtedy zostanie odciążony zasilacz zasilający płytę i te inne podzespoły
  • #14 3511999
    tzok
    Można ale dyski i napędy pobierają stosunkowo niewiele prądu, no i trzeba kombinować z synchronizacją włączania tych zasilaczy.
  • #15 3512020
    mcoola
    Poziom 19  
    A co tu kombinować. Masę 1. zasilacza podpiąć do zielonego kabelka w atx i powinno odpalić się do kilku milisekund później w stosunku do 1-szego zasilacza. A po wyliczeniu poboru prądu dysków i napędów wyszło mi że pobierają ok. 120W! Też w to wątpię, ale nawet 80W mniej to coś.
  • #16 3512036
    tzok
    Dobry żarcik ;) nie ma tak różowo, masy obydwu zasialczy muszą być połączone ze sobą na stałe.
  • #17 3512052
    mcoola
    Poziom 19  
    No tak, połącze masę 1 i 2 zasilacza i odrazy do wtyczki atx, podłącze do zielonego i powinno działać.

Dodano po 3 [minuty]:

Masy się niezakłucają, gdyż niema na nich różnicy potencjałów, zaraz sprawdzę czy to zadziała
  • #18 3512148
    tzok
    Jeśli tak podłączysz to 2gi zasilacz będzie działał non-stop, masa to potencjał, nie napięcie i ona się nie pojawiam ona cały czas jest.
  • #19 3512211
    mcoola
    Poziom 19  
    ale działa. Zrobiłem właśnie tak i działa. W zasilaczu chodzi o to aby zielony kabel ściągnąć do masy. Jak się tak zrobi to zasiłka się uruchamia. U mnie działa, więc ten sposób wybiorę (poprzerzucam dyski i inne na 2-gi zasilacz). Jak zdobęde kaske na nowy to kupię coś lepszego, ale narazie muszę się tym zadowolić. Dzięki za podpowiedzi i PzDr!
    Mcoola
  • #20 3512324
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    wogóle jakiej firmy masz te dwa zasilacze ?
  • #21 3512384
    tzok
    mcoola napisał:
    ale działa. Zrobiłem właśnie tak i działa. W zasilaczu chodzi o to aby zielony kabel ściągnąć do masy. Jak się tak zrobi to zasiłka się uruchamia. U mnie działa, więc ten sposób wybiorę (poprzerzucam dyski i inne na 2-gi zasilacz). Jak zdobęde kaske na nowy to kupię coś lepszego, ale narazie muszę się tym zadowolić. Dzięki za podpowiedzi i PzDr!
    Mcoola
    Działa ale jak zielony na stałe podepniesz do masy to zasilacz nigdy się nie wyłączy...
  • #22 3516856
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 3517214
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    michna3 napisał:
    Ten komputer pobeirze ok. 150W. Nie ma potrzeby laczyc 2 zasilaczy.
    <-- skad ty te wyliczenia bierzesz ?

chyba zartujesz albo liczyc nie potrafisz

tu masz kalkulator dla autora postu lekko wyszlo 243Wat

czyli potrzebny jest zasilacz z oznaczeniem minimum 400 W - 450 W
    a do autora kup lepiej nowy zasilacz szkoda tego co juz kupiles . chyba ze naprawde uparles sie ten zestaw zabic to wyslij go mi przynajmiej bedzie z tego pozytek
  • #24 3517384
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 3519491
    mcoola
    Poziom 19  
    Tym wzorem nie da się tego wyliczyć, chyba że miernikiem z True RMS. TZOK masz rację, włącza się ale nie wyłączy gdy masa jest stale załączona. Zrobię to na zwykłym przekaźniku i powinno pójść. Narazie czekam na kartę aby sprawdzić czy zasilacz ją pociągnie. Zestaw ten działa, tyle że karta z allegro idzie, ciekawe czy pójdzie na tym zasilaczu czy nie.
  • #27 3520388
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    mcoola, w oczekiwaniu na kartę z Allegro proszę poprawić niezwłocznie błędy w dotychczasowych postach.
  • #28 3525099
    dwpl
    Poziom 23  
    Jak widać koledzy zechcieli oddalić mój pomysł, który jest poprawnym rozwiązaniem.

Zamiast przekaźnika możesz zastosować tranzystor NPN (pisałem o tym na samym początku)

1 zasilacz urachamiany za pośrednictwem płyty głownej.
    2 zasilacz urachamiany przez tranzystor:
    +5V z "1" zasilacza przez rezystor 1kohm (szeregowo) na bazę tranzystora, kolektor do "zielonego" w "2" zasilaczu, emiter do masy.

Masy zasilaczy muszą być zwarte.
  • #29 3525485
    mcoola
    Poziom 19  
    -> dwpl dzięki, tak zrobię!
  • #30 3525692
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Wystarczył by jeden zasilacz 350W co masz najmocniejszy. Po co kombinować? Chyba że Ci się nudzi i masz kase na drugi taki zestaw to sie baw.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości jednoczesnego zasilania komputera dwoma zasilaczami o mocach 300W i 350W. Bezpośrednie łączenie zasilaczy równolegle jest odradzane ze względu na ryzyko różnic napięć i potencjalne uszkodzenia. Bezpieczniejszym rozwiązaniem jest zasilanie płyty głównej i podzespołów kluczowych (procesor, karta graficzna, PCI) z mocniejszego zasilacza, natomiast dysków twardych, napędów i wentylatorów z drugiego zasilacza, zapewniając separację galwaniczną. Synchronizacja włączania zasilaczy może być realizowana za pomocą tranzystora NPN sterowanego napięciem +5V z pierwszego zasilacza, który załącza drugi zasilacz poprzez zielony kabel (PWR-ON). Masy obu zasilaczy muszą być połączone na stałe. Proste zwarcie zielonego kabla do masy powoduje ciągłe działanie drugiego zasilacza, co jest niezalecane; lepszym rozwiązaniem jest użycie przekaźnika lub tranzystora do sterowania włączaniem. Wątpliwości pojawiły się także co do faktycznego zapotrzebowania mocy zestawu, które według niektórych obliczeń i pomiarów nie przekracza 200-250W, co sugeruje, że jeden zasilacz 350W powinien wystarczyć. W dyskusji pojawiły się także uwagi o ryzyku uszkodzenia sprzętu przy takim eksperymentowaniu oraz sugestie zakupu nowego, mocniejszego zasilacza zamiast łączenia dwóch słabszych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA