logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Weryfikacja rozwiązania zadania 3 – analiza obwodu z rysunku (załącznik)

patwis2002 14 Maj 2025 11:22 204 2
REKLAMA
  • #1 21548845
    patwis2002
    Poziom 2  
    Czy ktoś może mi pomóc i wskazać, czy dobrze rozwiązuję zadanie 3?
  • REKLAMA
  • #2 21548882
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1600
    Nie wiem co zostało tu rozwiązane.
    Zad. 1 Należy podać tabelę prawdy tej funkcji. Stąd trzeba obliczyć wartość f(x1, x2, x3) dla wszystkich możliwych wartości x1, x2 i x3. Trzeba zatem rozważyć 2^3=8 przypadków. Potem trzeba to zrealizować na multiplekserze, nie zaś na bramkach. Generalnie potrzebny jest multiplekser o ośmiu wejściach i trzech wejściach adresowych. Wejścia adresowe, to x1, x2 i x3. Z kolei na wejścia multipleksera trzeba podać "0" lub "1" - zależnie od tego, co ma być na wyjściu dla danych x1, x2 i x3. Tu jest przykład: Link.

Zad. 2 Trzeba tu zrobić tabelkę Karnough'a, żeby to zminimalizować dla obu podanych wariantów. Stąd trzeba zrobić tabelę prawdy i wpisać to do tabeli Karnough. Potem realizacja funkcji. Opisano to tutaj: Link

Zad. 3 Brak rysunku. Przerzutnik RS opisano tutaj: Link. Wersja na bramkach NAND to tzw. "nie RS".
  • #3 21548884
    patwis2002
    Poziom 2  
    >>21548882
    Mam więc taką tabelę prawdy i tabelę Karnaugha wraz z funkcją, ale nie wiem, jak się teraz zabrać za schemat. Poprawka: taka funkcja wychodzi
    Ręcznie napisana tabela prawdy i mapa Karnaugha na kartce papieru; poniżej zapisana funkcja logiczna.
REKLAMA