logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DEYE SUN-3.6K-SG03LP1-EU – czas przełączania na baterię, konfiguracja z agregatem i drugim on-grid

marekm1972 14 Maj 2025 17:23 2721 15
  • #1 21549108
    marekm1972
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Przymierzam się do instalacji falownika hybrydowego DEYE SUN-3.6K-SG03LP1-EU z magazynem 14 kWh na 16S LiFePO4 280Ah + JK BMS i przeglądając instrukcję https://www.deyeinverter.com/deyeinverter/202...tructions_sun-3.6-6k-sg03lp1-eu_240203_en.pdf mam pewne niejasności.

Chciałbym móc zastąpić nim UPS-a - czy przełączanie z sieci na baterię jest na tyle szybkie, że podłączone urządzenia (różne sprzęty sieciowe - switche, routery itp.) powinny działać bez restartów? Bo jak się domyślam, DEYE to nie jest pełny on-line z podwójną konwersją AC-DC-AC (takiego UPS-a obecnie mam, ale chcę się go pozbyć ze względu na straty energii jak też potrzebę częstej wymiany aku ołowiowych), ma jakiś czas reakcji i przełączania.

Na dłuższe braki prądu mam też jeszcze agregat (z ATS gwarantującym brak możliwości połączenia agregatu z siecią i zasilania sieci "od tyłu"). Ponadto mam działającą mikroinstalację PV na 1-fazowym falowniku on-grid którą chciałbym zostawić bez zmian, a dołożyć jeszcze trochę paneli i podłączyć je do DEYE (dzięki temu mam 4 niezależne MPPT bo panele są w różnych kierunkach, tam gdzie jeszcze miejsce pozwala je zamontować), przy pomocy przekładnika (CT) ograniczając oddawaną moc do sieci do max 3,6 kW (bo przyłącze jest jednofazowe max 4 kW, oficjalnie na jednej fazie nie da się zgłosić więcej, a przechodzić na 3 fazy trochę bez sensu jak obciążenie jest jednofazowe).

W instrukcji (na stronach 38-39 wg numeracji na dole stron, lub 40-41 PDF-a) są interesujące mnie schematy, a potrzebuję zrobić kombinację dwóch i z instrukcji jasno nie wynika, czy się da:

Schemat połączenia falownika hybrydowego z siecią, generatorem, baterią, PV oraz obwodami domu.

Schemat instalacji hybrydowej: falownik DEYE z panelem PV, akumulatorem, odbiorami krytycznymi, wyjściem sieciowym oraz przekładnikiem CT.

(w tym drugim "On-Grid+AC couple" do portu GEN jest podłączone obciążenie "czajnik" a ja potrzebuję w tym miejscu móc podać zasilanie z agregatu jak na pierwszym "Mode II: With Generator" - opcja potrzebna rzadko, gdy długo nie ma prądu, nie ma słońca i mało zostało w magazynie).

Mam też odbiorniki (np. zamrażarki) którym krótkie przerwy nie szkodzą, więc nie chce nimi obciążać UPS-a (Backup Load) a tylko z sieci lub agregatu. Nie chcąc przerabiać istniejącego ATS, myślę po prostu to przełączane wyjście sieć/agregat (dotychczas zasilające zamrażarki i UPS-a) podłączyć pod port GEN jako "agregat" (czyli źródło z którego DEYE ma tylko pobierać energię).

Czy takie skrzyżowanie tych 2 powyższych schematów da się skonfigurować na DEYE? Falownik kupiony trochę za szybko i u mnie poleżał (wyskoczyło trochę innych pilniejszych tematów), widzę że teraz są już modele SG04 i SG05 ale nie udało mi się jeszcze znaleźć dokładniejszego opisu czym się różnią od SG03.
  • #2 21549518
    techlock
    Poziom 34  
    Ocena: 531
    Narysuj na schemacie elektrycznym co chcesz zrobić. Schemat blokowy i opis nie jest jasny.
    Np.
    marekm1972 napisał:
    w tym drugim "On-Grid+AC couple" do portu GEN jest podłączone obciążenie "czajnik" a ja potrzebuję w tym miejscu móc podać zasilanie z agregatu jak na pierwszym "Mode II: With Generator"

Nie możesz do wyjścia podłączyć agregatu, agregat podłącza się do wejścia.

Schemat blokowy systemu z hybrydowym inwerterem, baterią, generatorem diesla, PV i rozdzielonymi obciążeniami.

Tu masz instrukcję w ojczystym języku.
    Załączniki:
    • Instrukcja-Obslugi-DEYE-1-Fazowe-3-6-5kW_.pdf (9.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21549856
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 362
    Można spróbować podłączyć pod generator pod wejście GEN , a falownik on-grid pod Load .
    Ponoć to działa https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4119803.html#21543690
  • #4 21550148
    marekm1972
    Poziom 13  
    Tak na szybko skleiłem obrazek, o co mi chodzi:

Schemat połączenia instalacji fotowoltaicznej z magazynem energii, agregatem prądotwórczym, ATS oraz odbiornikami domowymi.

Istniejący ATS fajnie, jakby został - zrobiony na stycznikach, które mają szansę wytrzymać dłużej niż miniaturowe przekaźniki w falowniku. Dla bezpieczeństwa każde z wejść idzie szeregowo przez styki NO jednego i NC drugiego. Przełącza on zasilanie do symbolicznie narysowanej lodówki (faktycznie tam są lodówki, UPS-y, pompa w studni - wszystko, co może być zasilane z sieci lub z agregatu, ale dopuszcza przerwy i nie chcę tym obciążać UPS-a).

Instrukcja falownika opisuje ten sam port GEN raz jako wejście (Generator), a innym razem jako wyjście (Smart Load). Wydaje mi się też, że może nie być dobrym pomysłem podłączanie drugiego falownika on-grid do wyjścia Backup - przy pracy z agregatu, nie przyjmie energii z powrotem (choć może spadek obciążenia spowoduje, że lekko wzrośnie częstotliwość i falownik się sam odłączy - klasyczny agregat, częstotliwość AC zależna od obrotów silnika regulowanych mechanicznym regulatorem).
  • #5 21550184
    kmarkot
    Poziom 31  
    Tak słabo na tym schemacie narysowałeś , bo z niego nic nie wynika
    Wejście Gen można skonfigurować tylko i wyłącznie w jeden sposób i może to być:
    - generator
    - falownik on-grid
    - smart load
    Nie może być to jednocześnie generator i smart load ... lub falownik i generator ...itd

Lodówki tego co wywnioskowałem mają działać tylko z agregatu lub z sieci . Więc do podłączenia lodówek musi być zwykły przełącznik sieć agregat ,jeśli chcesz to może być automatyczny.
    Natomiast generator powinien być podłączony pod wejście GEN w Deye i te wejście skonfigurowane pod agregat.

Pozostaje podłączenie falownika on-grid łączysz go np pod wejście grid(deye) nie działa falownik przy braku napięcia sieci , lub jak pisałem wyżej pod beckup load (ponoć to działa)
  • #6 21550262
    marekm1972
    Poziom 13  
    >>21550184 Pasuje mi konfiguracja wejścia GEN pod generator (nie potrzebuję Smart Load), tylko właśnie chodzi o ten falownik on-grid - czy w konfiguracji z generatorem może być falownik podłączony pod wejście GRID (bo takiego dokładnie rysunku nie pokazali - dlatego zrobiłem "hybrydę" z tych 2 rysunków) i działa to poprawnie (CT na wejściu ogranicza łączny eksport czyli produkcja z Deye plus dodatkowy on-grid minus autokonsumpcja - nie mogę przekraczać zgłoszonych 3,6 kW na przyłączu)?

Narysowałem mam nadzieję klarowniej i dorysowałem jeszcze jeden element - ręczny Bypass dla UPS-a. Na rysunku jest stan docelowy z falownikiem hybrydowym DEYE, obecnie z jedną różnicą że w jego miejscu jest zwykły UPS (GEN - wejście, LOAD - wyjście, GRID - nie podłączony). Bypass to taka listwa zasilająca z ręcznym przełącznikiem, na tyle szybkim że mogę przełączać między dwoma wejściami (UPS lub sieć) i serwery się nie restartują, pozwala to bezprzerwowo wymienić UPS-a (o ile sieć lub agregat akurat w tym czasie nie padnie).

Schemat instalacji elektrycznej pokazujący połączenia pomiędzy siecią, agregatem, falownikiem Deye, PV on-grid, ATS, CT, serwerami i lodówkami.
  • #7 21550375
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ten schemat jeżeli go można tak nazwać źle narysowałeś.
    ATS ma przełączać sieć agregat na lodówki ,to po co podajesz sieć na wejście GEN w Deye?
  • #8 21550411
    marekm1972
    Poziom 13  
    ATS przełącza sieć/agregat na lodówki oraz UPS-a (który jest obecnie a ma być zastąpiony przez DEYE, GEN to wejście a LOAD to wyjście UPS-a). Chcę to przełączyć bezprzerwowo (wykorzystując ten ręczny Bypass), UPS ma wyjście zakończone złączem żeńskim C19, w to miejsce będzie wetknięty kabel z wyjścia LOAD również zakończone C19, do C20 opisanego "UPS OUT" - Bypass wygląda jak tu https://allegro.pl/oferta/bypass-serwisowy-16a-du-ups-3-6kva-listwa-fr-3195-16587045076 (oferta zakończona, aktualnie już niedostępna). Nigdzie nie zabraniają równoczesnego zasilania DEYE z dwu stron (agregat i sieć), więc zakładam że podanie z obu stron tej samej sieci chyba nie powinno być problemem? Jak będzie jakiś problem z DEYE to mogę w to miejsce przez Bypass włączyć z powrotem UPS-a, wszystko bez przerw zasilania krytycznych odbiorów.
  • #9 21550542
    techlock
    Poziom 34  
    Falownik hybrydowy DEYE na wyjściu Backup ma ciągłość zasilania, przełączanie sieć/bateria następuje w milisekundach. Podłącz wszystkie odbiorniki wymagające ciągłego zasilania pod to wyjście (serwery, lodówki, co chcesz). Nie trzeba żadnych ATS-ów, hybryda przełącza automatycznie. Po to masz wyjście backup. To wyjście działa jak UPS.
    Na wyjściu LOAD z hybrydy nie będzie zasilania jeśli w sieci też nie będzie zasilania.
    ATS nie zapewnia ciągłości zasilania przy przełączaniu, czas przełączania jest zbyt długi.
    Twoja koncepcja ze schematu z założenia jest błędna.
  • #10 21551188
    marekm1972
    Poziom 13  
    Obecnie według tego niby błędnego schematu wszystko działa, od dobrych kilku lat tylko na razie jest tam zwykły UPS (wiekowy już HP R3000 XR) w miejscu którego docelowo ma być DEYE. ATS (na stycznikach sterowanych przełącznikiem faz PFA-16P, też wiekowy sprzęt działający czysto analogowo + trochę logiki CMOS, bez procesorów) robi długie przerwy i to nie problem dla lodówek, pompy w studni czy UPS-a.

Z drugiej strony te lodówki i pompy mają duży prąd rozruchu, więc nie chcę ryzykować obciążania nimi UPS-a, niech sobie działają z sieci lub agregatu a UPS jest do rzeczy ważniejszych ale pobierających prawie stałą moc bez udarów (stale włączony sprzęt sieciowy). Startująca lodówka/pompa pod koniec baterii UPS-a mogłaby spowodować jego przedwczesne wyłączenie, po agregacie wyraźnie słychać że na chwilę zwalnia obroty i światło przygasa ale daje radę.

Poza tym chcę mieć nadal ten Bypass i użyć go również do bezprzerwowego zastąpienia UPS-a przez DEYE. Teraz takie czasy, że nawet jak w środku nocy robię jakieś prace serwisowe to często odzywa się klient że pracuje zdalnie, właśnie w tym momencie chciał zrobić zaległy przelew za Internet i nie mógł bo Internet nie działa.
  • Pomocny post
    #11 21551222
    techlock
    Poziom 34  
    To łącz według własnej koncepcji. Nie pytaj o rady.
  • #12 21551471
    marekm1972
    Poziom 13  
    Chętnie zastosowałbym się do konstruktywnych (trudne słowo) rad, jak zrobić by było dobrze ale też fajnie gdyby działało tak jak potrzebuję. Może faktycznie niejasno tłumaczę, spróbuję trochę inaczej.

Obecnie działa to tak, że jak nie ma prądu i lecimy na agregacie, UPS jakoś ten prąd z agregatu przyjmuje (czasem przełącza na baterię, ale niezbyt często).

Teraz powiedzmy startuje lodówka (zasilana wprost z agregatu, przed UPS-em), agregat trochę zwalnia, napięcie i częstotliwość spada, UPS uznaje że takiego prądu już nie lubi i na chwilę przełącza na baterię, w ten sposób zdejmuje z agregatu trochę obciążenia co pomaga lodówce wystartować, jak lodówka już chłodzi to wszystko wraca do normy i UPS przełącza z powrotem z baterii na agregat. Sprawdzone wielokrotnie, działa to tak od wielu lat i chciałoby się mieć tak nadal po zastąpieniu UPS-a przez falownik DEYE. Mam nadzieję że teraz jasne, dlaczego chcę te lodówki łączyć na wejściu (sieć/agregat) przed UPS-em a nie na wyjściu podtrzymywanym baterią. Naprawdę nie dlatego, że nie słucham rad.

Niestety DEYE nie ma osobnego wyjścia na które podaje napięcie z sieci lub agregatu (tego czego aktualnie sam używa), ale nie z baterii. Dlatego kombinuję jak to uzyskać na zewnątrz, z niego podać zasilanie na lodówki i bypass (który jest po prostu mechanicznym przełącznikiem z 2 wejść na jedno wyjście, przełącza oba bieguny sieci L/N i zakładam że nie pozwala zewrzeć obu wejść ze sobą bo byłoby to niebezpieczne - podanie napięcia z UPS-a "od tyłu" na sieć).
  • #13 21551503
    kmarkot
    Poziom 31  
    Podłącz według schematu producenta jak nie będzie działać jak trzeba to dopiero wtedy kombinować.
    >>21549518
    Jakiej wielkości jest instalacja on-grid ? Może warto zrezygnować z falownika i podłączyć wszystkie panele lub i część paneli pod Deye. Może się okazać że agregat prądotwórczy w okresie letnim będzie zbędny.
  • #14 21551511
    techlock
    Poziom 34  
    >>21551471
    Planujesz kupić magazyn o pojemności 14kWh na ogniwach LFP, ten obecny UPS ma pojemność raptem 0,6kWh.
    Dlatego UPS nie daje rady z większym obciążeniem na dłużej.
    Hybryda z magazynem 14kWh to zupełnie inna klasa sprzętu. Zasilanie lodówek to pikuś.
    W ciągu dnia będzie Ci zasilać wyjście backup z PV / sieci 230V / magazynu.
    Możesz dowolnie ustawić, które źródło zasilania ma być priorytetowe. Magazyn LFP montujesz po to, żeby z niego korzystać, a nie czekać na ewentualną awarię zasilania.

Np. ustawiasz priorytet PV/Aku/Sieć. W ciągu dnia hybryda będzie zasilać wyjście backup z PV a w nocy z magazynu lub z sieci. Magazyn wystarczy na całą noc, a w ciągu dnia znów się naładuje. 8000 cykli żywotności to dość długo; a po tym czasie pojemność spadnie do 80%, nadal będziesz mieć około 11kWh pojemności.
    Jeśli wystąpi jakaś dłuższa awaria sieci to hybryda pociągnie Ci wszystko non stop bez agregatu.
    Agregat przy takich awariach będzie potrzebny jedynie w miesiącach zimowych, gdzie energia z PV jest znikoma.

Łączysz hybrydę równolegle do już istniejącej instalacji on-grid.
    marekm1972 napisał:
    nie mogę przekraczać zgłoszonych 3,6 kW na przyłączu

Tu niestety falowniki nie będą się komunikować, więc musisz tak poustawiać export w obu, żeby łącznie nie przekroczyć 3,6. Najlepiej po połowie w obu; wtedy nawet w pochmurny dzień razem będą eksportować nadwyżki na maxa z PV.

Schemat instalacji elektrycznej hybrydowego systemu fotowoltaicznego z magazynem energii, generatorem i falownikiem on-grid.

W przypadku awarii sieci falownik on-grid się wyłączy, falownik hybrydowy wyłączy sekcję load; wyjście Backup będzie nadal zasilane z PV/baterii/generatora.

ATS zamontowany w Twojej instalacji może zostać, to tylko kwestia odpowiednich połączeń.
  • #15 21551528
    kmarkot
    Poziom 31  
    @techlock nie bardzo rozumiem idę schematu który zamieściłeś . a mianowicie przekładniki CT falowniku on-grid według zamieszczonego schematu nie są do niczego potrzebne gdyż zostały pominięte .
    I przy tym rozwiązaniu przy braku napięcia sieci panele nie będą dawały energii na akumulator i podłączone odbiorniki do wyjścia obciążenie.
    Skłaniał bym się do rozwiązania bez falownika on-grid
    >>21551503

lub sprawdził czy to będzie działać
    >>21549856
  • #16 21551541
    techlock
    Poziom 34  
    Przekładniki CT są po to, żeby falownik "wiedział" kiedy wysyłać nadwyżki energii z PV do sieci a kiedy wysyłać tylko na dom.

Dodano po 3 [minuty]:

Autor planuje zamontować dodatkowe panele do hybrydy.
    marekm1972 napisał:
    a dołożyć jeszcze trochę paneli i podłączyć je do DEYE

Dodano po 2 [minuty]:

kmarkot napisał:
    I przy tym rozwiązaniu przy braku napięcia sieci panele nie będą dawały energii na akumulator

Hybryda właśnie będzie ładować akumulator i zasilać wyjście backup.
    Load nie będzie zasilane przy awarii sieci i tak powinno być.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy instalacji falownika hybrydowego DEYE SUN-3.6K-SG03LP1-EU z magazynem energii 14 kWh na ogniwach LiFePO4 16S 280Ah z JK BMS oraz integracji z agregatem prądotwórczym i istniejącą mikroinstalacją PV z falownikiem on-grid. Głównym zagadnieniem jest czas przełączania z sieci na baterię i możliwość zastąpienia obecnego UPS-a (pełna podwójna konwersja AC-DC-AC) falownikiem DEYE, który nie jest on-line, a także konfiguracja wejść i wyjść falownika w układzie z agregatem i drugim falownikiem on-grid.

Falownik DEYE posiada wyjście Backup, które zapewnia ciągłość zasilania i przełącza się w milisekundach między siecią a baterią, co umożliwia podłączenie krytycznych odbiorników (serwery, sprzęt sieciowy, lodówki) bez restartów. Nie wymaga stosowania ATS do przełączania zasilania, gdyż hybryda automatycznie zarządza źródłami. Wyjście Load działa tylko przy obecności napięcia sieciowego.

W dyskusji poruszono kwestie prawidłowego podłączenia agregatu do wejścia GEN falownika, a falownika on-grid do wejścia GRID lub wyjścia Backup, z uwzględnieniem ograniczeń konfiguracji portów GEN (może być skonfigurowany tylko jako generator, falownik on-grid lub smart load, ale nie łącznie). Zwrócono uwagę, że agregat nie powinien być podłączany do wyjścia falownika, a lodówki i pompy o dużym prądzie rozruchu lepiej zasilać bezpośrednio z sieci lub agregatu, aby nie obciążać UPS-a/falownika.

Autor planuje zachować istniejący ATS do przełączania sieć/agregat dla części odbiorników, a falownik DEYE ma zastąpić UPS dla krytycznych urządzeń. Dyskusja wskazuje, że konfiguracja powinna być zgodna z instrukcją producenta, a schematy należy dokładnie przemyśleć, zwłaszcza w kontekście współpracy falownika hybrydowego z agregatem i falownikiem on-grid. Przekładniki prądowe CT służą do kontroli eksportu energii i zarządzania produkcją PV.

Podkreślono, że hybryda z dużym magazynem LFP to znacznie wyższa klasa urządzenia niż UPS, pozwalająca na długotrwałe zasilanie odbiorników i efektywne zarządzanie energią z PV, sieci i baterii. Agregat jest przewidziany jako wsparcie przy dłuższych awariach, zwłaszcza zimą.

Podsumowując, falownik DEYE SUN-3.6K-SG03LP1-EU z magazynem 14 kWh może zastąpić UPS w funkcji ciągłego zasilania krytycznych odbiorników dzięki szybkiemu przełączaniu na baterię, ale wymaga prawidłowej konfiguracji wejść i wyjść oraz przemyślanego układu współpracy z agregatem i falownikiem on-grid. ATS może pozostać do zasilania odbiorników o dużym prądzie rozruchu, które nie muszą mieć ciągłości zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA