logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp GF8585 – gdzie znaleźć regulację obrotów silnika Matsushita 8SF2C?

djvaldi3 16 Maj 2025 17:21 420 12
  • #1 21551092
    djvaldi3
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z radiomagnetofonem Sharp GF8585. Nie mogę znaleźć regulacji obrotów silnika magnetofonu. Silnik Matsushita 8SF2C bez możliwości regulacji, a na płycie głównej nie widzę potencjometru :-(.
    Zbliżenie na silnik magnetofonu Matsushita MMT-8SF2C 12V DC w radiomagnetofonie, pokazujący etykietę modelu.
    AI: Czy silnik magnetofonu pracuje nieprawidłowo (np. za szybko, za wolno), czy po prostu chcesz wiedzieć, gdzie znajduje się regulacja?
    Silnik pracuje za wolno
  • Pomocny post
    #2 21551129
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 256
    Moim skromnym zdaniem na płycie nie ma potecjometru - sam zobacz
    Na pewno nie ma regulacji w silniku?
    Załączniki:
    • sharp_gf-8585h_gf-8585hb_sm.pdf (1.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21551192
    djvaldi3
    Poziom 5  
    >>21551129 Silnik rozebrałem, w dużej obudowie jest mały silnik bez elektroniki, na schemacie też nie znalazłem.
  • Pomocny post
    #5 21552905
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1908
    djvaldi3 napisał:
    Silnik rozebrałem, w dużej obudowie jest mały silnik bez elektroniki, na schemacie też nie znalazłem.

Musi być elektroniczna stabilizacja obrotów, chociażby po to żeby utrzymywać stałą prędkość przesuwu taśmy w miarę zużywania się baterii w radiomagnetofonie.
    Wrzuć zdjęcia wnętrza tego rozebranego silnika. Czasami stabilizator to jeden monolityczny układ scalony z kilkoma wyprowadzeniami, w obudowie przypominającej TO-126.
    Może być fabrycznie ustawiony na konkretną liczbę obrotów na minutę, bez możliwości regulacji.
  • Pomocny post
    #6 21553017
    Przemcio
    Jeszcze jedno. Trzeba doczytać co to dokładnie znaczy z ang. centrifugally regulated (regulowany odśrodkowo) albo
    zobaczyć filmik jak Inżynierowie radzili sobie dawniej z regulacją obrotów. Technologia!

Ale można też obejrzeć i inny filmik żeby zobaczyć silnik Sankyo BFG2R51.

Jest trochę materiałów na temat tego ghettoboombox`a.
  • Pomocny post
    #7 21553058
    kris8888
    Poziom 41  
    Przemcio napisał:
    Jeszcze jedno. Trzeba doczytać co to dokładnie znaczy z ang. centrifugally regulated (regulowany odśrodkowo) albo
    zobaczyć filmik

Nie sądzę żeby w przenośnym radiomagnetofonie jak ten z tematu zastosowano silnik z elektromechaniczną (odśrodkową) regulacją obrotów. Ale nie twierdzę kategorycznie że tak nie jest, dlatego poprosiłem autora o zdjęcia z rozbiórki tego silnika.

Aktualizacja:
    Rzeczywiście jest tu silnik z odśrodkową, mechaniczną stabilizacją obrotów. Ponieważ ciężko się doprosić autora tematu o jakieś zdjęcia to odszukałem film z rozbiórki takiego silnika w bliźniaczym modelu Sharpa. Regulacja obrotów jest w środku silnika:
    https://youtu.be/AtWZY7L6dB8

Swoją drogą niesamowite że jeszcze takie coś zastosowano w przenośnym radiomagnetofonie z przełomu lat 70/80 ubiegłego wieku.
  • #8 21554335
    Przemcio
    Strona Radiomuseum datuje GF-9191H (GF-9191HB) na lata 78/79 a wg nich
    GF-8585H i GF-8585X datowane są na lata 79 i 80!
    Inne źródła podają, że to wynalazek z lat 60-70.
    kris8888 - wielkie dzięki za filmik!
    Myślę, że "temat" jest wyjaśniony chociaż dalej ciężki do ogarnięcia.
    Podejrzewam, że nawet w latach świetności takich sprzętów w razie
    problemów z obrotami "wpadały" w to miejsce silniki z elektroniczną
    regulacją obrotów tak jak na filmie z Sankyo BFG2R51.
    Głównie z braku dokumentacji etc. podobnie jak obecnie "jadą" całe płyty i
    moduły.

Wielkie dzięki raz jeszcze i przepraszam za lekkie odejście od tematu.
  • #9 21554758
    kris8888
    Poziom 41  
    Przemcio napisał:
    Podejrzewam, że nawet w latach świetności takich sprzętów w razie
    problemów z obrotami "wpadały" w to miejsce silniki z elektroniczną
    regulacją obrotów tak jak na filmie z Sankyo BFG2R51

Całkiem też możliwe że fabrycznie były wstawiane dwa rodzaje silników, w zależności od partii produkcyjnej danego modelu radiomagnetofonu.
    Ciekawe jak wyglądały fluktuacje prędkości przesuwu taśmy w przypadku tego typu silników. Na pewno dużo tu załatwiało stosunkowo masywne koło pasowe wałka przesuwu.
    Jedno jest w tym dobre, że raz ustawiony fabrycznie taki odśrodkowy regulator utrzymywał stałe obroty przez długie lata eksploatacji. Pod warunkiem że mechanicznie nie zaczął szwankować lub też opory mechanizmu przesuwu taśmy nie wzrosły ponad normę (ponad możliwości silnika).
  • #10 21554999
    Przemcio
    kris8888 napisał:
    Całkiem też możliwe że fabrycznie były wstawiane dwa rodzaje silników, w zależności od partii produkcyjnej danego modelu radiomagnetofonu.

Może tak być - ten BFG też chyba miał swoje lata.

kris8888 napisał:
    Pod warunkiem że mechanicznie nie zaczął szwankować lub też opory mechanizmu przesuwu taśmy nie wzrosły ponad normę (ponad możliwości silnika).

I tu może jest problem. Po 35 latach mechanizm może a nawet ma prawo mieć opory!
  • #11 21569787
    djvaldi3
    Poziom 5  
    >>21553058 Witam, nie odpisywałem, bo nie mogłem, dzięki za informację. Na pewno nie będę nic tam rozbierał i składał 10 razy, aby ustawić obroty, pewnie mechanizm ma już jakieś opory, poszukam silnika z regulacją. Sanyo z regulacją raczej trudny do kupienia, może kiedyś się trafi. Dzięki za pomoc. Wielkie dzięki!
  • #12 21570115
    Przemcio
    djvaldi3 napisał:
    Na pewno nie będę nic tam rozbierał i składał 10 razy, aby ustawić obroty

A liczyłem za jakiś czas na tekst:
    Cytat:

Koledzy, po 87 rozebraniu silnika, trzech pobytach w szpitalu dla nerwowo wyczerpanych udało się!
    Mam prawidłowe obroty ale silnik kręci się w przeciwnym kierunku. Co teraz?

A poważniej - to ja dziękuję Tobie i kris8888, że po ponad trzydziestu latach nareszcie wiadomo
    jak to i dlaczego działało.
  • #13 21570206
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5162
    @djvaldi3 W 11 minucie filmu https://youtu.be/AtWZY7L6dB8 gość pokazuje wkręt regulacyjny regulatora obrotów, więc w obudowie musi być boczny otwór na wkrętak. Możliwe, że pod papierową naklejką.

Podsumowanie tematu

✨ Radiomagnetofon Sharp GF8585 wyposażony jest w silnik Matsushita 8SF2C, który nie posiada widocznej zewnętrznej regulacji obrotów ani potencjometru na płycie głównej. Silnik ten ma mechaniczną, odśrodkową (centrifugally regulated) stabilizację prędkości obrotowej, umieszczoną wewnątrz obudowy silnika, co potwierdza film z rozbiórki podobnego modelu. Taka konstrukcja była stosowana w przenośnych radiomagnetofonach z przełomu lat 70./80. i zapewniała stałą prędkość taśmy bez konieczności elektronicznej regulacji. Problemy z wolniejszą pracą silnika mogą wynikać z mechanicznych oporów starzejącego się mechanizmu. W przypadku awarii lub potrzeby regulacji, wymiana silnika na model z elektroniczną stabilizacją obrotów, np. Sankyo BFG2R51, może być rozwiązaniem, choć dostępność takich silników jest ograniczona. W obudowie silnika może znajdować się ukryty wkręt regulacyjny, dostępny przez boczny otwór, często zakryty papierową naklejką.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA