logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotowoltaika, Deye Cloud – brak wskazań konsumpcji, licznik OTUS 3, falownik SUN 10K G 05P

adek70 17 Maj 2025 14:37 522 8
REKLAMA
  • #1 21551804
    adek70
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dzień dobry.
    Od czwartku uruchomili mi solary.
    Zainstalowałem appkę deye cloud do podglądu co i jak.
    Niestety appka pokazuje mi tyle samo wyprodukowanej energii co zużytej.
    Czyli mam "O" konsumpcji. Odświeżanie appki nic nie dało.
    W ogóle wyprodukowała moim zdaniem bardzo mało energii od czwartku.
    Zrzuty z appki w załączeniu.
    Nowy licznik OTUS 3 i falownik SUN 10K G 05P
    Bardzo proszę o pomoc
    Załączniki:
    • Fotowoltaika, Deye Cloud – brak wskazań konsumpcji, licznik OTUS 3, falownik SUN 10K G 05P Screenshot_2025-05-17-14-19-22-472_com.deyesolar.jpg (289.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Fotowoltaika, Deye Cloud – brak wskazań konsumpcji, licznik OTUS 3, falownik SUN 10K G 05P Screenshot_2025-05-17-14-18-27-868_com.deyesolar.jpg (302.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21551808
    adek70
    Poziom 10  
    >>21551804 Jak w tym liczniku sprawdzic ile oddałem a ile pobrałem energii???
  • #3 21551831
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6516
    adek70 napisał:
    Jak w tym liczniku sprawdzić ile oddałem a ile pobrałem energii???

W każdym (chyba) liczniku dwukierunkowym ilość pobranej z sieci energii po przełączeniu na kod 1.8.0 a ilość oddanej energii na kodzie 2.8.0.
    Wyświetlacz licznika energii elektrycznej z podświetlonym kodem 1.8.0 i wskazaniem 7373,3 kWh. Wyświetlacz licznika energii elektrycznej z kodem 2.8.0 podświetlonym na ekranie.
    Jeżeli od produkcji (odczytanej z falownika) odejmiesz oddaną (2.8.0) to otrzymasz autokonsumpcję. Jeżeli do tego dodasz pobraną (1.8.0) to będzie Twoje całkowite zużycie.
  • REKLAMA
  • #4 21551895
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 511
    adek70 napisał:
    Niestety appka pokazuje mi tyle samo wyprodukowanej energii co zużytej.
    Czyli mam "O" konsumpcji. Odświeżanie appki nic nie dało.

Nie zużytej tylko oddanej, i tak będzie aplikacja nie ma możliwości odczytów z licznika "ZE"
  • REKLAMA
  • #5 21552063
    adek70
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc co do licznika ale z appką ???
    Czy to lipa jakaś???

Dodano po 17 [minuty]:

Którym przyciskiem można to odczytać?
    Górnym czy dolnym?
    Licznik energii elektrycznej APATOR OTUS 3 z dwoma niebieskimi przyciskami oznaczonymi strzałkami.
  • #6 21552089
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6516
    adek70 napisał:
    Którym przyciskiem można to odczytać?
    Górnym czy dolnym?

Dowolnym tylko klikać cały czas tym samym aż zobaczymy właściwy kod 1.8.0 lub 2.8.0. Zmiana klikania na drugi przycisk powoduje przewijanie w odwrotną stronę (cofanie). Na foto masz właśnie kod 2.8.0 czyli energię oddaną do sieci od początku.
  • REKLAMA
  • #7 21552211
    jarewa
    Poziom 35  
    adek70 napisał:
    Czy to lipa jakaś???

Na razie coś dodali co nie działa, może cos kombinują.
  • #8 21552705
    adek70
    Poziom 10  
    Dziękuje serdecznie wszystkim za podpowiedzi.
    Dzisiejszy zrzut ekranu z appki z którego nic nie rozumiem.
    Wszystko pokazuje, że tyle samo co wyprodukowałem to tyle samo zużyłem i oddałem do sieci.
    Te wyliczenia z appki to raczej bzdura.
    Zrzut ekranu z aplikacji do monitorowania fotowoltaiki, pokazujący dane produkcji i zużycia energii elektrycznej, wykresy oraz podsumowanie dzienne.

Dodano po 4 [minuty]:

Czy jest jakaś appka gdzie można sobie ustawiać poziom autokonsumpcji czy to ustawia sie na falowniku? I jakaś bardziej wiarygodna?
  • #9 21552772
    jarewa
    Poziom 35  
    Ty dalej nie rozumiesz
    adek70 napisał:
    co wyprodukowałem to tyle samo zużyłem i oddałem do sieci.

Oddałeś do sieci a nie zużyłeś.

Skąd aplikacja i falownik mają wiedzieć ile zużywasz? to nawet nie wie licznik ZE ile masz aktualną produkcje ile zużywasz a ile oddajesz jednocześnie.

Na dzień dzisiejszy nie ma takiej aplikacji by na bieżąco pokazywało odczyty z falownika odczyty z licznika. Bo póki co jeszcze nie ma zdalnych bieżących odczytów licznika ZE.

Jedynie coś ludzie sobie kombinują z "HA"

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik uruchomił instalację fotowoltaiczną z falownikiem SUN 10K G 05P i licznikiem dwukierunkowym OTUS 3 oraz korzysta z aplikacji Deye Cloud do monitoringu produkcji i zużycia energii. Aplikacja pokazuje jednak identyczne wartości wyprodukowanej i zużytej energii, co skutkuje zerową wskazaną autokonsumpcją. W dyskusji wyjaśniono, że licznik dwukierunkowy umożliwia odczyt energii pobranej (kod 1.8.0) i oddanej do sieci (kod 2.8.0) poprzez przycisk na liczniku. Autokonsumpcję można obliczyć jako różnicę między produkcją falownika a energią oddaną do sieci. Aplikacja Deye Cloud nie ma możliwości bezpośredniego odczytu zużycia energii z licznika ZE, dlatego wskazania konsumpcji w niej mogą być nieprawidłowe lub mylące. Obecnie brak jest aplikacji umożliwiających bieżące, zdalne monitorowanie jednoczesnych odczytów z falownika i licznika dwukierunkowego. Użytkownicy sugerują, że ustawienia autokonsumpcji realizuje się na falowniku, a nie w aplikacji, a bardziej zaawansowane rozwiązania mogą wymagać integracji z systemami typu Home Assistant (HA).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA