logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakupy na TEMU - wady/zalety? Jak tam bezpiecznie robić zakupy?

synxx 20 Maj 2025 18:38 3663 17
REKLAMA
  • #1 21555053
    synxx
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Dzielmy się tutaj naszymi doświadczeniami z zakupów na TEMU, czy to złymi, czy dobrymi.
    Jestem nowy jeśli chodzi o Temu i mam kilka pytań, jeszcze tam nie kupuję:

1- Czy na Temu jak na Aliexpress można podać inne imię i nazwisko?
    2- Czy na Temu można płacić przelewem, przelewy24 itp.?
    3- Jak jest z bezpieczeństwem?
  • REKLAMA
  • #2 21555062
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6015
    Jest aktualnie bardzo dużo spamu na forum z Temu, gdzie niby dają kod rabatowy. Ciekawe skąd wynika ten spam.
  • #3 21555064
    synxx
    Poziom 6  
    gulson napisał:
    Jest aktualnie bardzo dużo spamu na forum z Temu, gdzie niby dają kod rabatowy. Ciekawe skąd wynika ten spam.

SPAM to słyszałem, ale ciekawy jestem czy muszę im podawać swoje prawdziwe nazwisko? Nie specjalnie mam na to ochotę.
  • #4 21555382
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1169
    Nie kupuj... Sprzedają sam chłam.
    Wszystko tanie, po okazyjnej cenie... Jakość poniżej przyzwoitości, jednorazówki.
    Aczkolwiek znam osoby zakochane wręcz w tym chłamie, spędzające godziny na wyszukiwaniu i zamawianiu wszelkiego badziewia, wyglądającego choć minimalnie atrakcyjne i zamawiające wręcz hurtowo.
    Natomiast jeszcze nie wspominali o tym, by jakaś paczka nie dotarła. Wręcz przeciwnie, czasem nawet są bonusy.
    Ale to i tak strata pieniędzy.
    Chyba, że możesz sobie pozwolić na kupienie czegoś tanio i ci nie szkoda jak się popsuje.
  • REKLAMA
  • #5 21555415
    synxx
    Poziom 6  
    @Madrik
    Czyli lepiej na Aliexpress?
  • REKLAMA
  • #6 21555424
    Madrik
    Ocena: 1169
    Ten sam badziew. To po prostu konkurencja.
  • #7 21555433
    synxx
    Poziom 6  
    Madrik napisał:
    Ten sam badziew. To po prostu konkurencja.

Gdzieś tam czytałem, że niby bardziej bezpieczny i można nazwisko inne podać. Jednak co mnie zdziwiło to to, że czasami towar nie był aż taki tani albo po prostu zbliżony do Allegro.

Dodano po 10 [godziny] 18 [minuty]:

Najbardziej interesuje mnie czy TEMU jest bardziej niebezpieczny od Aliexpress?
  • #8 21555855
    zbigniewsk
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Dzień dobry.
    Przeczytałem iż " Wszystko tanie, po okazyjnej cenie... Jakość poniżej przyzwoitości, jednorazówki.". Ciekawi mnie dlaczego duża część z oferty w branży elektronika która jest sprzedawana w Polsce przez różne firmy już nie jest chłamem a różni się tylko ceną oczywiście dużo wyższą niż u źródła.
  • #9 21555953
    androot
    Ocena: 635
    >>21555424

Zależy co się definiuje jako badziew. Równie dobrze można powiedzieć że Alledrogo to też badziew. Przecież też sprzedają dużo rzeczy z Chin. Nie zawsze drogo znaczy dobrze, tanio znaczy źle. Trzeba wiedzieć co się kupuje i z jakim przeznaczeniem.
    Raz kupiłem na Temu korzystając z kodu rabatowego i jestem zadowolony z zakupu. Z Aliexpress korzystam dużo częściej.
  • #10 21556031
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1225
    Ja kupiłem pędzel z oszukanej aukcji - był 3 krotnie mniejszy niż było opisane w aukcji - no ale o 3.20 to już mi się kłócić nie chciało, po prostu wystawiłem negatywną opinię, a chińczyk nawet nie napisał jak to błaga o 5 gwiazdek bo musi rodzine wyżywić jak to mają w zwyczaju.
  • REKLAMA
  • #11 21556039
    synxx
    Poziom 6  
    Można na Temu podac inne nazwisko i płacić przelewem?
  • #12 21556040
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1225
    Tak, ja jestem na Temu Sir Hans Capon, a raczej logicznym jest, że takich danych w banku nie posiadam :)

Problem może pojawić się przy odbiorze przez PP SA, bo musisz się wylegitymować przy odbiorze paczki.
  • #13 21556041
    synxx
    Poziom 6  
    OPservator napisał:
    Problem może pojawić się przy odbiorze przez PP SA, bo musisz się wylegitymować przy odbiorze paczki.

Tu akurat słabo ale może jakiś dpd czy inny kurier dałby radę
    Ciekawe jak z kosztami przesyłki?
  • #14 21557234
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    Akurat szukałem jakiś czas TEMU łyżki do opon. Plastikowe po 6 zł komplet, w kraju 24 zł. Z wyglądu takie same. Łyżki metalowe 30 i 40 cm podobnie sporo droższe od tych z Chin. Koszty wysyłki śmieszne niskie. Jakieś inne badziewia plastikowe tutaj 30-40 zł, tam znowu 6-8 zł. Jest ryzyko, jest zabawa.
  • #15 21557237
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    synxx napisał:
    ale może jakiś dpd czy inny kurier dałby radę
    Zależy jaka wartość przesyłki. Kurier nie da Ci paczki kosztującej parę tysięcy bez okazania dokumentu , bo też musi dbać aby nie zostać oszukanym.
  • #16 21557493
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 516
    Też nie do końca prawda, jeżeli przesyłka opłacona z góry a pewnie tak, kurier nie ma obowiązku sprawdzać danych po prostu dostarczy pod wskazany adres. Nawet już nie muszą mieć potwierdzeń podpisem.
  • #17 21557529
    synxx
    Poziom 6  
    brofran napisał:
    Zależy jaka wartość przesyłki. Kurier nie da Ci paczki kosztującej parę tysięcy bez okazania dokumentu , bo też musi dbać aby nie zostać oszukanym.
    Ja za góra 50-100zł bym zamawiał.
  • #18 21558768
    synxx
    Poziom 6  
    Ktoś jeszcze ma doświadczenia z podawaniem innego nazwiska ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doświadczeń i bezpieczeństwa zakupów na platformie TEMU w porównaniu do Aliexpress. Użytkownicy wskazują, że na TEMU można podać inne imię i nazwisko przy zamówieniu, co jest praktykowane, jednak przy odbiorze przesyłki przez Pocztę Polską może być wymagane okazanie dokumentu tożsamości. Płatności przelewem (np. Przelewy24) są możliwe, a koszty wysyłki są zazwyczaj niskie. Jakość oferowanych produktów jest często krytykowana jako niska, porównywalna do Aliexpress, z wieloma tanimi, jednorazowymi artykułami. Mimo to, przesyłki zwykle docierają, a niektórzy użytkownicy są zadowoleni z okazjonalnych zakupów, zwłaszcza przy użyciu kodów rabatowych. Wskazano, że ryzyko związane z zakupami na TEMU jest podobne do innych chińskich platform, a bezpieczeństwo transakcji zależy od świadomości kupującego i wartości zamówienia. Kurierzy zazwyczaj nie wymagają dokumentów przy dostawie przesyłek o niskiej wartości, co ułatwia odbiór.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA