logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakupy na TEMU – czy ceny są realne i jakie macie doświadczenia z tym sklepem?

24 Paź 2025 20:47 1464 20
REKLAMA
  • #1 21730708
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 21730902
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1179
    Ceny są prawdziwe. Ale czytaj dokładnie opisy i sprawdzaj czy produkt nie ma kilku wersji/rozmiarów/pakietów - bo cena może się zmieniać, albo cena jest za sztukę, a na zdjęciach - komplet.
    To portal w stylu Amazona, czy Allegro. Zbiera asortyment różnych wytwórców i sprzedaje na jednej platformie.

Paczki zwykle też dość szybko docierają. Mają magazyny w Europie.
    Ale to co sprzedają, bardzo często niestety rozczarowuje jakością i bierz na to dużą poprawkę.
    Po prostu chińszczyzna w tym najbardziej chińskim wydaniu.

Cudów nie ma. Jak coś jest tanie, to na czymś trzeba oszczędzić przy produkcji. I to cała tajemnica.
    Potrzebujesz jednorazowy gadżet? Ok. Nada się.

Szukasz dobrego produktu? To nie ten adres.
    Ale ludzie kupują, bo tanie, a oferta bogata i każdy jakiś śmieć dla siebie znajdzie.
    Jednak nie bez kozery jak coś jest nieudaną podróbką, to jest już memicznie określane jako "wersja z TEMU".

Ja osobiście kilka śmieci dla siebie tam znalazłem, ale nie zostałem fanatykiem. To co przyszło, może i spełniało swoją rolę, ale ... no cóż, w ramach ceny jaką się płaci... A ta jest niska, więc i niedoróbek się znajdzie sporo.

Wszystko zależy od tego czego szukasz.
    Jak czegoś do zabawy, na próbę, na jeden raz, bo masz gest kasę wywalić - TEMU może być ok. Ale nie wiele ponad to.

Znane ci są np. sklepy "Wszystko za 5 zł"? To podobna idea. Tanie śmieci, wrzucone na portal, w nadziei, że znajdą się tacy, co nie pożałują 5 zł na śmieciuszki konsumenckie.
  • #3 21730988
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 21731114
    ay56
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    Ten sam towar na aliexpres jest dużo tańszy.
  • #5 21731227
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 840
    Ja długo nie mogłem się przełamać ale życie mnie zmusiło i zacząłem zamawiać na Aliexpress i Alibaba. Z tym że szukałem sklepu fabrycznego i nie zawiodłem się.
    W fabrycznym jest drożej niż u tych co mają groch z kapustą, ale opisy towaru są tam normalne.
    Jeżeli chodzi o asortyment to ja mam nietypowe potrzeby i mi odpowiada Alibaba.
    Sztuczna inteligencja na Aliexpress nie radzi sobie z moimi zapytaniami.
  • REKLAMA
  • #6 21731255
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 234
    ay56 napisał:
    Ten sam towar na aliexpres jest dużo tańszy.

Moja żona od czasu do czasu kupuje coś na Temu. Z ciekawości sprawdziłem jakieś podzespoły elektroniczne i na Ali jest taniej. Tak więc nigdy tam nic nie kupiłem, choć kilka razy chciałem coś dorzucić do zamówienia żony, bo chyba od 20€ jest darmowa przesyłka. Nic nie znalazłem, na Ali taniej.
  • #7 21731272
    bodziot
    Poziom 21  
    Ocena: 92
    pimag06500 napisał:
    Świetna recenzja. Tak myślałem a TEMU zaciekawieniem się zaciekawiłem bo często znajduję na naszych portalach identyczne przedmioty (w ostatnim przypadku mała sprężarka do lakierowania), oglądam, podziwiam, czytam, porównuje i widzę tylko różnice w cenie. U nas 180 a tam 40.
    To główna i jedyna przyczyna chęci podjęcia ryzyka zakupu.
    na 100% nie nadaje się do lakierowania, pod pompowanie kół, przedmuchanie czegoś, ale nie lakierowanie, ponieważ wydajność tych sprężarek tylko w teorii wystarcza do lakierowania.
  • #8 21731296
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21731313
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Można mieć satysfakcję że udało się pominąć pośrednika w handlu, ale to krótka radość gdy nie wiemy co kupujemy.
    Niby lepiej wrzucić do ķąta przedmiot za 40 niż za 180, ale utracony czas jest bardziej cenny niż się powszechnie sądzi.
    Narzędzia i materiały do pracy powinny być przyzwoitej jakości a niestety cena nie jest z tym bezpośrednio powiązana.
  • #10 21731794
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 858
    Ja zacząłem przygodę z zakupami na Aliexpress (Temu jeszcze się nie zainteresowałem - bo raczej nie ma tam nic więcej niż na tym pierwszym) praktycznie zaraz jak się to Aliexpress pojawiło. Cena to jedna sprawa, ale co ważniejsze dla elektronika był i jest tam OGROM asortymentu niedostępnego nigdzie indziej.
  • #11 21731878
    ptero
    Poziom 25  
    Ocena: 178
    Na TEMU jest za pobraniem, bo kumpel tam często kupuje. Ja kupuję na Ali. ale też chcę się tam rozejrzeć... Mają trochę inny asortyment.
  • #12 21732034
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21732184
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Napìęcie Chiny Ludowe - Zachód raczej będzie rosło.
    Możliwe że w odwecie za chińskie ograniczenia na surowce strategiczne Zachód zacznie blokować dostawy pozostałych produktów z Chin.
    Może jednak się mylę. Może Zachód zwyczajnie nie znajdzie na to sił.
  • #14 21732844
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21732891
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1230
    TLDR;
    Brałem zestaw pędzli do detailingu - takich wiecie, do ubabrania w mocno zapuszczonych samochodach - a na samym dole aukcji było napisane, że to są pędzle miniaturowe - do wyczesywania syfu z klawiatury bądź jak ale się nadają, ale do auta? W życiu.

Było też sporo produktów, które faktycznie były zgodne z opisem i tanie - np. klamerka na okulary zaczepiana na daszek p.słoneczny w samochodzie w domyślnym beżowym kolorze podsufitki - kolor się nie różni.

Wszelkie BaseUS, Xiaomi kupowane z oficjalnego sklepu, są w pełni oryginalne i zwykle 10-20% tańsze niż na miejscu w Polskich marketach z elektroniką - no ale dochodzi nam czas oczekiwania, a w markecie jest od ręki, więc zależy co potrzeba, na kiedy i jak bardzo ;)
  • #16 21734525
    Qardius
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Temu to takie ali ale jeszcze gorsze pod względem UI coś jak chiński amazon.
  • #17 21735015
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Żona kupuje na Temu ok raza w miesiącu, komasując zakup tak by nie płacić za przesyłkę i wg niej, wszystko jest przydatne. :-)
    Przy okazji jej zakupów, popełniłem jeden i niestety okazał się nietrafiony a odsyłanie było by sporo bardziej kosztowniejsze od ceny samego gadżetu. :-(
    Dłuuuugo będę się zastanawiał nim znów coś tam kupię.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #18 21735026
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1230
    DjMapet napisał:
    Dłuuuugo będę się zastanawiał nim znów coś tam kupię.

Dlatego jeśli coś kupuję od chińczyków, to głównie tanie buble z darmową dostawą, których nie będzie szkoda wyrzucić.
    Dotychczasowa lista zakupów z Ali/Temu:
    - portfel na karty z blokadą RFID wysuwany
    - portfel na karty z blokadą RFID na gumkę (bo tamten mi ukradli/zgubiłem - przyniósł dzielnicowy)
    - magnetyczna listwa LED z czujnikiem ruchu do podświetlenia zlewu przy zmywaniu naczyń - tragicznie krótki czas pracy na baterii
    - zestaw śrubokręt z bitami Xiaomi Mijia (rewelacyjny, polecam)
    - interkom motocyklowy Ejeas V8 (13 sztuk) - jak na ówczesną cenę 137 zł były ok, obecnie są już po 300+, to już wolałbym dołożyć stówę do Freedconn
    - klamra w kolorze podsufitki na okulary, mega fajny gadżet, pasuje kolorystycznie, trzyma sztywno - na magnesie okulary, na wsuwce trzyma się osłony przeciwsłonecznej
    - pędzle do detailingu - porażka, scam marketingowy
    - kable usb-c od BaseUS (ok)
    - organizer na klucze - pękł gwint, ale skorzystam z produktu, żeby zaprojektować własny z ABS w drukarce 3D i poprawić problemy, takie jak zbyt duża śruba/gwint jak na dziurki od klucza.
    ... i pewnie pare innych pierdół, o których nawet nie pamiętam, albo leżą w przydasiach.
  • #19 21735256
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21735372
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    pimag06500 napisał:
    Sami tego chcieli robiąc chińskie pralki Siemens, Bosch

Ja mam z Turcji pralkę Boscha, a jak mnie pamięć nie myli zmywarka też Bosch jest Made in Poland, lodówka również tej marki też nie chińska. Co do części użytych to fakt, pewnie niejedna jest China.

roman106 napisał:
    Moja żona od czasu do czasu kupuje coś na Temu. Z ciekawości sprawdziłem jakieś podzespoły elektroniczne i na Ali jest taniej.

Nie wiem czy tu warto cokolwiek brać poza biernymi elementami i to prosta drobnica typu rezystory itp., o półprzewodnikach z takich miejsc krążą już opowieści, a jak mam tylko takie "pewniejsze" duperele brać, to już wolę chyba stąd z lepszej dystrybucji lepszej jakości i mieć spokój.

Poza tym osobiście gdybym wiedział, że pieniądze trafiają w dobre ręce, a nie że nie wiadomo gdzie, to byłbym skłonny nieco przepłacać za coś. Zresztą i tak nie zawsze patrzę tak bardzo na cenę.
  • #21 21735465
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Zakupy na platformie TEMU cechują się bardzo niskimi cenami, które są jednak często uzasadnione niską jakością oferowanych produktów, określanych jako chińska masówka. TEMU działa podobnie do Amazona czy Allegro, agregując asortyment wielu producentów i sprzedawców na jednej platformie, z magazynami w Europie, co przyspiesza dostawę. Ceny mogą się różnić w zależności od wersji, rozmiaru lub pakietu produktu, dlatego ważne jest dokładne czytanie opisów. W porównaniu do AliExpress, TEMU bywa droższe, a AliExpress i Alibaba oferują większy wybór i często lepsze opisy, zwłaszcza w przypadku fabrycznych sklepów. Wiele osób kupuje na TEMU z powodu omijania pośredników i niższych cen, jednak jakość narzędzi i elektroniki często nie spełnia oczekiwań profesjonalistów. Przykładowo, sprężarki z TEMU nie nadają się do lakierowania ze względu na niewystarczającą wydajność. Produkty markowe, takie jak BaseUS czy Xiaomi, kupowane z oficjalnych sklepów na platformach chińskich, są oryginalne i tańsze niż w polskich marketach, choć czas oczekiwania jest dłuższy. Interfejs użytkownika TEMU jest oceniany jako mniej przyjazny niż na AliExpress. Dyskusja porusza także szersze kwestie zależności europejskiego rynku od chińskich komponentów i produktów elektronicznych oraz wpływu pośredników na ceny w Polsce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA