logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak sprawdzić realny termin podłączenia światłowodu?

20 Maj 2025 23:08 2175 29
REKLAMA
  • #1 21555414
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 21555420
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4304
    Poślizgi w oddawaniu inwestycji są powszechne, lepiej uzbroić się w cierpliwość niż męczyć siebie i urzędników mailami.
    Skoro twój brat nie może zrealizować pomysłu Don Corleone i złożyć wykonawcy inwestycji ''propozycji nie do odrzucenia'' to jak wyżej.
  • #3 21555421
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    @vlipknot
    Nigdzie, u nikogo, znikąd się nie dowiesz konkretów.
    Bo to, że światłowód może kiedyś będzie, wcale nie znaczy, że podłączą Twojego brata.
    Ot, taka ciekawostka.
  • #4 21555423
    vodiczka
    Poziom 43  
    KOCUREK1970 napisał:
    Bo to, że światłowód może kiedyś będzie, wcale nie znaczy, że podłączą Twojego brata.

Jeżeli jest ujęty w projekcie to podłączą, nie siej defetyzmu.
  • #5 21555426
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21555429
    KOCUREK1970
    vodiczka napisał:
    Jeżeli jest ujęty w projekcie to podłączą, nie siej defetyzmu.

A co ma położenie światłowodu wspólnego z podłączeniem budynku czy usługi.
    https://www.telko.in/czy-operatorzy-budujacy-sieci-z-kpo-i-ferc-to-jelenie-na-rykowisku
  • REKLAMA
  • #7 21555431
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21555437
    KOCUREK1970
    @vlipknot
    Projekt drogi, potem przetarg na wykonanie drogi (jeśli w ogóle ktoś stanie do przetargu), potem budowa drogi, potem wszelkie odbiory i pozwolenia na dopuszczenie drogi do użytku – w mojej ocenie, w roku 2025 nie ma szans i oby tylko to.

Kolega myli pojęcia z wykonawstwem – położenie światłowodu nie ma nic wspólnego z ofertą samego podłączenia klienta.
    Podłączenie już do domu wykonuje firma świadcząca usługi danej oferty, czyli np. Netia, Orange.

A kiedy już położą szkielet światłowodu, to też mogą minąć lata do odbioru, rozliczenia.
  • #9 21555440
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 21555444
    KOCUREK1970
    Vlipknot napisał:
    To musi być jakoś zrobione wcześniej,

To już gminę pytajcie o szczegóły.
    Ale bądźcie pewni, tam logiki i współdziałania (jak wszędzie na drodze urzędowej) nie ma.

Ja od 5 lat mam światłowód 5 m od domu i do dziś nie mam światłowodu w domu :D
  • #11 21555447
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21555450
    KOCUREK1970
    @vlipknot
    Bałagan w głównej mierze jest z tego, że:
    - kto inny kładzie szkielet,
    - kto inny daje sprzęt,
    - a jeszcze kto inny usługę.

No ja mam FTTB, czyli DOCSIS – taki światłowód, ale ostatnie 20 m przewód koncentryczny i nikt się nie kwapi przejść na pełne światło do mojego lokalu.
    Miałem UPC Polska, potem Pley, przez 3 dni T-Mobile, a teraz od 6 mc Netia.
    No nic z tym nie zrobię, póki sam PŚO (Polski Światłowód Otwarty) nie ruszy z inwestycjami.
  • REKLAMA
  • #13 21555451
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5779
    U mnie Toya miała w projekcie termin na 2021` rok, mamy 2025 i nadal nic, kolejny termin na koniec 2026 ale i tak nic się nie dzieje.
    Projekt drogi wraz z infrastrukturą w lipcu , jak dobrze pójdzie. Potem uzgodnienia z innymi wykonawcami w tym z tym od światłowodu, to poczatek, miną miesiace. Dochodzi budzet na drogę, urzędnicze sprawy i kolejne m-ce, wybranie wykonawcy , potem jakieś roboty, odbiory itp, itd i moze za 2 lata firma odda ten światłowód jak dobrze pójdzie. A potem jeszcze kwestia zrobienia przyłacza przez ISP czyli detalistów którzy wejdą ze światełkiem na chatę. Jak dobrze pójdzie to na gwiazdkę 2027 brat odpali ten internet.
    To sa polskie realia i projekty w ramach POPC, FERC czy KPO, liczy się wzięta kasa a nie dobro mieszkańców.

Sam mam takie projekty w ... e, korzystam od lat z mobilnego, nawet bez N78 mam u 4 operatorów na DL 150-300Mb/s koszt 10-15 zł na m-c za 2-3TB danych na pre-paidach.
    Nie rozumiem ciebie i twojego brata, ma dostępny internet z prędkościami ponad 500Mb/s jak chce to za grosze a żyjecie złudzeniami, w jego lokalizacji nie ma żadnych podstaw aby tęsknić za swiatłowodem, mozna mieć bardzo szybki internet nawet od jutra.
    Oczywiście z mobilnego to trzeba wiedzieć jak i na czym korzystać i mieć takie osiagi https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4122779.html
    Mnie dla lokalizacji brata zajęło to dwie minuty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21555453
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21555455
    matek451
    Poziom 43  
    Jak widać w linku do tematu autor osiągnał wiecej na DL niz ty na swiatełku, brat ma oczywiście szanse na podobne osiagi. A sprawdzenie tego zajmie mu z 1 minutę.
    Niestety ale nie potraficie wykorzystać zew. CPE 5G MC889, najblizsza stacja bazowa NetWorks na pozwoleniu T-mobile dziala na A.Krajowej 2c, ma dla tego operatora i Orange uruchomione 5G N78 na 3.5GHz w agregacji z LTE2600+2100+1800+800/900. Pierwszy sektor na azymut 70 stopni czyli na Skośna/Kasztanowa mniej wiecej na brata, dystans około 1.5-2km, bez duzych przeszkód. Do tego taka sama stacja na Hotelowej, sektor na azymut 95 stopni, alternatywa to Play i stacja N78+LTE2600+2100+1800+800 na Kosynierów z sektorem na 120 stopni lub na Veolii na 140 stopni, wysoka stacja na 63m z duzym zasiegiem.
    Ogólnie jest w czym wybierać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21555458
    vodiczka
    Poziom 43  
    matek451 napisał:
    To sa polskie realia i projekty w ramach POPC, FERC czy KPO, liczy się wzięta kasa a nie dobro mieszkańców.

Są projekty i projekty, dużo zależy od gminy. W pewnym rejonie niedaleko Łodzi, którego nazwy nie podam, pociągnięto światłowód po słupach oświetleniowych w ciągu dwóch miesięcy. Nie wiem ile trwały uzgodnienia i inne wymagane procedury.
    Trzeciego miesiąca podłączono chętnych a że nie było ich wielu to czwartego po niepodłączonych posesjach chodzili przedstawiciele operatora kusząc promocyjną ofertą.
  • #17 21555459
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21555465
    matek451
    Poziom 43  
    A ty w ogóle czytasz ze zrozumieniem co piszę, sprawdzenie infrastruktury operatorów mobilnych zajęło mi 2 minuty, bo doszedł Play. Masz to wszystko napisane wyzej.
    W linku do tematu który zamiesciłem sa speedtesty w Orange na N78 w agregacji z pasmami LTE wykonane na telefonie w domu i na zewnatrz, na jednym z nich DL ponad 750Mb/s ze stacji bazowej Orange o podobnej infrastrukturze jak te które wymieniłem dla NetWorks jakie macie w pobliżu, takie są dziś realia w Orange/T-mobile gdy mamy dostęp do BTS-a z N78, nawet ponad 1Gb/s jak ma się konkretny sprzęt
    https://www.speedtest.net/result/a/10478929295 .
    Koszt na pre-paidzie za 1TB danych to 5 zł za starter.

Testy na telefonie 5G , screeny z NetMonster i ze speedtestu na zewnatrz na karcie Orange/T-mobile z wjazdem do 5G to właśnie 1 minuta. A jak ma się jeszcze MC889 to już hulaj dusza, nic tylko testować i wybrać optymalnie.
    Oczywiście nie żadne T-mobile w abonamencie do 60Mb/s bo to sa syfiaste oferty.

@vodiczka ja tez jestem z ŁODZI a konkretnie peryferie miasta gdzie rzadzi TOYA. Nie porównuj światełka po słupach energetycznych z projektem w ciagu ulicy, na dodatek która będzie przebudowywana bo to jest zupełnie inna kwestia i czas wykonania takiej inwestycji, obecnie nawet projektu dla niej nie ma.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21555587
    m.jastrzebski
    Ocena: 864
    Kilka rzeczy dosyć istotnych.

1. Strona rządowa niczego nie przesuwa. To jest strona informacyjna na podstawie tego co raportuje opertaor. Operator przesuwa termin i raportuje inny , wiec strona rządowa pokazuje inny.
    2. Na moją wiedze skoro w plaowanych inwestycjach jest pokazana nazwa firmy, to jest to inwestycja własna orange śwaitłowód, a nie z FERC/KPO. W przypadku dotowanych inwestycji nazwa firmy jest ukryta. Przynajmniej tak to wygląda na moim terenie.
    3, NICZEGO od nikogo się nie dowiesz. W szczegolności od światłowód Inwestycje. Gmina ma nic do inwestycji, choć jak zauważyłeś może opóznić wykonanie ze wzlędu na przebudowe drogi. Może niestety rówież spowodować ze Ś.I. zrezygnuje z tego kwałka. Im się nie opłaca biegać po urzędach i dopraszać. Wywalą adresy z inweztycji jeśli będą jakieś przeszkody.
    4. Śwaitłowód Inwestycje to korpo pomieszane z bareją. Jeśli będzie, to będzie. Niczego nie przyspieszysz, niczego się nie dowiesz, niczego nie zmienisz. Może być za miesiąc może być za 3 lata albo nigdy. Może Ci latami wystawać kabel z ziemi/skrzynki i nie skorzystasz jak ktoś zapomni Twojego adresu do jakiejś bazy danych dodać. Deal with that.

Pól mojej ulicy ma internet od lokalnego opa, dalsze pół nie ma. Pytałem ś.i. z roku temu o mozliwość wspołfinansowania inwestycji. Dostałem odpowiedz nawet spójną i sensowanie napisną, że sprawdzili i to się nie ma szans spiąć finansowo nawet ze współfinansowaniem, wiec nie planują. 3 miesiące póżniej powbiljali paliki geodezyjne i pojawiłło się pół ulicy w planach. Paliki stoją nie ruszone od pół roku, część zarosła, część rozjechana przez auta. Ale jest to pół ulicy gdzie jest lokalny op, wiec sznase na znalezienie klientów mają raczej znikome. Drugie pół ulicy gdzie jest 6-8 chętnych, czisza. Tam "nie planuja ale bądź cierpliwy". Logiki, sensu, w ich poczynianiach się nie dopatruj. Kup dobre LTE/5G. Na jakiekolwiek pytania dostaniesz odpowiedzi kopiuj wklej, nie umiem ocenić, albo od automatu albo od kogoś kto miał problemy ze skonczeniem gimnazjum bo nie ogarną czytania ze zrozumieniem.

P.S. Ale jak jakimś cudem zrobią, to przez lata będziesz ze skrzynki pocztowej wygarniał ulotki. Łopatą.
  • #20 21555867
    vodiczka
    Poziom 43  
    matek451 napisał:
    Nie porównuj światełka po słupach energetycznych z projektem w ciagu ulicy,

Napisałem, że dużo zależy od gminy. Gmina udostępniła slupy i wieszanie poszło szybciej niż położenie kabla w pasie drogowym.
  • #21 21555932
    matek451
    Poziom 43  
    A u mnie też na słupach Łódź Strykowska i na części 3 lata wisi światłowód i nic a dalej do mnie nawet tego nie pociągnęli .Nic nie robią, byli nawet 2 lata temu po zgodę na wejście na słup u mnie bo mam na posesji i tyle ich widziałem. TOYA co pół roku przysyła maila z terminem oddania.Ostatnio termin uruchomienia to 31.12.2026 ale to teoria. U autora to inwestycja prywatną więc jak się wszystko nie zapnie to zostanie w planach bo tak jak pisze kolega powyżej wcale nie musi być wykonane.Rachunki muszą się zgadzać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 21555951
    vodiczka
    Poziom 43  
    matek451 napisał:
    A u mnie też na słupach Łódź Strykowska i na części 3 lata wisi światłowód i nic a dalej do mnie nawet tego nie pociągnęl

Bo jak pisałem
    vodiczka napisał:
    Są projekty i projekty, dużo zależy od gminy

Ten o którym wspomniałem nie jest położony na obszarze gminy Łódź.
    Inna sprawa, że bałagan jest totalny. Kilkakrotnie w ostatnich latach otrzymywałem z Orange dedykowaną imiennie reklamę o możliwości założenia światłowodu /teraz korzystam z ich przewodów telekomunikacyjnych/ a po sprawdzeniu okazywało się, że takiej możliwości nie ma.
    Sprawdzone minutę temu ''Pod Twoim adresem nie ma (jeszcze) światłowodu od Orange''
  • #23 21555988
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    W mojej okolicy już około 10 lat temu uwijali się jak mogli z podłączeniem pierwszych abonentów bo projekt był dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

Jeżeli ta inwestycja nie ma żadnych deadlinów to może być wykonana niedługo albo nigdy. Jeżeli to się nie będzie opłacać to nikt inwestował nie będzie.
  • #24 21556024
    Fareyi
    Poziom 7  
    Z mojej strony mogę potwierdzić tylko, że trzeba czekać, czekać, a później dalej czekać.

Byłem (jestem) w podobnej sytuacji, ciągle termin inwestycji światłowodowej był przesuwany, zazwyczaj z roku na rok (np. z 31 grudnia 2021 na 31 grudnia 2022).
    W tym roku było podobnie, tylko dali znacznie krótszy termin zakończenia realizacji inwestycji, tj. z terminu na 31 grudnia 2024 zmieniono na luty 2025 oraz pojawiła się nazwa inwestora, czyli PŚO.

Ogólnie, mimo że zmieniały się terminy wykonania inwestycji, nikt nic nie wiedział, nikt nic nie słyszał, aż nagle, pod koniec stycznia 2025 pojawiła się ekipa, która zaczęła kopać na całej ulicy na pasie zieleni, ale sami nie byli w stanie nic powiedzieć, tylko tyle, że robią wykopy pod światłowód.
    Prace trwały łącznie jakiś miesiąc, do końca lutego. Ostatnia ekipa była w stanie powiedzieć, że to już koniec prac, "sygnał" jest i trzeba czekać teraz na kontakt od operatorów.
    Na stronie PŚO nie było żadnej informacji, że będzie planowana inwestycja (status na stronie - "w budowie"), aż nagle status został zmieniony na "zasięg obecny". Według internet.gov.pl termin realizacji inwestycji został przedłużony, ale od 1 marca, na stronach operatorów mój adres był już "w zasięgu" internetu światłowodowego.
    Po kilku dniach, na stronie internet.gov.pl informacja nt. dostępu do internetu światłowodowego została zaktualizowana, jest dostępnych trzech operatorów z sześciu, którzy współpracują z PŚO, jednakże wciąż "wisi" informacja o wykonaniu inwestycji, tym razem do końca sierpnia. Także burdel niezły.

A ja na początku marca podpisałem umowę z Netią, miało być fajnie, pięknie, tzn. "tak, podłączymy panu internet", a po podpisaniu umowy... cisza.
    Parę razy dzwoniłem, zawsze się odbijałem od ściany, tzn. "Proszę czekać, jak będzie termin, to się skontaktujemy".
    Po dwóch miesiącach od podpisania umowy oddzwonili, umówili się na instalację w ten poniedziałek (26.05) i może w końcu podłączą internet.
  • #25 21556061
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 21556079
    m.jastrzebski
    Vlipknot napisał:
    Właśnie i teraz pytanie kolejne bo na stronach internetowych: Orange, Netia, Inea wpisując adres brata wyskakuje oferta do podpisania umowy, ale na czatach lub infolinii mówią, że nie zawierać umowy dopóki nie zrobią światłowodu. Może podpisana umowa by coś przyspieszyła?

Jesteś pewien że wyskakują oferty na podpisanie umowy na internet śwaitłowodowy a nie przypadkiem LTE/5G? To byłby pierwszy znany mi przyapdek a śledze temat od lat, gdy nie wykonana jeszcze fizycznie infrastruktura jest widoczna w systemach operatów jako dostepna do podpisanai umowy. Acz jak Ci parę osób tłumaczyło, tam jest taki bajzel że każdy rodzaj błędu się może zdarzyć.

Ale jakby podpisali umowę, to niczego to nie przyspieszy. Będziesz miał podpisaną umowę i czekał niewiadomo ile na techników. Może nawet jakiś się umówi i przyjedzie i pocałuje klamkę bo przecież kabla nie ma. Ja od 15lat czekam na kabel, który jest 500m ode mnie. Deklaracje, popyty, podania grupowe przez cała uliće, prośby o dorejnizowania, deklaracje współfinansowaniam, wnoszone przez znajomwego tylnymi drzwiami do O. lista chętnym. Nic. Teraz niby robią, to kończą tam gdzie zaczynają się chętni. 100m ode mnie, przy drodze gminnej, ze słupami PGE w świetle drogi. Prosta rzecz. Jeszcze raz. Nie masz żadnego realnego wpływu na to gdzie i kiedy zbudują i udostępnią detalistom.

Kup LTE/5g, i uzywaj. Jak masz 5G w C-bandzie dostepne to z dobrym sprzętem to chodzi setki mbit/s. Matek doradzi. Są oferty na kartę, nie musisz się pakować w 24miesięczną umowę.
  • #27 21556088
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 21556092
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 21556101
    m.jastrzebski
    No to muszą mieć jakiś błąd w danych skoro wiesz że tam fizycznie kabla nie ma.
    Jak brat nie ma czasu na prepay'dy to niech wezmie umowe na lte/5G jeśli jest u niego dostęne, albo niech znajdzie czas na czekanie nie wiadomo ile na ten kabel. Jego wybór. Sorry, taki mamy klimat.
  • #30 21556106
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Realizacja podłączenia światłowodu w domku jednorodzinnym w miejscowości Nowy Krępiec (gmina Mełgiew, powiat świdnicki, województwo lubelskie) jest opóźniona głównie z powodu przesunięć terminów inwestycji zgłaszanych przez operatora, co jest odzwierciedlane na stronie rządowej. Gmina nie dysponuje szczegółowymi informacjami i nie jest bezpośrednio zaangażowana w inwestycję światłowodową, która może być realizowana przez prywatnego wykonawcę lub operatora. Budowa drogi i infrastruktury towarowej jest często warunkiem koniecznym do położenia światłowodu, a proces ten obejmuje projektowanie, przetargi, budowę, odbiory i pozwolenia, co może trwać wiele miesięcy lub lat. Podłączenie światłowodu do budynku realizują operatorzy detaliczni, tacy jak Netia, Orange czy INEA, po zakończeniu budowy szkieletu sieci. Podpisanie umowy z operatorem przed fizycznym wykonaniem przyłącza nie przyspiesza realizacji usługi. W regionie występują problemy z koordynacją między różnymi podmiotami odpowiedzialnymi za szkielet sieci, sprzęt i usługi. Alternatywą dla światłowodu jest internet mobilny LTE/5G, który w niektórych przypadkach oferuje stabilne i szybkie łącza, choć z ograniczeniami transferu danych i zasięgu. W dyskusji pojawiły się przykłady doświadczeń z operatorami Toya, Netia, Orange, INEA oraz uwagi o problemach z dostępnością i terminami realizacji inwestycji w Polsce.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA