logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana UCH w Renault Laguna 3 2.0T 2008 na UCH z 2012 – procedura, VIN, programowanie

adrekt88 22 Maj 2025 05:54 1254 6
REKLAMA
  • #1 21558420
    adrekt88
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam pytanie: chcę wymienić moduł UCH w Renault Laguna 3 z 2008 r. 2.0 T benzyna na UCH z Laguny 3 2012 r. 2.0 T benzyna. Mam odczytany PIN i ISK ze starego modułu. Teraz, z tego co się dowiedziałem, muszę zamienić moduły, wyczyścić nowy/używany moduł i zaprogramować karty. Czy to wystarczy? Posiadam oprogramowanie Renolink 2.11, DDT4All, Pyren, CanClip (chiński bypass) oraz MaxiECU. Czy muszę zmienić VIN w nowym UCH? Proszę o opis, jak to dobrze wymienić i nic nie zepsuć.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21558421
    adrekt88
    Poziom 10  
    Ktoś pomoże?
  • REKLAMA
  • #3 21558454
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3434
    Powiem tak, jeżeli nigdy tego nie robiłeś to odpuść temat bo pomieszanie kolejności procedury w programie może źle się skończyć a praktycznie w każdym programie procedura wygląda inaczej. UCH są p tych samych numerach? Dlaczego go wymieniasz?
  • REKLAMA
  • #4 21558459
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6712
    Auto działają bez dopisanego VIN.
  • #5 21558498
    adrekt88
    Poziom 10  
    Robiłem takie rzeczy, ale w innych autach Ford, VW, jednakże potrzebuję właśnie tę kolejność, żeby dobrze się naszykować. Kopię zrobię sobie eprom z mojego starego i nowego, czystego, żeby móc cokolwiek odzyskać. Numery są inne, bo to przedlift i polift, więc muszę do nowego dopisać moje stare karty. Karty już dopisywałem do Reno, natomiast nie robiłem procedury zmiany UCH. Potrzebuję wymienić, żeby zyskać funkcję kierunków komfortowych, opcja tpulse. Pomożecie? Oglądałem filmiki, jak to przebiega, jednak nie wiem, czy jest konieczne dopisanie tego VIN-u, czy zassie sam do nowego modułu po przypisaniu kart? Moduł jest nowy, org.

PS Będę podłączał nowy moduł na stole, tak żeby uniknąć unieruchomienia auta, tylko karty przypiszę w aucie.
  • REKLAMA
  • #6 21558514
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3434
    Najprościej chyba renolinkem tam praktycznie prowadzi za rękę tylko żebyś nie wpadł na pomysł resetu ECU i UCH jednocześnie bo już taki temat był na forum. Jak porobisz kopie to zawsze możesz wrócić do oryginału.
  • #7 21558556
    adrekt88
    Poziom 10  
    >>21558514

Czyli wystarczy, że włożę nowy UCH skonfigurowany pod auto, uprzednio na stole, i wprowadzam PIN i ISK, robię moje stare karty? Dobrze rozumiem, nie muszę robić resetu, bo mam nowy moduł, więc nie popełnię tego błędu. Jeszcze poproszę o wytłumaczenie, co z numerem VIN wprowadzać, czy sam złapie?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wymiana modułu UCH w Renault Laguna 3 2.0 T benzyna z 2008 na moduł z 2012 wymaga zachowania odpowiedniej procedury programowania, aby uniknąć błędów. Posiadając PIN i ISK ze starego modułu, należy najpierw wyczyścić nowy moduł (np. na stole), a następnie zaprogramować karty kluczy do nowego UCH. Wymiana VIN w module nie jest konieczna, ponieważ auto działa bez dopisanego numeru VIN w UCH, a przypisanie kart odbywa się niezależnie. Zaleca się wykonanie kopii eprom obu modułów przed rozpoczęciem, co pozwala na powrót do oryginału w razie problemów. Do programowania można użyć oprogramowania Renolink, które prowadzi użytkownika krok po kroku, unikając ryzyka błędów, takich jak jednoczesny reset ECU i UCH. Wymiana UCH z przedliftu na polift wymaga dopisania starych kart do nowego modułu, aby zachować funkcje komfortowe, takie jak kierunki komfortowe (tpulse). Podłączanie nowego modułu na stole pozwala uniknąć unieruchomienia auta podczas programowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA