logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie haka Auto Hak Skoda Roomster 2009 – 8 przewodów, 7 czy 13 pin?

lukaszbnm 24 Maj 2025 09:55 390 7
REKLAMA
  • #1 21558582
    lukaszbnm
    Poziom 2  
    Witam, chcę podłączyć gniazdo haka, tylko że jest 8 kabli, ni jak to do 7-pinowego gniazda. Nie znam się, ktoś podpowie, bo jest jeden dodatkowy przewód brązowy oprócz standardowych kolorów i nie ma na nim prądu. Czy tam podejdzie 13-pinowe gniazdo? Bo mi się przyda.
    AI: Podaj proszę markę, model i rocznik samochodu – to pomoże ustalić schemat przewodów.
    Skoda Roomster 2009, hak firmy Auto Hak.
    Hak wypinany.
    AI: Czy ten dodatkowy brązowy przewód jest fabryczny, czy może ktoś go dołożył? Wiesz może, skąd dokładnie wychodzi?
    Brązowy jest dodatkowy.
  • REKLAMA
  • #2 21558600
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4626
    Oczywiście możesz zamontować gniazdo 13 pin, ale jak nie masz doprowadzonych odpowiedniej ilości przewodów, to i tak nie zrealizujesz wszystkich połączeń. Możesz spokojnie założyć gniazdo 7 pin, a w przypadku korzystania z wtyczki nowego typu*(13 pin) zastosujesz przejściówkę z 7 pin na 13 pin.
  • REKLAMA
  • #3 21558611
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1115
    stanislaw1954 napisał:
    w przypadku korzystania z wtyczki nowego typu*(13 pin) zastosujesz przejściówkę z 7 pin na 13 pin.

Ale nie będzie działało światło cofania w przyczepie. Od któregoś roku przyczepy inne niż lekkie (DMC większe niż 750kg) mają obowiązkowe światło cofania i wymagają wtyczki 13-pin (albo inne rozwiązania jak popularne w UK dwie wtyczki 7-pin).
    Sprawdzałeś czy na brązowym nie pojawia się napięcie jak włączysz wsteczny bieg?
    Dla świateł wymienionych w przepisach gniazdo 13-pin daje dodatkowo wsteczny w stosunku do 7-pin.
    Pozostałe styki są przewidziane do zasilania przyczepy na przykład kempingowej i jest tam +12V stałe i +12V po stacyjce oraz oddzielne masy dla tych zasilań.

Lepiej zamontuj 13 z podłączonym światłem cofania a w samochodzie trzymaj przejściówkę 13-7 dla holowania przyczep lekkich albo starszych.
    Jak chcesz zasilać kemping to podłącz dodatkowo zasilania 12V i ich masy.
    Masy i tak bezpiecznie jest podłączyć wszystkie trzy (główna i dwie doi zasilania)
  • REKLAMA
  • #4 21558619
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21558611 To fakt, ale ile razy cofasz (nie wiem 100m) w całkowitej ciemności, a jeśli chodzi o ostrzeżenie o zamiarze cofania, to włączysz światła awaryjne...
  • #5 21558647
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1115
    stanislaw1954 napisał:
    a jeśli chodzi o ostrzeżenie o zamiarze cofania, to włączysz światła awaryjne.

I jest podstawa do mandatu bo awaryjne nie są przewidziane w tym celu.
    Teoretycznie wszystkie zainstalowane światła pojazdu powinny być sprawne. Z przyczepą powstaje tu szara strefa bo samochód może mieć gniazdo 7-pin bez zasilania światła cofania. Ale to się może zmienić.
    Miałem taka sytuację z przyczepą "zapiekanką" N126. Przyczepa była chyba z 1979 i nie miała przeciwmgielnego, w tamtym czasie obecny styk w 7-pin odpowiedzialny za przeciwmgielne nazywał się R+ i było na nim zasilanie przyczepy.
    Miałem problem z samochodem i kolega holował przyczepę na lato. Po holowaniu woził w samochodzie dowód przyczepy i niestety samochód ukradli.
    Musiałem odtwarzać dowód rejestracyjny i w tym celu była także wizyta na stacji i wystawienie zastępczej tabliczki z numerem nadwozia (stara chyba gdzieś odpadła a przyczepa lekka nie przechodzi badań). Ponieważ w tym czasie obowiązywało już światło przeciwmgielne to musiałem je zainstalować.
    Jak ktoś w przepisach się dopatrzy szarej strefy i wymusi wymianę gniazd na 13 pin w holownikach to będzie druga wymiana.
    Chyba lepiej zainstalować aktualne rozwiązanie a nie patrzeć wstecz.
    Autor zrobi jak uważa.

W ciemnym lesie bez przyczepy i tak trafiłem środkiem w drzewo mimo, ze w samochodzie mam lewe i prawe światło cofania - tyle one oświetlają.
  • REKLAMA
  • #6 21558790
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 712
    Dodatkowa żyła może mieć dwie funkcje.
    Pierwsza to wspomniane już światło cofania, lub druga opcja czyli światło przeciwmgielne. W momencie podpięcia wtyki odcinane jest zasilanie do ww światła w samochodzie i świeci tylko to w przyczepce.
    Aby być pewnym trzeba zrobić kilka pomiarów.
  • #7 21558875
    lukaszbnm
    Poziom 2  
    Przy włączeniu wstecznego nie ma prądu na dodatkowym, więc może to być przeciwmgielne.
  • #8 21559181
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    lukaszbnm napisał:
    Przy włączeniu wstecznego nie ma prądu na dodatkowym, więc może to być przeciwmgielne.

No to jaki problem włączyć światło p/mgielne i upewnić się, ze ten przewód jest właśnie do tego?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia haka holowniczego firmy Auto Hak do Skody Roomster z 2009 roku, gdzie występuje 8 przewodów, a standardowe gniazdo haka ma 7 pinów. Zwrócono uwagę, że montaż gniazda 13-pinowego jest możliwy, lecz wymaga odpowiedniej liczby przewodów, aby zapewnić pełną funkcjonalność, zwłaszcza światła cofania, które jest obowiązkowe dla przyczep o DMC powyżej 750 kg. Dodatkowy brązowy przewód, który nie ma napięcia przy włączonym biegu wstecznym, prawdopodobnie odpowiada za światło przeciwmgielne przyczepy. Zaleca się montaż gniazda 13-pinowego z podłączonym światłem cofania oraz stosowanie przejściówki 13-7 pin do starszych lub lekkich przyczep. Podkreślono konieczność podłączenia wszystkich mas oraz ewentualnych dodatkowych zasilaczy 12V dla przyczep kempingowych. Wskazano, że światła awaryjne nie zastępują światła cofania i mogą być podstawą do mandatu. Rekomendowane jest wykonanie pomiarów napięć, aby potwierdzić funkcję dodatkowego przewodu.
REKLAMA