23 maja 2025 we Wrocławiu bez pompy i rozgłosu uruchomiono pierwszy w Polsce komputer kwantowy ODRA 5.
Więcej informacji Link
Politechnika Wrocławska uruchomiła pierwszy w Polsce komputer kwantowy wykorzystujący technologię niskotemperaturowych kubitów nadprzewodzących.
Pięciokubitowa maszyna, której nadano nazwę „Odra 5”, waży półtorej tony i ma trzy metry wysokości, a jej charakterystyczny kriostat otoczony jest metalowym cylindrem zwisającym z sufitu.
Egzemplarz politechniczny znajduje się w Centrum Sieci i Superkomputerów Wrocławskich i opiera się na technologii niskotemperaturowych kubitów nadprzewodzących i działa w temperaturze 10 mK (milikelwinów), czyli -273,14°C. Został opracowany i dostarczony przez IQM Quantum Computers, światowego lidera w dziedzinie nadprzewodzących komputerów kwantowych.
„To dla mnie szczególny moment, ponieważ jestem fizykiem kwantowym i od wielu lat zajmuję się obliczeniami kwantowymi. Pomysł wykonywania obliczeń w ten sposób nie jest aż tak stary, bo to lata 80., a teraz minęło już kilkadziesiąt lat i na Politechnice Wrocławskiej mamy pierwszy komputer kwantowy nie tylko w Polsce, ale i w tej części Europy. Oby po latach okazało się, że to początek nowej ery obliczeń kwantowych” – powiedział podczas uroczystości prof. Arkadiusz Wójs, rektor Politechniki Wrocławskiej.
Quantum Power Explained
Komputer jest dostosowany do potrzeb uczelni i laboratoriów badawczych i będzie udostępniany pracownikom naukowym, doktorantom i studentom.
„Z punktu widzenia naszego wydziału jest to świetna sprawa, ponieważ otwiera nowe możliwości badawcze, a w przyszłości rozważamy również uruchomienie specjalnego kursu poświęconego komputerom kwantowym. Powstało już nowe koło naukowe poświęcone komputerom kwantowym, a jego powstanie spotkało się z dużym zainteresowaniem studentów. Mamy niepowtarzalną okazję, aby znaleźć się w awangardzie badań i nauki w tej dziedzinie i mam nadzieję, że ją wykorzystamy” – podkreślił prof. Andrzej Kucharski, dziekan Wydziału Informatyki i Komunikacji Politechniki Wrocławskiej.
Odra 5 jest przygotowana do współpracy z wiodącymi środowiskami komputerów kwantowych. Będzie stanowić bazę do nauki obsługi tych technologii na większą skalę. Dzięki zakupowi i uruchomieniu maszyny pięciokubitowej, Politechnika Wrocławska zyskuje również dostęp do większych maszyn, 20- i ponad 50-kubitowych, zainstalowanych w centrum IQM w Alto w Finlandii.
„Wierzymy, że nasz system odegra kluczową rolę w umożliwieniu naukowcom i inżynierom wykorzystania potencjału technologii kwantowej i zbudowania prężnie rozwijającej się społeczności ekspertów w dziedzinie kwantowej na przyszłość” — dodaje Sylwia Barthel de Weydenthal, dyrektor krajowy na Europę Środkową i Wschodnią w IQM Quantum Computers.
Nowy kierunek studiów
Politechnika Wrocławska planuje uruchomienie nowego programu studiów akademickich w zakresie obliczeń kwantowych, którego celem jest kształcenie informatyków w zakresie pracy z technologiami kwantowymi.
„Ważne jest, aby zrozumieć, że obecna edukacja w zakresie informatyki nadal opiera się całkowicie na klasycznych maszynach — często nawet systemach jednoprocesorowych. To tradycyjna informatyka, która niewiele zmieniła się od lat 70.” — powiedział prof. Wojciech Bożejko.
Nowy program wypełni tę lukę, przygotowując studentów do szybko rozwijającej się dziedziny informatyki kwantowej.
Link
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.