logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ODRA 5 – pierwszy komputer kwantowy we Wrocławiu, uruchomienie 23.05.2025

gregor124 24 Maj 2025 10:41 4956 121

TL;DR

• Politechnika Wrocławska uruchomiła ODRA 5, pierwszy w Polsce komputer kwantowy z nadprzewodzącymi kubitami niskotemperaturowymi.
  • Pięciokubitową maszynę opracowało i dostarczyło IQM Quantum Computers; działa w Centrum Sieci i Superkomputerów Wrocławskich z kriostatem chłodzonym do 10 mK.
  • System waży półtorej tony i ma trzy metry wysokości.
  • ODRA 5 ma służyć pracownikom naukowym, doktorantom i studentom, a uczelnia planuje nowy kierunek studiów z obliczeń kwantowych.
  • Zakup daje też dostęp do większych maszyn IQM w Alto w Finlandii: 20- i ponad 50-kubitowych.
Wygenerowane przez model językowy.
📢 Słuchaj (AI):
  • Pierwszy w Polsce komputer kwantowy Odra 5 firmy IQM w serwerowni Politechniki Wrocławskiej.
    23 maja 2025 we Wrocławiu bez pompy i rozgłosu uruchomiono pierwszy w Polsce komputer kwantowy ODRA 5.
    Więcej informacji Link

Politechnika Wrocławska uruchomiła pierwszy w Polsce komputer kwantowy wykorzystujący technologię niskotemperaturowych kubitów nadprzewodzących.

Pięciokubitowa maszyna, której nadano nazwę „Odra 5”, waży półtorej tony i ma trzy metry wysokości, a jej charakterystyczny kriostat otoczony jest metalowym cylindrem zwisającym z sufitu.

Egzemplarz politechniczny znajduje się w Centrum Sieci i Superkomputerów Wrocławskich i opiera się na technologii niskotemperaturowych kubitów nadprzewodzących i działa w temperaturze 10 mK (milikelwinów), czyli -273,14°C. Został opracowany i dostarczony przez IQM Quantum Computers, światowego lidera w dziedzinie nadprzewodzących komputerów kwantowych.

„To dla mnie szczególny moment, ponieważ jestem fizykiem kwantowym i od wielu lat zajmuję się obliczeniami kwantowymi. Pomysł wykonywania obliczeń w ten sposób nie jest aż tak stary, bo to lata 80., a teraz minęło już kilkadziesiąt lat i na Politechnice Wrocławskiej mamy pierwszy komputer kwantowy nie tylko w Polsce, ale i w tej części Europy. Oby po latach okazało się, że to początek nowej ery obliczeń kwantowych” – powiedział podczas uroczystości prof. Arkadiusz Wójs, rektor Politechniki Wrocławskiej.

Quantum Power Explained

Komputer jest dostosowany do potrzeb uczelni i laboratoriów badawczych i będzie udostępniany pracownikom naukowym, doktorantom i studentom.

„Z punktu widzenia naszego wydziału jest to świetna sprawa, ponieważ otwiera nowe możliwości badawcze, a w przyszłości rozważamy również uruchomienie specjalnego kursu poświęconego komputerom kwantowym. Powstało już nowe koło naukowe poświęcone komputerom kwantowym, a jego powstanie spotkało się z dużym zainteresowaniem studentów. Mamy niepowtarzalną okazję, aby znaleźć się w awangardzie badań i nauki w tej dziedzinie i mam nadzieję, że ją wykorzystamy” – podkreślił prof. Andrzej Kucharski, dziekan Wydziału Informatyki i Komunikacji Politechniki Wrocławskiej.

Odra 5 jest przygotowana do współpracy z wiodącymi środowiskami komputerów kwantowych. Będzie stanowić bazę do nauki obsługi tych technologii na większą skalę. Dzięki zakupowi i uruchomieniu maszyny pięciokubitowej, Politechnika Wrocławska zyskuje również dostęp do większych maszyn, 20- i ponad 50-kubitowych, zainstalowanych w centrum IQM w Alto w Finlandii.

„Wierzymy, że nasz system odegra kluczową rolę w umożliwieniu naukowcom i inżynierom wykorzystania potencjału technologii kwantowej i zbudowania prężnie rozwijającej się społeczności ekspertów w dziedzinie kwantowej na przyszłość” — dodaje Sylwia Barthel de Weydenthal, dyrektor krajowy na Europę Środkową i Wschodnią w IQM Quantum Computers.

Nowy kierunek studiów
    Politechnika Wrocławska planuje uruchomienie nowego programu studiów akademickich w zakresie obliczeń kwantowych, którego celem jest kształcenie informatyków w zakresie pracy z technologiami kwantowymi.

„Ważne jest, aby zrozumieć, że obecna edukacja w zakresie informatyki nadal opiera się całkowicie na klasycznych maszynach — często nawet systemach jednoprocesorowych. To tradycyjna informatyka, która niewiele zmieniła się od lat 70.” — powiedział prof. Wojciech Bożejko.

Nowy program wypełni tę lukę, przygotowując studentów do szybko rozwijającej się dziedziny informatyki kwantowej.

Link

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    gregor124
    Poziom 29  
  • #2 21558707
    zdziwiony
    Poziom 28  
    Ocena: 302
    Artykuł fajny. Tylko powstaje pytanie co tym pięcio-kubitowym komputerem można policzyć? Do czego użytecznego się nadaje? Nadzwyczaj mi to przypomina model silnika spalinowego na korbkę, będącego na wyposażeniu pracowni fizycznych onegdaj w podstawówkach.
  • #3 21558777
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 386
    gregor124 napisał:
    w przyszłości rozważamy również uruchomienie specjalnego kursu poświęconego komputerom kwantowym

Mam gdzieś w szafie podręcznik asemblera do Odry, ale pewnie nie podejdzie ;)
    Tak na poważnie, myślę, że doświadczenie w pracy z komputerem kwantowym, nawet jeśli to "wersja na korbkę" to coś, co może być doskonałą pozycją w doświadczeniu każdego studenta.
    Bo obawiam się, że programista aplikacji na komórkę i trener AI to super tematy na dziś, ale już nie na za 5 lat.
  • #4 21558792
    gregor124
    Poziom 29  
    Ocena: 832
    @zdziwiony
    Tak naprawdę to do dziś nie wiadomo, jakie są granice tych możliwości.
    W każdym razie, zanim będziemy mogli używać komputerów kwantowych do rozwiązywania bardziej codziennych problemów, takich jak znajdowanie metod leczenia chorób i schorzeń oraz odkrywanie nowych materiałów dla zrównoważonej gospodarki, jest jeszcze wiele problemów do rozwiązania.
    Kubity mają dziwne właściwości, przynajmniej w porównaniu z naszą klasyczną rzeczywistością komputerową. Mogą istnieć w superpozycji stanów, co oznacza, że mogą reprezentować wiele wartości jednocześnie, a także mogą się ze sobą splątać, umożliwiając równoległe obliczenia. Dzięki temu obliczenia kwantowe są potencjalnie znacznie szybsze niż obliczenia klasyczne w przypadku niektórych typów problemów, takich jak faktoryzacja i przeszukiwanie baz danych.

Wyobraź sobie, że masz za zadanie wyszukać informacje w milionach baz danych — komputer kwantowy będzie mógł to zrobić na tych bazach w tym samym czasie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21558803
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Dla jednego komputera tworzy się kierunek studiów.
    Poważnie?
    Ktoś tworzy ciepłe stołki na kilkanaście lat :)
    To tworzenie pozorów wielkiej wagi dla czegoś, o czym mało kto się dowie i jest w "kilkudziesięcioletniej fazie testów".
    Przypomina mi to WSGnG*
    Dodam, że jest gorącym zwolennikiem nowych technologii, ale bez zagarniania jej przez "księgowych akademickich", czyli korporacyjnych.

*Wyższa Szkoła Gotowania na Gazie - czyli satyra na dziwaczne kierunki studiów.
  • #6 21558820
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 386
    gregor124 napisał:
    używać komputerów kwantowych do rozwiązywania bardziej codziennych problemów, takich jak znajdowanie metod leczenia chorób i schorzeń oraz odkrywanie nowych materiałów dla zrównoważonej gospodarki,

Kolega z Planety Ziemia?
    Zanim kubity pomogą w leczeniu kataru już tysiącami będą naprowadzać drony na żywe cele.
    A co do "kierunek studiów dla jednego typu". Proszę doczytać czym jest komputer kwantowy. To nie jest nowsza generacja procka.
  • #7 21558843
    zdziwiony
    Poziom 28  
    gregor124 napisał:
    Kubity mają dziwne właściwości, przynajmniej w porównaniu z naszą klasyczną rzeczywistością komputerową. Mogą istnieć w superpozycji stanów, co oznacza, że mogą reprezentować wiele wartości jednocześnie, a także mogą się ze sobą splątać, umożliwiając równoległe obliczenia.

Czyli jak zadam komputerowi kwantowemu pytanie ile jest 2+2 to odpowie, wynik to tak mniej więcej cały zbiór liczb rzeczywistych?
    Taka ciekawostka o wyścigu między wyimaginowanym Komputerem Kwantowym, a C64.

• #8 21558854
    gregor124
    Poziom 29  
    zdziwiony napisał:
    Czyli jak zadam komputerowi kwantowemu pytanie ile jest 2+2 to odpowie, wynik to tak mniej więcej cały zbiór liczb rzeczywistych?

Nie do końca ;)
    Dajmy na to, że zadamy pytanie, ile to będzie 1+1. O ile klasyczny komputer zawsze odpowie, że 2, to kwantowy, który bardziej symuluje naturę, raczej odpowie, że na razie to 2, ale jest wysoce prawdopodobne, że za 9 miesięcy może być 3 i więcej w zależności od tego, co te dane wejsciowe reprezentują ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21558870
    zdziwiony
    Poziom 28  
    gregor124 napisał:
    Dajmy na to, że zadamy pytanie, ile to będzie 1+1. O ile klasyczny komputer zawsze odpowie, że 2, to kwantowy, który bardziej symuluje naturę, raczej odpowie, że na razie to 2, ale jest wysoce prawdopodobne, że za 9 miesięcy może być 3 i więcej w zależności od tego, co te dane wejsciowe reprezentują
    Kurcze, to ja spotkałem kiedyś coś takiego na ulicy. Tylko nie wiedziałem, że to jest komputer kwantowy. Dawniej to się wróżka nazywało.
  • #10 21558905
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3837
    pikarel napisał:
    *Wyższa Szkoła Gotowania na Gazie - czyli satyra na dziwaczne kierunki studiów.
    Te przynajmniej mają jakikolwiek walor praktyczny. Ale co powiesz o tych: "Podyplomowe Studia nad Społeczną i Kulturową Tożsamością Płci „Gender Studies” ISNS UW". Ciekawe, czy też będą kiedyś wspomagane technologią kwantową ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21558912
    zdziwiony
    Poziom 28  
    Mobali napisał:
    Te przynajmniej mają jakikolwiek walor praktyczny. Ale co powiesz o tych: "Podyplomowe Studia nad Społeczną i Kulturową Tożsamością Płci „Gender Studies” ISNS UW". Ciekawe, czy też będą kiedyś wspomagane technologią kwantową

W sumie tu i tu chodzi o superpozycje.
  • #12 21558937
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 254
    zdziwiony napisał:
    Tylko powstaje pytanie co tym pięcio-kubitowym komputerem można policzyć?

Inflację? Cuda się przy jej liczeniu dzieją takie, że szok!

A zgodnie z nazwą może godnie zastąpi komputer Odra 1305 na Kolei zanim pozwalania z roboty
    90% trenerów od AI i Apek na komórki chętnym dając do zrozumienia, że to nie ten kierunek?
    Tylko czy to to podziała tyle czasu co 1305?
  • #13 21559169
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5551
    Mocna nazwa :)

Instalacja chłodząca i komunikacyjno-pomiarowa zajmuje 99% wokół miejsca gdzie wykonywane są obliczenia na qbitach.

Bardzo dobrze niech rozwijają kadry i ośrodki badawczo rozwojowe, zarówno dla rozwiązań kwantowych, AI, jądrowych.
    Wszystkie te gałęzie wymagają sporych inwestycji w zakresie badań i rozwoju, byłoby nieźle gdyby badacze wykorzystali zdobyte umiejętności do rozwijania biznesów w Polsce...
  • #14 21559179
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21559202
    Przemcio
    TechEkspert napisał:

Bardzo dobrze niech rozwijają kadry i ośrodki badawczo rozwojowe, zarówno dla rozwiązań kwantowych, AI, jądrowych.

Szykuje się gąbka na kasę podatników.
    TechEkspert napisał:
    byłoby nieźle gdyby badacze wykorzystali zdobyte umiejętności do rozwijania biznesów w Polsce...

że jak i gdzie?

Wczoraj gdzieś widziałem opowiastkę dlaczego wyłączono reaktor Maria.
    Jak się połączy kropki to ... nie robiłbym sobie za dużych nadziei.
  • #16 21559228
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Nie nienawidzę Politechniki Wrocławskiej, to były najgorsze 4 lata, brakuje zdolnych studentów, bierzemy temat, którego nikt nie sprawdzi i kasa się sama pompuje.
  • #17 21559263
    Przemcio
    DJ_KLIMA napisał:
    brakuje zdolnych studentów, bierzemy temat, którego nikt nie sprawdzi i kasa się sama pompuje.

I to by było podsumowanie tematu.Widział Ktoś kubita kiedyś? ;) Może to coś podobnego do kalorii?

Może Młodsi Ludzie ode mnie mają jeszcze nadzieje (i słusznie) związane z rozwojem tzw. technologii ale
    ja już trochę tego rozwoju technologii doświadczyłem i ... nie wypada mi zacytować bardzo obecnie
    nieprawomyślnego ale jakże trafnego porównania do kierunku rozwoju technologii czy jak tam to zwał.
    .... niby wszystko ładnie pięknie a tu nagle ...
    Dociekliwi odnajdą o co chodzi.
  • #18 21559395
    TechEkspert
    Redaktor
    Czytając odpowiedzi odbieram to tak: jeżeli wszyscy będą przekonani "że się nie da"
    to zrobią to tam gdzie się da i jeszcze sprzedadzą reszcie.
  • #19 21559520
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21559561
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21559583
    TechEkspert
    Redaktor
    Naukowcy często pracują na uczelni i równolegle w ośrodkach badawczo rozwojowych biznesu.
  • #22 21559829
    gregor124
    Poziom 29  
    TechEkspert napisał:
    Czytając odpowiedzi odbieram to tak: jeżeli wszyscy będą przekonani "że się nie da"
    to zrobią to tam gdzie się da i jeszcze sprzedadzą reszcie.

Mnie to nie dziwi, wystarczy spojrzeć na polskie portale czy inne media, gdzie codziennie są publikowane informacje, że produkty z UE są be, za to chińskie to szczyt technologii i w ogóle. Sponsorowane przez rzady rosji , chin itd. pranie mózgu europejczykom jak widac działa, szczególnie na ludzi nieobeznanych z technologią. Ciekawe, że taka informacja jak uruchomienie pierwszego komputera kwantowego w Polsce praktycznie przeszła bez echa, czyżby z obawy hejtu ze strony "znajacych sie na wszystkim objawionych"?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21559840
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 21559872
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 21559886
    amator2000
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    jerzyp2015 napisał:
    A ruskie wymyślili maszynę co zastępuje pracę 10 robotników a obsługuje ją 30 inżynierów.

Tutaj bym się nie śmiał - onegdaj w fabrykach samochodów byli zatrudnieni spawacze i lakernicy. Ale odkąd Kapitaliści wymyślili roboty (automaty) spawające i malujące karoserie - jakość spawów i lakierów wyraźnie podskoczyła, spadła ilość robotników a wzrosła inżynierów i techników do obsługi tych automatów.

Co do krajowego komputera kwantowego to skończy jak skończyła wspomniana Odra - na śmietniku historii komputeryzacji. W Polsce nie potrafiono produkować zwykłej myszki komputerowej - a jedynym procesorem, który produkowalśmy był klon 8080, czyli 8 bitowy MCY 7880 produkowany na początki lat 80., oczywiście na licencji, który nigdy do niczego się nie przydał w realiach gospodarki socjalistycznej. Po prostu zanim znalazł jakiekolwiek praktyczne zastosowanie - już był przestarzały i do niczego się nie nadawał.
  • #26 21559905
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 21559921
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 237
    khoam napisał:
    Dziwne, że bez echa przeszła informacja o tym, że Chińczycy skonstruowali pierwszą baterię jądrową

Dlaczego bez echa? Czytałem o tym, a więc jakieś echo było. Zastosowanie takiej baterii (parametry) bardzo niszowe, więc nie piszą o tym codziennie.

Za to bywa odwrotnie: tyle się pisało o przełomowym grafenie i... brak praktycznego komercyjnego zastosowania.
  • #29 21559991
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Wiadomość prasowa (zapewne świadomie) pozostawiała wrażenie, że oni tam zbudowali komputer... W końcu, na czym polega sukces, gdy komputer po prostu KUPIONO?
    To jak wtedy, gdy urządzono pokaz dronów, ale nie można było się dowiedzieć, kto nimi sterował, i jakie to drony były...
    (Plus styropianowe śmiecie, zadowolone że udało im się zburzyć najwyższy maszt radiowy w Europie, jak i produkcję komputerów...)
  • #30 21560029
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 237
    mmm777 napisał:
    To jak wtedy, gdy urządzono pokaz dronów, ale nie można było się dowiedzieć, kto nimi sterował

To tak jak pokaz fajerwerków na Nowy Rok. Też nie ujawnia się nazwisk kto tym sterował ani z jakiego źródła były zakupione.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ 23 maja 2025 roku Politechnika Wrocławska uruchomiła pierwszy w Polsce komputer kwantowy o nazwie ODRA 5, wyposażony w pięć kubitów nadprzewodzących działających w temperaturze około 10 mK (-273,14°C). Urządzenie, dostarczone przez fińską firmę IQM Quantum Computers, jest zainstalowane w Centrum Sieci i Superkomputerów Wrocławskich. Komputer ten ma charakter dydaktyczny i badawczy, służący głównie do nauki i eksperymentów z technologią kubitów nadprzewodzących, jednak obecnie nie posiada praktycznych zastosowań przewyższających możliwości klasycznych komputerów. Dyskusja podkreśla, że technologia kwantowa jest wciąż w fazie rozwoju, z licznymi wyzwaniami takimi jak dekoherencja, błędy bramek kwantowych, skalowalność oraz konieczność zaawansowanej kalibracji, w czym wspomaga ją sztuczna inteligencja. Komputery kwantowe mają potencjał do przyspieszenia obliczeń w specyficznych dziedzinach, np. faktoryzacji liczb pierwszych, co może wpłynąć na kryptografię i bezpieczeństwo danych. Jednak obecne modele, w tym ODRA 5, są porównywane do wczesnych etapów rozwoju tranzystorów i wymagają dalszych badań i inwestycji. W dyskusji pojawiły się także wątpliwości co do nazewnictwa i rzeczywistego wkładu polskich instytucji w konstrukcję urządzenia, które zostało zakupione, a nie zbudowane lokalnie. Poruszono także kwestie edukacyjne, ekonomiczne i społeczne związane z rozwojem technologii kwantowej oraz jej wpływem na rynek pracy i przyszłość informatyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA