logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy czajnik elektryczny i lodówka mogą działać razem na B16, YDYp 3x2,5mm²?

pseudocfoch 25 Maj 2025 23:57 825 11
  • #1 21560281
    pseudocfoch
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Czy mogę jednocześnie używać czajnika elektrycznego i lodówki?

Elektryk, który pracował u mnie w domu, powiedział mi, że nie ma żadnego problemu. Ale widzę wiele postów wskazujących, że powinien to być pojedynczy obwód.

- Lodówki Amica FK299E.2FZWD: "- 12 -Podłączenie zasilania• Przed podłączeniem zaleca się ustawić pokrętło regulatora temperatury na pozycję „OFF” lub inną powodującą odłączenie urządzenia od zasilania (Patrz strona z opisem sterowania)."
    - Czajnika: 2200 W (Mogę kupić bardziej wydajny czajnik (jeśli to konieczne)

Kabel YDYp 3x2,5mm2 (B16).
  • #2 21560285
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1330
    Użyj woltomierza i amperomierza oraz prawa Ohma oraz ew. tabliczek znamionowych w/w urządzeń i wzorów na moc w instalacjach prądu przemiennego a także tabeli "Dopuszczalne wartości obciążalności prądowej dla przewodów" ale musisz sprawdzić jakie masz te przewody: aluminiowe czy miedziane i sam sobie wtedy wszystko obliczysz...
  • #3 21560287
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21560290
    pseudocfoch
    Poziom 2  
    Ufam. Ale wątpię, żeby dokonał jakichś dokładnych obliczeń.
  • #6 21560294
    elktrod
    Poziom 41  
    pseudocfoch napisał:

Z czego wynikają Twoje wątpliwości, zapewne z czegoś o czym nie piszesz skoro zdecydowałeś się drążyć temat i założyć tutaj ten wątek? Czy zamierzasz kształcić się w tym kierunku?
    A osobny obwód dla lodówki o jakim wspomniałeś w pierwszym poście tego wątku u mnie służy w zupełnie innym celu, wyjeżdżając na krótki urlop wyłączam wszystko oprócz obwodu lodówki i nie wymaga to myślenia i sprawdzania po wszystkich piętrach domu czy czasem żelazko nie zostawiłem gdzieś włączone na jakimś obwodzie?
    Zaczynając ten temat powinieneś podać dokładniej co masz i jaki wiek instalacji, bo podane samego symbolu kabla niekoniecznie oznacza, ze właśnie taki masz w naturze, bo gdy zwietrzałe stare aluminium to szkoda gadać, wróżkami nie jesteśmy czy prawidłowo podajesz symbol kabla skoro posiadasz jakieś wątpliwości co do opinii elektryka gdy sam nim nie jesteś co wynika chociażby z tego, ze go wzywałeś... Obciążalność miedzi jak i aluminium przy tym przekroju jaki podałeś jest podobna, ale wiek powojennego aluminium dyskwalifikuje taką instalacje do wymiany na miedzianą... Sam widzisz, że nie podanie pewnych danych skutkuje niepotrzebnymi dywagacjami. Tak samo powinieneś załączyć zdjęcia metek czajnika i lodówki i byłoby już dawno po dyskusji.... Co prawda moc czajnika podałeś ale brakuje mocy agregatu lodówki... Jeżeli przyczyną Twoich wątpliwości jest okresowe wyłączanie obwodu przez wspomniane zabezpieczenie czy inne np. RCD przy jednoczesnym obciążaniu go przez w/w urządzenia to przyczyn upatruj w tych urządzeniach, w tej instalacji jak i w tych zabezpieczeniach, po prostu wszędzie na drodze przepływu prądu... Zaopatrz się w miernik temperatury laserowy lub na podczerwień i w chwili awarii użyj go na drodze prądu a zapewne znajdziesz przyczynę...
    Na tak postawione pytanie:
    pseudocfoch napisał:
    Czy mogę jednocześnie używać czajnika elektrycznego i lodówki?
    Odpowiadam: możesz o ile instalacja jest sprawna i dopuszczona do użytkowania przez uprawnionego elektryka a moc podłączonych urządzeń do B16 nie przekracza w przybliżeniu 16A razy 230V = 3680 Watów (pominąłem cos fi, rodzaj i sposób ułożenia przewodów i wiele innych rzeczy, których nie podałeś)...
    Myślę, że dokładniejszych obliczeń i tak Ci nie potrzeba?
  • #7 21560308
    pseudocfoch
    Poziom 2  
    W tym właśnie rzecz. Mam tylko instrukcję. Jeszcze nie kupiłem lodówki.
    W układzie zastosowano miedź. Został zainstalowany w zeszłym roku.
  • #8 21560309
    elktrod
    Poziom 41  
    Myślę, że 3680-2200=1480 i możesz kupować śmiało lodówkę z agregatem o takiej mocy...
    Ale tutaj na forum były już tematy z tym związane, że producenci lodówek nie podają danych o mocy pobieranej przez agregat lodówki Link , więc nikt Ci dalej niczego nie zapewni oprócz porady abyś dla spokojności swojego sumienia skontaktował się z producentem lub serwisem AMICA w celu ustalenia mocy agregatu co podszeptuje Ci także sztuczna inteligencja (AI) w w/w linku...
    Z mojego doświadczenia z agregatami lodówek z jakimi miałem do tej pory do czynienia z racji robienia samoróbek kompresorów, to typowe agregaty domowych lodówek nie pobierają więcej jak 200 do 500W z uwagą, że moja ocena jest "na oko" a na oko chłop w szpitalu umarł i nigdy nie badałem faktycznego poboru prądu ani nigdy mnie to nie interesowało jakoś specjalnie ani na etykietach tych agregatów nigdy nie widziałem podanej mocy... Reklama jest dźwignią handlu a użytkownik po co się ma niepotrzebnie stresować, lepiej mu podać dane w takiej formie aby nic nie wiedział.
    Według tego niżej jesteś na granicy w czasie rozruchu starej lodówki:
    Zrzut ekranu z wyszukiwarki Google z zapytaniem jaka jest moc kompresora lodówki oraz wyświetlonym wynikiem mówiącym, że moc kompresora to zwykle od 150 do 300 W, a podczas uruchomienia może być wyższa, nawet do 1000-1500 W. ale jak napisałeś, możesz czajnik zamienić na 1000 W i wybrniesz: :) Nie śpiesz się jednak z wymianą czajnika, bo rzeczywistość bywa inna niż wyliczenia bo w ogóle nie braliśmy pod uwagę czasu rozruchu urządzenia jak i czasu zadziałania zabezpieczeń itd itp.. A z w/w obrazka wynika, że musisz dopytywać o prąd (lub moc) rozruchu a nie znamionową moc w czasie pracy... No i widzisz sam, że nie jest to tak wszystko proste i klarowne... Elektryk coś Ci powie ale nie przewidzi, że kupisz np. wadliwy agregat w nowej lodówce i będziesz potem narzekał na niego, że źle obliczył?
  • #9 21560332
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2816
    Widzę że doktoraty już zaczynają pisać.
    Żeby nie pisać kolejnego doktoratu nawet z uzasadnieniem że prąd rozruchu nawet jak wyniesie 40A to zabezpieczenia nie wyzwoli to napiszę krótko.
    Czajnik 2200W z lodówką spokojnie da radę na zabezpieczeniu B16.
    Teraz napiszę jak to u mnie wygląda bez zbędnego doktoratu.
    Zabezpieczenie B10, czajnik 2000W z lodówką na jednym obwodzie. Mocy lodówki nie powiem ale wysokość lodówki jest większa niż ja mam wzrostu.
    Następnym razem, i jest to bardzo dobra praktyka, obojętnie czy ufasz elektrykowi czy nie to niech projektant wykona projekt a elektryk wykona instalację i ją pomierzy. Masz chociaż pomiary zrobione? Z nich by już wynikało czy wszystko jest dobrze obliczone i podłączone, a jak elektryk słaby z obliczeń i nie zna wzorów to by wynikało czy wszystko dobrze dobrał. Mierniki są często inteligentniejsze od ich operatora i po pomiarze pokazują na przykład na zielono że wynik jest ok.
  • #10 21561509
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4290
    pseudocfoch napisał:

Nie musi, wystarczy tzw. mądrość pokoleniowa. Wiele lodówek i czajników o mocy do 2kW, pracuje od kilkudziesięciu lat na jednym obwodzie zabezpieczonym B16. Oba odbiorniki pracują w sposób okresowy a nie ciągły, zatem jak wspomniał jeden z forumowiczów B10 też wytrzyma.
    Ktoś_tam napisał:
    Teraz napiszę jak to u mnie wygląda bez zbędnego doktoratu.
    Zabezpieczenie B10, czajnik 2000W z lodówką na jednym obwodzie.
  • #11 21561533
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 373
    elktrod napisał:
    Czy zamierzasz kształcić się w tym kierunku?
    skoro posiadasz jakieś wątpliwości co do opinii elektryka
    Zaopatrz się w miernik temperatury laserowy lub na podczerwień

Panie co za doktorat.
    A może mi kolega wyjaśnić co to jest ten laserowy miernik temperatury? Bo ja mam tylko kilka pirometrów i wszystkie są na IR, no i kamerę FLIR działającą na NIR, ale takiego cuda to nie znalazłem. Chyba, że chodzi Panu o celowniczek laserowy w zwykłym pirometrze, to wtedy spójnik "lub" jest użyty błędnie.
  • #12 21561738
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3462
    Przewod 3x2,5 Cu wytrzymuje ok. 19A. to ponad 4kW.
    pseudocfoch napisał:
    Ale widzę wiele postów wskazujących, że powinien to być pojedynczy obwód.
    Nie dziwię się, że pytasz,skoro wiele osób to powtarza.
    Cytat:
    odbiornik o mocy 2kW powinien mieć wydzielony obwód
    Dziś to nieaktualne.
    Miało sens jak przewody były Al.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości jednoczesnego zasilania czajnika elektrycznego o mocy 2200 W oraz lodówki na jednym obwodzie zabezpieczonym wyłącznikiem B16 i przewodem YDYp 3x2,5 mm² miedzianym, zainstalowanym w nowej instalacji. Uczestnicy potwierdzają, że przy przewodach miedzianych i zabezpieczeniu B16 obciążalność prądowa przewodu (około 19 A) jest wystarczająca do obsługi obu urządzeń, których łączna moc nie przekracza około 4 kW. Moc agregatu lodówki Amica FK299E.2FZWD nie jest podana wprost, ale szacuje się ją na 200-500 W, co nie stanowi problemu dla obwodu. Zwrócono uwagę, że oba urządzenia pracują okresowo, a nie ciągle, co dodatkowo zmniejsza ryzyko przeciążenia. Zalecane jest jednak wykonanie pomiarów instalacji przez elektryka lub projektanta, aby potwierdzić poprawność doboru zabezpieczeń i przewodów. Wskazano, że osobny obwód dla lodówki jest praktyczny w celu pozostawienia jej włączonej podczas nieobecności, ale nie jest konieczny ze względu na obciążenie instalacji. Wątpliwości dotyczące rodzaju przewodów (miedź vs aluminium) i wieku instalacji zostały rozwiane na korzyść nowoczesnej instalacji miedzianej z 2023 roku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA