pseudocfoch napisał: Ufam. Ale wątpię, żeby dokonał jakichś dokładnych obliczeń.
Z czego wynikają Twoje wątpliwości, zapewne z czegoś o czym nie piszesz skoro zdecydowałeś się drążyć temat i założyć tutaj ten wątek? Czy zamierzasz kształcić się w tym kierunku?
A osobny obwód dla lodówki o jakim wspomniałeś w pierwszym poście tego wątku u mnie służy w zupełnie innym celu, wyjeżdżając na krótki urlop wyłączam wszystko oprócz obwodu lodówki i nie wymaga to myślenia i sprawdzania po wszystkich piętrach domu czy czasem żelazko nie zostawiłem gdzieś włączone na jakimś obwodzie?
Zaczynając ten temat powinieneś podać dokładniej co masz i jaki wiek instalacji, bo podane samego symbolu kabla niekoniecznie oznacza, ze właśnie taki masz w naturze, bo gdy zwietrzałe stare aluminium to szkoda gadać, wróżkami nie jesteśmy czy prawidłowo podajesz symbol kabla skoro posiadasz jakieś wątpliwości co do opinii elektryka gdy sam nim nie jesteś co wynika chociażby z tego, ze go wzywałeś... Obciążalność miedzi jak i aluminium przy tym przekroju jaki podałeś jest podobna, ale wiek powojennego aluminium dyskwalifikuje taką instalacje do wymiany na miedzianą... Sam widzisz, że nie podanie pewnych danych skutkuje niepotrzebnymi dywagacjami. Tak samo powinieneś załączyć zdjęcia metek czajnika i lodówki i byłoby już dawno po dyskusji.... Co prawda moc czajnika podałeś ale brakuje mocy agregatu lodówki... Jeżeli przyczyną Twoich wątpliwości jest okresowe wyłączanie obwodu przez wspomniane zabezpieczenie czy inne np. RCD przy jednoczesnym obciążaniu go przez w/w urządzenia to przyczyn upatruj w tych urządzeniach, w tej instalacji jak i w tych zabezpieczeniach, po prostu wszędzie na drodze przepływu prądu... Zaopatrz się w miernik temperatury laserowy lub na podczerwień i w chwili awarii użyj go na drodze prądu a zapewne znajdziesz przyczynę...
Na tak postawione pytanie:
pseudocfoch napisał: Czy mogę jednocześnie używać czajnika elektrycznego i lodówki?
Odpowiadam: możesz o ile instalacja jest sprawna i dopuszczona do użytkowania przez uprawnionego elektryka a moc podłączonych urządzeń do B16 nie przekracza w przybliżeniu 16A razy 230V = 3680 Watów (pominąłem cos fi, rodzaj i sposób ułożenia przewodów i wiele innych rzeczy, których nie podałeś)...
Myślę, że dokładniejszych obliczeń i tak Ci nie potrzeba?