logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig T5000 – zwiększony pobór prądu, przepalanie mostków i bezpiecznika Si 3

tufio 27 Maj 2025 17:27 579 18
REKLAMA
  • #1 21561828
    tufio
    Poziom 3  
    Ocena: 9
    Część, posiadam uszkodzony tuner Grundig T5000( w sumie miałem ich kilka i wszystkie cierpiały na tą samą przypadłość). Uszkodzenie objawia sie przepalającymi się mostkami selenowymi (wymienione) przepalającym się bezpiecznikiem Si 3 oraz rozlutowywującym się zabezpieczeniem wykonanym z 2 drutów sprężystych zlutowanych niskotemperaturowymi lutowiem umiejscowionym pomiędzy rezystorami R 231 i R 234 .Od czego zacząć szukanie zwiększonego poboru prądu? Elektrolity w tej gałęzi zasilacza ? Napięcie ok.
    Załączniki:
    • Grundig T5000 – zwiększony pobór prądu, przepalanie mostków i bezpiecznika Si 3 Screenshot_2025-05-27-16-59-13-456_com.mi.globalbrowser-edit.jpg (322.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21561854
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 947
    tufio napisał:
    Od czego zacząć szukanie zwiększonego poboru prądu?

Prawdopodobnie uszkodzony, zwarty tranzystor BD 135 (ale nie koniecznie, ale na sto procent coś zwarte w tym torze)
    Diody też trzeb sprawdzić.
    Następnie sprawdzić cały tor który to zasila ta "odnoga" zasilacza, czy aby coś dalej nie jest zwarte (mam na myśli elementy czynne)
  • REKLAMA
  • #3 21561940
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9453
    klm787 napisał:
    Prawdopodobnie uszkodzony, zwarty tranzystor BD 135 (ale nie koniecznie, ale na sto procent coś zwarte w tym torze)

Po mojemu raczej w odwrotnej kolejności - O ile tranzystor zwarty* to nie bez powodu - szukałbym w podzespołach zasilanych z tej części zasilacza. Trzeba się uzbroić w dokładny schemat i trochę cierpliwości.

* zwarcie tego tranzystora (w sensie C-E) powodowałoby zwiększenie napięcia na wyjściu z tej gałęzi stabilizatora a nie wiadomo na jakie napięcia są w elementy zasilane tym napięciem.
    Zwarcie może powstać albo z powodu zbyt dużego pradu pobieranego w tej gałęzi, albo z powodu (nie wiem czy jest) braku odpowiedniego chłodzenia (radiator) na tranzystorze. On sam może rozproszyć nie więcej niż ok. 1W.
    klm787 napisał:
    czy aby coś dalej nie jest zwarte (mam na myśli elementy czynne)
    A co jeśli zostało przekroczone napięcie pracy jakiegoś kondensatora blokującego to zasilanie? Z tego co wiem, w takim wypadku może dojść do uszkodzenia kondensatora - powstaniu na nim zwarcia.
  • #4 21562012
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 126
    Zastosowane elementy przy wydzielanej mocy słabo rozpraszają ciepło. Pomoże wentylator.
  • #5 21562016
    tufio
    Poziom 3  
    Przecież przez ponad 40 lat działało bez wentylatora!

Dodano po 13 [minuty]:

Cały schemat w załaczniku jutro spróbuję zrobić wysokiej jakości obraz nie pdf.
    Załączniki:
    • Grundig+T-5000+Schematic.pdf (4.46 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 21562757
    tufio
    Poziom 3  
    398216 Usunięty napisał:
    powodu (nie wiem czy jest) braku odpowiedniego chłodzenia (radiator) na tranzystorze. On sam może rozproszyć nie więcej niż ok. 1W.

Radiator jest ,i to może być ,,pies pogrzebany,, sprawdziłem elementy bierne i czynne w tej gałęzi są sprawne, jednak przy odkręceniu śrubki mocującej tranzystor do radiatora zauważyłem że była wyraźnie niedokrecona , pasta skruszała . Mam pytanie czy BD135 ma być przykręcone przez podkładke czy nie ? Bo drugi tranzystor i stabilizator nie są. Teoria o słabym odprowadzeniu ciepła z BD135 ma jak najbardziej sens ponieważ tuner po uruchomieniu jest sprawny , po kilkudziesięciu sekundach puszcza lut.

Dodano po 2 [minuty]:

Zmierzyłem prąd płynący przez to rozlutowane połączenie wynosi ok.180mA
  • #7 21562794
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    tufio napisał:
    czy BD135 ma być przykręcone przez podkładke czy nie ?

O ile sam radiator nie będzie stanowić zwarcia z jakimś obwodem np. na płytce - nie, nie musi być podkładki.
    Zresztą - o ile piszesz, że pasta skruszała (czyli wysychała przez długi czas), a wzmacniacz poprawnie pracował prtzez ten czas, to chyba oczywiste, że brak podkładki nie jest przyczyną?
    Co do luźnej śrubki dociskającej tranzystor do radiatora - czasem się zdarza, że ilość pasty nałożonej na radiator jest na tyle duża, a gęstość pasty również duża, że podczas dokręcania (szczególnie pod presją czasu - na taśmie produkcyjnej) naddatek pasty nie wycieknie od razu i dopiero z czasem wypłynie z pod tranzystora. To niestety bolączka szczegónie popełniana przez "Młodych Zdolnych". Dlatego też po wstępnym dokręceniu tranzystora do radiatora należy powtórzyć to raz jeszcze po jakimś (10-15 min) czasie. Daję głowę, że mimo że podczas pierwszego dokręcenia śruba będzie dokręcona "na maxa", to po tym czasie okaże sie, ze można będzie dokręcić ją jeszcze o jakieś pół obrotu... a czemu to ważne? Pasta jako taka jest takim "złem koniecznym" bo sama z siebie ma gorszą przenikliwość cieplną niż radiator, Niestety radiator czy też wkładka radiatorowa (ta blaszka w tranzystorze) nigdy nie jest idealnie dociśnięta do radiotra - jakieś ryski, nierówności czy wygięcie powoduje że w tym miejscu znajdzie się minimalna, ale jednak ilość powietrza, a powietrze stanowi bardzo zły przewodnik ciepła. Aby więc to powietrze "wypchnąć" i zastąpić je poprawiając jednocześnie przewodnictwo cieplne stosuje się pastę termoprzewodzącą. Poprawia ona przewodnictwo cieplne tego styku i dlatego też ilość pasty nie moze być duża - a jedynie na tyle by wypełnić TYLKO szczeliny wynikające z braku idealnego styku pomiędzy radiatorem a tranzystorem. Wynika z powyższego, że zbyt duża ilość pasty może tylko pogorszyć przewodnictwo cieplne niż gdyby cały naddatek pasty został wyciśnięty.
    Tyle teorii, a jaki ma ona związek z powyższym przypadkiem? Otóż ma - dopóki pomiędzy radiator a tranzystor nie wniknie powietrze to odprowadzanie ciepła pozwoli na odprowadzenie tegoż ciepła skutecznie i tranzystor, czy inny element elektroniczny, nie osiągnie temperatury krytycznej dla utrzymania jego sprawności.
    Czy więc luźna śrubka mogła mieć wpływ na uszkodzenie tranzystora (o ile jest uszkodzony)? Moim zdaniem o ile konstruktor obliczający dobór radiatora robił to dobrze - NIE.
    Czemu? Bo zawsze powinno się zakładać wystąpienie najgorszego przypadku i obliczać radiator z zapasem.
    A to, ze po kilkudziesięciu sekundach puszcza lut jak piszesz, to tylko ukazuje że prąd płynący przez ten tranzystor jest dużo za duży. Przecież cyna zaczyna się topić w okolicy 280*C a dopuszczalna temperatura dla struktury wewnętrznej tranzystora nie przekracza 150*C, podczas gdy temperatura pracy nie powinna osiągać więcej niż ok 80*C.

tufio napisał:

Nie licz samego prądu bo w takim wypadku ważna jest moc tracona na tranzystorze. Masz możliwość sprawdzenia w karcie katalogowej jaka jest dopuszczalna moc tracona tego tranzystora, więc porównaj ją z wynikiem obliczeń mocy w Twoim wypadku.
  • #8 21562915
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1970
    tufio napisał:

Ten prąd wydaje się być prawidłowy gdyż zgadza się mniej więcej ze spadkiem napięcia na rezystorze 10 Ohm przed tym lutem tak więc można założyć że oprócz niedostatecznego chłodzenia tranzystora, nie ma innych przyczyn jego nadmiernego nagrzewania się.
  • #9 21563243
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1935
    Jakie masz napięcie pomiędzy kolektorem a emiterem tranzystora T41?
    Ze schematu oraz dostępnych zdjęć tego tunera wynika że ten tuner jest przystosowany do zasilania tylko jednym napięciem sieciowym 220V, bez możliwości zmiany.

Przy obecnym napięciu 230V i wyższym ten T41 będzie bardziej się grzał niż to przewidziała fabryka. Musi zapewnić większy spadek napięcia C-E. A jak jeszcze wymieniłeś selenowy mostek na krzemowy to tym bardziej spowodowałeś podniesienie napięcia za mostkiem i ten tranzystor musi wytracić więcej ciepła.
    Choć mam drobne wątpliwości czy ten oryginalny mostek był na pewno selenowy, masz jego jakąś kartę katalogową?

Przepalanie się bezpiecznika i mostka w momencie włączeniu tunera po wielu latach nieużywania może być spowodowane rozformowaniem się kondensatora C113 w zasilaczu. Dlatego pierwsze takie włączenie należy robić przez żarówkę albo autotransfotmator, stopniowo podnosząc napięcie do znamionowego. Dzięki temu kondensator ponownie się uformuje i nie będzie miał upływności.
  • #10 21564093
    tufio
    Poziom 3  
    Dziękuję za zainteresowanie i chęć pomocy, więc tak robiłem wydaje się być rozwiązany , mostki które wymieniłem to podobnej wartości mostki selenowe -wiec zwiększenia napięcia nie ma , napięcia mierzone są 2-3 procent wyższe.Bezpiecznik termiczny rozlutowywał się po kilku minutach ,on był lutowany stopem niskotemperaturowymi prawdopodobnie stopem Wooda.pomierzylem wszystkie elementy czynne w tej gałęzi zasilania - są sprawne . Wylutowalem kilka kondensatorów elektrolitycznych pomiary też nie wykazywały znaczących odstępstw .Postanowiłem jednak wymienić wszystkie elektrolity i tak zrobiłem. W zasadzie wymieniłem cześć bo nie miałem wszystkich wartości (zakupione jadą) i to pomogło .Przed wymianą tuner pracował max kilkadziesiąt sekund . Pisałem o tym słabo zamocowanym tranzystorze ,wyczyściłem porządnie radiator tranzystor ,dałem podkładke mikową (musi być podkładka) nałożyłem pastę i dobrze zamontowałem. Po tej czynności tuner pracował 5 minut , po częściowej wymianie kondensatorów pracował 30 minut i nic się nie rozlutowało Myśle że to nie jedna usterka była przyczyna a kilka usterek które suma sumarum dawały taki objaw . Jeszcze raz dziękuję, będę kolegów jeszcze prosił o pomoc przy naprawie magnetofon Grundiga Cf-5500-2.
    Załączniki:
    • Grundig T5000 – zwiększony pobór prądu, przepalanie mostków i bezpiecznika Si 3 IMG_20250524_202404.jpg (2.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 21565917
    tufio
    Poziom 3  
    Cześć, radość moja była przedwczesna 🙂, tuner pracuje poprawnie ok. 20 minut, po tym czasie następuje zanik odbioru i po chwili następuje rozlutowane zabezpieczenia termicznego. Po kilku minutach pracuje poprawnie jakiś czas o potem znowu usterka występuje. Czytałem na zagranicznych forach o jakim wadliwym kondensatorze w głowicy cz to może mieć wpływ na tą ysterkę?

Dodano po 1 [godziny]:

Poszukałem i odnalazłem tą stronę o której wspomniałem. Jest tam opis dokładnie tego samego problemu, wymieniłem C347 , wklejam kilka zdjęć i link do strony, może komuś się przyda. Na razie testuje - zobaczymy.

http://www.hifi-forum.de/viewthread-185-14009.html#11
    Załączniki:
    • Grundig T5000 – zwiększony pobór prądu, przepalanie mostków i bezpiecznika Si 3 IMG_20250531_181158.jpg (2.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Grundig T5000 – zwiększony pobór prądu, przepalanie mostków i bezpiecznika Si 3 IMG_20250531_180319.jpg (2.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Grundig T5000 – zwiększony pobór prądu, przepalanie mostków i bezpiecznika Si 3 IMG_20250531_180200.jpg (2.98 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Grundig T5000 – zwiększony pobór prądu, przepalanie mostków i bezpiecznika Si 3 IMG_20250531_175734.jpg (2.75 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Grundig T5000 – zwiększony pobór prądu, przepalanie mostków i bezpiecznika Si 3 IMG_20250531_175638.jpg (2.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 21566052
    tufio
    Poziom 3  
    Tuner gra elegancko od 1,5 godziny , nic złego się nie dzieje, gramy dalej😉
  • #13 21566060
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Wygląda na to że uszkodzenie tego kondensatora nie było permanentne tylko ujawniało się po krótkim czasie od włączenia.
    W chwili kiedy mierzyłeś prąd był on prawidłowy a potem ten kondensator dostawał zwarcia co powodowało przepływ zwiększonego prądu i rozlutowanie tego niskotopliwego lutu.
  • #14 21566495
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Kondensatory tantalowe (czyli takie jak na zamieszczonym zdjęciu) są niezwykle wrażliwe na przekroczenie napięcia pracy. Niekiedy nawet ułamek wolta więcej powoduje że powstaje w nim zwarcie. Niestety, ale (pisałem o tym na łamach kilkukrotnie) tantale w audio nie są dobrym pomysłem - właśnie z tego powodu. W układach zasilanych z tego rodzaju zasilaczy (robionych na piechotę czyli z pojedynczych elementów) czasem zdarza się, że napięcie z jakiegoś powodu może wzrosnąć na chwilę, a to wystarczy do uszkodzenia tantala. piszę to z własnej praktyki serwisowej, nie z teorii, która głosi, ze to najlepsze kondensatory do tego typu zastosowań. Niestety, ale znacznie lepiej sprawdzają się w układach blokowania zasilania w "cyfrówce", gdzie (ze względu na konieczność zapewnienia rygoru napięcia zasilania) niebezpieczeństwo uszkodzenia jest dużo mniejsze.
  • #15 21570832
    tufio
    Poziom 3  
    Cześć ,mam pytanie: czy zmiana tego uszkodzonego kondensatora tantalowego na kondensator elektrolityczny może mieć jakiś negatywny wpływ na pracę tunera na zakresie FM? Pytam bo gra tak jakiś dziwnie ,nieczysto pływa poziom głośności .
  • #16 21570840
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Jeśli ten nowy jest w pelni sprawny to nie powinno to powodować żadnych negatywnych skutków.
  • #17 21570858
    tufio
    Poziom 3  
    Nowy , sprawdzony był ok. W sumie nie wiem czy to wzmacniacz czy tuner, podłącze inne źródło i zobaczę .

Dodano po 13 [minuty]:

Sprawdziłem to nie wzmacniacz , tuner jutro rozkręcam dziada i poszukam przyczyny .
  • #18 21571962
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 126
    Kondensator tantalowy jest z jakiegoś powodu. Do tej pory było krótko i dobrze, więc przyczyną mogą być jakieś zmiany.
  • #19 21575255
    tufio
    Poziom 3  
    Wymieniłem kondensator elektrolityczny na tantalowy , jest poprawa ,gra od 2 dni, gra dobrze .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Tuner Grundig T5000 wykazywał problem z nadmiernym poborem prądu, przepalaniem mostków selenowych, bezpiecznika Si 3 oraz rozlutowywaniem zabezpieczenia termicznego między rezystorami R231 i R234. Przyczyną okazało się niedostateczne chłodzenie tranzystora BD135, który był słabo przykręcony do radiatora z wyschniętą pastą termiczną. Po poprawnym montażu tranzystora z podkładką mikową i nową pastą termiczną tuner działał dłużej, jednak problem powracał po około 20 minutach. Dalsza diagnostyka wykazała uszkodzenie kondensatora tantalowego C347 w głowicy, który powodował zwarcia i rozlutowywanie zabezpieczenia. Wymiana kondensatora tantalowego na nowy, a następnie na elektrolityczny poprawiła stabilność pracy tunera. Dyskusja podkreśliła wrażliwość kondensatorów tantalowych na przekroczenie napięcia pracy oraz konieczność stosowania odpowiedniego chłodzenia tranzystorów w układach zasilania. Zalecane jest także ostrożne uruchamianie urządzenia po długim czasie nieużywania, np. przez żarówkę lub autotransformator, aby zapobiec uszkodzeniom kondensatorów elektrolitycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA