logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] IGBT w płycie indukcyjnej – czy biała płytka pod tranzystorem to izolator termiczny?

encoder1988 28 Maj 2025 19:45 489 10
REKLAMA
  • #1 21563005
    encoder1988
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Cześć
    Chcę wymienić tranzystor IGBT w płycie indukcyjnej.
    Tranzystor ma pod spodem taką plastikową płytkę, prawdopodobnie posmarowaną pastą termoprzewodzącą.
    Pytanie: po co jest ta płytka? Chodzi o izolację prądową od metalowego radiatora?
    Bo sam tranzystor jest spięty i dociśnięty z radiatorem przy pomocy klipsa, a sama płytka jest posmarowana obustronnie. To nie jest tak, że to i tak może przewodzić prąd?
    Czy muszę zakładać tę białą płytkę pod tranzystor, a jeśli tak, to czy muszę ją jakoś kleić, czy tylko posmarować pastą?
    Na dole obrazek, jak to wygląda.
    Zbliżenie na tranzystory IGBT oraz radiator w płycie indukcyjnej, widoczna biała płytka izolacyjna posmarowana pastą termoprzewodzącą.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21563013
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6636
    encoder1988 napisał:
    Chcę wymienić tranzystor IGBT

Z jakiego powodu chcesz to zrobić?
    encoder1988 napisał:
    Chodzi o izolację prądową od metalowego radiatora?

Dokładnie tak. To izolacja metalowej części tranzystora od radiatora.
    encoder1988 napisał:
    To nie jest tak, że to i tak może przewodzić prąd?

Nie przewodzi prądu. Przewodzi (odprowadza) ciepło.
    encoder1988 napisał:
    Czy muszę zakładać tę białą płytkę pod tranzystor,

encoder1988 napisał:
    posmarować pastą?

Oczywiście, że tak. Smaruje się (a nie klei) pastą termoprzewodzącą ale będącą izolatorem dla prądu.
  • Pomocny post
    #3 21563842
    futro
    Poziom 21  
    Ocena: 176
    Jeżeli masz uszkodzony tranzystor IGBT, to jeszcze do sprawdzenia tranzystory serujące nim oraz rezystory.
  • REKLAMA
  • #4 21564007
    encoder1988
    Poziom 6  
    Wie ktoś może, które to mogą to być te tranzystory sterujące / rezystory?
    Każdy element wygląda tak jak na zdjęciu
    Zbliżenie na tranzystor mocy IGBT przymocowany do radiatora na płytce PCB wraz z innymi elementami elektronicznymi.
    Czy mogę sprawdzić je bez wylutowania z płytki PCB? Bo z tego, co czytałem, to IGBT nie mogę sprawdzić na płytce i muszę wylutować?
    I jeszcze jedno pytanie: tranzystor do zmiany ma to oznaczenie
    IHW30N120R3,
    ale pod spodem jest jeszcze jakiś kod. To kod producenta? Nic się nie stanie, jeśli nowy tranzystor ma inny ten drugi numer?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21564033
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6636
    encoder1988 napisał:
    Tranzystor do zmiany ma to oznaczenie
    IHW30N120R3
    ale pod spodem jest jeszcze jakiś kod. To kod producenta? Nic się nie stanie jesli nowy tranzystor ma inny ten drugi numer?

IHW30N120R3 to właściwe oznaczenie. To co pod spodem nie ma jakiegokolwiek znaczenia. Są to symbole produkcyjne producenta. Możesz śmiało zastosować IHW30N120R3 z dowolnymi znakami pod spodem.
    encoder1988 napisał:
    Czy mogę sprawdzić je bez wylutowania z płytki PCB? Bo z tego, co czytałem, to IGBT nie mogę sprawdzić na płytce i muszę wylutować?

Aby sprawdzić wiarygodnie jakikolwiek element elektroniczny może być podłączony do płyty co najwyżej jednym PIN-em. Przy dużym doświadczeniu w miarę wiarygodnie można zdiagnozować bez odłączania od płyty. To jednak już wyższa szkoła jazdy.
  • Pomocny post
    #6 21564099
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6104
    Zgłoszono post do moderacji. Tu jest zasilanie sieciowe, to raczej nie są żarty, lepiej zacząć od prostych układów do 12V, a nie całej trójfazowej płyty.
    Później będzie w wiadomościach, że zginął przez porady na forum.
  • #7 21564200
    encoder1988
    Poziom 6  
    Generalnie to nie ja będę to robić, tylko elektryk. Ja tylko chcę zweryfikować to, co mówi, i wiedzieć, o co go jeszcze zapytać. Poza tym nie wiem, co więcej może się stać po przelutowaniu tranzystora na inny taki sam? Lepiej, żeby sobie poczytał niededykowane dla niego porady i zginął, próbując dopasować te inne porady pod swój temat?
  • Pomocny post
    #8 21564262
    futro
    Poziom 21  
    Ocena: 176
    Na zdjęciu zaznaczyłem elementy do sprawdzenia.
    Załączniki:
    • IGBT w płycie indukcyjnej – czy biała płytka pod tranzystorem to izolator termiczny? 1.jpg (2.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21565383
    encoder1988
    Poziom 6  
    A wie ktoś, czy da się sprawdzić zwarcie IGBT bez wylutowywania go z obwodu? Jeśli połączę bramkę z emiterem i sprawdzę spadki napięcia na kolektor–emiter, to czy ta metoda zadziała i czy jest jakieś ryzyko uszkodzenia układu?
  • #10 21579583
    encoder1988
    Poziom 6  
    Ok, już sam sobie poradziłem. Było trochę ryzykownie, bo admin zakazał mi pomagać, bo nic nie umiem, ale i tak się jakoś udało.
    Jako ktoś, kto się nie zna, nie będę pisał, co dokładnie było popsute, bo jeszcze przeczyta ktoś, kto się nie zna, i będzie, że zginął przez porady na forum (logika).
  • REKLAMA
  • #11 21579585
    encoder1988
    Poziom 6  
    Poradziłem sobie sam (bez prostych układów 12 V). Nie będę pisał jak, żeby nikt nie zginął od moich porad.

Podsumowanie tematu

✨ Tranzystor IGBT w płycie indukcyjnej posiada pod spodem białą plastikową płytkę, która pełni funkcję izolatora elektrycznego między metalową obudową tranzystora a radiatorem. Płytka ta nie przewodzi prądu, ale przewodzi ciepło, co umożliwia efektywne odprowadzanie ciepła z tranzystora do radiatora. Montaż wymaga posmarowania obu stron płytki pastą termoprzewodzącą, która jest izolatorem elektrycznym, a nie klejem. Wymiana tranzystora powinna uwzględniać sprawdzenie także tranzystorów sterujących i rezystorów na płycie, które mogą wpływać na działanie układu. Oznaczenie IGBT IHW30N120R3 jest kluczowe przy doborze zamiennika, natomiast dodatkowe kody produkcyjne na tranzystorze nie mają znaczenia. Diagnostyka elementów na płytce bez wylutowywania jest możliwa, ale wymaga dużego doświadczenia i ostrożności ze względu na ryzyko uszkodzenia układu. Wymiana i testowanie elementów w układzie sieciowym powinny być wykonywane przez wykwalifikowanego elektryka, a użytkownik powinien znać podstawowe zasady i pytania do specjalisty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA