logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung V6800 - magnetowid zwalnia podczas przewijania prawie do zera

szyziel 29 Maj 2025 16:20 393 7
REKLAMA
  • #1 21563904
    szyziel
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Przewijanie startuje z pełną prędkością, by po chwili zwolnić prawie do zera. Wygląda, jakby magnetowid zmienił bieg i od tego momentu jest wolno. Zdarza się to na wielu kasetach, kiedy nawiniętej taśmy jest już dużo. Kiedy się to nie zdarza, to wtedy widać, że nie zmienia biegu. Nie wydaje mi się, żeby to był problem braku smarowania, silnika czy kasety, skoro zawsze zaczyna przewijanie z dużą prędkością. Nie mam pojęcia, co sprawdzić.

• REKLAMA
  • #2 21564531
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1483
    Spowolnienie służy do tego aby nie zerwać taśmy podczas końcowej fazy, gdy na rolce odwijanej jest już prawi pusto. Pamiętam, że kilkadziesiąt lat temu przyglądałem się temu procesowi i zastanawiałem się skąd maszyna wie, że jedna rolka jest już prawie pusta i ma zwolnić.
    Wydaje mi się, obie rolki mają czujniki obrotów według których można określić ilość taśmy na rolkach.
  • REKLAMA
  • #3 21564535
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2366
    Poza nakręceniem filmu, zaglądałeś do mechaniki, paski, sprzęgiełko, w jakim jest stanie?
  • REKLAMA
  • #4 21564711
    szyziel
    Poziom 5  
    >>21564535 Pół roku temu, jak rozłączałem sekcję DVD (bo nie działa, ktoś wyzerował firmware), to rzuciłem okiem na mechanizm VHS i wyglądał OK (według mnie jak nowy). Właśnie znalazłem w innym wątku, na co dokładnie mam rzucić okiem: transoptory przy sprzęgłach.
  • #5 21565769
    szyziel
    Poziom 5  
    Wyczyściłem transoptory i na jednym był jakiś paproch. Teraz trochę lepiej chodzi, ale problem dalej występuje. Czy to może być problem hamulców?
    1. VCR zaczyna szybkie przewijanie
    2. Orientuje się, że jest blisko początku kasety
    3. Zmienia tryb na hamowanie
    4. Po wyhamowaniu do zera zmienia tryb na wolne przewijanie
    Kiedy kaseta nie wyhamuje do zera, to wtedy tak muli jak na filmie. Kiedy wyhamuje, to zmienia tryb na wolne przewijanie.

Pytanie: czym nasączyć te gumki hamulców, gdy ta guma jest wyschnięta?
    Drugie pytanie: jak ta rolka ma być zamontowana? Bo ten biały kapselek się luzuje (idzie do góry i rolka robi się luźna), jak ją zamontuję w kolejności od góry A C E. Czy może to ma być B E C?
    Zbliżenie na części mechaniczne z magnetowidu, oznaczone literami A–E, w tym gumowa rolka, biały plastikowy element i metalowy trzpień z podkładką.
  • REKLAMA
  • #6 21565841
    elektryk112
    Poziom 29  
    Ocena: 239
    Po pierwsze słychać że silnik capstain kręci ale nie ciągnie taśmy czyli mechanizm do wyjęcia i wymiana paska. Rolka nie ma prawa sie wysuwać. Zobacz czy w tym białym plastiku nie masz wyłamanego ząbka.
  • #7 21565927
    szyziel
    Poziom 5  
    Kupię nowy pasek, ale jakoś nie jestem przekonany, że to jest główny problem. Jak kręcę capstanem i zatrzymam z całej siły palcem sprzęgło, to dopiero pasek się ślizga. Poza tym, jak wytłumaczyć, że na początku przewija z maksymalną prędkością, a dopiero jak następuje zmiana biegu na wolniejszy, to zaczyna mulić (na filmie widać, jak zębatka się przestawia i dopiero wtedy jest spowolnienie)? Za każdym razem, jak zamuli, zrobię stop, jeszcze raz przewijanie i znowu zaczyna z maksymalną prędkością.
    Może sprzęgło na tym biegu nie łapie? Bo bez biegu to w ogóle się ślizga. Jak kręcę capstanem i przytrzymam lewą rolkę, to sprzęgło się ślizga. Zgaduję, że nie ma załączonego biegu i tak ma być?
  • #8 21631849
    szyziel
    Poziom 5  
    Wymiana paska i kondensatorów pomogła. Jakoś lepiej teraz zmienia biegi i przewija.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Magnetowid Samsung V6800 podczas przewijania taśmy rozpoczyna z pełną prędkością, lecz po chwili zwalnia niemal do zera, co przypomina zmianę biegu na wolniejszy. Problem pojawia się głównie przy dużej ilości nawiniętej taśmy. Mechanizm przewijania wykorzystuje czujniki obrotów rolek do wykrywania ilości taśmy i odpowiedniego spowolnienia, aby nie zerwać taśmy przy końcu kasety. Sprawdzono stan mechaniki, pasków i sprzęgieł, a także wyczyszczono transoptory przy sprzęgłach, co nie wyeliminowało problemu całkowicie. Podejrzewano zużycie gumek hamulców i ich niewłaściwy montaż, a także luźny biały plastikowy element mocujący rolkę. Ostatecznie wymiana paska napędowego i kondensatorów poprawiła działanie mechanizmu, umożliwiając płynniejszą zmianę biegów i przewijanie taśmy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA