logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór aktualnej mocy umownej i przyłączeniowej w mieszkaniu

nomyzs93c 30 Maj 2025 12:02 906 17
REKLAMA
  • #1 21564698
    nomyzs93c
    Poziom 9  
    Dzień dobry,

Czy mógłbym poprosić o sprawdzenie mojej aktualnej mocy umownej i przyłączeniowej w mieszkaniu i porównanie ich do aktualnego zużycia? Czy się one zgadzają i nie wymagają zmian?

Moc umowna: 11 kW
    Moc przyłączeniowa: 16 kW
    Zabezpieczenia główne: 25 A
    Zużycie energii elektrycznej w ciągu roku: 2000 kWh (nie przekracza)

Kolejną sprawą jest instalacja trójfazowa. Z tzw. siły od kilkunastu lat nie korzystam. Czy istnieje możliwość jego odłączenia i pozostania na jednej fazie? Jakie by tu były wady i zalety pozostania lub usunięcia jej według Państwa? Dodam jeszcze, że Pana elektryka mam zamówionego i będzie w przyszłym miesiącu. Chciałbym się dowiedzieć, jakie by było Państwa zdanie na ten temat.

Jeżeli podałem zbyt mało danych, to przepraszam. Jestem laikiem w tych sprawach.
  • REKLAMA
  • #2 21564706
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    nomyzs93c napisał:
    Jakie by tu były wady i zalety pozostania lub usunięcia

Kategorycznie odradzam rezygnację z 3f.

Na 1f będziesz miał maksymalne zabezpieczenie przedlicznikowe 25A i moc do wykorzystania niecałe 6 kW, co w dzisiejszych czas do niczego nie wystarczy.

Jakie widzisz korzyści finansowe z przejścia na 1F?

Pozdrawiam.

Zużycie energii całkiem rozsądne.

Tu masz aktualny temat o problemach z 1f

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4123842.html#21564277
  • #3 21564710
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3869
    Na oba pytania nie da się odpowiedzieć wprost. Moc przyłączeniowa nie zależy bowiem wyłącznie od własnych preferencji, ale także od technicznych możliwości instalacji w budynku. W tym wypadku konieczne są więc ustalenia z zarządcą/admnistratorem oraz uzgodnienie warunków z dostawcą energii. Szczególnie, że nic nie widomo o budynku, instalacji, itp.
    nomyzs93c napisał:
    Kolejną sprawą jest instalacja trójfazowa. Z tzw. siły od kilkunastu lat nie korzystam.
    Tu także nie można się odnieść precyzyjnie, nie znając struktury poboru i rodzaju używanych odbiorników energii. Jeśli jednak w domu nie ma żadnych odbiorników dużej mocy, w tym szczególnie płyt grzewczych, kuchenek elektrycznych czy grzejników, to można rozważyć przejście na układ jednofazowy. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z faktu, że zainstalowanie plany takich odbiorników w przyszłości mogą wymagać powrotu do instalacji trójfazowej. Szczególnie mam tu na myśli instalację popularnych płyt indukcyjnych czy kuchenek zasilanych energią elektryczną.
    anchilos napisał:
    Przecież to oczywiste - instalacja trójfazowa jest obciążona wyższymi narzutami za moc umowną i większymi opłatami za przesyłanie energii. Różnica tych kosztów to kilkaset złotych rocznie, co znacznie zawyża łączne koszty za energię. W niektórych sytuacjach korzystanie z instalacji jednofazowej jest więc zdecydowanie dobrym wyborem. Trzeba jednak podchodzić do tego bardzo indywidualnie, szczegółowo analizując własne potrzeby. Ostatnio pracowałem w mieszkaniu, gdzie roczne zużycie nie przekraczało 550kWh, a struktura poboru nie będzie miała tendencji wzrostowych. Tam przejście na rozliczenia 1F było więc zdecydowaną oszczędnością.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21564732
    anchilos
    Poziom 39  
    Mobali napisał:
    Różnica tych kosztów to kilkaset złotych rocznie

Poważnie?

Wykaż.
  • #6 21564814
    nomyzs93c
    Poziom 9  
    anchilos napisał:
    Kategorycznie odradzam rezygnację z 3f.

Rozumiem.

anchilos napisał:

Nie wiem, tylko się pytam. Od pewnego czasu zainteresowała mnie stała opłata w kwocie 20,28 zł (co dwa miesiące) za układ 3-fazowy, jaką mam na fakturze. Mnożąc tę kwotę razy 6, to wychodzi jakieś 120 zł rocznie. Dla mnie to dość dużo, płacąc za coś, z czego nie korzystam i korzystał w przyszłości raczej nie będę, no chyba że znajdę żonę i wtedy zapotrzebowanie będzie inne ;-)

anchilos napisał:
    Zużycie energii całkiem rozsądne.

Dziękuję :-) Staram się redukować zużycie, przynajmniej ja. Znalazłyby się jeszcze rzeczy w domu, które wymagają zmiany, ale domownicy nie chcą się w to bawić (typu zamiana żarówek wolframowych na LED. Nie wszędzie są założone).

Mobali napisał:
    Szczególnie, że nic nie widomo o budynku, instalacji, itp.

Przepraszam, zapomniałem o tym wspomnieć. Budynek (dom jednorodzinny z lat 60./70. z dwoma mieszkaniami, posiadającymi osobno licznik do każdego mieszkania osobno. Instalacja aluminiowa dwużyłowa oparta na starych bezpiecznikach topikowych. Mieszkanie na parterze posiada tylko jedną fazę, natomiast mieszkanie na piętrze układ 3-fazowy.

Mobali napisał:
    Tu także nie można się odnieść precyzyjnie, nie znając struktury poboru i rodzaju używanych odbiorników energii.

Najmocniejszym prądożernym odbiornikiem energii jest stara kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym marki Amica, tuż za nim jest nowsza pralka Samsung Ecobubble, lodówka Polar, zamrażarka, kocioł gazowy Ariston, kosiarka elektryczna do trawy RYOBI, kompresor bezolejowy Stanley, telewizor LED Samsung 43-calowy, suszarka do włosów, okap kuchenny, komputer stacjonarny, laptop itp.
  • #7 21564835
    anchilos
    Poziom 39  
    nomyzs93c napisał:
    Od pewnego czasu zainteresowała mnie stała opłata w kwocie 20,28 zł (co dwa miesiące) za układ 3-fazowy jaką mam na fakturze.

To masz tanio, ja w PGE płacę tyle miesięcznie tylko za"manie" licznika.

Jaki operator?

nomyzs93c napisał:
    Mieszkanie na parterze posiada tylko jedną fazę,

Porównaj opłaty stałe.

Może rozsądniejsze będzie pozbycie się licznika 1f i podłączenia wszystkiego pod 3f.

W razie potrzeby można zamontować podlicznik.

Weź pod uwagę koszty wymiany licznika.
    Pewnie trzeba będzie położyć nowy dwużyłowy kabel zasilający do rozdzielnicy, to nic, że obecny ma aż nadmiar przewodów.

Jeśli od słupa jest warkocz, też trzeba będzie wymienić.
  • REKLAMA
  • #8 21564896
    nomyzs93c
    Poziom 9  
    anchilos napisał:
    Jaki operator?

Operator to ENEA.

anchilos napisał:
    Może rozsądniejsze będzie pozbycie się licznika 1f i podłączenia wszystkiego pod 3f.

Nie mam zielonego pojęcia na ten temat. Na parterze mieszka jedna osoba. Co prawda licznik jednofazowy jest starego typu. Może Pan elektryk wpadnie na jakiś pomysł, w co wątpię.

anchilos napisał:
    Pewnie trzeba będzie położyć nowy dwużyłowy kabel zasilający do rozdzielnicy, to nic, że obecny ma aż nadmiar przewodów.

Jeśli od słupa jest warkocz, też trzeba będzie wymienić.

Być może w przyszłości. Na tę chwilę odpada. Za duża inwestycja i wysokie koszty, papierologia.

Zdjęcie rozdzielnicy:
    Stara rozdzielnica z licznikami prądu i bezpiecznikami oraz słoikiem Castrol na dole.
  • REKLAMA
  • #9 21564990
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3869
    anchilos napisał:
    Poważnie? Wykaż.
    Skoro nie potrafisz na rachunku odczytać jego składników, a szczególnie pozycji związanych z wyższymi opłatami za moc umowną oraz wyższym kosztem za przesyłanie energii, to i moje wykazywanie czegokolwiek będzie tu na nic.
    nomyzs93c napisał:
    Budynek (dom jednorodzinny z lat 60/70 z dwoma mieszkaniami, posiadającym osobno licznik do każdego mieszkania osobno. Instalacja aluminiowa dwużyłowa oparta na starych bezpiecznikach topikowych. Mieszkanie na parterze posiada tylko jedną fazę, natomiast mieszkanie na piętrze układ 3-fazowy.
    Ta informacja jest bardzo istotna, bo jeśli to dom jednorodzinny, to posiadanie instalacji trójfazowej stwarza wiele możliwości na przyszłość. Chociażby ze względu na rozbudowę instalacji o garaż, szopę, altanę, itp. Jeśli więc teraz zrezygnujesz, a kiedyś pojawią się inne potrzeby, to pojawią się niepotrzebne koszty. Piszesz także, że możesz znaleźć sobie żonę... Wtedy sytuacja będzie jeszcze inna, a większa rodzina generuje przecież znacznie większe potrzeby, także jeśli chodzi o energię elektryczną oraz ilość odbiorników w domu. Skoro płacisz łącznie tylko 120zł rocznie więcej za utrzymanie instalacji trójfazowej, to nie są to duże koszty. Może więc warto rozważyć jej pozostawienie? Na stronach operatorów energetycznych są dostępne kalkulatory. Spróbuj wykonać taką symulację i sprawdź, czy na pewno się opłaci.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21565217
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 430
    Ta opłata?

Tabela przedstawiająca stawki opłat za usługę dystrybucji energii elektrycznej dla grup taryfowych G.

Dokument przedstawiający stawki opłaty mocowej dla różnych grup odbiorców energii elektrycznej.
  • #11 21565461
    nomyzs93c
    Poziom 9  
    Mobali napisał:
    Skoro płacisz łącznie tylko 120 zł rocznie więcej za utrzymanie instalacji trójfazowej, to nie są to duże koszty. Może więc warto rozważyć jej pozostawienie?

Oczywiście, że mogę i na 99,9% zostanie tak, jak jest.

Mobali napisał:
    Na stronach operatorów energetycznych są dostępne kalkulatory. Spróbuj wykonać taką symulację i sprawdź, czy na pewno się opłaci.

Rozumiem, dziękuję. Spróbuję zapoznać się z nimi.

Brivido napisał:
    Ta opłata?

Tak, coś takiego.
  • #12 21565466
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    nomyzs93c napisał:
    Przepraszam, zapomniałem o tym wspomnieć. Budynek (dom jednorodzinny z lat 60/70 z dwoma mieszkaniami, posiadającym osobno licznik do każdego mieszkania osobno.
    I twój licznik jest trójfazowy.
    nomyzs93c napisał:
    Kolejną sprawą jest instalacja trójfazowa. Z tzw. siły od kilkunastu lat nie korzystam.
    Nie korzystasz tylko z gniazda 3F.
    Odbiorniki w twojej instalacji są rozłożone pewnie na 3 fazy.
    Odbiorników masz dużo.
    nomyzs93c napisał:
    Najmocniejszym prądożernym odbiornikiem energii jest stara kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym marki Amica, tuż za nim jest nowsza pralka Samsung Ecobubble, lodówka Polar, zamrażarka, kocioł gazowy Ariston, kosiarka elektryczna do trawy RYOBI, kompresor bezolejowy Stanley, telewizor LED Samsung 43'calowy, suszarka do włosów, okap kuchenny, komputer stacjonarny, laptop itp.
  • #13 21565682
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1106
    Czy ten licznik posiada możliwość podglądu stanu użycia, lub też ilości pobieranej energii, każdej z trzech faz z osobna?
    Wtedy możnaby w prosty sposób potwierdzić najbardziej prawdopodobny scenariusz korzystania z trzech faz poprzez instalację podzieloną na te trzy fazy.
  • #14 21566285
    kwj123
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Mateusz_konstruktor napisał:
    Czy ten licznik posiada możliwość podglądu stanu użycia, lub też ilości pobieranej energii, każdej z trzech faz z osobna?
    Wtedy możnaby w prosty sposób potwierdzić najbardziej prawdopodobny scenariusz korzystania z trzech faz poprzez instalację podzieloną na te trzy fazy.

Przecież to proste, pod zaplombowanymi bezpiecznikami są bezpieczniki na poszczególne fazy.
    Wystarczy wykręcać pojedynczo i sprawdzać co jest zasilane z każdej fazy.
  • #15 21566306
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6642
    kwj123 napisał:
    Wystarczy wykręcać
    I też może/powinien zgłosić to dostawcy energii i/lub zarządcy obiektu.
    Oczywiście przedstawiając świadectwo kwalifikacji.
  • #16 21566605
    nomyzs93c
    Poziom 9  
    CYRUS2 napisał:
    I twój licznik jest trójfazowy.

Tak, licznik jest trójfazowy. Jest to Landis+Gyr Dialog.

CYRUS2 napisał:
    Nie korzystasz tylko z gniazda 3F.
    Odbiorniki w twojej instalacji są rozłożone pewnie na 3 fazy.
    Odbiorników masz dużo.

Zgadza się. Nie korzystam z 3F. Jak są rozłożone odbiorniki, to nie mam zielonego pojęcia, ale są one tylko pod 230 V.

Mateusz_konstruktor napisał:

Nie mam pojęcia. Jakieś odczyty są, bo pan, który przychodzi raz na dwa miesiące spisać odczyt, naciska przycisk kilka razy, aż do pojawienia się aktualnego stanu zużycia.

zbich70 napisał:
    I też może/powinien zgłosić to dostawcy energii i/lub zarządcy obiektu.
    Oczywiście przedstawiając świadectwo kwalifikacji.

Zarządca budynku jest na bieżąco informowany o planowanym remoncie, natomiast co powinienem zgłosić do dostawcy? Aktualnie jestem na etapie wypełniania dokumentu dot. przepisania licznika z osoby zmarłej na osobę żyjącą.
  • #17 21566651
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    nomyzs93c napisał:
    aktualnie jestem na etapie wypełniania dokumentu dot. przepisania licznika z osoby zmarłej na osobę żyjącą.
    Licznik możesz przepisać.
    nomyzs93 po za tym nie pisz do ZE.
    (120zł rocznie to bardzo mało)
    Dopóki nic nie chcesz zmieniać 3f na 1f , to ZE nie interesuje się stanem twojej instalacji.
    Prawdopodobnie w ogóle nie masz rozdzielnicy na lokal.
  • #18 21566737
    nomyzs93c
    Poziom 9  
    CYRUS2 napisał:
    Licznik możesz przepisać.
    nomyzs93 poza tym nie pisz do ZE.

Dlaczego mam z nimi nie pisać? Gdybym nie spytał ich o dane takie jak moc przyłączeniową i umowną oraz o zabezpieczenia główne, to nie wiedziałbym zupełnie nic (języka chyba mi nie utną za to :D). Właściciele tych dwóch mieszkań nie posiadają jakichkolwiek dokumentów, które by opisywały owe instalacje. Jedynie co, to mają protokoły z kontroli układów pomiarowych z 1999 r. i dokument potwierdzający wymianę jednego licznika (tego jednofazowego) z 2014 r. Z montażu tego drugiego trójfazowego gdzieś papier zaginął i nic poza tym nie było robione. Domownicy są przekonani, że po co remontować, skoro działa prawidłowo jakieś 50 lat i przetrwa może niejedną obecną instalację na miedzianych przewodach – kto wie... Ja natomiast nie byłbym tego taki pewien. Instalacja ma już swoje lata i moim zdaniem przychodzi powolutku czas na mały remont i odświeżenie jej. Chodzi mi głównie o rozdzielnicę i zabezpieczenia główne (te, co zabezpieczają dom). Chciałbym, aby te dwa liczniki były w jednej metalowej obudowie (podtynkowej) wraz ze swoimi nowymi bezpiecznikami, zamykane na kluczyk, tak aby jeden mieszkaniec nie mógł drugiemu grzebać/kombinować.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię doboru mocy umownej (11 kW) i przyłączeniowej (16 kW) w mieszkaniu z instalacją trójfazową oraz jej zgodności z rocznym zużyciem energii elektrycznej około 2000 kWh. Zwrócono uwagę, że rezygnacja z instalacji trójfazowej na jednofazową (1F) skutkowałaby ograniczeniem mocy do około 6 kW przy zabezpieczeniu 25 A, co jest niewystarczające dla współczesnych potrzeb. Podkreślono, że moc przyłączeniowa zależy od warunków technicznych budynku i wymaga uzgodnień z zarządcą oraz dostawcą energii. Instalacja trójfazowa daje większe możliwości rozbudowy i obsługi urządzeń o dużym poborze mocy, takich jak płyty indukcyjne czy kuchenki elektryczne. Koszt utrzymania 3F wynosi około 120 zł rocznie i jest stosunkowo niski w porównaniu do potencjalnych korzyści. Wskazano na konieczność sprawdzenia rozkładu odbiorników na poszczególne fazy oraz ewentualnej wymiany lub modernizacji rozdzielnicy i zabezpieczeń, zwłaszcza w starszym budynku z instalacją aluminiową i bezpiecznikami topikowymi. Licznik trójfazowy Landis+Gyr Dialog umożliwia odczyt zużycia energii na poszczególnych fazach. Zalecane jest zgłoszenie planowanych zmian do zarządcy i dostawcy energii oraz współpraca z elektrykiem w celu oceny stanu instalacji i ewentualnej modernizacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA