logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec gazowy 23kW, wkład kominowy 100mm, słaby ciąg latem – czy wentylator pomoże?

lukaszjas3 30 Maj 2025 19:50 366 2
REKLAMA
  • #1 21565092
    lukaszjas3
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem w cieplejsze dni z ciągiem kominowym. Moc pieca gazowego na CWU wynosi 23 kW, przy czym średnica wkładu to prawdopodobnie 100 mm. Przy intensywniejszym i dłuższym grzaniu czujnik wyłącza piec, bo spaliny nie uchodzą kominem. Piec znajduje się w piwnicy (temperatura w piwnicy to ok. 15 stopni bądź mniej), komin ma ok. 20 m (kamienica), wentylacja piwnicy jest bardzo uboga. Mam u siebie kratkę, ale najwidoczniej nie jest wystarczająca. Moje pytanie jest takie: czy zamontowanie wentylatora kanałowego na kratkę, podnosząc temperaturę w piwnicy powietrzem z zewnątrz, poprawi ciąg kominowy? Wiem, że najrozsądniejszym rozwiązaniem jest zwiększenie średnicy wkładu, ale jednak to wymaga większej inwestycji.
    AI: Jaki dokładnie model i typ pieca gazowego posiadasz (producent, model)?
    Termet Minimax Eco
    AI: Czy był ostatnio wykonywany przegląd komina i pieca oraz czy masz pewność, że komin jest całkowicie drożny i czysty?
    Komin czysty
  • REKLAMA
  • #2 21565115
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1067
    Witam.
    Średnica komina 100 mm do takiego kotła to trochę mało.
    Masz kocioł z otwartą komorą spalania, więc prawnie są ograniczenia w stosowaniu wentylacji mechanicznej. Nie wolno w takich sytuacjach stosować mechanicznej wentylacji podciśnieniowej, czyli np. wentylatora w wentylacji wyciągającego powietrze z pomieszczenia.
    Jeśli masz natomiast na myśli zamontować wentylator, który z kanału wentylacyjnego ma wtłaczać powietrze do pomieszczenia, to ta wentylacja nie będzie już wentylacją, a w pomieszczeniu z kotłem gazowym wentylacja jest obowiązkowa.
    Jeśli przyczyną problemu jest niedobór napływającego powietrza do spalania, to trzeba wykonać kanał nawiewny (tak zwana zetka). W przypadku kotłów z otwartą komorą spalania tak w ogóle kanał nawiewny jest obowiązkowy.
    Natomiast jeśli chcesz w jakiś sposób poprawić ciąg kominowy, to są do tego generatory ciągu kominowego (tak zwane wspomagacze ciągu), które montuje się na dachu na kominie. Są to specjalistyczne wentylatory dedykowane do tego celu. Ale to są tylko półśrodki, nie rozwiązujące warunków technicznych pomieszczenia z kotłem gazowym, jeśli te nie są spełnione.
  • #3 21565162
    bro2004a
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Średnica komina do tego kotła to fi130(sporo Stalflex kwasowka wewnątrz fi125). Bardzo dobrze się zachowuje. Brak ciągu z powodu braku nawiewu świeżego powietrza plus zbyt mała średnica rury spalinowej.
    Nigdy nie zawęża się przewodów kominowych. Jak wychodzi 130 to ma być 130 do parasola.
    Pewnie serwisant lub kominiarz nie widział kotła, bo by odciął gaz i zakazał użytkowania. Przepisy
    https://www.instalacjebudowlane.pl/207-33-78-systemy-kominowe--przepisy-prawne.html
    Ten kocioł ma 22kW na CWU i CO.
    Nie wymaga uruchomienia zerowego przez serwisanta....dlatego taki kwiatek 🫣
REKLAMA