Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamczesoi napisał:
matek451 napisał:A co w tym co napisałem jest niezrozumiałego ? Ja piszę prostym językiem, dodatkowo łatwo można zapoznać się z wieloma podobnymi tematami gdzie sie wypowiadam. A jak coś jest niejasne to tłumaczę dalej, zawsze można pytać.
W przypadku uzytkownikow internetu mobilnego w jego lokalizacji a nawet w Środzie W. nieprawdziwe jest twierdzenie którego jesteś autorem:
" Tam w Środzie jest w ogóle trudna sytuacja jeśli chodzi o internet mobilny. Tak nie wiadomo jaki dobry byś router kupił, to i tak dużych prędkości nie osiągniesz. Są nawet chwile że w ogóle nie da się korzystać z neta, tak prędkości spadają. A mówię z doświadczenia, bo miałem tam styczność ludziom pomagać."
Wręcz jest szkodliwe nie tylko dla autora tematu ale takze innych ludzi z tego miasta czytajacych te bajki na forach.
Primum non nocere , to podstawowa zasada. Brak jakiejkolwiek porady w kwestii internetu mobilnego jest lepszy niz fałszywa porada.
Wypadałoby chociaż spojrzeć na screen ze speedtestu Play i wyniku 250/100Mb/s na DL/UL i nie wypisywać tych bzdur które zacytowałem , wynik pokazuje ile prawdy jest w twoich stwierdzeniach a dlaczego to mój powyrzszy post wszystko w łatwy sposób tłumaczy.
matek451 napisał:A przechodząc do konkretów, speedtest Play pokazuje duzy potencjał tego operatora. W Środzie W. to operator nr1. Ogólnie posiada 6 stacji bazowych, z czego na 4 z nich dziala 5G3500 N78 plus agregacja LTE2600+2100+1800+800.
Najblizszy BTS z 5G N78 na 27Grudnia, stacja na 39m , ma 3 sektory, pierwszy na azymut 40, drugi na 1600 i 3 na 280 stopni. W testach telefon logował się do LTE2600 z 3 lub 1 na LTE2100/1800. 5G N78 dziala w NSA więc kotwica jest na LTE.
matek451 napisał:Najsłabiej wypadaja operatorzy NetWorks czyli Orange/T-mobile, co nie dziwi bo to Wielkopolska, stacje czekają na modernizację, ta na wiezy ciśnień ma LTE2600+2100+1800+800, brak nawet pseudo LTE 2100 na N1 w DSS z LTE2100, logujesz się na niego do 1 sektora
czesoi napisał:Szczerze nie do końca rozumiem.
Ale odpowiadając na pytanie to telefon był około 30cm powyżej dachu skierowany tyłem do kierunku więź ciśnień i drugiej wieży.
Z oferty pley widziałem router zewnętrznyHuawei
Router NETBOX 5G CPE MAX 5 (H352-381) + HUAWEI WiFi AX3
Da radę to ogarnąć?
Przewód mam wyprowadzony kat 6 na zewnątrz, niestety nie jest ekranowany.
Budżet mam około 1500zl, ale jeśli jest możliwość to preferowałbym z oferty operatora.
czesoi napisał:Budżet mam około 1500zl, ale jeśli jest możliwość to preferowałbym z oferty operatora.
matek451 napisał:co w Play ale o 315 zł taniej, tez bez simlocka , na sprzety 2 lata gwarancji, sam kupiłem po kilka sztuk od tych operatorów, mam u siebie , działają u klientów.
Anonymous9 napisał:Weź ten zestaw z Play co sam napisałeś. I będzie naprawdę dobrze. I co ważne? Masz gwarancję. A taniej nie zawsze znaczy dobrze.
Vlipknot napisał:Anonymous9 napisał:Weź ten zestaw z Play co sam napisałeś. I będzie naprawdę dobrze. I co ważne? Masz gwarancję. A taniej nie zawsze znaczy dobrze.
Nie podpisałeś się poradą. Nie nabija postów jak nie masz nic sensownego do napisania bo to nie ma sensu.
@matek451 Ostatni post super. Podoba mi się, sam bym lepiej tego nie ujął porównania z cenami.
Ja dodam od siebie bo zapominasz to napisać, że praktycznie zawsze sprzęt od operatora ma okrojony firmware tak, że tylko można hasła zmienić i nic więcej. Ja mam wrażenie, że operatorzy mają większość ludzi za totalnych idiotów w tej kwestii.
Anonymous9 napisał:Tak operatorzy robią, i nic na to nie poradzimy. To jest biznes wszystko. Hajs ma się zgadzać.
matek451 napisał:Asus i sprzęt do LTE/5g to nieporozumienie, firma nigdy nie traktowała na powaznie tego segmentu rynku, ich wewnętrzne routery LTE to wersje routerów z WAN do których na siłę dołózono modem LTE, z reguły słaby. Na 5G maja jeden porzadny mobilny routerek 5G.
Zyxel robi porzadny sprzęt LTE/5G takze dla operatorów GSM na całym świecie. Akurat w Polsce niedostępne ale strata niewielka bo są dostępne powszechnie w dobrej cenie np. NR7102 https://www.amazon.pl/outdoorowy-szybkie-pr%C...5%9B%C4%87-op%C3%B3%C5%BAnienia/dp/B0DL5LGNRT a do tego szeroka gama routerów 5G/LTE wewnętrznych.
Netgear w ofercie operatorów nie występuje w Europie, ogólnie ceny zaporowe.
Na koniec szajs czyli D-link, są w ofercie Plusa. https://www.plus.pl/router-e?name=d-link-dwp-...a8-98ac-38256034e752-244-2&installment=12 , cena z kapelusza.
Ta firma nie robi sprzętu, to jest wyrób OEM brandowany przez D-linka, sprzęt słaby. Soft też z firm zewnętrznych, dziurawy jak sito.
Ostatnim porządnym routerem D-linka był DWR-921.