logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dobór internetu LTE i anteny zewnętrznej – Orange/Play, odległość 400 m od BTS

czesoi 31 Maj 2025 19:53 1218 32
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak dobrać internet LTE/5G i antenę zewnętrzną przy odległości około 400 m od nadajnika Orange i Play?

Najlepszym wyborem jest Play, bo w tej lokalizacji ma największy potencjał, a jeśli chcesz maksymalnych osiągów, lepiej zastosować zewnętrzny CPE 5G/LTE niż samą antenę — zwłaszcza że testy wskazują na słabszy SINR wewnątrz budynku [#21566597][#21566635] W praktyce sensowny zestaw to Huawei/Zowee H352-381 + AX3 albo podobny zewnętrzny modem/router 5G z routerem wewnętrznym do Wi‑Fi/Ethernet [#21566597][#21566635] Zestaw z Play będzie działał dobrze nawet na tę odległość, ale oferta z wypożyczeniem sprzętu jest droga, więc bardziej opłaca się kupić własny sprzęt niż brać go w abonamencie operatora [#21566652][#21566695] Matek451 wskazał też, że w Środzie W. Play ma 5G N78 i agregację LTE, a Orange/T‑Mobile wypadają słabiej, więc to Play jest tu pierwszym wyborem [#21566597] Jeśli sygnał w domu okaże się wystarczający, może wystarczyć router wewnętrzny 5G/LTE, ale przy słabszym odbiorze zewnętrzne CPE jest bezpieczniejszym rozwiązaniem [#21566635]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21566031
    czesoi
    Poziom 9  
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sygnału LTE dla sieci Play i Orange na różnych pasmach częstotliwości.
    Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej sieci komórkowej pokazujący parametry sygnału 4G dla sieci Play i Orange.
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący szczegóły sygnału sieci Play i Orange LTE w miejscowości Środa Wielkopolska.
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sygnału LTE 800 MHz dla operatorów Play i Orange w Środzie Wielkopolskiej. Witam,
    potrzebuję dobrać internet i antenę zewnętrzną.
    Odległość około 400 m do nadajnika Orange i Play.

Zrzut ekranu aplikacji prezentujący parametry sygnału sieci LTE od operatorów Play i Orange z nadajników w Środzie Wielkopolskiej.
  • REKLAMA
  • #2 21566144
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21566396
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5816
    Brak lokalizacji, w Play telefon loguje się do BTS-a na 27Grudnia do 1 lub 3 sektora lub na Strzeleckiej z 2 sektora. Widać ze jestes pomiędzy tymi BTS-ami i sektorami tego na 27Grudnia.
    Orange z BTS-a na Dabrowskiego. Brak speedtestów, to ma być abonament czy pre-paid , jaki budzet na sprzęt.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21566417
    czesoi
    Poziom 9  
    Zrzut ekranu z aplikacji testującej prędkość internetu w sieci Orange 4G, wyniki pobierania 68,0 Mbps, wysyłania 45,7 Mbps, ping 28 ms.
    Ekran aplikacji z wynikiem testu prędkości internetu w sieci Play 4G: pobieranie 248 Mbps, wysyłanie 99,6 Mbps, ping 22 ms.

Pierwszy Play, drugi Orange.
    To jeszcze bym prosił o pomoc w doborze anteny.
  • #5 21566428
    Anonymous9
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    czesoi napisał:
    Zrzut ekranu z aplikacji testującej prędkość internetu w sieci Orange 4G, wyniki pobierania 68,0 Mbps, wysyłania 45,7 Mbps, ping 28 ms.
    Ekran aplikacji z wynikiem testu prędkości internetu w sieci Play 4G: pobieranie 248 Mbps, wysyłanie 99,6 Mbps, ping 22 ms.

Pierszy play drugi orange.
    To jeszcze bym prosił o pomoc w doborze anteny

Nie podawaj lokalizacji. Na 400m nie ma potrzeby używać anteny zewnętrznej. Tam w Środzie jest w ogóle trudna sytuacja jeśli chodzi o internet mobilny. Tak nie wiadomo jaki dobry byś router kupił, to i tak dużych prędkości nie osiągniesz. Są nawet chwile że w ogóle nie da się korzystać z neta, tak prędkości spadają. A mówię z doświadczenia, bo miałem tam styczność ludziom pomagać.
  • Pomocny post
    #6 21566471
    matek451
    Poziom 43  
    W Środzie Wielkopolskiej jest bardzo dobra sytuacja jeśli chodzi o internet mobilny. Osiagniesz ponad 500Mb/s pod jednym warunkiem, nie będziesz słuchał bzdur wypisywanych powyzej.
    Niestety wspólczuję ludziom w Środzie którzy mieli to nieszczęście ze spotkali na swej drodze tego "fachowca" co nawypisywał tych bzdur i zamiast ludziom pomóc im zaszkodził.
    A przechodząc do konkretów, speedtest Play pokazuje duzy potencjał tego operatora. W Środzie W. to operator nr1. Ogólnie posiada 6 stacji bazowych, z czego na 4 z nich dziala 5G3500 N78 plus agregacja LTE2600+2100+1800+800.
    Najblizszy BTS z 5G N78 na 27Grudnia, stacja na 39m , ma 3 sektory, pierwszy na azymut 40, drugi na 1600 i 3 na 280 stopni. W testach telefon logował się do LTE2600 z 3 lub 1 na LTE2100/1800. 5G N78 dziala w NSA więc kotwica jest na LTE.
    Po logach z NetMonster oraz SINR widać ze lokalizujesz się pomiędzy sektorem 3 a 1 , co potwierdza tez jedno logowanie do sektora 2 ze Strzeleckiej który świeci na azymut 140 czyli kierunek twojej potencjalnej lokalizacji.
    Tak wyglada fachowa analiza screenów z NetMonster jeśli posiada się konkretna wiedzę a nie wrózy z fusów jak wyżej.
    Dlatego czasami pytam o lokalizację a czasami na podstawie screenów typuję potencjalna lokalizację,
    Co do sprzętu i parametrów sygnału to w testach na pasmach pojemnościowych LTE są poprawne z 27 Grudnia ale pytanie czy to w domu? SINR niestety słaby.
    Optymalne rozwiązanie to zew. CPE 5G/LTE w zestawie z routerem wewnętrznym do lokalnej sieci Ethernet/WiFi jeśli chcesz mieć maksymalne, dostępne osiągi w Play na N78, te speedtesty to w domu?
    Koszt zestawu, nowego z 2 letnia gwarancją 950-1000 zł.
    Ewentualnie jakiś router wew. 5G ale to po odpowiedzi na moje zadane wyzej pytania. Używany około 600-700 zł, nowy powyzej 800 zł.
    Co do pozostałych operatorów to 5G2600 N41 na stacji bazowej na 27 Grudnia ma Plus, dziala na 5G N41+LTE2600+1800+900. 3 sektory, 3 na azymut 300 stopnii a pierwszy jak Play na 40 stopni, anteny ponizej anten Play.
    Najsłabiej wypadaja operatorzy NetWorks czyli Orange/T-mobile, co nie dziwi bo to Wielkopolska, stacje czekają na modernizację, ta na wiezy ciśnień ma LTE2600+2100+1800+800, brak nawet pseudo LTE 2100 na N1 w DSS z LTE2100, logujesz się na niego do 1 sektora, tego na kierunek Żwirki i Wigury, na pasmach pojemnościowych LTE sygnał poprawny a SINR dostateczny ale to podobnie jak w Play skutek twojej lokalizacji pomiędzy 3 a 1 sektorem. Stacja ma pozwolenie na N78 ale nie działa, N1 czyli 5G3500 w DSS z LTE2100 jest na 3 innych BTS-ach NetWorks.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21566530
    Anonymous9
    Poziom 11  
    @czesoi

Ja bym zadał proste pytanie, tak z ciekawości.
    Czy rozumiesz te wszystkie aspekty techniczne, które opisał powyżej kolega? Czy rozumiesz o co chodzi?
  • REKLAMA
  • #8 21566543
    matek451
    Poziom 43  
    A co w tym co napisałem jest niezrozumiałego ? Ja piszę prostym językiem, dodatkowo łatwo można zapoznać się z wieloma podobnymi tematami gdzie sie wypowiadam. A jak coś jest niejasne to tłumaczę dalej, zawsze można pytać.
    W przypadku uzytkownikow internetu mobilnego w jego lokalizacji a nawet w Środzie W. nieprawdziwe jest twierdzenie którego jesteś autorem:
    " Tam w Środzie jest w ogóle trudna sytuacja jeśli chodzi o internet mobilny. Tak nie wiadomo jaki dobry byś router kupił, to i tak dużych prędkości nie osiągniesz. Są nawet chwile że w ogóle nie da się korzystać z neta, tak prędkości spadają. A mówię z doświadczenia, bo miałem tam styczność ludziom pomagać."
    Wręcz jest szkodliwe nie tylko dla autora tematu ale takze innych ludzi z tego miasta czytajacych te bajki na forach.
    Primum non nocere , to podstawowa zasada. Brak jakiejkolwiek porady w kwestii internetu mobilnego jest lepszy niz fałszywa porada.
    Wypadałoby chociaż spojrzeć na screen ze speedtestu Play i wyniku 250/100Mb/s na DL/UL i nie wypisywać tych bzdur które zacytowałem , wynik pokazuje ile prawdy jest w twoich stwierdzeniach a dlaczego to mój powyrzszy post wszystko w łatwy sposób tłumaczy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21566577
    Anonymous9
    Poziom 11  
    matek451 napisał:
    A co w tym co napisałem jest niezrozumiałego ? Ja piszę prostym językiem, dodatkowo łatwo można zapoznać się z wieloma podobnymi tematami gdzie sie wypowiadam. A jak coś jest niejasne to tłumaczę dalej, zawsze można pytać.
    W przypadku uzytkownikow internetu mobilnego w jego lokalizacji a nawet w Środzie W. nieprawdziwe jest twierdzenie którego jesteś autorem:
    " Tam w Środzie jest w ogóle trudna sytuacja jeśli chodzi o internet mobilny. Tak nie wiadomo jaki dobry byś router kupił, to i tak dużych prędkości nie osiągniesz. Są nawet chwile że w ogóle nie da się korzystać z neta, tak prędkości spadają. A mówię z doświadczenia, bo miałem tam styczność ludziom pomagać."
    Wręcz jest szkodliwe nie tylko dla autora tematu ale takze innych ludzi z tego miasta czytajacych te bajki na forach.
    Primum non nocere , to podstawowa zasada. Brak jakiejkolwiek porady w kwestii internetu mobilnego jest lepszy niz fałszywa porada.
    Wypadałoby chociaż spojrzeć na screen ze speedtestu Play i wyniku 250/100Mb/s na DL/UL i nie wypisywać tych bzdur które zacytowałem , wynik pokazuje ile prawdy jest w twoich stwierdzeniach a dlaczego to mój powyrzszy post wszystko w łatwy sposób tłumaczy.

Nie ciebie pytałem. Czy ty jesteś czesoi?
  • Pomocny post
    #10 21566597
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #11 21566635
    matek451
    Poziom 43  
    Nie da się prościej ale spróbuję. Kazda stacja bazowa ma okresloną infrastrukturę radiową, w tym wypadku stacja Play działa na prawdziwym 5G na 3500MHz , to pasmo N78. Play ma na nim 100MHz szerokości w technologii TDD, dodatkowo to 5G N78 dziala w NSA czyli połaczenie jest inicjowane na LTE i wymaga tzw. kotwicy. W tym wypadku to jedno z pasm LTE2600/2100/1800 ale o tym decyduje BTS i sieć operatora. Jeśli sprzęt pozwala to agreguje N78+ LTE2600+2100+1800, pasmo LTE800 o szerokości 5MHz w Play nie ma znaczenia.
    Powinno być też pseudo 5G n1 na 2100MHz czyli na tym samym paśmie co LTE2100 ale to jest w ramach DSS czyli pasmo 2100MHz jest dynamicznie dzielone pomiędzy uzytkowników na LTE2100 oraz 5G2100, ma znaczenie raczej tylko marketingowe, dlatego liczy się tyl;ko LTE3500 N78 i do niego 3 pasma pojemnościowe LTE w Play dzialajace na 50MHz w FDD. Agregacja N78+B7+B1+B3 zapewnia więc prędkości ponad 500Mb/s o ile dysponujemy sprzętem obsługującym agregację tych 4 pasm i mamy prawidłowe parametry sygnału na nich.
    Stacja bazowa nie ma anten dookólnych tylko sektorowe, stad te azymuty czyli kierunki ustawienia anten, to wynika z optymalizacji sieci i konkretnego klastra, jeśli jest kilka BTS-ów to maja tak ustawione sektory aby wzajemnie się nie zakłócały poprzez interferencję fal radiowych. A jednocześnie pokryły zasiegiem określony obszar.
    W przypadku BTS-a Play na 27Grudnia, są 3 sektory. Pierwszy jest ustawiony na kierunek 40 stopni czyli na Gnieźnieńską.
    Drugi świeci na kierunek 160 czyli na Brodowską a ostatni 3 na Poselską. Parametry sygnału a szczególnie SINR wskazują że autor zapewne mieszka pomiędzy Poselską a Gnieźnieńską , dodatkowo też w testach łączył się z 3 sektorem na LTE2600 ale też z 1 na LTE2100 i jedno z połączeń to LTE800 z 2 sektora na BTS-ie Strzelecka a ten sektor świeci na Os. A.Krajowej co potwierdzałoby w przyblizeniu jego potencjalną lokalizację.
    Wykonany speedtest Play to, 5G. Pokazane wartości na DL a szczególnie UL wskazują ze to N78 a ponieważ najblizszy BTS z tym pasmem to 27Grudnia to wskazuje że moze to być N78 z niego.
    Stacja bazowa na Strzeleckiej oraz lokalny BTS na CH Kupiec Średzki nie posiadają N78.
    Plus brak testów ale infrastruktura na tym na 27 Grudnia na maszcie PLAY opisana podobnie, co do Orange to tak jak napisałem, stacja na wieży ciśnień, sektor 1 na Żwirki i Wigury, póki co z 4 pasmami LTE, przewidziana do modernizacji przez Orange bo to jego pozwolenie, w planach ma N78 czyli 5G3500 dla Orange, zapewne skorzysta też T-mobile a 3G UMTS900 zostanie zastąpione LTE900 ale to ma małe znaczenie.
    Tak to wygląda w najprostszy sposób.
    Jeszcze o to DSS to dynamiczne dzielenie pasma, po prostu Plus w 2020 uruchomił swoje prawdziwe 5G na dedykowanym, paśmie TDD2600 czyli N41, ma na nim 50MHz ale wykorzystał 40MHz i był pierwszym operatorem z prawdziwym 5G w Polsce. Pozostała 3 nie miała dedykowanego pasm pod 5G wię zrobila zabieg z DSS, posiadli po 15MHz pasma w FDD na 2100MHz więc uruchomili dla marketingu i znaczka 5G na telefonach N1 na BTS-ach. W ten sposób klient ze sprzętem 5G moze korzystać z N1 w agregacji z LTE2600+1800+800 jak ma zasieg z takiego BTS-a a ten bez sprzętu 5G korzysta z LTE2600+2100+1800+800. Prędkości w obydwu przypadkach na DL podobne, lepszy UL gdy korzystamy z N1 a do tego znaczek 5G na telefonie i marketingowo mozna było pochwalić się że my też mamy 5G jak Plus ale prędkości jakoś z tego powodu nie wzrosły.
    Po aukcji na C-band czyli 3400-3800MHzu 2023 T-mobile/Orange /Play od stycznia 2024 zaczęli uruchamiać swoje stacje na 5G N78 w agregacji z pasmami LTE co skutkowało prędkościami ponad 500Mb/s a rekordowe wyniki na DL nawet do 1500-1800Mb/s na DL i ponad 150Mb/s na UL.
    Na dzień dzisiejszy T-mobile ma ponad 3700 stacji bazowych z N78, Orange kilkaset mniej a Play nie podaje dokładnych danych ale akurat W Środzie W. ma 4 stacje bazowe z N78 jako jedyny operator więc jego wybór jest oczywisty.
    Aby z n78 skorzystać wymagany sprzęt 5G/LTE, jeśli parametry sygnału wewnatrz domu na N78 są poprawne a osiągi zadowalajace to wystarcza wew. router 5G/LTE/
    Gdy sygnał jest słaby a chcemy mieć też maksymalne osiagi to stosujemy zew. CPE 5g czyli zew. punkt dostępowy 5G/LTE tzw. ODU czyli router zew. z modemem 5G/LTE zintegrowany z antena zew. , zasilany POE po kablu Ethernet przez injector POE, kablem Ethernet do domu odbywa sie transmisja danych 5G/LTE do komputera lub wewnętrznego routera z portem WAN i AP Wifi, router tworzy nam sieć lokalną po LAN i WiFi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21566648
    czesoi
    Poziom 9  
    Szczerze nie do końca rozumiem.
    Ale odpowiadając na pytanie to telefon był około 30cm powyżej dachu skierowany tyłem do kierunku więź ciśnień i drugiej wieży.
    Z oferty pley widziałem router zewnętrznyHuawei
    Router NETBOX 5G CPE MAX 5 (H352-381) + HUAWEI WiFi AX3
    Da radę to ogarnąć?
    Przewód mam wyprowadzony kat 6 na zewnątrz, niestety nie jest ekranowany.

Budżet mam około 1500zl, ale jeśli jest możliwość to preferowałbym z oferty operatora.
  • #13 21566652
    Anonymous9
    Poziom 11  
    czesoi napisał:
    Szczerze nie do końca rozumiem.
    Ale odpowiadając na pytanie to telefon był około 30cm powyżej dachu skierowany tyłem do kierunku więź ciśnień i drugiej wieży.
    Z oferty pley widziałem router zewnętrznyHuawei
    Router NETBOX 5G CPE MAX 5 (H352-381) + HUAWEI WiFi AX3
    Da radę to ogarnąć?
    Przewód mam wyprowadzony kat 6 na zewnątrz, niestety nie jest ekranowany.

Budżet mam około 1500zl, ale jeśli jest możliwość to preferowałbym z oferty operatora.

Ten zestaw z Play, będzie dobry. Na tę odległość jak znalazł. Będzie aż nad to.
  • REKLAMA
  • #14 21566660
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21566675
    Anonymous9
    Poziom 11  
    czesoi napisał:
    To co brać.

Weź ten zestaw z Play co sam napisałeś. I będzie naprawdę dobrze. I co ważne? Masz gwarancję. A taniej nie zawsze znaczy dobrze.
  • #17 21566695
    matek451
    Poziom 43  
    Oczywiście nie bierzesz pod uwagę sprzętu z Play , z prostego powodu jest za drogi.
    Ale do konkretów.
    W Play są 2 oferty bez limitu danych ze sprzetem, pierwsza to NET BOX Unlimited 5g za 145zł/m-c . W zamian dostajemy na uzyczenie zestaw H352-381+AX3 lub NE211+HX520 , cena abonamentu bez sprzętu to 115 zł , róznica 30 zł to opłata za uzyczenie czyli przez 24 m-ce płacisz 24x30=720 zł a sprzęt nie jest twój i do zwrotu.
    Całkowicie nieopłacalne, strata 720 zł.
    Druga oferta to abonament bez limitu za 115 zł plus raty za sprzęt na własność. Opłata na start to 1 zł a potem 24 raty po 54.09 zł/m-c czyli razem 1299 zł. W zamian dostaniemy w ratach wymioenione wyzej 2 zestawy. Łączny koszt abonament plus sprzet to 169,09 zł/m-c a koszt za H352-381+AX3 lub NE211+HX520 wyniesie 1299 zł czyli tez drogo.

Dlatego jak już to tylko sam abonament w Play bez sprzętu za 115 zł a sprzet kupujemy sami. Mamy do wyboru wspomniany zestaw H352-381+AX3 https://www.plus.pl/router-e?name=zowee-5g-cp...a8-98ac-38256034e752-244-2&installment=12 to 12 rat w Plusie bez abonamentu i koszt 948.88 zł. Sprzęt bez simlocka , dziala w kazdej sieci kazdego operatora.
    Nie ma lepszej oferty, to 350 zł mniej niż w Play.
    Ewentualnie w Orange za 984 zł lub na 20 rat https://www.orange.pl/esklep/modemy-i-routery...tplink-ne211--hx510?withExistingAccount=false to to samo co w Play ale o 315 zł taniej, tez bez simlocka , na sprzety 2 lata gwarancji, sam kupiłem po kilka sztuk od tych operatorów, mam u siebie , działają u klientów.
    Alternatywa jest zakup sprzętu z 2 ręki, do wyboru kilka zestawów , takze MC889+T5400/T3000 , z reguły pochodzą z 2 ręki, wymagana weryfikacja po IMEI.
    Są też używane innych producentów ale ceny raczej nie powalają.
    Testy wykonane na zewnątrz więc wewnętrzny router 5G/LTE raczej nie wchodzą w grę, nie sugeruj się tymi 400m i pseudo podpowiedziami, jeden z testów Play zapewne w domu to bardzo słaby sygnał na LTE2100 z 27Grudnia a jeden to słaby sygnał na LTE800 ze Strzeleckiej ,zapewne też w domu i to pokazuje kto ma rację.
    Tylko zew. CPE 5G/LTE plus router wewnętrzny.
    Kupując z moich linków masz sprzęt na własność, oszczędzasz 300-350 zł. Masz sprzęt sprawdzony, to najtańsza opcja.
    Mozesz na poczatek zrobić tez testy Play na nim nie majac abonamentu, kupisz starter Virgin Mobile za 5 zł, uruchomisz kodem *222*41*1# pakiet #GIGAWYPAS i dostaniesz za darmo 760GB/m-c.
    Sprawidzisz czy działa i ewentualnie weźmiesz abonament, ja co m-c uruchamiam 3-4 takie karty z tym pakietem, po zuzyciu 760GB zmieniam kartę , w ten sposób mam 2-3TB/M-C za 10.5-14 zł b o to koszt 3/4 takich kart kupowanych w hurcie po 3.5 zł. Karty rejestruję hurtowo na PLAY 24 on line. T
    o jest Januszowanie na maksa.
    Po testach sam zadecydujesz co dalej, własny sprzęt to wolność wyboru.
    Aby coś doradzać trzeba znać ofertę sprzętu na rynku, ich ceny. A przede wszystkim mieć doświadczenie w ich użytkowaniu, przetestowane poszczególne zestawy, mieć to wszystko w małym palcu.
    Zobacz moje porady w tej kwestii, opinie tych którzy kupili za moimi poradami i jakie mają dzięki temu efekty i jakie osiągi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21566700
    Anonymous9
    Poziom 11  
    matek451 napisał:
    co w Play ale o 315 zł taniej, tez bez simlocka , na sprzety 2 lata gwarancji, sam kupiłem po kilka sztuk od tych operatorów, mam u siebie , działają u klientów.

Jak można mieć u siebie, ale działają u klientów? To ciekawa sprawa.
  • #19 21566715
    matek451
    Poziom 43  
    Nie rozumiesz języka polskiego? Ja kupuję od razu po kilka sztuk bo ceny są atrakcyjne, zawsze mam na zapasie. Część z nich została zamontowana u klientów a część czeka na montaż , oczywiście po jednej sztuce mam dla siebie. Oczywiście nie pracują na stałe bo mam dużą liczbę sprzętu i na nim robię rózne testy.
    Dwa zestawy oraz MC889 /MC889A PRO czy Zyxele NR7101/ NR7103 są tez w zestawie wyjazdowym do testów w terenie u klientów.
    Jeśli ktoś chce kupić sam zew/. CPE bez routera wew. to mam tez kilka routerów z 2.5Gb/s + WiFI 6/Wifi 7. Dla kazdego wg. potrzeb, wymagań i budzetu.
    Są klienci wymagajacy, takze w kwestii sieci lokalnej, WiFi czy Mesh i dla nich też mam kilka rozwiążąń , w zależności od budżetu.
    Ale to tak na marginesie, autor póki co nic nie wspomniał o sieci lokalnej więc zakładam ze zadowalają go te wew. routery z zestawów które podlinkowałem. HE510/520 TP-Linka maja port GE, AX3000 i są zgodne z EasyMesh, AX3 Huawei podobnie z portem i WiFi ale mesh HarmonyOs Mesh+
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21566858
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21566875
    matek451
    Poziom 43  
    Zestawy TP-linka mają niebrandowany soft, no i ogólnie to zew. CPE 5G/LTE to router z modemem 5G/LTE ale traktujmy go tylko jako bramę do internetu więc zaawansowane funkcje są w nim niepotrzebne, mozna je ustawić w tryb bridge a całą robotę w kwestii funkcji sieciowych robimy na routerze wewnetrznym.
    Niekoniecznie musi to być router z zestawu od operatora, ja sam używam w tej roli wiele różnych routerów.
    Każdy znajdzie dla siebie taki który jest mu potrzebny, zarówno z oficjalnym FW czy z jakimś alternatywnym, wybór jest ogromny, począwszy od jakiś prostych po Mikrotiki czy na OpenWRT.
    Dla przeciętnego Kowalskiego te z zestawu od operatora raczej wystarczą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 21566878
    Anonymous9
    Poziom 11  
    Vlipknot napisał:
    Anonymous9 napisał:
    Weź ten zestaw z Play co sam napisałeś. I będzie naprawdę dobrze. I co ważne? Masz gwarancję. A taniej nie zawsze znaczy dobrze.

Nie podpisałeś się poradą. Nie nabija postów jak nie masz nic sensownego do napisania bo to nie ma sensu.

@matek451 Ostatni post super. Podoba mi się, sam bym lepiej tego nie ujął porównania z cenami.
    Ja dodam od siebie bo zapominasz to napisać, że praktycznie zawsze sprzęt od operatora ma okrojony firmware tak, że tylko można hasła zmienić i nic więcej. Ja mam wrażenie, że operatorzy mają większość ludzi za totalnych idiotów w tej kwestii.

Tak operatorzy robią, i nic na to nie poradzimy. To jest biznes wszystko. Hajs ma się zgadzać.
  • #23 21566881
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 21566901
    czesoi
    Poziom 9  
    A ten router od plusa ma blokadę?
  • #25 21566907
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 21566913
    matek451
    Poziom 43  
    Asus i sprzęt do LTE/5g to nieporozumienie, firma nigdy nie traktowała na powaznie tego segmentu rynku, ich wewnętrzne routery LTE to wersje routerów z WAN do których na siłę dołózono modem LTE, z reguły słaby. Na 5G maja jeden porzadny mobilny routerek 5G.
    Zyxel robi porzadny sprzęt LTE/5G takze dla operatorów GSM na całym świecie. Akurat w Polsce niedostępne ale strata niewielka bo są dostępne powszechnie w dobrej cenie np. NR7102 https://www.amazon.pl/outdoorowy-szybkie-pr%C...5%9B%C4%87-op%C3%B3%C5%BAnienia/dp/B0DL5LGNRT a do tego szeroka gama routerów 5G/LTE wewnętrznych.
    Netgear w ofercie operatorów nie występuje w Europie, ogólnie ceny zaporowe.
    Na koniec szajs czyli D-link, są w ofercie Plusa. https://www.plus.pl/router-e?name=d-link-dwp-...a8-98ac-38256034e752-244-2&installment=12 , cena z kapelusza.
    Ta firma nie robi sprzętu, to jest wyrób OEM brandowany przez D-linka, sprzęt słaby. Soft też z firm zewnętrznych, dziurawy jak sito.
    Ostatnim porządnym routerem D-linka był DWR-921.
    Ogólnie na rynku jest mnóstwo sprzętu, ZTE jest w czołówce, Huawei nie produkuje już sprzętu klienckiego 5G/LTE, H352-381 to klon Huawei , produkcja firm Zowee/Brove.
    U operatorów też TP-linki, Acer 5G w Play, i szajsowate Alcatel/TCL bo Alcatel został przejęty przez TCL. Osobliwy sprzęt to ten WNC 5G z T-mobile, nie polecam.
    Na wolnym rynku dobry sprzęt od Nokii, z reguły od skandynawskich operatorów.Oraz kilka egzotycznych u nas marek ale na modemach Mediateka lub Qualcomm.
    Dla odwaznych ale ciekawych najnowszego sprzętu pozostają te na Albabie/Aliexpress. W super cenach np. sprzęt od FiberHome lub Suncomm, to chińskie firmy.
    Produkuja pod własnymi markami i OEM.
    Na najnowszych modemach 5G i chipsetach z WiFi 7.
    Na koniec Mikrotik ze swoim sprzętem LTE i 5G jak ktoś chce korzystać z ich rozwiązań, cenowo dość drogi ale to i tak dla pewnej grupy uzytkowników ceniacych sobie RoS.

Routery z moich linków z ofert Orange czy Plusa nie mają żadnych blokad, dzialają na kartach wszystkich operatorów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 21566921
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 21566927
    Anonymous9
    Poziom 11  
    matek451 napisał:
    Ostatnim porządnym routerem D-linka był DWR-921.

Moim zdaniem to był najgorszy router. Miał najwięcej luk w oprogramowaniu. Tego nikomu bym nie polecił.
  • #29 21566931
    matek451
    Poziom 43  
    Ja nigdy nie wypowiadam się na temat sprzętu którego nie miałem w ręku, Asusy mają fajny soft ale tak jak pisałem, producent nie celuje w ten segment i sprzętowo odstaje od tych z pierwszej ligi w tym temacie.
    Netgeary lubię, mam ale cenowo to nie dla Kowalskiego, ogólnie nacisk na mobilne z serii Nighthawk z portem Ethernet.
    D-link kilka w testach u mnie, ogólnie porażka, na dodatek cenowo jak z wyzszej półki. Kazdy nowszy od innego producenta OEM, brak jasnej polityki.
    Dziurawy soft to juz tradycja tej firmy, DWR-921 to ocena sprzętu a nie softu, ale to było dobre kilkanaście lat temu.
    Zyxel kiedyś w kosmicznych cenach, teraz już w normalnych. Dobry HW i zaawansowany soft, mam kilka modeli.
    3 liga to Alcatel/TCL/WNC kupione do testów i nigdy wiecej. Nokia to wiadomo, ZTE/Huawei i klony to powszechnie znane.
    A te od my freendów z portali na A to specyficzny temat dla głębiej zainteresowanych lubiacych wyzwania, soft z reguły oparty o na OpenWRT, także sprzęt od Cudy który jest takim producentem idącym droga podobną do TP-Linka.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #30 21567082
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru internetu LTE/5G oraz anteny zewnętrznej dla lokalizacji około 400 m od stacji bazowej (BTS) operatorów Orange i Play w Środzie Wielkopolskiej. Użytkownik przedstawił wyniki speedtestów dla Play i Orange oraz zapytał o rekomendacje sprzętowe. Eksperci wskazali, że na tak krótkim dystansie antena zewnętrzna nie jest konieczna, a sytuacja sieciowa w Środzie jest dobra, szczególnie dla Play, który oferuje 5G na paśmie N78 (3500 MHz) z agregacją LTE (2600, 2100, 1800, 800 MHz), co pozwala osiągać prędkości powyżej 500 Mb/s. Omówiono techniczne aspekty działania 5G NSA z kotwicą LTE oraz znaczenie agregacji pasm. Wskazano, że sprzęt operatora Play (NETBOX 5G CPE MAX 5 H352-381 + Huawei WiFi AX3) jest odpowiedni i wystarczający dla tej lokalizacji, choć koszt sprzętu w abonamencie jest wyższy niż zakup na własność. Poruszono kwestie firmware'u urządzeń operatorów, który jest często ograniczony, oraz alternatyw sprzętowych z niebrandowanym oprogramowaniem, np. TP-Link, Zyxel, Netgear, Asus, D-Link. Zwrócono uwagę na różnice jakościowe i cenowe między markami oraz na fakt, że Asus nie jest rekomendowany jako router LTE/5G. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zestaw Zowee 5G CPE MAX 5 + Huawei WiFi AX3 z oferty Plusa i internetu Play, co zostało uznane za optymalne rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA