logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór sprzętu LTE do domu 8m, BTS Play/Orange/Plus 2,2 km – Netbox czy router z anteną?

jacekczajkowski266 10 Maj 2025 15:25 966 16
  • #1 21545124
    jacekczajkowski266
    Poziom 4  
    Witam,
    prośba o pomoc w doborze sprzętu.
    Jestem w tym miejscu: https://www.google.pl/maps/@52.1982605,22.436...ttu&g_ep=EgoyMDI1MDUwNy4wIKXMDSoASAFQAw==

Mam w najbliższej odległości 2 BTS (1 ok. 2,2 km, drugi w odległości ok. 6,2 km - Play, Orange, Plus).
    Budynek ma wysokość ok. 8 m, do tej pory mieliśmy ODU/IDU z Plusa, ale działa słabo i często się wiesza.
    Teraz mam propozycję z Playa na NETBOX (wszystkie telefony mam w Playu na 2 firmach)
    https://www.play.pl/dlaciebie/sklep/netbox
    Nie wiem, którą opcję wybrać LUB czy możecie zaproponować coś innego typu zewnętrzna antena i router (karty do internetu mam).
    I tak wchodzi w grę LTE, światłowodu tam nie ma, radiówka nie chodzi, bo las coraz wyższy.

AI: Czy możesz podać, jakie masz obecnie parametry sygnału LTE (np. z aplikacji NetMonster lub Field Test) oraz jakie prędkości uzyskujesz na obecnym sprzęcie w Plusie i ewentualnie w Playu?
    nie wiem
    AI: Ilu użytkowników będzie korzystać z internetu w domu i do jakich zastosowań (np. praca zdalna, streaming, gry online) potrzebujesz tego łącza?
    max 4 komputery jednocześnie - praca biurowa
  • #2 21545163
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5822
    A dlaczego w ogóle Play wybrany na ślepo? Jak tam "działa" Play zapewne wiesz skoro usługa na telefony też wybrana w ciemno. Póki co nie pokazałeś żadnych danych wymaganych tutaj od autorów takich postów jak twój, AI nie bez powodu zadało 1 pytanie, bo to standardowa tutaj procedura.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21572647
    jacekczajkowski266
    Poziom 4  
    Trochę danych.
    Używam iPhone’a, a tam NetMonster i ten drugi nie występują.
    Ale zdziwiłem się, bo myślałem, że będzie sygnał ciągnął z BTS-a oddalonego o 2,2 km ode mnie, a on ciągnie z takiego, co jest 6,8 km (Mordy).
    Zaraz wkleję jeszcze z NetMonstera z drugiego telefonu z Androida.
    Ale wygląda na to, że głównie używa 1800 i ewentualnie 900. Na ręcznym, jak się bawiłem, to kilka dni temu ciągnął z 2600, a dzisiaj na przykład wcale się nie chciał połączyć.
    Zbliżenie na ekran laptopa z otwartą stroną diagnostyki modemu LTE sieci Plus, pokazującą szczegółowe parametry połączenia.
    Test prędkości internetu na stronie speedtest.net z wynikiem 4,37 Mbps pobierania i 1,49 Mbps wysyłania dla sieci Plus.
    Zrzut ekranu panelu zarządzania routera Plus z zakładką Status LTE, prezentujący szczegóły połączenia LTE.
    Zrzut ekranu przedstawiający panel administracyjny routera Plus z zakładką „Status LTE” i szczegółami połączenia.
    Wynik testu prędkości internetu na ekranie komputera z sieci Plus: pobieranie 1,02 Mb/s, wysyłanie 0,14 Mb/s.
    Ekran testu prędkości internetu na monitorze komputera z wynikami: pobieranie 9,65 Mbps, wysyłanie 12,28 Mbps, ping 49 ms, operator Plus.
    Zrzut ekranu interfejsu routera Plus z danymi o połączeniu LTE, pasmo 1800 MHz, stan połączenia: Połączony.

Dodano po 19 [minuty]:

Te są z Plusa
    Zrzut ekranu aplikacji pokazującej szczegółowe dane o sieci LTE operatora Plus, z informacjami o stacjach bazowych i parametrach sygnału.
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący szczegółowe informacje o połączeniu LTE 4G w sieci Plus, pasmo 900 MHz oraz parametry sygnału i listę wykrytych stacji bazowych.
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący szczegóły sygnału sieci Plus 4G LTE na różnych pasmach i lokalizacjach BTS.
    Zrzut ekranu z aplikacji monitorującej sieć komórkową, pokazujący szczegółowe dane LTE 900 operatora Plus, w tym parametry sygnału, identyfikatory BTS i adresy lokalizacji wież.
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący szczegóły połączenia sieci LTE 900 oraz informacje o stacji bazowej Plus w miejscowości Mordy.
    Ekran aplikacji monitorującej sieć pokazujący szczegóły połączenia LTE 900 sieci Plus oraz listę obsługiwanych stacji bazowych w okolicy.
  • #4 21572670
    matek451
    Poziom 43  
    Plus nie ma w poblizu stacji bazowej, 3 sektor na LTE1800 lub pseudo LTE900 z Mord, na 1800MHz bardzo słaby sygnał, podobnie jak LTE1800 z Paprotni. Brak testów na karcie Play czy Orange/T-mobile którzy maja BTS w Pruszynie. Testy na ich pre-paidach, za 5 zł jest 750GB/1TB danych za darmo na m-c,
    Testy na tel z NetMonster, na IoS https://techformator.pl/jak-sprawdzic-sile-sygnalu-na-iphone-field-test-mode-w-ios/
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21572687
    jacekczajkowski266
    Poziom 4  
    >>21545163
    Matek, po innych Twoich postach widzę, że masz ogromną wiedzę dotyczącą tego tematu.
    Ja jestem laikiem, dlatego Plus był wybrany w ciemno.
    Dawno mi się skończyła umowa w Plusie, więc mogę ją wypowiedzieć z 30-dniowym terminem. Mogę też zdjąć simlocka z tego ODU-IDU300, włożyć tam inną kartę (mam np. wolną z Playa z dużym pakietem danych), ale potrzebuję stałe IP (do kamer).
    Mam też inny router (ZTE MF286R), który stoi nieużywany i dzięki Twoim postom się dowiedziałem, że ma wyjścia na antenę.
    Generalnie muszę z tym zrobić porządek.
    Netmonster w Play w tym miejscu pokazuje, że głównie 800 i 1800 ze stacji Strusy i Pruszyn

Dodano po 3 [minuty]:

Play
    Telefon z aplikacją NetMonster wyświetlającą parametry sieci LTE z nadajnika w miejscowości Strusy.
    Ekran smartfona z aplikacją NetMonster pokazującą parametry sieci komórkowej LTE i dane nadajników w miejscowościach Strusy i Pruszyn.
    Ekran smartfona wyświetlający aplikację NetMonster z danymi o nadajnikach sieci komórkowej Play w okolicy Strus i Pruszyna.
    Zbliżenie ekranu smartfona z aplikacją NetMonster pokazującą szczegóły połączenia sieci LTE z informacjami o stacjach bazowych.

Dodano po 13 [minutach]:

Ok. Ogarnę jeszcze prepaidy T-Mobile i Orange i wstawię tu wyniki.
    Myślę, że bez zewnętrznej anteny/anten się nie obędzie, jak trzeba będzie zmienić sprzęty, to zmienię.
    Jesteśmy na zadupiu, ale pracuje tam nas 4-5 osób na komputerach w ciągu dnia i strasznie się wściekamy, jak się coś wykrzacza (praca, powiedzmy, biurowa).
    Kiedyś miałem tam przyzwoitą radiówkę, ale od 5 lat męczymy się z tym ODU-IDU z Plusa, bo las zasłania. Na światłowód póki co nie ma szans.
  • Pomocny post
    #6 21572694
    matek451
    Poziom 43  
    IDU-ODU 300 to elektrosmieć wiec on jest bezuzyteczny, MF286R też się nie nadaje bo na antenach zew. dziala w SISO 1X1 zamiast MIMO2X2, mozesz wystawić go na zewnatrz i zrobić na nim test Play na tej karcie która masz.
    Stałe IP z dostepem z zewnatrz nie jest konieczne do dzisiejszych kamer IP, dzialają P2P w chmurze producenta.
    Pruszyn ma LTE2100+1800+800 dla Play, liczą się tylko 2 pierwsze, sektor 3 na Wólkę Leśna, pierwszy na Wyczółki , jestes pomiedzy nimi stad bardzo słabe parametry sygnału. Strusy tez te 3 pasma, sektor 1 na azymut 120 czyli Czepielin-Kolonia i tez bardzo słabo.
    Operatorzy NetWorks czyli Orange/T-mobile w Pruszynie LTE2600+2100+1800+800/900 i pseudo 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100, sektory na północ na azymut 0 oraz na azymut 120. Zrobiłbym ich testy. Taki sam BTS mają w Mordach, 3 sektor na 240 stopni czyli na ciebie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21573272
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 87
    matek451 napisał:
    Stałe IP z dostepem z zewnatrz nie jest konieczne do dzisiejszych kamer IP, dzialają P2P w chmurze producenta.

Nie wszystkie. Jeśli nie, to zostaje VPN, wydatek rzędu kilku złociszy miesiąc. Zaproponuję ew upload np na dysk google'a. Pytanie też ile kosztowałoby stałe IP np w Orange.
  • #8 21581022
    jacekczajkowski266
    Poziom 4  
    Trochę to trwało, ale jest: Orange

Dobór sprzętu LTE do domu 8m, BTS Play/Orange/Plus 2,2 km – Netbox czy router z anteną?

Dodano po 4 [minuty]:

T-Mobile

Dodano po 7 [godziny] 3 [minuty]:

@matek451 pomożesz coś ?
  • #9 21581547
    matek451
    Poziom 43  
    Testy wykonałe sw domu czy na zewnątrz, parametry sygnału na LTE800/900 dla obydwu z 1 sektora w Pruszynie bardzo słabe a na pojemnościowych LTE1800/2100/2600 szczątkowe, robiłeś jakieś speedtesty? SINR bardzo słaby ale to nie dziwi bo jesteś na skraju 1 sektora pomiędzy nim a sektorem 2.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21582431
    jacekczajkowski266
    Poziom 4  
    Testy wykonywane na zewnątrz, w tym część na drabinie.
    Speedtesty zamieszczę jutro, ale szału nie było. Mimo to mam wrażenie, że na Orange chodzi najlepiej i jest najlepszy zasięg.
  • #11 21588302
    jacekczajkowski266
    Poziom 4  
    Orange Dobór sprzętu LTE do domu 8m, BTS Play/Orange/Plus 2,2 km – Netbox czy router z anteną?

Dodano po 1 minucie:

Orange – te lepsze stojąc na zewnątrz na drabinie, te gorsze na zewnątrz stojąc na ziemi. Dzisiaj, przy dobrej pogodzie.
  • #12 21589206
    jacekczajkowski266
    Poziom 4  
    T-Mobile dzisiaj wcale mi nie działał, ale to chyba dlatego, że skończył się starter.
  • #13 21623789
    jacekczajkowski266
    Poziom 4  
    Dla potomnych.
    Temat rozwiązany za pomocą Mikrotik ATL 5G R16.
    Doradził mi chłopak z YouTube - Tenodneta.

Karta Orange wyszła najlepiej.
    Zrzut ekranu testu Speedtest z wynikami: 117 Mb/s pobieranie, 37,1 Mb/s wysyłanie.
    Dość stabilnie w zakresie 78–120 Mb/s DL (zależnie od pory dnia – łapie 5G).
    Co ciekawe, ten Mikrotik nieźle ciągnął na Play 70–82 Mb/s w DL (pokazywał tylko LTE)
    oraz na T-Mobile w granicach 50–65 Mb/s w DL (łapał 5G).

Ja jestem zadowolony. Będziemy korzystać z Orange.
  • #14 21623851
    matek451
    Poziom 43  
    A na jaki BTS , kierunek ustawiłes tego ATL? Z jakiego pasma 5G korzystasz, Mordy i Pruszyn maja pozwolenia na 5G700 N28, Orange ma na nim 10MHz pojemności. Mozliwe ze działają , na pewno jest na nich pseudo 5G2100 w DSS z LTE2100.
    Dla Play BTS Mordy lub Strusy z 4 pasmami LTE i 5g2100N1 w DSS z LTE2100, ma sektor na azymut 120.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21623971
    jacekczajkowski266
    Poziom 4  
    Jest ustawiona w kierunku wieży w Pruszynie.
    Wg mnie to bardzo mocny sprzęt, bo na wysokości 1,2 m od ziemi (skierowany w kierunku na BTS, ale tak naprawdę na las) łapał tak:
    Ekran testu prędkości sieci z wynikami pobierania 77,5 Mbps i wysyłania 4,29 Mbps
    Zrzut ekranu z aplikacji Speedtest z wynikami: 80,2 Mb/s pobierania i 2,96 Mb/s wysyłania.
    Zewnętrzna antena MikroTik zamontowana na metalowym słupku przy budynku

Dokładne parametry sieci podam później, bo aktualnie tam nie jestem.
    Dziwna sprawa, bo jak włączyłem wszystkie komputery do nowej sieci, to normalnie odbieramy maile, ale nie możemy wysłać.
  • #16 21623986
    matek451
    Poziom 43  
    A przy ustawieniu na Pruszyn sprawdzałeś czy ten ATL łaczy się z tym BTS-em, na jakich pasmach i jakie na nich parametry sygnału?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21624145
    jacekczajkowski266
    Poziom 4  
    Jakbyście podpowiedzieli, gdzie dokładnie tego szukać…
    Ja póki co widzę tyle
    Ekran ustawień LTE MikroTik z informacjami o sygnale i operatorze Orange

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru sprzętu LTE do domu o wysokości 8 m, z BTS operatorów Play, Orange i Plus w odległości około 2,2 km i 6,2 km. Obecnie użytkownik korzysta z ODU/IDU Plusa, który działa niestabilnie i często się zawiesza. Rozważana jest zmiana na Netbox Play lub router zewnętrzny z anteną, gdyż światłowód i radiowa transmisja są niedostępne, a las ogranicza zasięg. Testy sygnału wykonano aplikacjami NetMonster i Field Test na iPhone i Androidzie, wykazując słabe parametry LTE 1800 i 900, a także niestabilne połączenia na 2600 MHz. Plus ma słaby sygnał LTE w okolicy, natomiast Play i Orange oferują lepsze pasma, choć użytkownik znajduje się na granicy sektorów BTS, co pogarsza jakość sygnału. Stałe IP jest wymagane do kamer, ale zasugerowano, że nowoczesne kamery IP działają na P2P w chmurze, eliminując konieczność stałego IP. Wskazano, że IDU-ODU 300 jest przestarzały, a ZTE MF286R ma ograniczenia antenowe (SISO zamiast MIMO). Ostatecznie rozwiązaniem okazał się router Mikrotik ATL 5G R16, który stabilnie obsługuje LTE i 5G, z najlepszymi wynikami na karcie Orange (78–120 Mb/s DL), a także poprawną pracą na Play i T-Mobile. Router został ustawiony na BTS w Pruszynie, korzystając z pasm LTE i 5G, co znacząco poprawiło jakość i stabilność połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA