Jak działają optymalizatory Tigo TS4-A-O? Wydaje mi się na podstawie opisu, że na pewno potrafią one wyznaczyć lokalne MPPT zamiast globalnego dla pojedynczego panelu, przez co powinno zwiększyć się jego napięcie. Czy jednak napięcie wyjściowe z optymalizatora może być niższe niż napięcie które optymalizator pobiera z panelu? Pytam ponieważ mam string z 8 panelami Vmmp 38.96V (czyli Vmmp stringu to 312V) i napięcie na tym stringu ciągle spada do ok 160-200V czyli praktycznie do połowy albo 3/4 napięcia stringu. Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego się tak dzieje?
String ten ma różne zacinienia. Czy na pewno takie obniżanie napięcia jest korzystne? Jaką sprawność ma wtedy falownik? Czy falowniki potrafią sobie z dwóch MPPT połączyć napięcia w szeregu?
Na drugim stringu nie mam optymalizatorów i napięcie jest praktycznie stałe w ciągu dnia 550-650V (tam jest więcej paneli ale i mniej zacienienia).
String ten ma różne zacinienia. Czy na pewno takie obniżanie napięcia jest korzystne? Jaką sprawność ma wtedy falownik? Czy falowniki potrafią sobie z dwóch MPPT połączyć napięcia w szeregu?
Na drugim stringu nie mam optymalizatorów i napięcie jest praktycznie stałe w ciągu dnia 550-650V (tam jest więcej paneli ale i mniej zacienienia).