logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jinko Tiger Neo 425W – jak optymalnie połączyć 12 paneli z falownikiem POW-HVM6.2K-PRO?

adamas 02 Cze 2025 11:01 594 18
REKLAMA
  • #1 21567324
    adamas
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Witam kolegów i proszę o pomoc.
    Zakupiłem 12 szt. paneli i tu pytanie połączyć to szeregowo jako jeden czy podział na 2 czyli 6 połączyć szeregowo a przy falowniku zrównoleglić wejścia.
    Panele jakie posiadam to: Jinko Solar 425W Tiger Neo Black Frame (czarna rama) N-TYPE model: JKM425N-54HL4-V BF
    Falownik: POW-HVM6.2K-PRO
    Falownik pracuje w zakresie 60-450V i ma max VOC 500V DC
    Panel ma napięcie obwodu otwartego (Voc): 38,3 V x 12 szt = 459,6 V czyli przekraczam ? czy było by ok.
    Instalacja Off Grid będzie pracowała z magazynem 15KW.
    Panele zamontowane płasko strona południowa zero zacienienia kąt ok 30 stopni - taki jest dach z blachy trapezowej.
    Poniżej wkleję dane oraz propozycję podłączenia:
    Specyfikacja techniczna panel:
    √ Moc maksymalna (Pmax): 425 Wp
    √ Sprawność modułu: 21,51%
    √ Typ ogniw: Monokrystaliczne typu N (N-Type)
    √ Liczba ogniw: 108 (układ 6×18)
    √ Wymiary: 1722 × 1134 × 30 mm
    √ Waga: 22 kg
    √ Napięcie przy mocy maksymalnej (Vmp): 31,7 V
    √ Prąd przy mocy maksymalnej (Imp): 13,41 A
    √ Napięcie obwodu otwartego (Voc): 38,3 V x 12 = 459,6 V
    √ Prąd zwarciowy (Isc): 14,15 A
    √ Zakres temperatur pracy: od -40°C do +85°C
    √ Maksymalne napięcie systemowe: 1000/1500 V DC (IEC)
    √ Tolerancja mocy: 0~+3%
    √ Współczynnik temperaturowy mocy (Pmax): -0,30%/°C
    √ Współczynnik temperaturowy napięcia (Voc): -0,25%/°C
    √ Współczynnik temperaturowy prądu (Isc): 0,046%/°C
    √ Temperatura nominalna ogniwa (NOCT): 45±2°C
    Falownik:

Etykieta informacyjna falownika PowMr POW-HVM6.2K-PRO z danymi technicznymi.

Zrzut ekranu z oferty falownika hybrydowego PowMr 6.2KW 48V PRO na stronie AliExpress.
    Ułożenie paneli:
    Schemat połączenia dwunastu paneli fotowoltaicznych rozmieszczonych w trzech rzędach, pokazujący możliwe połączenie szeregowe modułów.

Schematyczny rysunek ułożenia 12 paneli fotowoltaicznych z zaznaczonymi połączeniami szeregowo-równoległymi, biegunami i miejscem podłączenia do skrzynki DC.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21567363
    krzyś11
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Edytowano, błędna interpretacja rysunku.
  • Pomocny post
    #3 21567374
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    adamas napisał:
    Falownik pracuje w zakresie 60-450V i ma max VOC 500V DC
    Panel ma napięcie obwodu otwartego (Voc): 38,3 V x 12 szt = 459,6 V czyli przekraczam ? czy było by ok.

Podane Voc jest dla 20ºC.
    Przy stringu z 12 paneli w szeregu będzie przykładowo:
    • 0ºC --> Voc = 489V
      -10ºC --> Voc = 500V
      -15ºC --> Voc = 506V
      -20ºC --> Voc = 512V
  • #4 21567378
    adamas
    Poziom 13  
    No tak czyli lepiej nie narażać falownika na uszkodzenie, bezpieczniej podzielić na pół :)
  • REKLAMA
  • #6 21567623
    adamas
    Poziom 13  
    Mam jeszcze pytanie o wydajność takiego układu czyli jak będzie podział na pół uzyskam wtedy: 38,3 V x 6 = 229,8 V (2250W).
    Na tabliczce falownika jest napisane że optymalne napięcie to 360V. Czy będzie to dobrze pracować ? może jakoś jeszcze inaczej to rozwiązać aby było jak najwydajniej.
    Zabrać 2 panele i połączenie tylko szeregowe: 38,3 V x 10 = 383 V (4250W)
    Zabrać 1 panel i połączenie tylko szeregowe: 38,3 V x 11 = 421,3 V (4675W)
    Może dołożyć paneli? ale to wygeneruje dodatkowe koszty ;/
    Generalnie chodzi oto aby ten magazyn 15KW dał rade ogarnąć domek rodziców czyli w dzień się naładował i wytrzymał do kolejnego dnia bez przełączania na sieć PGE w różnych warunkach pogodowych - wiadomo słońca może braknąć ale w dzień jeśli jasno to żeby doładowało magazyn.
  • #7 21568032
    krzyś11
    Poziom 16  
    >>21567623 Nie 38V bo to jest napięcie bez obciążenia, ja to liczę tak w przybliżeniu 31V x 6 paneli x 13A = 2400W razy dwa stringi 4800W.
  • #8 21568252
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    adamas napisał:

Jeśli napięcie przekroczy 500V falownik się nie włączy przy starcie lub wyłączy po przekroczeniu a w najgorszym przypadku dojdzie do uszkodzenia. W zimny słoneczny dzień nie trudno o taką sytuację.
    Zastosuj o 1 panel mniej w szeregu.

adamas napisał:

Równolegle też nie możesz połączyć 2 x 6, nie ma na etykiecie ale ten falownik prawdopodobnie maksymalny prąd z PV to 22A.
    Poza tym napięcie będzie zbyt niskie, żeby MPPT wydajnie pracował.
    27A jest dla obwodu AC. Sprawdź dokładnie w instrukcji.
  • #9 21568362
    adamas
    Poziom 13  
    techlock napisał:
    adamas napisał:

Jeśli napięcie przekroczy 500V falownik się nie włączy przy starcie lub wyłączy po przekroczeniu a w najgorszym przypadku dojdzie do uszkodzenia. W zimny słoneczny dzień nie trudno o taką sytuację.
    Zastosuj o 1 panel mniej w szeregu.

adamas napisał:

Równolegle też nie możesz połączyć 2 x 6, nie ma na etykiecie ale ten falownik prawdopodobnie maksymalny prąd z PV to 22A.
    Poza tym napięcie będzie zbyt niskie, żeby MPPT wydajnie pracował.
    27A jest dla obwodu AC. Sprawdź dokładnie w instrukcji.

Zacząłem interesować się Off-Grid na początku roku, sam zbudowałem magazyn z 8 ogniw Lifepo4 280Ah i trzech paneli (480W) do falownika Vevor 3500 miało to być zasilanie alarmowe w razie braku prądu ale jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia. Zacząłem więcej czytać aby zwiększyć moc i ładowanie magazynu dokupiłem kolejne 3 panele i zrobiłem "2 stringi" czyli zsumowałem przy wejściu w jeden bo falownik ma ograniczenie do 160 V ;/ jest to tez trochę mało wydajne i wypadało by kupić inny falownik i zrobić wszystko w szeregu ale kurna musiałbym sprzedać Vevora bo niema na tyle kasy ;/ może ogłoszę go na OLX i jeszcze wyrwę kasę.
    Ale wracając do tematu właśnie obawiam się o małą sprawność ze względu na małe napięcie.
    Zrobię chyba jak proponujesz dam 11 paneli i zepnę to w 1 szeregu. Co prawda panele już mam kupione i pewnie zamontuje 12szt po prostu jeden nie będzie pracował - zostanie jako rezerwa :) koszt 215 zł to może leżeć.
    Dziękuję bardzo za wszelką pomoc :)

Wkleję jeszcze karteczkę danymi która była w pudełku:

Zdjęcie specyfikacji technicznej falownika fotowoltaicznego w języku niemieckim, wydrukowanej na kartce papieru.
    Zdjęcie ulotki z danymi technicznymi falownika hybrydowego Powmr 6,2 kW, opisującej jego parametry i funkcje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #11 21568770
    krzyś11
    Poziom 16  
    >>21568496 Masz rację na rysunku jest jeden string a mnie się wydawało że są trzy połączone równolegle.
  • #12 21576497
    adamas
    Poziom 13  
    Koledzy przyszedł mi jeszcze taki pomysł aby nie marnować tego jednego panela bo i tak kupiony do instalacji dołożyć regulator MPPT. Wyglądało by to tak że 10 paneli pracowało by w szeregu z falownikiem a pozostałe dwa podpięte do MPPT i zrównoleglone do magazynu? coś nie drogiego dokupić. Poradźcie jak to zmontować niedrogo i sensownie wykorzystać.
  • Pomocny post
    #13 21576621
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 889
    Szkoda kasy na zakupy kosztem niewielkiego zysku. Jeszcze nie sprawdziłeś jak działa aktualna a już kombinujesz.

Jak już to jakąś ładowarkę czy inwerter 2-3kW z kilkoma panelami skierowanymi na wschód albo zachód, jeszcze lepiej dwa stringi wschód zachód, instalacja będzie pracowała wydajniej przy wschodzie i zachodzie.

U siebie mam dodatkowy inwerter z magazynem i dodatkowymi panelami : południowy wschód 1kWp + południowy zachód 1kWp, nadmiar idzie w magazyn i do zasilania sieciowego głównego inwertera. ok 3-6 kWh można dodatkowo spożytkować. Planuję zmienić inwerter na większy z 24V n 48V by połączyć z magazynem głównym jako ładowarkę tylko .
  • #14 21576659
    adamas
    Poziom 13  
    tomaszlonski napisał:
    Szkoda kasy na zakupy kosztem niewielkiego zysku. Jeszcze nie sprawdziłeś jak działa aktualna a już kombinujesz.

Kombinuje bo szukam informacji zanim to złoże, póki co wrypałem się bo zamawiając baterie popełniłem błąd szukałem z magazynów UE a zamówiłem z chin i czekam ;/ już miesiąc a ponoć ma dojść ok 16 lipca co mi strasznie koliduje. Człowiek samouk ciągle się uczy i nie zawsze wszystko przemyśli :( teraz próbuje wybrnąć aby mieć jak najlepsze zyski. Jeśli chodzi o usytuowanie paneli to domek stoi/ma dach centralnie między wschodem a zachodem więc nie mam możliwości manewru panelami i robienia osobnych stringów. Generalnie chciałem zagospodarować ten jeden panel ale jak to nie ma sensu to po prostu go nie podłączę (koszt 215 zł) to będzie se leżał może za jakiś czas jak instalacja straci na wartości po prostu go wepnę w system, czas pokaże i obserwacja po pierwszym roku obserwacji. Problem jest też taki ze to instalacja dla rodziców a ja mieszkam ok 400 km i tylko zdalny dostęp mi pozwoli na monitoring.

Koledzy edytuje post, nastąpiła zmiana paneli bo na tamte trzeba długo czekać w załączniku karta techniczna Model Jetion 410W przy tej wersji Voc jest niższe 37,4 V jak dobrze patrzę, praca na granicy przy 12 szt.
    Załączniki:
    • Jetion 410W.pdf (1.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 21617450
    adamas
    Poziom 13  
    Szanowni Państwo, instalacja zamontowana 5 lipca i działa do tej pory u rodziców bez zarzutu :). Magazyn 48V samoróbka na bateriach 280Ah z Alibaby + falownik PowMr. Magazyn po zachodzie słońca do rana baterie ok 82% o 9rano 100% :)
    Krótkie streszczenie:
    Podłączyłem wszystkie panele szeregowo, po włączeniu falownika napięcie w normalny dzień raz słońce raz chmury było ok 420V - instalacja jeszcze nie podłączona do niczego.
    Obserwując co się dzieje chwilami słyszałem piszczenie i falownik zrzucał napięcie na ok 240-270V - tu nie wiem o co chodzi może przy skokach jakichś powyżej 450V obniżała sobie sam żeby nie ulec awarii ? ale tego nie było widać na falowniku.
    Po wpięciu w instalację domową (obciążenie stałe ok 200-300W, lodówka, zamrażarka plus drobny sprzęt/oświetlenie.) przestał obniżać napięcie i pracuje ok.
    Testując obciążenie czyli piekarnik + czajnik/lub zmywarka lub pralka wszystko ok nic nie wyrzuca/przerzuca. Jeśli załączało się 3 na raz wiadomo waty wysokie i już piszczał ale wszystko działało nadal.
    Instalacja wykonana samemu pracuje tak ponad 3 tyg. i odpukać jest ok.
    Nie mam podglądu a rodzice nie bardzo mi pomogą żeby coś sprawdzić planuje zamontować kamerkę skierowaną na wyświetlacz abym mógł sobie obserwować diagnozować to co mi ustawią na wyświetlaczu :) oczywiście z moją pomocą zdalną.
    Pisaliście że w zimie może być problem z napięciem .... więc plan jest taki że gdy coś się rozwali to cóż pominę ostatni panel i będzie pracować 11szt. Dodatkowo zakupiłem zapasowy falownik ANJ-6200W-48V-WIFI za 950 zł który zainstaluję się w razie awarii obecnego.
    Jeśli obecny nie wytrzyma próby i coś się rozwali to podłączę nowy falownik i odepnę jeden panel ale kiedy ? będziemy monitorować :)
    Ktoś może zarzuci że tracę kasę.... dodatkowy falownik ok może i tak ale sprzęt póki co jest naprawdę tani więc stać mnie na takie eksperymenty może pomogę tym komuś jeszcze.
    Jeśli ktoś ma jakieś uwagi sugestie itp mile widziane. Jadę do rodziców gdzieś za miesiąc/początek września więc może cos przerobię odrazu... może zamontuję ten nowy ANJ ....potestuje będę ok tygodnia.
    Pozdrawiam
  • #16 21617698
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    Jak byś połączył panele 2x6 sztuk to byś nie zauważył rożnicy w działaniu falownika ,a ryzyko uszkodzenia falownika dużo mniejsze.
  • Pomocny post
    #17 21617704
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 889
    Ależ wytrzyma bez problemu. Miałem podobny problem z mocą paneli i rozdzieliłem na dwa stringi sumowane potem ( południe i południowy zachód ).
    Równie dobrze można kombinować i łączyć w pary panele a potem w jeden string jeśli wejścia inwerter na to pozwala np. z paneli masz ok max 13A dla wejścia inwertera 30A z PV nie zaszkodzi 26A .

Jeśli masz przeznaczyć więcej kasy na inwerter to koniecznie z dwoma MPPT i będziesz mógł optymalnie ustawić panele pod siebie w dwóch stringach.

Co do monitoringu to opcja najprostsza posiadać router z serwerem VPN i masz dostęp z dowolnego urządzenia do sieci wewnętrznej. Zarządzanie z dodatkowym serwerem opartym a Home Assistant czy innych zdalnych rozwiązaniach jest prostym dostępem, nadzorem i konfiguracją zdalną.
  • #18 21619988
    adamas
    Poziom 13  
    tomaszlonski napisał:

Co do monitoringu to opcja najprostsza posiadać router z serwerem VPN i masz dostęp z dowolnego urządzenia do sieci wewnętrznej. Zarządzanie z dodatkowym serwerem opartym a Home Assistant czy innych zdalnych rozwiązaniach jest prostym dostępem, nadzorem i konfiguracją zdalną.

No właśnie będę próbował uruchomić Home Assistanta na razie lokalnie, jest trochę filmów w necie ale nie wiem czy sobie z tym poradzę ;/
    Mam w domu router Asus z wgranym Tomato jest tu VPN ale tu też musiałbym poczytać jak to uruchomić.
  • #19 21624427
    adamas
    Poziom 13  
    Po 3 tygodniach pracy zaczął działać datalogger i mam podgląd zdalnie :) prześledziłem historie sprawdzając jakie max napięcie się pojawia i do tej pory było 429 V to chyba jest ok. Mam jeszcze pytanie odnośnie ustawień bo w aplikacji pokazuje że magazyn jest naładowany 94% a na wyświetlaczu z BMSa jest 100% czy cos mam poprawić ? napięcia ładowania w falowniku ustawione według instrukcji / jak znalazłem w filmach w Internecie.

Zrzut ekranu aplikacji pokazujący dane ładowania instalacji fotowoltaicznej
    Zrzut ekranu z aplikacji monitorującej pokazujący napięcia i pojemność baterii
    Kolorowy wyświetlacz BMS z poziomem naładowania 100%, napięciem 54,7 V i temperaturą 25°C

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy optymalnego połączenia 12 paneli fotowoltaicznych Jinko Solar Tiger Neo 425W (model JKM425N-54HL4-V BF) z falownikiem POW-HVM6.2K-PRO pracującym w zakresie napięć 60-450V i maksymalnym Voc 500V DC. Podkreślono, że połączenie wszystkich 12 paneli szeregowo przekracza dopuszczalne napięcie Voc falownika, szczególnie w niskich temperaturach (do 512V przy -20ºC), co grozi uszkodzeniem lub wyłączeniem falownika. Zalecane jest zmniejszenie liczby paneli w szeregu do 10 lub 11, aby utrzymać napięcie poniżej limitu. Alternatywnie proponowano podział na dwa stringi po 6 paneli połączonych szeregowo i zrównoleglonych na wejściu falownika, jednak falownik ma ograniczenie prądu wejściowego (około 22A), co wymaga uwzględnienia prądu paneli. Dyskutowano także o wpływie napięcia na efektywność pracy MPPT, gdzie optymalne napięcie to około 360V. Autor rozważał dodatkowe rozwiązania, takie jak dołączenie regulatora MPPT do pozostałych paneli lub zastosowanie dodatkowego inwertera do lepszego wykorzystania energii, zwłaszcza przy różnych orientacjach paneli (wschód/zachód). W praktyce instalacja została wykonana z 12 panelami połączonymi szeregowo, a falownik pracuje stabilnie z napięciem około 420V w normalnych warunkach, z obserwowanymi spadkami napięcia przy skokach. System zasila dom z magazynem energii 48V 280Ah, a monitoring pracy realizowany jest zdalnie przez datalogger i planowany jest system Home Assistant z VPN. Podkreślono konieczność dokładnego sprawdzenia parametrów falownika i paneli, aby uniknąć przekroczenia napięć i prądów oraz zapewnić optymalną pracę systemu off-grid.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA