logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czujnik hamulca Akantor w Kukirin Kugo G3 – gdzie kupić, zamiennik, opóźnienie światła?

keseszel 07 Cze 2025 12:36 279 3
REKLAMA
  • #1 21572161
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 556
    Pytanie o hamulec Akantor.
    Mam taki hamulec w Kugo, są to hamulce hydrauliczne z czujnikiem w manetce.
    W jednej manetce uszkodzeniu uległ czujnik. Jest to element z którego wychodzą 3 przewody.
    Czy muszę kupić taką manetkę, czy jest szansa dokupić taki czujnik? Wolałbym dokupić czujnik.
    Podejrzewam, że będzie to zakup w Chinach, bo poprzedni właściciel zmodował hulajnogę.

Dlaczego padł czujnik.. hm, w trakcie jazdy hulajnoga przestała reagować na manetkę. Czasem się to działo. Nagle potrafiła też przyspieszyć jak "spłoszony koń". W tym przypadku musiałem szybko sprawdzić dlaczego nie jedzie i tak mi się nasunęło, że może hamulec.. Teraz widzę, że się pospieszyłem, bo mogłem sprawdzić czy zapaliło się światło hamowania.. a tak .. zacząłem sprawdzać, dlaczego nie jedzie i nagle zostały mi przewody w dłoni.. więc albo urwałem zbyt entuzjastycznie podchodząc do sprawdzania, albo po prostu już coś się działo. To w kwestii "jak ci zostały w ręce te druciki"..

Mam jeszcze drugi hamulec i z racji tego, że jest sprawny przedzwonię go tak na wszelki wypadek, może coś uda mi się znaleźć..rezystancję czy coś..

I kolejne pytanie.. Przy hamowaniu światło stop włącza mi się po około 3 sekundach od naciśnięcia hamulca.. Normalne, czy jakiś dziwny objaw?

Hulajnoga Kukirin Kugo G3 z silnikiem w tylnym kole.
  • REKLAMA
  • #2 21572473
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 232
    Podejrzewam że kupi bez problemu sam czujnik w pl ale pewności nie mam bo nie pokazałeś nawet zdjęcia o co chodzi.
  • REKLAMA
  • #3 21572865
    keseszel
    Poziom 26  
    Kierownica hulajnogi z dzwonkiem i klamką hamulca marki AKANTOR. Zbliżenie na czarną klamkę hamulca rowerowego marki Akantor z napisem MINERAL OIL widocznym na obudowie.

Chciałem dać inne zdjęcia, ale może takie wystarczą.
    Ciekawostka.... Dałem rezystor 500 kOhm. Trzymając rezystor w dloni sygnalizacja hamowania gasła. Po podpięciu na sztywno, nie gasła. Czyli rezystancja skóry zmniejszała rezystancję obwodu. Docelowo dałem 30 kOhm między +5V (jaki tam był) a sygnałowy. Wtedy sygnalizacja hamowania gasła. Czyli jest ok, otworzyłem szampana.. mogę jechać... A tu TAKI CH....

Kiedy prowadzę hulajnogę włącza się sygnalizacja hamowania..
    Kiedy steruje manetką włącza się sygnalizacja hamowania.
    Kiedy prowadzę hulajnogę do tyłu nie mam sygnalizacji hamowania.
    Tyle podsumowań..

Do zrobienia:
    Kupić czujnik, jakiś typu A.. Brałem taki jak przerabiałem Bionxa.
    Sprawdzić dla pewności silnik. Może kabel , może w końcu wody dostał..

Generalnie robota nie będzie lekka łatwa i przyjemna, bo mogło pójść wszystko.
  • #4 21587540
    keseszel
    Poziom 26  
    Kupiłem czujnik typu A.
REKLAMA