logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trójfazowe sterowanie grzałkami na triakach BTA21 – wzrost mocy po załączeniu kolejnych przekaźników

cyc997 08 Cze 2025 15:29 399 6
REKLAMA
  • #1 21573204
    cyc997
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam.
    Zrobiłem urządzenie 3 fazowe do obniżania napięcia w sieci kosztem ciepłej wody. Niby nic skomplikowanego a jednak. Po kolei od strony pge. Fr 100a z wifi, termostat na wszelki wypadek, stycznik włączany przez termostat z cewką 230v, monitorki indukcyjne od chinczyka wyświetlające napięcie, aktualną moc oraz prąd, przekaźniki programowalne załączane zadanym napięciem - drogie bo podobno polskie ale bebechy chińskie bo jak inaczej🤦, regulatory do grzałek na triakach bta21 ustawione na mniej więcej 500w (bo tyle wystarczy aby falownik się nie wyłączył i woda nie zagtotowala) oraz grzałke 3x1kw. Wszystko jest ok gdy włączy się jeden przekaźnik. Problem pojawia się gdy załączy się drugi przekaźnik. Moc na tym pierwszym rośnie mniej więcej o 300w, gdy załączy się trzeci przekaźnik to moc na pierwszym rośnie prawie na maxa, a na drugim o około 300w tak samo jak wcześniej na pierwszym. Na trzecim przekaźniku jest taka jak ustawiona czyli około 500w. Gdy którykolwiek z przekaźników się wyłączy to jeden z pozostałych dwóch wraca na ustawioną wartość 500 a drugi krąży wokół 800. Wyłącza się kolejny i na ostatnim działającym moc się stabilizuje na ustawionej na regulatorze. Stycznik i regulatory zakupiłem z allegro, monitorki termostat i fr z ali. Wszystkie triaki przyczepione do jednego dużego radiatora izolowane od niego. Jeśli potrzeba wyśle zdjęcia.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21573295
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1594
    Nie bardzo zrozumiałem ten opis. Z tego, co widać stosujesz jakieś fazowe sterowniki prądu przemiennego na triakach (nie są to regulatory). Wątpię byś dał radę z uwagi na odkształcony prąd ustawić te 500 W.

Kolejna sprawa to grzałki. Jak rozumiem jest grzałka 3-fazowa o mocy 1 kW na daną fazę. Wydaje mi się, że załączasz przy pierwszym progu obciążenie w jednej fazie, potem w dwóch i na końcu w trzech fazach. Nie rozumiem jaki sens wprowadzać niesymetrię do sieci. Nie ma to sensu.

Można zmieniać kąt załączenia triaków tak, by wraz ze wzrostem napięcia ulegał on zmniejszaniu. To będzie powodować zwiększanie skutecznej wartości prądu i zmniejszanie skutecznej wartości napięcia. Jednak trzeba się liczyć z konsekwencjami takiego sterowania - tj. zakłóceniami i odkształcaniem napięcia. Wymagałoby to opracowania dedykowanego sterownika. Nie wiem, czy takie coś jest. Inna sprawa, czy te 3 kW wystarczy. Jaka jest moc maksymalna tej instalacji PV?

Alternatywnie skoro ma być to układ stopniowy, to należałoby mieć trzy zestawy grzałek 3-fazowych i przy kolejnych progach załączać kolejne grzałki, ale równocześnie na wszystkich fazach, by obciążenie było symetryczne.
  • REKLAMA
  • #3 21573310
    cyc997
    Poziom 11  
    To jest taka sama regulacja jak w odkurzaczu. Regulator napięcia. Potencjometr, mostek prostowniczy do sterowania triakiem, kondensator, dwa rezystory. Na allegro za 20zl.
    https://allegro.pl/oferta/regulator-mocy-obro..._unit_id=6bf2d51a-c6ac-4206-b451-7bfdb478567c

Grzałka jest 3x1kw czyli są w jednej obudowie 3 grzałki po 1kw każda.

Chyba wiem co zrobiłem źle🙈 neutralne ze wszystkich grzałek połączylem w jeden przewód podłączony to 3 regulatorów. Pewnie przez grzalke zasila się kolejna i kolejna. 🙈 Dobrze mówie?
  • REKLAMA
  • #4 21573319
    maciej_333
    Poziom 38  
    cyc997 napisał:
    To jest taka sama regulacja jak w odkurzaczu. Regulator napięcia. Potencjometr, mostek prostowniczy do sterowania triakiem, kondensator, dwa rezystory.

Nie jest to regulator, bo nie ma sprzężenia zwrotnego. To sterownik prądu przemiennego. Nie ma tam mostka prostowniczego. Jak to tak prosty układ to jest obwód RC i diak.

cyc997 napisał:
    Grzałka jest 3x1kw czyli są w jednej obudowie 3 grzałki po 1kw każda.

Co chcesz osiągnąć przez wprowadzanie niesymetrii? Przecież pewnie masz 3-fazowy falownik do instalacji PV. Co ma dać obniżenie napięcia na jednej fazie? Przy dużej niesymetrii pewnie falownik się i tak wyłączy.

cyc997 napisał:
    Chyba wiem co zrobiłem źle🙈 neutralne ze wszystkich grzałek połączylem w jeden przewód podłączony to 3 regulatorów. Pewnie przez grzalke zasila się kolejna i kolejna. 🙈 Dobrze mówie?

Nie rozumiem tego zdania.
  • REKLAMA
  • #5 21573366
    cyc997
    Poziom 11  
    Taki sam system działa w podgrzewaczu wody w basenie, który zrobiłem parę lat temu i nie mam z tym problemu. mogę płynnie regulować i widzę, że na każdej z faz napięcie spada. Fakt faktem nie ma przekaźników napięciowych oraz innej firmy regulatory są tam użyte ale założenie było identyczne.

Mostek jest.
    Triak jest sterowany prądem stałym.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznym mostkiem prostowniczym MDD DB207S oraz rezystorami i ścieżkami.

W środku wygląda to tak

Panel elektryczny z miernikami napięcia i natężenia, w którym widać liczne przewody oraz wyłączniki nadprądowe.

Gniazdko wifi aby odłączyć awaryjnie zasilanie cewki na styczniku w razie W, gdyby termostat padł.

No jak obniżam jedną fazę? Skoro mam 3 grzałki i 3 regulatory to obniżam 3 fazy. Widzę spadek napięcia na przekaźnikach. Falownik się nie wyłącza podczas pracy przekaźników. Gdy tego nie było potrafił przez godzinę nie pracować.

Gdzieś popełniłem błąd przy podłączeniu, nie wiem gdzie. Chyba rozbiorę podgrzewanie basenu i zobaczę-porównam.
  • #6 21573434
    maciej_333
    Poziom 38  
    Z tym mostkiem prostowniczym chodzi o ulepszenie klasycznego układu tj. o rozładowanie kondensatora po załączeniu triaka. Też takie coś się stosuje.

cyc997 napisał:
    No jak obniżam jedną fazę? Skoro mam 3 grzałki i 3 regulatory to obniżam 3 fazy.

Zatem skoro to wszystko działa w ten sposób, to czemu są trzy "przekaźniki napięciowe"? Przecież możesz tylko jakimś 3-fazowym stycznikiem załączyć i wyłączyć obciążenie 3-fazowe. Gdzie tu omawiana stopniowa regulacja? Kąt załączenia triaków jest przecież stały.

Odnośnie reszty niestety nie da się pomóc, ponieważ nie ma możliwości zrozumienia tego co opisujesz.
  • #7 21573477
    cyc997
    Poziom 11  
    Przekaźniki są 3 bo są 3 fazy i chce aby kazda z faz była niezaleznie obciążana grzałka jeśli akurat na niej zostanie przekroczone zadane napięcie. Sam sobie to ogarne. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy trójfazowego sterowania grzałkami za pomocą triaków BTA21 w celu obniżenia napięcia w sieci kosztem podgrzewania wody. Układ składa się z trzech niezależnych regulatorów mocy na triakach, stycznika z cewką 230 V, termostatu oraz przekaźników programowalnych reagujących na zadane napięcie. Problemem jest wzrost mocy na pierwszych fazach po załączeniu kolejnych przekaźników, co wynika prawdopodobnie z błędnego połączenia neutralnego przewodu grzałek, który został wspólnie podłączony do trzech regulatorów, powodując sprzężenie między fazami. Dyskusja podkreśla, że stosowane regulatory to proste układy RC z diakiem, a nie regulatory z sprzężeniem zwrotnym, co utrudnia precyzyjną regulację mocy. Zwrócono uwagę na ryzyko niesymetrii obciążenia i odkształcenia prądu, które mogą powodować wyłączanie falownika. Autor planuje porównać układ z działającym systemem basenowym, gdzie podobna regulacja działa poprawnie. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem byłoby stosowanie trójfazowego stycznika do załączania całego obciążenia, a nie niezależnych przekaźników na każdą fazę.
REKLAMA